Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokian MeeGo saa jatkoa?

21
Matti Vähäkainu

Nokian MeeGo saa jatkoa?
Nokia ilmoitti vuosi sitten siirtävänsä älypuhelinkehityksen pääasiallisesti Windows Phone -alustalle. Alasajettaviin alustoihin lukeutuivat Symbian ja MeeGo/Harmattan. Molemmille käyttöjärjestelmille on kuitenkin sittemmin julkaistu puhelimia -- MeeGo jäi tosin yhteen malliin.

Nokia N9:n jälkeen ei ole odotettu uusia MeeGo-laitteita, kunnes Netbooknews kertoi sisäpiirilähteisiin viitaten, että tulossa olisi kaksi MeeGo-pohjaista laitetta. Lähteiden mukaan kyseiset puhelimet ovat edullisia malleja, jotka kuuluvat Nokian "next billion"-strategiaan.

Seuraavan miljardin mobiililaitteen strategiaan on yhdistetty keskeisesti Meltemi-koodinimellä tunnettu käyttöjärjestelmä, joka olisi huhujen mukaan edullisiin puhelimiin suunnattu MeeGon jatke. Voidaankin olettaa, että mikäli tiedot pitävät paikkansa, löytyisi puhelimista nimenomaan viime vuoden lopulla useaan kertaan huhuttu Meltemi. Nokian ostaman Smarterphonen epäillään myös liittyvän Meltemi-suunnitelmiin.


Netbooknewsin sisäpiirilähteiden paikkansapitävyyttä on tietysti vaikea arvioida, mutta Meltemi tarina kuulostaa uskottavalta. Viimeaikoina Nokia on kuitenkin rakentanut vahvasti Asha-brändiä, joka taklaa nimenomaan Meltemin arvioituun hinta- ja speksisegmenttiin. Ei siis nuolaista ennen kuin tipahtaa.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (21)

Anonyymi käyttäjä
mhv64 (vahvistamaton)

2

Hyvä Nokia!
Ehdottomasti myös aivan omia tulevaisuuden alustaratkaisuja!!! Tiukan paikan tullen MS:n kaahailut muiden laitevalmistajien kanssa voidaan niillä tarvittaessa ohittaa...

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

3

Voi kele kun on suunta hukassa jos tämä pitää paikkaansa.. Meegohan on ihan kehityskelpoinen alusta kuten Symbiankin.. Mutta millä ihmeellä noista kumpikaan lukeutuu mihinkään keskitason kategoriaan. Kumpikin edellämainituista hakkaa WP:n mennen tullen, nyt ja tällä WP:n kehitysvauhdilla vielä pitkään tulevaisuudessakin.

No onneksi Elopilla palkka juoksee. Tuon paskempaa strategiaa/toimintaa ei helpolla löydä..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

4

3@
>Meegohan on ihan kehityskelpoinen alusta kuten Symbiankin..

Juu, siinä ei kai koskaan epäselvää. Ongelma oli se että muut valmistajat hyppäsi Googlen kelkkaan ja Nokia jäi yksin Symbia-MeeGo linjalla ja on sen linja kanssa edelleenkin yksin.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

5

Se olisi Nokian etu, jos se ei luulisi, että WP kiinnostaa ketään. Jenkkejä se kiinnostaa hetken, mutta hekin huomaavat pian se nolevan jopa heille liian rajoittunut. Eli miten yksin jääminen tuonkokoiselle firmalle olisi mitenkään paha asia?

iOS on vain Applen, eikä se ole heille lainkaan huono juttu. Symbiankin ollut vain Nokian ja hyvinhän sekin pärjäsi, kunnes alkoivat ylenkatsomaan asiakkaita Nokialla.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

6

@1
Jos Meegoa jatketaan jossain muodossa, niin aina säilyy mahdollisuus myös high-end malleihin. Ainakin jossain määrin.

Jos tieto pitää paikkansa, niin voihan tämän nähdä niinkin, että tällä tavalla Nokia pystyy loiventamaan linjauksiaan ilman suurempaa härdelliä. Eli vain WP linjasta päästään hiljakseen WP+muut kaks linjaukseen ja kas kummaa kun meillä on Meego 6.2 ja Symbian/Nokia Xena ihan kohta saatavilla...vuonna 2050 tai jotain. :D

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Meltemi? (vahvistamaton)

7

Olisikohan kyseessä kuitenkin meltemi laitteet, joiden pitikin olla suoraa sukua meegolle ja tulla juurikin alempaan hintaluokkaan?

Vastaa
Aruzo
Aruzo

8

@3: En tiedä mihin perustat väitteesi Symbianin paremmuudesta WP:N verrattuna. Itse vaihdoin juuri Symbian puhelimesta Lumiaan ja täytyy kyllä todeta että on kaikin puolin paitsi parempi puhelin, niin myös parempi käyttöjärjestelmä. Muutamia lisätoimintoja toivoisin mutta nämäkin tullaan luultavasti seuraavan puolen vuoden aikana korjaamaan 7.5 ja 8 päivityksillä. (Nimimerkki kovasti toivon että päivitykset tulevat myös nykyisiin Lumioihin)
Meegoon (lue: N9) verrattuna WP on mielestäni suht tasapäinen järjestelmä ominaisuuksiltaan, molemmissa omat hyvät puolensa.

Ja vielä kommentointia MeeGoon sen verran että itsekin toivoisin näkeväni vielä muutamia premium-luokan MeeGo luureja, jo N9 todisti että käyttöjärjestelmässä on potentiaalia kalliimman hintaluokan puhelimiinkin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
pekka1239 (vahvistamaton)

9

Kuulostaa ihan hyvältä. Lumia-mallisto, jossa WP ja Asha-mallisto, jossa Meltemi ja S40 käyttiksenä. Jos tämä on strategia niin aika selkeä ostajalle, mitä isompi numero sitä parempi ja mallistosta riippuen feature puhelin tai älypuhelin :D

Vastaa
miksuh2
miksuh2

11

@8 Aruzo

> En tiedä mihin perustat väitteesi Symbianin paremmuudesta WP:N verrattuna. Itse
> vaihdoin > juuri Symbian puhelimesta Lumiaan ja täytyy kyllä todeta että on kaikin puolin
> paitsi parempi puhelin, niin myös parempi käyttöjärjestelmä.

Makuja on toki monenlaisia, ja hyvä jos olet tyytyväinen nykyiseen puhelimeesi. Sehän se tärkeintä on, että oma valinta on mielleinen. Mutta iItse Symbian Bellellä varustetfujen Nokia 701:n ja Nokia E7:n, sekä WP7:llä varustetun Lumia 800:n omistavana olen kanssasi täysin eri mieltä. Lumia 800 on puhelimena raudaltaan ihan ok. Mutta WP7 ei mielestäni ole käyttöjätjestelmänä lähellekään yhtä hyvä, eikä yhtä mukava käyttää kuin Symbianin uusin versio, eli Nokia Belle. WP7 on Symbianiin verrattuna aivan liian rajoittunut monelta osin. Linux-käyttäjänä ärsyttää myös WP7:n olematon liitettävyys ja yhteensopivuus Linux-tietokoneen kanssa. Käytännössä MicroSoft on tehnyt mahdottomaksu käyttää WP7-puhelinta yhdessä Linux-tietokoneen kanssa. Itse kuulun älypuhelinten tehokäyttäjiin ja WP7:stä ei kyllä minusta ole korvaamaan Symbiania.

> Meegoon (lue: N9) verrattuna WP on mielestäni suht tasapäinen järjestelmä
> ominaisuuksiltaan, molemmissa omat hyvät puolensa.

Symbian Bellessä on samankaltaisuutta MeeGon ja Androidin kanssa. Lisäksi nykyiset puhelimeen asennettavat QML-sovellusohjelmat ovat Symbianissa ja MeeGossa hyvin samanlaisia. Toki sovelluksissa on joitakin alustakohtaisia eroja käyttöliittymän layoutissa ja käyttöliittymäkomponenteissa, mutta sovellukset näyttävät ja tuntuvat kuitenkin hyvin samanlaisilta molemmilla alustoilla.

Otetaan nyt vaikka Voddler esimerkiksi

Tässä on ensin Voddler MeeGolle:
http://www.mynewsdesk.com/fi/pressroom/...helimeen-702051

Ja sitten Voddler Symbianille:
http://www.mynewsdesk.com/fi/pressroom/...elimille-681751

Aika saman näköistä eikö?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
PlipPlop123 (vahvistamaton)

12

Onse vaan hyvä, että siittä Symbianista päästään eroon. Hirveämpää kehitysympäristöä ei mobiilialalta löydy kuin Symbian.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PlipPlop123:

Onse vaan hyvä, että siittä Symbianista päästään eroon. Hirveämpää kehitysympäristöä ei mobiilialalta löydy kuin Symbian.

Täyttä hölynpölyä, et ole ilmeisesti ikinä tehnyt Qr-sovelluksia C++ ja QML-kielillä. Jos olisit edes kokeillut et moista väittäisi.

Sitäpaitsu Symbianin ja MeeGon kehitysympäristö on sama :-) Samoja työkaluja käytetään molemmilla alustoilla. Molemmille kehitetään sovelluksia samalla Qt SDK:lla, eli samalla QtCreator IDE:llä, samaa Qt-simulaattoria käyttäen jne.

Sovellukset tehdään molemmille alustoille nykyään pääsääntöisesti Qt:lla. Ja kaikenlisäksi koodikin on sovellusten Symbian- ja MeeGo -versioissa joko täysin tai ainakin lähes sama, eroja on alustojen välillä lähinnä sovelluksen käyttöliittymissä, muilta osin sovellusten koodi on yleensä sama molemmille alustoile.

Vastaa
Ranvier
Ranvier

14

@13: Johtunee siitä, että N9:iä on myyty kauemmin kun Lumioita. Sekä sen hinta on myös huomattavasti alhaisempi, kuin Lumia 800:lla. Tällä hetkellä sen saa halvimmillaan 299 euron hintaan, kun taas Lumia 800:n saa halvimmillaan 400 euron pintaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jake se minäkin (vahvistamaton)

15

No N9:n hinta tingittiin just päivä-pari sitten, joten se ei kauhiasti oo ehtiny myyntimääriin vielä vaikuttaa. Ja muista sekin, mihin periferia-maihin N9:ä myytiin ja mihin volyymimaihin Lumian laittoivat myyntiin ...harmi vaan et ei oikein kelvannut...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kingong (vahvistamaton)

16

Höpöpö ihan huuhaa juttu, ei sieltä enää mitään Meegoa ulos tule. Se on ihan fakta!

Vastaa
miksuh2
miksuh2

17

Erittäin hienoa kyllä, mikäli uusia MeeGo-puhelimia tosiaan on tulossa. Ja jos kyseessä on Meltemi, niin mielenkiintoinen tilanne sillonkin. Uskoisin, että jokainen Qt-mobiilispvelluksia kehittävä pitää tätä oikein hyvänä uutisena, minä anakin pidän. Vaikka toki Nokia ei ole vielä vahvistanut tuota tietoa, eli siinä mielessä pitää suhtautua tuohon varauksella. Mielenkiintoista nähdä mitä tulossa on.

Vastaa
djtob
djtob

18

Meltemi saattaa olla jatkoa Harmattanille, Meltemi hiottuna osaisi sovittaa kännykän rautaspeksit huomioon alempiin hintasegmentteihin karsimalla raskaat taustaohjelmat, sovellukset pois.

Tämä ei ole MeeGo vaan Harmattan, koska pakettienhallinta on erilainen molemmissa. Toivottavasti ei enää kutsuta MeeGoksi.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

19

@20 djtob

> Tämä ei ole MeeGo vaan Harmattan, koska pakettienhallinta on erilainen molemmissa.
> Toivottavasti ei enää kutsuta MeeGoksi.

Itseasiassa se on koko nimeltään MeeGo Harmattan :-)

Olet toki oikeassa siinä, että MeeGo Harmattan ei tarkkaanottaen ole MeeGo, vaan MeeGo-yhteensopiva alusta, joka pohjautuu Maemo 6:n, jota Nokia työsti ennen liittoutumista Intelin kanssa. MeeGo Harmattan on API-yhteensopiva MeeGon kanssa, ja se sisältää MeeGon kanssa yhteusen kännykkäkäyttöliittymän.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

20

20@
>Tämä ei ole MeeGo vaan Harmattan,

Mistä nyt puhut ?


> koska pakettienhallinta on erilainen molemmissa. Toivottavasti
> ei enää kutsuta MeeGoksi.

Puhutko jostain julkistamattomasta, Meltemistä vai mistä ?

Pakettienhallinta ei sinänsä ole este nimeämiselle, MeeGo pohjaisissa laitteissakin käytetty kahta erilaista.

mm. Nokia N9 ei ole samaa pakettienhallintaa kuin jossain Iconia M500ssa.

Series 40 jatkossa alusta on varmaan hyvin suljettu

Vastaa
Ranvier
Ranvier

21

@23: Harmattan on Maemo 6:n koodinimi. Siihen on vaan lyöty MeeGon rajapinnat päälle. MeeGo on taas periaatteessa yhdistelmä Nokian Maemoa ja Intelin Moblinia. Etkä nähtävästi ole käyttänyt kumpaakaan, jos ne ovat mielestäsi kuraa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja