Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Sony: Nokian 808 Pureview'ssä ei ole mitään uutta

32
Manu Pitkänen

Sony: Nokian 808 Pureview'ssä ei ole mitään uutta
Sonylla työskentelevä Paul Genge totesi TechRadarin haastattelussa, ettei Nokian 808 Pureview -puhelimen kameran taustalla olevassa teknologiassa ole mitään uutta tai ihmeellistä.

Gengen mukaan Sonyn kameroissa vastaavanlaista pikseleitä yhdistävää teknologiaa on hyödynnetty jo vuoden verran. Hän kuitenkin antaa arvoa sille, että tekniikka on saatu puristettua kännykkään. Gengen mielestä 808 Pureview on pelkkä teknologiademo, ei kaupallisesti varteenotettava tuote.

Oli asiasta mitä mieltä tahansa, niin Nokia 808 Pureview on joka tapauksessa ainoa laatuaan. Sellaiseksi se ei kuitenkaan jää, sillä matkapuhelinjätti on luvannut tuoda markkinoille muitakin samaan kamerateknologiaan perustuvia tuotteita. Pureview'n on luvattu tulevan myöhemmin Windows Phone -puhelimiin.Pureview-teknologiasta löytyy lisää tietoja AfterDawnin ja Puhelinvertailu.comin aiemmista uutisista. Tietoa löytyy myös Nokia Ääni -blogista, jossa on julkaistu Nokian kuvauspomo Damian Dinningin haastattelu.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (32)

finck
finck

2

10 megaa per kuva niin pitää miettiä että mikä hyöty? Jos haluaa leikkiä valokuvaajaa niin eiköhän siihen ole parempiakin leluja? Eikä tuo pikselimäärä vielä kuvasta tai kuvanlaadusta hyvää tee.

Vastaa
Oisqi
Oisqi

3

Edelleen kannattaisi lukea ennen kuin kirjoittaa. Kuvia ei tallenneta 41mpix kokoisina vaan useita pikseleitä yhdistetään. Näin saavutetaan ainakin teoriassa vähempi kohinaa ja tarkempi kuva.. Lueppa nuo artikkelit tuosta pureviewsta niin ymmärrät enempi.

Vastaa
ep_
ep_

4

Paul Gengeä vaan ärsyttää kun Sonyn omista laitteista ei löydy vastaavaa. Ottaisin tämän tyypin jutut vakavammin jos se ei olisi töissä missään Nokian kilpilijalla.

Vastaa
ep_
ep_

5

@3
Voihan sillä käyttää myös täyttä tarkkuutta (38mpix kennon muodon takia) siten, ettei niiden pikseleiden tietoja yhdistelläkkään.

Vastaa
finck
finck

6

Netissä pyörii noita testikuvia jotka siis kooltaan 9-13 Megaa. Tällä päästään kohtaan että onpas isoja kuvia. Toinen asia oli että kuvauksessa itsessään resoluutio on toisarvoinen asia. Minä en ole väittänyt mitään 41 Megapikselin tallennuksista. Kannattaisi lukea ennen kuin kirjoittaa.

Vastaa
EcoR1
EcoR1

7

Aivan oikeassahan Sony on. Asiasta tiettämättömät puhuvat täällä puuta heinää. Sony on käyttänyt pikseleiden yhdistämisteknologiaa jo jonkin aikaa omissa pokkareissaan. Ensi kuussa kaupoista löytyvä järkkäri Sony a57 käyttää myös kyseistä teknologiaa, joka mahdollistaa digitaalisen zoomauksen ilman että kuvan tarkuus kärsii.

Vastaa
wizzy365
wizzy365

8

@7 joo kyllä tekniikka om samanlainen kun ferrari ja volvo.
Idea on sama mutta käytäntö on vain että nokia teki 10 kertaa paremman version.
Jos Sony vanha kamerakehittäjä keksinyt idean niin kyllä me oltais nähty se jokaisessa kamerassa ja puhelimessa tälä hetkellä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
rige (vahvistamaton)

9

@7 elikäs siis sinun väitteilläsi tässä maailmassa olisi tällä hetkellä hyvin vähän uutta... esim tabletit eli "täppärit" on vanhaa roskaa koska kyllä tietokoneissa on ollut kauan enempi laskenta tehoo ja kosketus näyttöjä ja kannettavat on ollut mukana kuljetettavia... samoin nykypäivän puhelimet on vanhaa roskaa koska kaikki mitä nykyajan puhelimesta löytyy on löytynyt jo entuudestaan jostain... ei välttämättä aivan samassa muodossa, mutta löytyy kyllä... satutko oleen sonyllä töissä ? kukaan muu ei yhtä lahopäistä kommenttia varmaan tänne kirjoittaisi.

sekä
@finck

muistaakseni tarkoitus ottaa 6 tai 8 Mpix kuvia riippuen kuvasuhteesta... ei niin isoja sittenkään. myös värien tallennus pitäisi olla huipputasoa yms yms... muista kuitenkin että tuon laitteen pää tarkoitus on puhuminen ym kommunikointi toisille henkilöille...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

10

6@
>Netissä pyörii noita testikuvia jotka siis kooltaan 9-13 Megaa.
...
>Minä en ole väittänyt mitään 41 Megapikselin tallennuksista.

No katsomasi kuvat on varmaan olleet niitä vajaa 40Mpx kuvia.

>Kannattaisi lukea ennen kuin kirjoittaa.

Jos katsomasi kuvat ovat kuitenkin olleet niitä 5-8mpx kuvia, niin ehkä eivät ole olleet niitä puhelimen PureView kuviva vaan jokin muun pienentämiä kuvia täys Mpx kuvista. Tai sitten kuvissa on ollut todella paljon informaatiota ja käytetty häviötöntä pakkausta.

Normaalisti kameralla tullaan räpsiin ihan tavanomaisia tiedostokokaja tavuina.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

11

7@
>Ensi kuussa kaupoista löytyvä järkkäri Sony a57 käyttää myös
>kyseistä teknologiaa,

Ei mitään tekemistä Pureviewin kanssa.

Vastaa
akse
akse

12

Itseä vituttanu Sonyn vehkeissä se että aina pitää olla joku vain Sonyn käyttämä tekniikka niissä, ettei saa vanhoja laitteita mitenkään käyttöön, vaan aina pitää ostaa Sonyn omat rojut(esim muistikortit).

Järkkäreissäkin tais olla joskus (ainakin ennen) salamalle joku Sony-only jalusta ettei vaan saa sitä vanhaa salamaa siihen kiinni (korjatkaa jos olen väärässä)?

No kyllähän toi pikseleiden yhdistäminen on vanha juttu, mutta ei sitä puhelimessa ole nähty.

Nokialla järkky iso kenno tuossa, saadaan paljon häviötöntä zoomia käyttöön -> ei tarvita optista zoomia. Lisäksi erinomaisia normaalikokoisia(5-8mpix) kuvia, kun pikseleitä yhdistetään.

Vastaa
EcoR1
EcoR1

13

11© ja muut. Ideatasolla kyse on aivan samasta asiasta. Tähän on turha väittää muuta. Tekninen toteutus on varmasti erilainen, mutta ellei jollakulla ole sisäpiirintietoa sekä Nokian että Sonyn insinööreiltä on keskustelu sen osalta turhaa. Kaikki kunnia Nokialle että saanut ängettyä pikselinyhdistämisen kännykkään, mutta ottakaa jo ne Nokia-lasit silmiltä pois.

Vastaa
Robustus
Robustus

14

Minäpä pistän tähän isohkon kuvan N8:n kyvyistä. Ilman salamaa käsivaralta omassa kylppärissä eikä ole kuvaan hiirellä sen jälkeen koskettu. Laatojen raidat ovat aitoja, eivät johdu N8:sta. EXIF-ym tiedoista voitte katsoa tarkemmin. Tästä kun 808 lähtee parantamaan niin hyvä on.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

15

14@
> Ideatasolla kyse on aivan samasta asiasta

Mikäs se Sonyn idea on, se mitä lukenut niin ei mene lainkaan Pureview alueelle.
Olikos tuossa edes sopivaa rautaa ajatuksen toteuttamiseen.

Tuossa Sonyssa voi olla samaa ajatusta kuin N8ssa

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
spadde (vahvistamaton)

16

""Ensi kuussa kaupoista löytyvä järkkäri Sony a57 käyttää myös kyseistä teknologiaa, joka mahdollistaa digitaalisen zoomauksen ilman että kuvan tarkuus kärsii.""

Niin. Sony A57 on Sonyn pränikkä uutuusjärjestelmäkamera eikä aivan halvin sellainen. 808:n kameraan on ujutettu samankaltaista tekniikkaa vielä enempi äärimmilleen vietynä.

Selitätkö vielä miten tämä voidaan laskea 808:n tappioksi?

Vastaa
wizzy365
wizzy365

17

@12 Ehkä puolustelua, ehkä en.

Mutta tällä hetkellä ei yksikään puhelinvalmistaja tai kameravalmistaja ole esittänyt mitään lähellekkään olevaa teknologiaa.

Ei edes 10 000 - 50 000 järkkäreilläkään ole yhtä hyvä pixelin yhdistys teknologia kun nokialla. Ne loistaa kalleimmalla linsseillä ja isommilla linsseillä ja ei ole muutenkaan verrattavissa 500 euron puhelimeen.

KYllä se pureview pokkarit voitta siinä mitä on nähnyt testikuvissa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jake se minäkin (vahvistamaton)

18

Eiköhän nää liki kaikki nykyiset uudet hienot ominaisuudet oo keksitty jo paljon aiemmin - mahdollisesti kuitenkin toisissa yhteyksissä käytettäviksi... kuten:
- iPhoniin tullut kosketusnäyttö oli OS/2:ssa jo liki 20 v sitten...
- graafinen näyttö pc:issä, ensin Apple, sitten OS/2 ja viimeisenä MS:n 95, oli paljon aiemmin Xeroxin kopiokoneissa...
- Sirillä on myös esikuvansa ...taas OS/2:ssa liki 20 v sitten ja sen jälkeen joissain yksittäisissä muiden sovelluksissa
- jne
- niin kuin tää ylinäytteistäminenkin on sinänsä vanha ja tunnettu tapa, mutta sen käyttö kännykkäkameroissa on se uusi, niin kuin noiden em toimintojenkin tuonti kännyihin oli uutta aikoinaan...

Kehitys vain toistaa itseään

Vastaa
Robustus
Robustus

19

@21 Niinpä tosiaan. Keinovalaistuksess tahtovat värit mennä päin persettä ja koko kuva hohkaa keltaisena. Uskon kyllä että Sony olisi tässä tapauksessa selviytynyt kristallinkirkkain värein. ;o)

Vastaa
Phiideer
Phiideer

20

@14
Niin kuin user_org tuossa totesi, niin Sony A57:n digitaalinen Clear View Zoom ei perustu samaan ideaan kuin 808 zoomi: Clear View on kehittynyt interpolointi(=perus digitaalinen zoom -tekniikka), jossa pikseleiden välille keksitään laskemalla uusi pikseli. 808 käyttää zoomaukseen ottamalla ko. sensorista tarvittavan alueen resoluutiolla 1:1; ts. 808 täydellä zoomauksella kuva on teknisessä mielessä sama kuin, mitä esim. A57 tuottaa ilman zoomia, jos kuvattaisiin A57 täydellä kuvausresoluutiolla(jos 808 kykenisi A57 kuvausresoluutioon; en usko, että pystyy käytännössä - teknisessä mielessä ei estettä). 808 ei zoomissa laske uutta pikseliä, vaan käyttää ihan sellaisenaan sensorin dataa.

Jos haluat tarkennusta vielä 808 oversampling-ideasta, niin kysy vain.

@20 Juuri näin, jostain ne ideat on lähtösin. Monia hyvä verrattain uusiakin ideoita edeltää jonkinlaiset rautalankaviritykset. Toimivaa tuotetta edeltää monta erilaista (vähemmän hyödyllistä/toimivaa) viritelmää.

Vedetään tähän vielä metana se asia, että on hauskaa lukea, kuinka moni kritisoi 808 ajatuksella: "megapikselit eivät ole kaikki kaikessa". Ironista, kun kritiikkistä itsestään unohtuu saman mantra.

edit: selvensin ekaa kappaletta.
edit2: muutama typoa, huono sanamuoto.
edit3: mistä näitä kirjoitusvirheitä sikiää...

Vastaa
johtaja59
johtaja59

21

Nyt sitä vaan ärsyttää, kun Sony ei ole onnistunut puristamaan ko. tekniikkaa kamerapuhelimeen. Ei mitään uutta auringon alla, kuin se koko.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

22

Jo osaa olla paksja potaskaa Sonyltä.

Sonya taitaa hieman harmittaa se, että Symbian Bellellä ja hirmukameralla varustettu Nokia 808 PureView valittiin MWC-messujen (Mobile World Congress) parhaaksi älypuhelinuutuudeksi. Sony olisi tietenkin halunnut valinnann osuvan heidän tuorreisiinsa. Sony taiaa myöd pelätä oman kameramyyntinsä puolesta, taitavat todella pelätä että ihmiset ostaa ennemmin älypuhelimen kuin heidän digikameroitaan.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

23

@2 finck

> 10 megaa per kuva niin pitää miettiä että mikä hyöty? Jos haluaa leikkiä valokuvaajaa niin
> eiköhän siihen ole parempiakin leluja? Eikä tuo pikselimäärä vielä kuvasta tai kuvanlaadusta
> hyvää tee.

> Netissä pyörii noita testikuvia jotka siis kooltaan 9-13 Megaa. Tällä päästään kohtaan että
> onpas isoja kuvia. Toinen asia oli että kuvauksessa itsessään resoluutio on toisarvoinen
> asia.

Jospa nyt koettasit ymmärtää mistä asiassa on kyse. Kyse ei ole pelkästä megapikselien määrän lisäämisestä.

Vastaa
finck
finck

24

@26

Nyt sitten olen tyhmäkin jo? Harrastelijavalokuvaajana kyllä näitä asioita tutkin mutta kaikki nyt tuntuvat ottavan kommenttini miten haluavat. Jos puhelimen markkinoinnissa 95% puhutaan noista pikseleistä, onko kohtuutonta sanoa että valokuvaamiseen liittyy muutakin? Jos ei, niin silloinhan tämä ON pelkkä teknologiademo. Se asia mikä minua näissä kyrsii, on se että on vesi vaikka kuinka perhanan hyvin pullotettu, ei siittä kastiketta saa.

Kun itse kuvaan, käytän järkkäriä mutta tekniikan edetessä, odotan innolla aikaa että ei tarvitse lähteä ulos jalkoineen ja pusseineen. Tällä hetkellä pokkarikuvaaminen on yhtä kompromissia..

Vastaa
miksuh2
miksuh2

25

@27

Et ilmeisesti vieläkään tajua mistä PureView - tekniikassa on kyse. Kyse EI OLE siitä, että vain kasvatetaan megapikselien määrää ja sitten kuvataan yhä suuriresoisempia kuvia, eikä PureViewtä ole siten markkinoitu. Kyllä Nokia on hyvin selkeästi kertonut mistä on kyse. Toki voit myös ottaa 38 Mpix kuvia, mutta se ei ole se PureView tekniikan pääasia. Suosittelen, että luet asiasta Nokian tiedotteista ja blogeista.

> niin silloinhan tämä ON pelkkä teknologiademo.

Eikä ole, moisen väittäminen on täysin idioottimaista.

Vastaa
finck
finck

26

VALOKUVAAMISESSA ei ole kyse Nokiasta tai Sonysta tms. Monestikko SE pitää selittää. Isoinkaan fontti ei riitä siihen että osaa lukea. Ja näköjään rautatiekiskokaan ei riitä asian vääntämiseen ymmärryksen tasolle. Idiootti kuittaa ja näkemiin.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti finck:

VALOKUVAAMISESSA ei ole kyse Nokiasta tai Sonysta tms. Monestikko SE pitää selittää. Isoinkaan fontti ei riitä siihen että osaa lukea. Ja näköjään rautatiekiskokaan ei riitä asian vääntämiseen ymmärryksen tasolle. Idiootti kuittaa ja näkemiin.

Mitä hittoa oikein selität? Sinä itse puhuit resoluutiosta kuin se megapikselien määrän lisäys olisi PureView-tekniikan pääasia, kuin kyse olisi vain siitä samasta megapikselikisasta, jota on käyty jo pitkään. Jos et tajua, että PureView:n pääasiallinen uutuus on jotain ihan muuta, niin oma on ongelmasi.

Vastaa
Robustus
Robustus

28

Kun näitä keskusteluja seuraa ympäri maailmaa, niin kaikkialla korostuu yksi asia: omenaleirin valtava järkytys tästä Nokian uutuudesta. Sitä yritetään dissata kaikin mahdollisin argumentein ja kieltäydytään ymmärtämästä, mistä 808:n white paperissa kerrotaan.

Yksi asia on selvää ja olen todennut sen muuallakin: Jos 808 olisi Applen lanseeraus, sitä pidettäisiin vähintään toiseksi parhaana keksintönä heti suhteellisuusteorian jälkeen.

Mutta kun se on Nokia ja kun se on Symbian, niin siinä on kaikki jotenkin niin väärin kuin olla vain voi. Täytyy olla!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jake se minäkin (vahvistamaton)

29

@2, @26, @29 Sinä ilmeisesti yrität(kö?) kertoa, että valokuvaamisessa on muillakin asioilla merkitystä kuin Nokian Pureviewillä eli myös kuvaajalla on osuutta lopputulokseen(ko)... No kyllä toki taatusti on ja kaikilla kuvaajan valinnoilla - sommittelusta ja kuvakulmasta ja ajankohdasta lähtien, juu ja niihin asioihin ei Nokian hirviökamera juuri voi vaikuttaa, mutt ei myöskään se paras mahdollinen järkkärikään, tmvstva vehe. Siinäkin kuvaajan osuus on yhtä ratkaiseva lopputuloksessa. Ei siis mikään laite yksin tee kuvista huippuhienoja. Minä, myös vanha harrastaja, olen onnistunut ottamaan paljon täysin tai ainakin liki kelvottomia kuvia, vaikka mullakin on useampikin runko ja niihin useita objektiiveja ja jalusta ja duodattimia ja mittareitakin hienossa ja painavassa alumiinilaukussa mukana aikoinaan. Mutt ei oo muuten enää... pokkarikin kun on hankala taskuun tungettava... mutt voi olla, ett 808 saattais sujahtaa liukkaammin meikäläisenkin taskuun... :)

Vastaa
osakar94
osakar94

31

@31...
En ole mikään fanipoika, mutta pakko huomauttaa nyt sulle kyllä, että täällä kyllä enemmän nämä antukka pojat trollailee apple trolleja näkyy jo harvoin. Ja nekin on puolet niin ärsyttäviä kuin esim. SG2-trolli...

Vastaa
Robustus
Robustus

32

@34 Olet oikeassa, se on järkyttänyt molempia leirejä. Joka tapauksessa tilanne näyttää selkiintyvän huomattavasti nyt, kun Noksu on altavastaajan asemassa. Alan pikku hiljaa uskoa, että Nokian johdolla tämä Windows-puhelin lähtee lentoon. En kuitenkaan usko enkä toivo, että Nokia tulee antamaan kaikkia innovaatioitaan koko Windows-leirin käyttöön, koska esimerkiksi Samsung touhuaa molemmissa leireissä ja yrittää noukkia rusinat pullasta joka uunista. Se valmistaa Applen komponentit ja yrittää pölliä sieltä sen, minkä irti saa. Epäilemättä se himoitsee myös Nokian keksintöjä, joita nyt aletaan istuttaa Windows-alustalle, mutta toivottavasti se tulee tässä epäonnistumaan.

Samsungilla tulee olemaan vaikeaa, koska Google otti Motorolan ottopojakseen ja Nokia isännöi Windows-leiriä. Samsung on liian iso elätti elätettäväksi.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja