Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Tässä ovat vaihtoehdot nano-SIM-kortiksi

20
Manu Pitkänen

Tässä ovat vaihtoehdot nano-SIM-kortiksi
Verkkolehti The Verge on paljastanut Applen, Nokian ja RIM:n ehdotukset nano-SIM-korttistandardiksi.

Applen ehdotus muistuttaa kaikista eniten nykyisiä SIM-kortteja. ETSI:n mukaan nano-SIMissä pitää olla kahdeksan kontaktipintaa, mutta niiden järjestystä ei ole määrätty. Apple on pitänyt pintojen järjestyksen samana kuin nykyisissä korteissa. The Vergen mukaan on mahdollista, että Applen nano-SIM-kortteja voidaan käyttää nykyisissä puhelimissa adaptereiden avulla.

Applen nano-SIM on 12,3 millimetriä pitkä, kun mikro-SIM on leveydeltään 12 millimetriä. Nokian mielestä Apple ei täytä ETSI:n vaatimusta, jonka mukaan nano-SIM-kortti ei saa sopia poikittain mikro-SIM-paikkaan.

Nokia ja RIM ovat sen sijaan lähteneet uusille poluille. Heidän ehdotukset muistuttavat enemmän microSD-kortteja kuin nykyisiä SIM-kortteja. Nokian mukaan sen ehdottama kortti ei vaadi lainkaan ulkoista pidikettä, joka taas vaaditaan Applen versiossa.Vaikka Nokialla ja RIM:llä on omat ehdotukset, niin molemmat vaikuttaisivat olevan Nokian vaihtoehdon takana.
Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (20)

Anonyymi käyttäjä
Taifuuni89 (vahvistamaton)

2

Nokian tuntien, voisin kuvitella että heidän korttiinsa voidaan tulevaisuudessa integroida muitakin ominaisuuksia esim. jossakin mainittu NFC-siru. Heillä taitaa kuitenkin olla näistä kolmesta eniten kokemusta verkkotekniikoista. Nokian malli myös on helppokäyttöisempi ja monipuolisempi, kun se mahdollistaa sim-kortin tuomisen puhelimen ulkopuolelle akun alta. Helpompi käyttö tulee tuosta push-click hakasta, joka on ollut kauan jo microsd korteissa. Applen malli taas vaatii kelkan, koska siinä ei ole tuota lovea, jolla sim-kortti lukittuisi pohjaan.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

4

Itse kyllä kallistuisin tuon Nokian ratkasun valinnan kannalle.

1) Se on huono asia, että Applen kortti sopinee poikittain mikro-SIM-paikkaan- 0.3 mm ero on niin pieni, että kortti todennäkösesti mahtuu. On aivan varmaa, että joku yrittäisi laittaa nano-SIM kortin mikro-SIM paikkaan ja se voisi pahimmillaan rikkoa puhelimen tai tärvellä SIM-kortin. Vaikka kyse onkin tuolloin käyttäjän virheestä, niin tuollainen mahdollisuus pitää estää jo korttia suunniteltaessa.

2) Applen kortin vaatima pidike/korttikelkka, lisää kortin viemää tilaa puhelimen sisällä. Lisäksi pidike tekee kortin paikalleen laittamisesta ja kortin vaihtamisesta tarpeettoman vaikeaa. Irrotettava korttipidikekelkka voi myös kadota tai vahingoittua.

3) Nokian kortti ei vaadi pifikettä, ja tuon kuvan perusteella kortti tosiaan muistuttaa microSD -muistikorttia. Voin toki olla väärässä, mutta vaikuttaisi siltä, että Nokian ehdottama kortti voitaisiin tyrkätä puhelimen sivusta sisään samaan tapaan kuin muistikortit. Kortissa oleva lovi viittaa siihen, että muistikorttien tapaan sim-kortti lukittuu paikalleen kun korttia painetaan kevyesti korttipaikkaan, ja toinen painallus vapauttaisi lukituksen jolloin korttipaikan mekanismi työntäisi korttia ulos puhelimesta samaan tapaan kuin muistikorttien tapauksessa. Tuo olisi paljon kätevämpää kuin Applen ehdottama perinteisten sim-korttipidikkeiden kanssa söheltäminen.

4) Näin äkkiseltään ajatellen Nokian kortin liitäntöjen sijottelu on mielestäni mietitty paremmin kuin Applen kortissa. Tässäkin Nokian kortti muistuttaa muistikorttia. Uskoisin, että Nokian versiossa tarvittavat liitännät vie puhelimessa vähemmän tilaa verrattuna Applen ehdotukseen.

Eli itse pidän Nokian ehdotusta parempana, siinä myös on oikeasti pyritty uudistamaan SIM-korttia, toisin kuin Applen versiossa, joka on vain vanhan mallin lämmittelyä nykyistä pienemmössä koossa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

5

Suoraan sanottuna en ymmärrä tästä asiasta noussutta myrskyä, ainakin minulle on pitkälti se ja sama millainen kortti laitteeseen laitetaan, kunhan mekanismi on kunnollinen.

Nokian kortti on pienin, onko se pienin myös puhelimen puolella olevan mekaniikan kanssa ja onko ulkonäkö liian samanlainen muistikorttin kanssa ovat kysymysmerkkejä. Mutta pienuus on sinänsä aina positiivista.

Edellisessä kommentissa haukutaan Applen kelkkaratkaisu täysin. Kelkka häviää, kelkan käyttö on vaikeaa, kelkka voi mennä rikki, kelkka vie tilaa. Ihan totta, mutta häviämistä lukuunottamatta kaikki pätevät myös kelkattomiin ratkaisuihin.

Käytännössä olen ollut Applen iPhoneissa ja iPadeissa oleviin kelkkoihin erittäin tyytyväinen. Kortille on hyvä lokaatio, mekanismi on helppo ja laadukkaan oloinen. Lisäksi korttipaikka sulautuu täydellisesti laitteen kuoreen. Vertailukohtana käytän muutamaa kymmentä eri Nokialaista, joissa oli mitä ihmeellisempiä, toistaan huonompia, virityksiä SIM-korttia varten. Applella ei ole ainakaan vielä ollut mitään epämääräisiä kumikansia, vaikeita lukitsemisia ja varsinkaan akun irroitteluita.

Huoli Nano-SIM:n tunkemisesta Micro-SIM-paikkaan vaikuttaa vähän tuulesta temmatulta. Onko näin muka tapahtunut kertaakaan yhdistelmällä Micro-SIM + Mini-SIM? Niissähän on täsmälleen sama tilanne. Ainakaan sen "huonon ja vaikean" kelkan kanssa sitä ei oikein voi tapahtua. Epäilys alkaa varmasti kalvaa mieltä kun kortti ei sovikaan kelkkaan täydellisesti vaan heiluu ja huljuu miten sattuu.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

6

>Nokian kortti on pienin, onko se pienin myös puhelimen puolella
>olevan mekaniikan kanssa

Katso esim. kuvaa, eli on.

>Kelkka häviää, kelkan käyttö on vaikeaa, kelkka voi mennä rikki,
> kelkka vie tilaa. Ihan totta, mutta häviämistä lukuunottamatta
> kaikki pätevät myös kelkattomiin ratkaisuihin.

Miten kelkattomassa voi kelkka hajota, tai viedä tilaa ?

>Kortille on hyvä lokaatio, mekanismi on helppo ja
>laadukkaan oloinen.
>...
>... vaikeita lukitsemisia


Siis sehän vaatii käytännössä oman työkalunsa ?


>Huoli Nano-SIM:n tunkemisesta Micro-SIM-paikkaan vaikuttaa vähän
>tuulesta temmatulta. Onko näin muka tapahtunut kertaakaan
>yhdistelmällä Micro-SIM + Mini-SIM? Niissähän on täsmälleen sama
>tilanne.

Kaikkea on tungettu kaikkii paikkoihin mihin vain mahtuun.

Mikro-Sim yleisellä tasolla on ollut ongelmallinen, ei niinkään mikro-Sim paikkoihin, vaan muihin. Toistaiseksi siitä ei edes ole ollut hyötyä, vaan enemmänkin haittaa.

Jos Nano-SIM tulee niin sen avainidea on olla pieni. Jos valmistaja haluaa kelkkoja niin tehköön, mutta onko järkeä tehdä systeemiä missä sellaista tarvitaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Plaplaplaa (vahvistamaton)

7

@ 5

"Vertailukohtana käytän muutamaa kymmentä eri Nokialaista, joissa oli mitä ihmeellisempiä, toistaan huonompia, virityksiä SIM-korttia varten."

Ota huomioon, että kokemuksesi Nokian sim-kortti-sovellutuksista eivät ole perustuneet tähän heidän esittämäänsä "SD-kortti"-tyyliseen ajatteluun. Ei siis varsinaisesti liity uutiseen tämä. Lisäksi kokemuksesi Applesta perustuvat heidän high-end laitteisiinsa, koska he eivät ns. budjettilaitteita valmista, kun taas epäilen että Nokian laitteista ainakin jokunen on ollut muun mallinen kun silloinen lippulaiva.

"Huoli Nano-SIM:n tunkemisesta Micro-SIM-paikkaan vaikuttaa vähän tuulesta temmatulta."

Tämä voi toki pitää paikkansa, mutta jos se perustuu ETSI:n määrittämään vaatimukseen, niin ei paljon auta spekuloida vaan toimia vaatimusten mukaan uutta teknologiaa miettiessä.

"Edellisessä kommentissa haukutaan Applen kelkkaratkaisu täysin. Kelkka häviää, kelkan käyttö on vaikeaa, kelkka voi mennä rikki, kelkka vie tilaa. Ihan totta, mutta häviämistä lukuunottamatta kaikki pätevät myös kelkattomiin ratkaisuihin."

En allekirjoita tätä lainkaan. Vertaahan esimerkiksi kameroissa käytettyjä sd-korttipaikkoja ja niiden käytettävyyttä suhteessa kelkkaratkaisuun. Oma kokemukseni sd-korttipaikoista on ainakin pelkästään positiivinen, kun taas kelkkojen kanssa olen kohdannut ongelmia useastikin.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

8

> Katso esim. kuvaa, eli on.

Artikkelin kuva ei esitä esimerkkiä mekaniikasta, joten mitäköhän kuvaa katselet?

> Miten kelkattomassa voi kelkka hajota, tai viedä tilaa ?

Ei tietenkään kelkka, mutta muu mekaniikka, esim. jousi.

>Siis sehän vaatii käytännössä oman työkalunsa ?

Jossa "oma työkalu" on mikä tahansa klemmarin tapainen monimutkainen erikoisväline.

> Mikro-Sim yleisellä tasolla on ollut ongelmallinen

Koska? Mitä haittaa siitä on ollut?


> Nokian laitteista ainakin jokunen on ollut muun mallinen kun silloinen lippulaiva.

Kyllä. Kyseessä olivat Nokian kaikki älypuhelimet, useamman vuoden ajalta, sekä otos S40 high endistä. Hinta ei tällä otannalla juurikaan korreloi SIM- ja muistikorttimekaniikkojen laadun kanssa.

> Vertaahan esimerkiksi kameroissa käytettyjä sd-korttipaikkoja ja niiden käytettävyyttä suhteessa kelkkaratkaisuun.

Kameroita en käytä, mutta noissa puhelimissa muistikortit olivat kovassa käytössä. Ja ihan huippumalleissakin (mm. N8 ja N9) kokonaisuus halvan oloisine kansineen ei ole kovinkaan miellyttävä. Ehkä sen *voi* tehdä hyvin, en yht'äkkiä muista sellaista tulleen vastaan.

Vastaa
pitokokka
pitokokka

9

Applen etu on adapterin käyttömahdollisuus. Nokian puolestaan kiinnityshakanen, kokonaisuudessaan nokia mahdollistanee pienemmän rakenteen. Kummatkin kortit alkavat olla niin pieniä, ettei kortteja juurikaan puhelimesta oteta pois nakkisormilla saati asenneta erilliseen kelkkaan. Nokian ja Motorlan korteissa liitäntäpinnat on pyritty tekemään pitkiksi ja kapeiksi.Onko sattumaa vai testaulsella päätelty toimintavarmuuden olevan parempi korttia puhelimeen laitettessa?


Kortin kokoa ja muotoa tärkeämää on se, mitä muuta uusia ominaisuuksia korttityyppi mahdollistaa, esim. NFC?

Vastaa
pain83
pain83

10

@pitokokka

Tarkoitatko adapterilla kelkkaa? En kyllä näe miten se olisi mahdollista ainoastaan Applen kortille. Ihan samalla tavalla kelkallisen telineen voi tehdä Nokian kortille.

Vastaa
TemeTee
TemeTee

13

Itse olen Applen kannalla. Takaisinpäin sopivuus on ehdoton kriteeri mielestäni. Juuri pari viikkoa sitten oli Lumia 800 viikon huollossa ja oli laitettava microsim vanhempaan minisim puhelimeen, kun ei muita microsim puhelimia taloudesta löydy. Tällainenhan ei Nokian tai RIM:in korteilla onnistuisi.

Vastaa
Mysticiza
Mysticiza

14

@13
Eikös tuolla tarkoiteta sitä että sisään menee muttei toimi koska on kuitenkin liian pieni? Siinä mielessä Nokian ehdotus paljon parempi, ei tule vahingossa laitettua väärään paikkaan.

Vastaa
TemeTee
TemeTee

15

@14
Puhuin takaisinpäin sopivuudesta lähinnä noihin vanhimpiin puhelimiin (sim kortti luukun alle), mutta kyllähän microsim puhelimiinkin voidaan myydä erikseen nanosim kelkkoja. Tämä siis vain, jos nuo kontaktipinnat ovat samanlaiset kuin nykyisissä simeissä. Jos mikään näistä ei toteudu, on itselleni aivan sama millanen pahvinpala tulevaisuudessa tungetaan puhelimiin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

16

15@
>Puhuin takaisinpäin sopivuudesta lähinnä noihin vanhimpiin
>puhelimiin (sim kortti luukun alle), mutta kyllähän microsim
>puhelimiinkin voidaan myydä erikseen nanosim kelkkoja.

Ei kai aivan mahdoton ajatus, mutta tulisi edes ensin Mini SIM puhelimiin mikro ja mini SIM tukea.

> Tämä siis vain, jos nuo kontaktipinnat ovat samanlaiset kuin
> nykyisissä simeissä.

Shköinen yhtensopivuus pitäisi olla, muuten pinni sijoittelun ei tarvi olla sama kuin nykyisissä, vahvimmissa ehdokkaissa kontakri sijoittelu kuvien mukaan meneekin toisin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Bobakki (vahvistamaton)

17

@12

kerrotko vielä mikä firma aloitti tämän pelleilyn Apple vai Nokia?

Applen pitää osata pelata peliä oikein sanoisi JJ Lehto joka sitten karautti siltaan veneellä.

Nokia ilmoitti tuossa viestissä kuka ne patentit sitten oikeasti omistaa. Omenalaseilla tuonkin tietenkin saa käännettyä siihen muotoon, että Apple kiltti, Nokia paha.

Apple ei tule tässä menestymään vaikka perustaisi sata tytär yhtiötä nano sim kortin takia eurooppaan, jos tekniikka on hyvä ja se kelpaa kaikille niin ei varmasti ole sim korttien takia tarvetta perustaa yrityksiä eurooppaan?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

18

@17

En tiedä mitkä lasit tarvitaan että Nokian toimintatapa vaikuttaisi asialliselta. Niitä tuskin saa Specsaversilta.

Jos Applen ja kumppaneiden vaihtoehto todellakin on vaatimusten vastainen, ei sitä varmaan voi mitenkään valita, joten julkinen itkeminen ja sen jälkeinen lievä uhkailu ei ole ihan parasta PR:aa. Vaikuttaa enemmänkin lasten päiväkerhon hiekkalaatikolta.

Jostakin hassusta syystä ehdotus kuitenkin on mukana ja esim. Eurooppalaisten operaattoreiden suosiossa. Salaliitto ja Applen painostusta tietenkin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

19

18@
> En tiedä mitkä lasit tarvitaan että Nokian toimintatapa vaikuttaisi
> asialliselta. Niitä tuskin saa Specsaversilta.

Nokia yleistäen ajaa myös omia etujaan, tummat lasit pitää olla jos nitä ei näe.

Vanhoilla ns GSM toimijoilla on kuitenkin ollut sellainen yleinen piirre että yhteyinen etu on myös oma etu.

Kovia teknologia riitoja on käyty ja kovaavääntöä niideneteen on tehty.

Jos isot operaattorit olisivat valinneet niin tuota SIMkorttia ei välttämättä edes läheskään niin yleinen kun se nyt on, sehän mahdollistaa paljon ikäviä asioita.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Bobakki (vahvistamaton)

20

@18

tietenkin Nokia haluaa ajaa omaa etua ja en ainakaan ole väittänyt ettei niin tekisi.

se suuri närästys tässä asiassa on, että Apple perustelee tytäryhtiötä tämän takia eurooppaan, että saisi äänivaltaa asiassa enemmän ja sitä kautta haluamansa SIM mallin käyttöön eli etiikka ja moraali kunnossa.

ja jos Apple jauhaa paskaa niin on erittäin paikallaan, että joku korjaa nämä harhaanjohto yritykset niinkuin tässä tapauksessa annetaan katteettomia lupauksia jotka kuulostavat hienolta, mutta niillä ei ole mitään totuusarvoa. tietysti Apple on varmaan patentoinut tuon SIM kortin mallin itselleen, mutta ei sitä tekniikkaa mitä SIM kortilla on, koska esentiaali patentit on ihan toisella yhtiöllä.

julkinen valehteleminen on ok ja julkinen valehtelun korjaava lausunto on media rääkymistä, niinpä tietenkin. ei mitään nähtävää, hajaannutaan.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja