Ex-nokialainen: Elop on ollut huono muutosjohtaja

61
Manu Pitkänen

Ex-nokialainen: Elop on ollut huono muutosjohtaja
Nokian Series 60 -ohjelmistoalustan entinen johtaja Lee Williams kritisoi Cnet UK:lle antamassaan haastattelussa Nokian nykyisen toimitusjohtajan Stephen Elopin tapaa luotsata yhtiötä. Yhtiön alkuvuosi oli tappiollinen ja markkinaosuus älypuhelimissa on tippunut alle 10 prosenttiin.

Kun kanadalainen Stephen Elop tuli taloon syksyllä 2010, Nokian markkinaosuus älypuhelimissa oli noin 30 prosenttia. Tämän vuoden alun lukujen perusteella markkinaosuus on tippunut noin kahdeksaan prosenttiin, vaikka älypuhelinmarkkinat kasvoivat viime vuonna huikeat 60 prosenttia. Pudotus johtuu Stephen Elopin alulle panemasta muutoksesta, jossa Nokia hylkää omat Symbian- ja MeeGo-ohjelmistoalustat ja siirtyy Microsoftin Windows Phoneen. Hankaluudet näkyvät myös muualla, sillä Samsung on noussut maailman suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi. Nokia piti valtikkaa 14 vuotta.Symbian-säätiön toiminnanjohtajanakin toimineen Williamsin mukaan Elop ei ole onnistunut muutosjohtajana, jollaiseksi Nokia hänet palkkasi vuoden 2010 lopulla (yhtiön Conversations-blogin mukaan Elop palkattiin vauhdittamaan Nokian muuttumista rautavalmistajasta ohjelmistotaloksi). Hän ei sano, että Windows Phonen käyttöön ottaminen olisi huono asia, mutta tapa jolla siihen siirryttiin oli kaikkea muuta kuin onnistunut. Williamsin mukaan Nokian olisi tullut säilyttää Symbian tasavertaisena ohjelmistoalustana Windows Phonen rinnalla. Hänen mielestä Nokia yrittää korjata virheitään liian radikaaleilla muutoksilla.

Williams ei pidä Elopia myöskään hyvänä toimitusjohtajana. Hänen mukaansa Elop muistuttaa enemmän talousjohtajaa -- hän suhtautuu asioihin liian käytännöllisesti ja tuijottaa liian paljon kehityskustannuksia. Toimitusjohtajan pitäisi olla visionäärinen johtaja, jolla on selkeä roadmap kohti päämäärää. Elop ei täytä Williamsin mielestä näitä vaatimuksia.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
142 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
99 € DNA
198 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Xiaomi Redmi A3 – hinta laskenut -26%

Xiaomi Redmi A3
84 € BIGBOX.FI
85 € Proshop
85 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 112 €

Realme 11 Pro – hinta laskenut -22%

Realme 11 Pro
268 € BIGBOX.FI
445 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 341 €

Kommentit (61)

Ilborg
Ilborg

1

Sivusta katsojana ihan sama fiilis kuin tämä kaveri sanoi, eli Elop käytännössä tuhosi täysin omien puhelimien markkinat puhumalla liian radikaalisti symbianin tuhoamisesta jne. Windows Phone ei välttämättä ole huono, mutta käytännössä Elopin tapa hoitaa homma oli oppikirjamateriaalia huonoudessa, kun vasta nyt alkaa tulemaan puhelimia sillä "huippukäyttiksellä" mitä Elop ylisti, ja vieläkin se käyttis on ominaisuuksissa reippaasti muita jäljessä.

Symbianin tuhoaminen olisi kannattanut pitää ihan omana tietona kunnes niitä vaihtoehtoja tuli markkinoille. Pudotus olisi ollut luultavasti paljon pienempi kun ihmiset ja kehittäjät olisi vielä nähneet jotain tulevaisuutta symbianilla.

Windows phone taas itsessään oli sikäli riski että vasta muutaman vuoden päästä näemme sen toimivuuden.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
asiaan (vahvistamaton)

2

nyt puhutaan asiaa. windows puhelimet ovat perseestä. miksi nokia ei jatka symbian ja meegon puhelimia ne ovat paljon parempia kuin joku windows. windows on tarkoitettu vai tietokoneelle. miksi nokia ei voisi tehdä windows tabletteja. tai siirtyä androitiin. samsung on voittanut sen takia koska sillä on android, galaxyjä ja vaikka mitä. nokia voi viellä voittaa.v ;D :D

Vastaa
partila
partila

3

ex-Nokialaisen tilityksen voi jättää omaan arvoonsa. Olisi itse tehnyt hommansa paremmin aikoinaan, jotta Symbian olisi kehittynyt nopeammin.

Vastaa
delic
delic

6

"Williamsin mukaan Nokian olisi tullut säilyttää Symbian tasavertaisena ohjelmistoalustana Windows Phonen rinnalla. Hänen mielestä Nokia yrittää korjata virheitään liian radikaaleilla muutoksilla."

Ja siitä olisi seurannut molempia alustojen floppaaminen. El valmistaja voi panostaa samanvertaisesti kahteen alustaan. Vai onko joku muka siinä onnistunut? Toinen jää aina toisen varjoon ja syö toista alustaa.

Esimerkkinä samsung, ei ole saanut WP7 luureja myytyä kun ei niihin tosissaan panosta, se on vain sellanen kokeilu että jos menis kaupaksi. Samsungin androidit myy ja niitä ostetaan. Nokia otti selkeästi ykkosalustaksi windows luurit ja onkin myynyt niitä enemmän kuin muut windows puhelimia myyvät yhteensä. Jos nokia olisi ottanut samsungin taktiikan, nyt ei myisi symbian eikä lumiat.

Sitten tuosta Elopin sanomisista, mun mielestä hienoa, että joku vihdoin sano ääneen sen mitä monet ajattelee ja mikä oli näkynyt jo myynnissäkin kauan aikaa. Eli symbian ei kalliimman pään luureissa ole ollut kilpailukykyinen.

Nokian ongelma on nimenomaan ollut tuo, että kukaan ei ilmeisesti ole sanonut tai istunut alas ajattelemaan, että ehkä meidän tuotteissa on tosiaan jotain vikaa koska niitä ei osteta enää samalla tavalla. Eikä ajatella että kyllä ne myy kun me ollaan parhaita ja meillä on kilpailukykyinen tuote¨ja me ollaan Nokia.

Symbianistahan olisi pitänyt luopua jo aikaa sitten tai ainakin tehdä siitä erilainen, sitä symbian 3 alustaa mikä julkaistiinn N8:ssa ei olisi pitänyt koskaan päästää markkinoille. Se oikeastaan on vienyt nokian aika pitkälle siihen tilanteeseen missä nyt ollaan.

Nokian maine romahti symbian 3:n myötä ympäri maailman, se vain näytti melko koomiselta kilpailijoiden rinnalla.

Kannattaa katsoa tämä MOT ohjelma nokiasta:

Näin Nokia tuhoutui.Johtavat analyytikot kertovat, onko Nokian peli pelattu
http://areena-beta.yle.fi/ng/areena/tv/1486535

Siinä on aika hyvin asiaa.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

7

Kun auto lähtee hallinnasta, sitä helposti tekee liian rajuja korjausliikkeitä, jolloin mennäänkin päistikkaa ojaan.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

8

@6 "El valmistaja voi panostaa samanvertaisesti kahteen alustaan."

Epäilen tuota. Ehkä kaksi huippualustaa on hankalaa ylläpitää, mutta huippualusta ja "tyhmäalusta" on mielestäni täysin järkevä ratkaisu.

Kuten Nokialla Symbian/WP ja S40 tai Samsungilla Android ja Bada.

Vastaa
delic
delic

9

@8 tuota nyt lähinnä takaa ajoinkin, että ei voi ylläpitää kahta huippualustaa ja panostaa niihin samanvertaisesti. Varsinkin kun tänäpäivänä se käyttäjien määrä alustalla on niin tärkeää niin silloin pitää saada ne käyttäjät käyttämään yhtä alustaa eikä ne saisi jakautua eri alustoille, että sovelluskehittäjät näkee sen alustan potentiaalin ja mahdollisuuden tienata sitten sovelluksilla kun tietää että on paljon potentiaalisia asiakkaita. Mitä enemmän sovelluskehittäjät on kiinnostuneita alustasta sitä paremmat mahdollisuudet sillä on menestyä.

Vastaa
arivesa
arivesa

10

Samsung taitaa olla ainoa,joka pelaa kolmella alustalla.
Mikään tuskin voi olla koskaan ylivoimaisesti paras kaikille, mutta yleensä jokin niistä useimmille.
Eikä olisi haitannut,että Nokia olisi ymmärtänyt myös aftermarketin merkityksen.Kapula ostetaan mielikuvan perusteella, mutta sen myös pitäisi toimia.Tai edes korjaamon.
Nokian moka ei ole vain WP,vaan käyttäjän turhauttaminen /aliarvioiminen.Siis huono laatu.

Vastaa
Mahteri
Mahteri

11

@6
"siitä olisi seurannut molempia alustojen floppaaminen. El valmistaja voi panostaa samanvertaisesti kahteen alustaan. Vai onko joku muka siinä onnistunut? Toinen jää aina toisen varjoon ja syö toista alustaa. "

Varmasti toinen jää toisen varjoon. Mutta miksi lumia olisi flopannut yhtään sen enempää, jos symbianin/meegon luopumisesta ei oltaisi puhuttu sanallakaan ja Lumiaa olisi kovaan ääneen ajettu nimenomaan amerikan markkinoille?

"Nokia otti selkeästi ykkosalustaksi windows luurit ja onkin myynyt niitä enemmän kuin muut windows puhelimia myyvät yhteensä"

Aivan sama tilanne oli ties kuinka kauan Symbianin kanssa. Sekä Symbianin että wp:n kohdalla tämä nippelitieto ei lohduta yhtään, niin kauan kun itse käytetty alusta ei pärjää myynnissä muille alustoille.

"Sitten tuosta Elopin sanomisista, mun mielestä hienoa, että joku vihdoin sano ääneen sen mitä monet ajattelee ja mikä oli näkynyt jo myynnissäkin kauan aikaa. Eli symbian ei kalliimman pään luureissa ole ollut kilpailukykyinen. "

Minä nään asian aivan toisella lailla. Minusta tuo kilpailukyvyttömyys oli tunnustettu monissa haastatteluissa, mutta samaan hengenvetoon luotiin aina toivoa tulevaan. "ei ne sanat, vaan ne teot" kuultiin tämänkin sivuston keskusteluissa monta kertaa. Elopilta taas käytännössä jäi pois myös nuo sanat, kun hän ilmoitti Nokian tämänhetkisten ja myös tulevien symbian puhelimien (joita pitäisi myydä vielä useampi), olevan kilpailukyvyttömiä. Tämä jos mikä on minusta täysin ala-arvoista toimintaa yrityksen toimitusjohtajalta.

Suora lainaus tuosta sinun linkkaamastasi ohjelmasta: "Ratkaisu ja ajoitus olivat oikeita. Nykyinen toimitusjohtaja Elop vain hoiti asian ilmoittamisen täysin väärin ja omilla puheillaan käytännössä tappoi symbian-pohjaisten puhelimien mahdollisuudet. Syntyi jo legendaarinen Elop-ilmiö: Haukkumalla oman tuotteensa vanhanaikaiseksi ja huonoksi Elop vauhditti Nokian älypuhelimien markkinaosuuden romahduksen ennätysnopeaksi"

Elopin kuuluisasta puheesta on kulunut nyt reilu vuosi ja tänä aikana Nokian osakkeen arvo on tippunut vähän päälle kahdeksasta eurosta alle kolmeen euroon. Tällä hetkellä alkaa jo olemaan suuret mahdollisuudet sille, että joku kilpailijoista tulee ja valtaa Nokian jo pelkästään sen patenttisalkun ja navteqin ansiosta. Ei mene mitenkään minun järkeeni, miten joku voi olla Elopin toimiin vielä tyytyväinen..

Vastaa
Mahteri
Mahteri

12

Ja suluissa tarkoituksena lukea useampi vuosi, vaikka varmasti myös useampi puhelinkin oli tarkoitus myydä... :)

Vastaa
ep_
ep_

15

@15
Vähän uskottavampaa olisi jos uutisoija olisi jokin muu kuin iltalehti :) .

Niin ja asiaan. Nokian olisi mielestäni pitänyt pitää WP-suunnitelmansa salassa niin kauan, kunnes pari laitetta olisi ollut valmiita julkaistavaksi ja myyntiin heti julkaisuhetkellä. Elopin olisi pitänyt myöskin pitää suunsa kiinni, eikä mennä haukkumaan Symbiania silloin kun se oli Nokian ainoa käyttis älypuhelimille.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

16

Kannattaa todellakin olla lähdekriittinen kun tällaista tekstiä tulee vanhan Symbian-johtajan, osasyyllisen, suusta. 

CNetin lainaukset kertovat paljon:

"we could move 2.5 to three million units -- overnight, no matter how bad the product"
"Nokia's dead and devalued"

Kaveri siis tunnustaa, että on shipattu paskaa miljoonille älypuhelinkäyttäjille, ja että Nokian brandi on rapautunut. Olisikohan noilla jotain tekemistä keskenään? Myöskin tuo aikakausi, josta Williams puhuu oli kilpailutilanteellisesti aivan erilainen. Älypuhelimissa kilpailu oli hyvin heikkoa, nykyään painetta on sekä highendistä että halvoista androidluureista. 

Williams ei tunnu vieläkään ymmärtävän millaiseen tilanteeseen oltiin ajauduttu ennen OPK:n potkuja ja Elopin palkkaamista. Nokia oli silloin kriisissä, ja tarvittiin ulkopuolinen saneeraamaan firmaa kuntoon. Tehoton ja tulevaisuudeton Symbian-kehitys oli oikea kohde, joka olisi pitänyt ajaa hallitusti alas jo silloin kun kaikki muut valmistajat luopuivat Symbianista, Williamsin ollessa talossa. Niin ei kuitenkaan tapahtunut ja haastattelun jumalattomasti rahaa sen tekihengitykseen, opensourcaamiseen ja muuhun turhaan. Jos sama effortti olisi käyttety johonkin tuottavaan olisi viime vuonna ollut paljon enemmän liikkumatilaa. 

Elop on tehnyt virheitä, mutta en usko hetkeäkään että Symbian-myynti olisi ollut radikaalisti parempaa viime vuonna, olisi Elop sanonut mitä tahansa. Eivät ihmiset valinneet Androidia tai iPhonea siksi, että Nokian toimitusjohtaja, josta suurin osa asiakkaista ei ole koskaan kuullutkaan (Suomi ei ole koko maailma), on sanonut jotain. Ostopäätökset syntyvät muista seikoista. Riskinä olisi ollut WP strategian vuotaminen, jolloin Nokian uskottavuus ja maine olisi kärsinyt sekä kehittäjien, sijoittajien että asiakkaiden keskuudessa, eikä Microsofiltakaan varmaan oltaisi saatu yhtä hyvää diiliä. 

Yhteenvetona: Nokian nykyiset ongelmat johtuvat viimeisten reilun viiden vuoden aikana tehdyistä strategisista virheistä ja organisaation ongelmista. Käyttöjärjestelmäkehitys ryssittiin moneen otteeseen eikä iPhonen ja Androidin uhkaa otettu tarpeeksi vakavasti. Kiitos OPK, Ollila ja tuhat pikkupomoa.

Vastaa
delic
delic

17

@17

"Elop on tehnyt virheitä, mutta en usko hetkeäkään että Symbian-myynti olisi ollut radikaalisti parempaa viime vuonna, olisi Elop sanonut mitä tahansa. Eivät ihmiset valinneet Androidia tai iPhonea siksi, että Nokian toimitusjohtaja, josta suurin osa asiakkaista ei ole koskaan kuullutkaan (Suomi ei ole koko maailma), on sanonut jotain. Ostopäätökset syntyvät muista seikoista."

Juurikin näin, hieno että edes joku tajuaa tämän. TOttakai nokiafanit puolustelee itselleen huonon symbian myynnin sillä, että ELop sanoi sitä huonoksi ja tappoi sen.

Kyllä sen on ihmiset ihan itse tajunneet että se on huono tai ensivaikutelma ei vaan ole sellainen mitä kaupan muut luurit antaa. Siinä vaiheessa, kun asiakkaat tajusi että kaupassa on muitakin luureja kuin nokian ja niitä sai kaupassa koittaa niin peli oli menetetty.

Kuten tuolla toisessa uutisessa jo olikin. Symbianin osuus puhelinmarkkinoilla statcounterin mukaan onkin todellisuudessa paljon pienempi kun mitä se on antanut ymmärtää. Symbianin luvuissa oli mukana s40. Nyt kun S40 tehtiin omaksi käyräksi niin symbian tippui kolmanneks vaikka on tähän asti pitänyt kärkipaikkaa ja tilanne on näyttänyt näennäisesti hyvältä.

Tässä se käyrä http://gs.statcounter.com/#mobile_os-ww-daily-20120401-20120428

Vastaa
arivesa
arivesa

18

Tässä ihmetyttää muutama oleellinen asia.Nokia teetättää luurinsa samoista kaukoidän,tosin halvimmista,komponenteista kuin muutkin.
Miksi ne ei siis toimi kuten muut? Ja miksei korjaamot ja päivitykset edes tuo ratkaisua? Ja miksei edes halvalla teetetyllä synny katetta? Halvoissa luureissa ei juuri voi olla katetta,kalliissa ei näytä olevan myöskään,ja kaikki hintaluokat tuntuvat ongelmoivan. Ei juuri eväitä tulevaisuuteen.
Eikös tuon pörssikurssi ja reittaukset realistisesti ennakoi?

Vastaa
perhana
perhana

19

@19
eípä siinä mitään ihmettelmistä loppujen lopuksi ole, kun useimmiten ne Nokian symbian puhelimien ongelmat eivät ole rautavikoja vaan yleensä aina jotain ohjelmistobugeja, jotka siis korjataan asentamalla ohjelmisto uusiksi, ainakin sieltä takuuhuollosta useimmiten tulee aivan sama puhelin takaisin huomautuksella ohjelmiston päivityksestä.
Eli vaikka nämä symbian fanaatikot kuinka Eloppia ja Windows Phonea mollaavat, niin kyllä Nokian maineen on pilannut juurikin symbianin aiheuttamat ongelmat.

Vastaa
Mahteri
Mahteri

20

@17

Muuten kanssasi samaa mieltä, lukuunottamatta tätä kohtaa:

"Eivät ihmiset valinneet Androidia tai iPhonea siksi, että Nokian toimitusjohtaja, josta suurin osa asiakkaista ei ole koskaan kuullutkaan (Suomi ei ole koko maailma), on sanonut jotain. Ostopäätökset syntyvät muista seikoista"

Symbianin alasajosta uutisoitiin ympäri maailmaa talousalan julkaisuiden, teknologiasivustojen ja lehtien teknologia osioiden kautta. Näitä osioita lukevat niin puhelinmyyjät, uuden älypuhelimen ostoa harkitsevat kuin firmojen johtajatkin, jotka suunnittelevat uusien yrityspuhelimien ostoa (sovellusten tekijöitä unohtamatta). Uskon Symbianin lynkkaamisen ja sen "tukemisen" lopettamisen olleen iso osatekijä Symbianin myynnin romahtamiseen.

Olen toki samaa mieltä siitä, että Symbian puhelimien osuuden lasku olisi jatkunut voimakkaana ilman sen kuolemantuomiotakin ja täysin samaa mieltä siitä, että Symbianista olisi pitänyt ruveta luopumaan pikkuhiljaa jo paljon aikaisemmin..

@18

Nokiafani-kortti mainittu!

Silmiinpistävää, että kyseisen kortin mainitsija on sama, joka keskustelijoista ainoana on tuonut Nokian/Elopin valitsemasta wp-strategiasta esille myös positiivisia asioita :)

Vastaa
arivesa
arivesa

21

@20:Käyttäjää ei kiinnosta käyttis,vaan onko se vikoineen viikkojen korjausongelma arjessa.Mielestäni päivänselvää, että jos Nokioita pitää jatkuvasti korjata/päivittää,löytävät käyttäjät helpompia,toimivampia,vaihtoehtoja.Juuri näin on käynyt.
Joten: Who is to blame?

Vastaa
perhana
perhana

22

@22
No ei se ainakaan ole Elop who is to blame... vaan eiköhän se ole juuri nämä Williams ja OPK sun muut jotka Symbiania kehittäessään unohtivat huomioida sen seikan että järjestelmän pitää toimia myös puhelimen ostajien käytössä, ei pelkästään kehittäjien kädessä... kehittäjiltä kun tuppasi ilmeisesti unohtumaan se että jos esimerkiksi puhelimen näyttö yllättäen kiepsahtaa peilikuvaksi tai ylösalaisin kesken käytön, ei riitä että toteaa vaan että "oho no se nyt välillä saattaa tehdä näin, mutta ootas kun mä asennan tän uusiks ja näytän miten hienoja toimintoja tästä löytyy"
Toivottavasti tämä Windows Phone karsisi tämänkaltaisia ongelmia ja palauttaisi edes pikkuhiljaa sen Nokian maineen laadukkaiden puhelimien valmistajana... katkerien symbian-koodaajien panettelusta huolimatta.

Vastaa
teme565
teme565

23

Elopin suurin virhe oli se, että hän siirtyi liian nopeasti alustasta toiseen. Hän haukkui Symbianin kelvottomaksi antaen näin kuoliniskun ko. alustalle mutta unohti että vielä siinä vaiheessa Nokian Windows-puhelimet olivat kaikkea muuta kuin valmiita.

Siirtymä olisi pitänyt toteuttaa joustavammin, olisi edelleen jatkettu symbianin käyttöä (Bellehän paransi sympparia paljon, joten ihan välitöntä tarvetta alustan vaihtoon ei ollut) ja samalla alkaa WP-puhelimien kehitys. Lippulaivamallit olisi tehty WP:llä ja siitä sitten olisi pikkuhiljaa korvattu Symbian-mallisto windowsilla.

Mutta ei, nyt Elop käytännössä lahjoitti ison kasan asiakkaita Nokialta muille valmistajille ja kaikkihan tietävät, että kerran menetettyä asiakasta on todella vaikea saada takaisin.

Vastaa
arivesa
arivesa

24

Ei tosiaan ole jenkiksikin haukuttu kanukki Flop syypää.Hyppäsi hätiin,rahasta tietty,muttei syy Nokian ongelmiin.Voi toki olla,että piilottamalla / vaikenemalla olisi voinut hidastaa kassavirran tyrehtymistä. Tai ehkä ei.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

25

@18

Mutta jos ilmoitat, että softa on tulossa tiensä päähän, niin haluaako kukaan (ohjelmistokehittäjät, firmat, sijoittajat) rakentaa mitään sen varaan? Harva lähtee kehittämään niitä samoja ohjelmia, joilla houkutellaan asiakkaita kyseiseen alustaan.
Ja missään nimessä se kuolevan alustan imago ei auta, koska puskaradio toimii. Ei se vaikuta kaikkien ostopäätökseen, mutta joidenkin. Lisää kuluttajia se ei varmasti tuo.

Jos asia olisi niin yksinkertainen kuin sanot, niin Nokia voisi vain myydä N9 laitetta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ohjelmistoyrittäjä (vahvistamaton)

26

> Mutta jos ilmoitat, että softa on tulossa tiensä päähän,

Nokia on hyvin selvästi sanonut, että Symbiania tuetaan vähintään vuoteen 2016 asti, ja siis nimenomaan vähintään. Eli puheet tien päähän tulemisesta on täysin ennenaikaisia.

> niin haluaako kukaan (ohjelmistokehittäjät, firmat,
> sijoittajat) rakentaa mitään sen varaan? Harva lähtee
> kehittämään niitä samoja ohjelmia, joilla houkutellaan
> asiakkaita kyseiseen alustaan.

Itseasiassa Symbianille sovellusten kehittäminen on edelleen erittäin kannattavaam, kannattavampaa kuin esimerkiksi Androidille kehittäminen, tiedän sen omasta kokemuksestani. Symbianille tulee myös kokoajan uutta softaa yhä kiihtyvällä vauhdilla, eli sovelluskehitys Symbianille ei osota mitään hiipumisen merkkejä, pikemminkin se on voimakkaassa kasvussa.

Minä itse olen tienannut viimeisen 6kk aikana huomattavasti enemmän Symbian-sovelluksilla, kuin samojen sovellusten Android- ja iPhone -versioilla. Tämä saattaa tulla monille yllärtyksenä, mutta etenkin Androidille sovellusten myyminen on aivan tuskaista hommaa, moni muukin kehittäjä on valittanut aivan samaa.Etenkin Symbian Bellelle tehdyt sovellukset menee kaupaksi erinomaisesti.

Symbianille on myäs huomattavasti helpompi kehittää sovelluksia kuin Androidille ja iPhonelle, joten Symbian sovelluksia saa tehtyä nopeammin ja pienemmällä vaivalla. Qt ja QML todella loistaa tässä. Vastaavasti iPhonelle kehittäminen on yhtä helvettiä kamala Objective C:n ja sekavan API:n takia.

delicin ja muiden anti-Symbian paasaajien mielestä tällästä ei tietenkään saisi sanoa, mutta kyllä Symbian on tällä hetkellä kehittäjän näkökulmasa houkutteleva alusta. Käyttäjiä on valtavan paljon, kehittäminen on helppoa, sovellusten erottuminen on helppoa ja ne myy hyvin.

> Ja missään nimessä se kuolevan alustan imago ei auta, koska
> puskaradio toimii. Ei se vaikuta kaikkien ostopäätökseen,
> mutta joidenkin. Lisää kuluttajia se ei varmasti tuo.

Kuten edellä sanoin tuollaset puheet on täysin ennenaikaisia.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

27

@28
> Vastaavasti iPhonelle kehittäminen on yhtä helvettiä kamala Objective C:n ja sekavan API:n takia.

Just just. Vähän haisee siltä, että se mitä et osaa (siis on erilaista, kuin monta vuotta harjoittelemasi alusta) on paskaa. Pystytkö yhtään erittelemään mikä ObjC:ssa on erityisen kamalaa tai mitkä osat API:a sekavia? Sellaisia osia on, mutta olisi aidosti kiva tietää.

Jännästi niitä softia App Storeen vaan ilmestyy vaikka kaikki on kamalaa ja sekavaa. Ja jos ObjC:ta ei halua opetella, tai se muuten ahdistaa, ei sitä ole pakko käyttää.

Vastaa
delic
delic

28

@30 siis kai nyt tajuat kenestä tässä puhutaan, todellisuudessa tyyppi ei ole edes kehittänyt iOSille yhtään mitään. Onhan toi taas niin läpinäkyvää kuin voi vaan olla :) huvittavaa seurata mihin tämä tällä kertaa jatkuu.

Ehkä sun sovellus on vaan niin huono ( mistä sovelluksesta muuten puhutaan?), että se ei kelpaa IOS käyttäjille. iOS käyttäjät on aika vaativia siitä mitä käyttää. Ohjelman pitää näyttää hyvältä, sen pitää toimia hyvin ja sen käyttöliittymä pitää olla hyvä.

Ettet vaan yrittäny rumalla symbian ulkoasulla iOS maailmaan, symbian sovellukset on meinaa melko rumannäkösiä yleisesti verrattuna samoihin sovelluksiin iOS maailmassa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Bobakki (vahvistamaton)

30

Vakio nimimerkit trollaa aiheen vierestä..

Elopin olisi pitänyt tappaa symbian hallitusti eli symbian käyttäjät olisi pitänyt siirtää MeeGo käyttäjiksi, kun kerran N9 oli olemassa ja agressiivisella markinnoinnilla olisi saatu asiakkaita pidettyä.

Symbian -> MeeGo rinnalle olisi otettu tuo WP niin siirtymä vaihe ei olisi näin vaikea, menetetyt asiakkaat on vaikea saada takaisin.

"Wozniak kuitenkin tunnustaa, että Windows-puhelimen käyttöliittymä on joissain suhteissa iPhoneakin parempi. Hänestä tuntuu kuin Applen toinen perustaja Steve Jobs olisi syntynyt uudelleen Microsoftin kehitysryhmään – Windows Phonessa on niin paljon samaa verrattuna Applen tuotteiden kauniiseen suunnitteluun."

http://www.tietokone.fi/uutiset/applen_...ia_900_on_paras

Kyllä tuo WP on nokialle oikea valinta, mutta siirtymä vaihe olisi pitänyt hoitaa toisin ja MeeGo pidettävä valikoimassa. Siitä pitäisi tehdä avoimen yhteisön puhelin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ohjelmistoyrittäjä (vahvistamaton)

31

>> Vastaavasti iPhonelle kehittäminen on yhtä helvettiä kamala
>> Objective C:n ja sekavan API:n takia.

> Just just. Vähän haisee siltä, että se mitä et osaa (siis on
> erilaista, kuin monta vuotta harjoittelemasi alusta) on
> paskaa.

On se kumma, että näillä sivuilla kaikenmaailman jonahanit on aina aukomassa päätään ilman mitään kunnon perusteluja.

Kyse ei ole siitä väität, olen ohjelmoinut useamman vuoden sekä Symbianille, Androidille, että iPhonelle. Eli minä kyllä hallitsen ne alustat, vaikka ei yksikään ohjelmoija voi tietenkään kaikkea osata muun väittäjä valehtelee. Ohjelmoinut olen yli 30 vuotta, joten kokemusta hyvinkin erilaisista alustoista ja ohjelmointikielistä.

Totuus nyt vain on, että iPhonelle ohjelmointi on hankalaa Objective C:n ja sekavan API:n takia. Kun sitä vwertaa Symbianille ohjelmointiin Qr:lla, niin eroa on kuin yöllä ja päivällä, ja iPhone on se synkkääkin synkempi yö.

> Pystytkö yhtään erittelemään mikä ObjC:ssa on
> erityisen kamalaa

Syntaksi, kielen rakenteet, oliomalli ja esimerkiksi merklkijonojen käsittely. Objective C on yleisesti haukuttu maan rakoon, en se ole vain minä joka niin sanoo.

Jos Objective C muka sinusta on hyvä, niin selitäpä nyt miksi kukaan muu kuin Apple ei käytä sitä? Kyseessä ei edes ole mikään uusi ohjelmointikieli, eli edes se ei selitä asiaa. ObjectiveC:tä käytetään käytännössä ainoastaan Applen alustoilla

> tai mitkä osat API:a sekavia? Sellaisia osia > on, mutta olisi > aidosti kiva tietää.

Minulla on vappuna muutakin tekemistä kun alkaa moista listaa kirjoittamaan. Lue sitä Applenm dokumentaatiota ja tutki iPhone sovellusten lähdekoodeja, niin huomaat asian itsekin. Kun iPhonen API:a vertaa esimerkiksi Qt:hen, niin Qt voittaa selkeydessö 100-0

> Jännästi niitä softia App Storeen vaan ilmestyy vaikka kaikki > on kamalaa ja sekavaa.

Tulee, tulee muttei se muuta sitä tosiasiaa miksikään, että iPhonelle sovellustenm kehittäminen on kaikkea muuta kuin miellyttävää.

> Ja jos ObjC:ta ei halua opetella, tai
> se muuten ahdistaa, ei sitä ole pakko käyttää.

Kyllä käytännössä on pakko jos meinaa oikeasti jotain hyödyllistä tehdä.

Vastaa
delic
delic

32

@33 N9 oli myyntiin tullessa vähäntään 600e:n puhelimen, se luuri oli niin ylihinnoiteltu siihen nähden mitä saa. Todellakaan ei olisi onnistunut symbian käyttäjien siirtäminen meego käyttäjäksi.

Meegossa sitäpaitsi oli yksi todella suuri puute mikä merkkaa tänä päivänä todella paljon, sen tuossa Wozniak sanoikin viitaten tosin WP7:ään: "Hän painottaa, että iPhone on edelleen hänen suosikkipuhelimensa. Yksi syy tähän on puhelimen laaja sovellusvalikoima."

Ei ihme että N9:n saa nykyään kaupasta 300e

N9 on oikeastaan markkinoiden paras esimerkki siitä, että se jos sulla on hyvä puhelin ei riitä yksistään tänäpäivänä mihinkään jos sulta puuttuu se kuuluisa ekosysteemi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ohjelmistoyrittäjä (vahvistamaton)

33

@31 delic

> siis kai nyt tajuat kenestä tässä puhutaan, todellisuudessa
> tyyppi ei ole edes kehittänyt iOSille yhtään mitään. Onhan toi
> taas niin läpinäkyvää kuin voi vaan olla :) huvittavaa seurata
> mihin tämä tällä kertaa jatkuu.

Nyt on kyllä pakko sanoa, että en tiedä mistä puhut. Tosin kun sivusta olen näitä sinun kommenttejasi lukenut, niin suurin osa on ihan puuta heinää muutenkin, kuten tässäkin ketjussa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ohjelmistoyrittäjä (vahvistamaton)

35

> N9 on oikeastaan markkinoiden paras esimerkki siitä, että se
> jos sulla on hyvä puhelin ei riitä yksistään tänäpäivänä
> mihinkään jos sulta puuttuu se kuuluisa ekosysteemi.

Tuo on taas ihan älytöntä höpinää. Moni tuntuu käyttävän sanaa ekosysteemi ymmärtämättä edes mitä sillä edes tarkotetaan. Kyseessä on buzzword, jota tungetaan joka paikkaan ja jolla yritetään selittää joka asiaa. Esimerkiksi sinun väitteesi puuttuvasta ekosysteemistä osottaa ettet edes käsitä mitä sillä tarkotetaan.

Symbianin ja MeeGon ympärillä on oma ekosysteeminsä, jos sitä typerää sanaa nyt välttämättä halutaan käyttää, siinä missä iPhonenkin ympärillä. Symbianin ja MeeGon ekosysteemeillä on lisäksi yhtenevyyttä huomattavasti.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

36

@34
> On se kumma, että näillä sivuilla kaikenmaailman jonahanit on aina aukomassa päätään ilman mitään kunnon perusteluja

Niinpä, sinun perustelusihan olivatkin mitä täydellisimmät. "Kamala", "helvettiä" ja "sekava" eivät ole perusteluja.

> Syntaksi, kielen rakenteet, oliomalli ja esimerkiksi merklkijonojen käsittely.

ObjC:n syntaksista, etenkin metodikutsun, moni aloittelija on vähän ihmeissään, mutta siihen tottuu enintään viikossa, ja jos C on hanskassa nopeamminkin. Ne nimetyt parametrit ovat ihan kivoja koodin lukemisen kannalta.

Oliomallista en muista lukeneeni yhtään valitusta keneltäkään. Pikemminkin päin vastoin.

Kielen rakenteet ovat muutamaa lisäystä (fast enumeration, blokit) lukuunottamatta samat kuin C:ssa, eli pitkälti identtiset C++:n, jota yleisesti Qt:n kanssa käytetään.

> Objective C on yleisesti haukuttu maan rakoon, en se ole vain minä joka niin sanoo.

Viite olisi kiva.

> Lue sitä Applenm dokumentaatiota ja tutki iPhone sovellusten lähdekoodeja, niin huomaat asian itsekin

Eli esimerkkejä ei ole. Pitihän se arvata.

Olen lukenut sitä dokumentaatiota alkaen noin vuodesta 2002, ja kokopäiväisestikin jo aika monta vuotta. Pari tuotostani löytyy tänäänkin App Storen top-25 listaltakin, asiakkaiden nimiä en voi mainita. Tunnen siis työkalujen hyvät ja huonot puolet. Kokonaisuutena kieli tai Cocoa-framework eivät todellakaan ole paskaa, toki kaikesta löytyy aina parannettavaa.

> Jos Objective C muka sinusta on hyvä, niin selitäpä nyt miksi kukaan muu kuin Apple ei käytä sitä?

Kielten yleisyys riippuu monesta muustakin tekijästä kuin itse kielen "hyvyydestä", miten sen kukakin mittaakin. Esimerkkinä vaikka Schemen ja PHP:n suosio. PHP on kertaluokkaa tai paria suositumpi, mutta aivan kauhea kieli (tästä ei kukaan täysjärkinen voi olla eri mieltä, ei varmaan edes Rasmus). Scheme taas on kaunis, lähes täydellinen helmi, noin kielenä.

Ja kyllä, ObjC on ihan hyvä kieli ja kehittyy edelleen vauhdilla. Mutta ei se ole kokonaisuutena huomattavasti parempi, eikä kyllä huonompikaan, kuin suositummat vaihtoehdot. Vaihtoehdon kun pitää olla todella paljon parempi, jotta vaihtokustannus tulisi katettua, ja se on suuri koska APIt ovat usein varsin kielisidonnaisia. Ihan samasta syystä Applen ei ole ollut järkevää siirtyä ObjC:sta C++:aan, C#:aan tai Javaan, saavutettu hyöty, esimerkiksi kielen "tuttuus" uusille kehittäjille, ei kattaisi kustannuksia.

> iPhonelle sovellustenm kehittäminen on kaikkea muuta kuin miellyttävää.

Tästä olen kohteliaasti aivan eri mieltä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

37

@ ohjelmistoyrittäjä

offtopikkia, mutta

Mukava nähdä, että näitä sivuja oikeasti lukee muutkin jotka vakavissaan sovelluksia tekee :) Välillä tuntuu, että suomen IT-sivut on kuin jotain lastentarhoja.


> Ohjelmoinut olen yli 30 vuotta, joten kokemusta hyvinkin
> erilaisista alustoista ja ohjelmointikielistä.

Ihan noin kauan en itse sentään ole ohjelmoinut, mutta
itsekin tuossa yksi ilta aloin laskeskelemaan, että tänä vuonna taitaa tulla 25 vuotta täyteen siitä kun ekat ohjelmarivini kirjotin :) Siitä on vielä pari vuotta enemmänkin, jos mukaan lasketaan ekat kokeilut Commodore Vic-20:llä :)

Joo ja suosittelen että lähdet sinäkin vaan vapaalle kun tuolla ulkona on ihan hyvä kelikin. Skumppaa ilmapalloja ja hauskanpitoa :) Mä en ainakaan viitsi pilata omaa wappuani noiden kahden idiootin kanssa väittelemällä, asianosaiset varmasti tietää että tarkotan heitä. Kyseisillä tyypeillä ei tunnu olevan mitään muuta elämänbtehtävää kuin Symbianin mollaaminen, joten turha heille on wapputoivotuksiakaan antaa tuskin wapusta mitään tajuavat.

Muille hauskaa wappua!! Pitäkää huoli kavereista.

Vastaa
delic
delic

38

Miksuhin, Eflopin ja ohjelmistoyrittäjän kannattaisi laittaa hynttyyt yhteen, voisivat yhdessä pelastaa symbianin. Kaikilla tuntuu olevan samanlainen palo symbiania kohtaan, tietotaito vaikuttaa myös aika samankaltaiselta. Kukaan näistä ei näe/tiedosta symbianin ongelmia. Samoin jokainen näistä on yhtä epäasiallinen käytökseltään ja kirjoitustyyliltään.

Siitä sitten vaan tiimi pystyyn ja symbian uuteen nousuun!

Missä tämän kaltaiset tekijät oli kun nokialla näitä olis tarvittu? tai ehkä juurikin tällaisia tyyppejä nokialla oli jolla oli vähän turhankin suuri palo symbianiin eikä haluttu nähdä sen puutteita eikä myöntää vikoja ja nyt ollaan sitten missä ollaan, eli siinä että statcounterissa iPhone on noussut ykköseksi maailmanlaajuisesti.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

39

Lainaus:

miksuh2
Skumppaa ilmapalloja ja hauskanpitoa :) Mä en ainakaan viitsi pilata omaa wappuani noiden kahden idiootin kanssa väittelemällä, asianosaiset varmasti tietää että tarkotan heitä. Kyseisillä tyypeillä ei tunnu olevan mitään muuta elämänbtehtävää kuin Symbianin mollaaminen

Pitää luoda ohjelmistoyrittäjä "ensin" jotta voi vastata kysymykseen ;) kysymyksiin lastentarhassa.. xd

Idiootteja voi laskea tältä foorumilta kuin symbian koodareita..
On oikeita koodareita ja sitten niitä jotka uskoo itsekkin olevansa koodari xd

HYVÄÄÄ VAPPUA MIKSUH2

Vastaa
pentsu
pentsu

40

Nokia oli jo loivassa alamäessä kun Elop taloon tuli, ja nyt vauhti on vähän vielä kiihtynyt. Matkapuhelinalahan on siitä mielenkiintoinen, kuten muutkin teollisuudenalat, että kun jollain on noususuhdanne, jollain toisella laskusuhdanne. Osittainhan Samsungin hyvää draivi varmasti johtuu Nokiasta. Nokia oli useita vuosia selkeä ykkönen, jolloin Samsungin piti keksiä jotain pärjätäkseen. Samaan aikaan Nokialla ei ajateltu sitä, että kohta voi joku tulla heittämällä ohi, eikä sen vuoksi tuotekehitykseen hirveästi panostettu. Alunperin (lähes) kaikki matkapuhelimiin liittyvä merkittävimmät innovaatiothan on tullut Suomesta.

Nyt on sellainen kusinen tilanne, että Nokian alamäen vuoksi herra Elop lakkauttelee yksiköitä Suomesta, ja samalla tärkeä osaaminen karkaa muualle. Tällä tulee tulevaisuudessa olemaan heijastusvaikutuksia myös muihin teollisuuden aloihinkin, ja sitä sopii 13 vuotiaiden Samsung trollien, jotka toivovat Nokian lopullista kaatumista miettiä. Ainoat järkevät työpaikat löytyy kohta kaupan jätehuollon parista tai vanhainkodista. Toisaalta, joitakin kommentteja kun lukee, niin eipä sitä muualle ole mhdollisuuksiakaan...

Vastaa
Bluejack
Bluejack

41

Lainaus:

pentsu

Ainoat järkevät työpaikat löytyy kohta kaupan jätehuollon parista tai vanhainkodista. Toisaalta, joitakin kommentteja kun lukee, niin eipä sitä muualle ole mhdollisuuksiakaan...

Näen itse molemmat työnsä oikeat sankarit yhteiskunnalle huomattavasti tarpeellisemmaksi kuin nykyisen nokian duunarit e.m salossa.

Saattaa pentsullakin olla vaikea vaihtaa paskavaippaa ilman jeesejä,jos siihen tilaan pääset/joudut.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

42

No, toisilla täällä ehkä on palo Symbiania kohtaan, mutta ei se eräiden iFanituskaan ihan pimentoon jää :D

OT: Hyvää vappua jokaisen alustan kannattajalle! Ja paskaa vappua lankapuhelinten käyttäjille!

Vastaa
pentsu
pentsu

43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Bluejack:Saattaa pentsullakin olla vaikea vaihtaa paskavaippaa ilman jeesejä,jos siihen tilaan pääset/joudut.

Osasit lukea rivien välistä... Näin on!

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Bluejack:Näen itse molemmat työnsä oikeat sankarit yhteiskunnalle huomattavasti tarpeellisemmaksi kuin nykyisen nokian duunarit e.m salossa..

No, molemmat on yhtä tärkeitä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ohjelmistoyrittäjä (vahvistamaton)

45

@delic

Sinä olet ktllä ihme tyyppi. Tunnut hyökkäävän jokaisen kimppuun, joka vain uskaltaakin sanoa Symbiania hyväksi, Symbiania paremmaksi Sinun pitäisi opetella hyväksymään se, että kaikki eivät ole kanssasi samaa mieltä, tällähetkellä et selvästikään osaa sitä taitoa vaan suorastaan ylimielisesti vähättelet muiden mielenkiintoa ja mielipiteitä.

Tunnut unohtavan sen pikkuasian, että jo pelkästään Suomessa on tuhansia Symbian-kehittäjiä, niin Nokian ja alihankkijoiden työntekijöitä kuin yksityisyrittäjiä ja yksityishenkilöitäkin. Sinulkla tuntuu olevan merkillinen käsitys, että meitä olisi vain muutama, tai että kaikki olisivat yhtäkkiä loikanneet Symbianista WP7:ään vain sen takia, että Elop valitsi sen.

Meitä on todellisuudessa paljon, ja olen varma, että itseni tavoin moni pitää sinun kommenttejasi erittäin häiritsevinä. Näin ainakin omassa kollegajoukossani. Moni ei vain halua jourtua sinun hyökkäyksesi kohteeksi ja pysyy siksi hiljaa.

Tunnut olevan kuin jokin perseeseen ammuttu karhu, joka hyökkää jokaisen kimppuun. Mikä sinua oikeen vaivaa? Ihab jyub jöcisit jotain yksityistä sotaasi Symbiania vastaan. Se on tullut selväksi, että olet hard core Apple-fani, mutta se ei selitä asennevammaasi, koska tunnen myös Applefaneja, jotka eivät ole noin hyökkääviä ja suorastaan sietämättömiä.

Esimerkiksi kun minä sanoin vappuna, että olen tienannut viimeisen 6kk aikana paremmin Symbian-sovelluksilla kuin samojen sovellusten iOS ja Android-versioilla. Se oli totuus ja myyntiluvut osottaa sen. Sinä aloit heti vihjailemaan jotain, että sovellukseni olisivat niin huonoja etteivät kelpaa iOS ja Android-käyttäjille. Mitähän sinä siitä muka tiedät? Millä perusteella lauot moisia väitteitä tuntemattomille ihmisille? Aloit myös vihjailemaan, että olisin joku toinen ja etrten muka olisi edes tehnyt iOS sovelluksia jne. Täysin käsittämätön asenne sinulla.

Sitten aloit vaatimaan, että minun pitäisi kertoa sinulle mistä sovelluksista on kyse. Millä perusteella oletat, että alkaisin täällä tarkemmin selvittämään yritykseni asioita? Yksikään kehittäjä ei ole sellaiseen velcollinen. Hiten en itsekään siihen aio ryhtyä.

Muistan lukeneeni myös jokin aika sitten eräästä ketjusta miten sanoit jollekulle toiselle jotakin tyyliin: "toivottavasti se ohjelma ei ole sinun tekemäsi, koska typotat keskusteluissakin niin paljon, ei taitaisi ohjelmakaan toimia kovin hyvin. En nyt tarkkaa sanamyotoa muista, mutta asiasisältö kommentissasi oli tuo.

Mitähän ihmeen tekemistä keskusteluissa typottamisella muka on ohjelmoinnin tai ohjelmoinnin laadun kanssa? Ei yhtään mitään. Vapaamuotoinen keskustelu ja ohjelmointi ovat aivan erilaisia tilanteita ja niihin myös keskitytään aivan erilailla. Itse tiedän monia, jotka typottavat esimerkiksi sähköposteissa, mutta se ei mitenkään haittaa heidän työtään ohjelmoijina ja testaajina. Typottamiseen voi olla monia syitä kuten: yritys kirjottaa liian nopeasti, kiire, lievä lukihäiriö, heikko näkö, valaistusongelmat ja moni muu asia.

Sitäpaitsi ohjelmointityökalut auttavat kehittäjää ehkäisemään kirjoitusvirheiden aiheuttamia bukeja, ja usein ohjelma ei edes käänny jos typottaa koodiin. Eli sinun kommenttisi oli tuossakin tapauksessa täysin asiaton ja täysin turha hyökkäys.

Hyvää mainettapa olet itsellesi rakentamassa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ohjelmistoyrittäjä (vahvistamaton)

46

@delic

No nyt tuli itse kirjoittamanani hyvä esimerkki typotuksesta keskustelussa, ja mikä oli syy? Syy oli kiire. Istun kirjaston koneella, ja täällä koneet heittää käyttäjän ulos aina tunnin välein, ehdin hädintuskin kirjottaa viestini ennenkuin kone heitti ulos.

Haittaako tuo typotus esimerkiksi minun työntekoani? No ei niin mitenkään. Joten tuskin vastaava on ongelma kenenkään muunkaan kohdalla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ohjelmistoyrittäjä (vahvistamaton)

47

@miksuh

Kuinka vappu meni? Noudatin neuvoasi, ja lähdin viihteelle :-)
Niin ja byt muistaessani asiasta toiseen, muistanko oikein, että olet joskus ollut Nokialla töissä? Muistelen, että mainitsit siitä ohimennen jokin aika sitten. Se ei ollut täällä, vaan jollakin toisella sivustolla, jota en nyt juuri muista. Onko sinulla vielä yhteyksiä talon sisälle? Vai oliko kyse ehkä jostakusta toisesta, joka tuota puhui?

Vastaa
miksuh2
miksuh2

48

@51 ohjelmistoyrittäjä

> Kuinka vappu meni?

Oikein hauskaa oli :) Kiitos kysymästä :) Vappuaatto meni suurimmalta osin Helsingissä Espan puistossa, etenkin sen Manskun puoleisessa päässä, jossa dj pyöritti ulkoilmadiskoa :-) Koivet oli aivan poikki kun siellä biletin alkuiillasta pitkälle yötä :) Kun puistossa tuli kylmä nenin vielä läheisen raflan sisäpihalle, jossa oli myös kova diskomeno :) Surrwn kotiin nukkumaan hetkeksi ja vapunpäivänä aamuoöuvöstä taas liikkeelle :) Ja reittinä Espan puisto -> Suokki -> Espam puisto -> saman raflan sisäpihalle heilumaan taas -> yöllä kotiin :)

> muistanko oikein, että olet joskus ollut Nokialla töissä?
> Muistelen, että mainitsit siitä ohimennen jokin aika sitten.
> Se ei ollut täällä, vaan jollakin toisella sivustolla, jota en
> nyt juuri muista.

Kyllä. Tarkotat varmaankin sitä kun sanoin Digitoday-sivustolla, että emtisemä Nokialaisena tekee pahaa seurata kun Elop ajaa Nokian tuhoon.

Eli vastaus on kyllä, olen ollut Nokialla töissä, siitä on tosin jo paljon aikaa. Olin vuosituhannen vaihteessa ohjelmistokehityshommissa Nokia Networksilla, josta tuli sitten myöhemmin Nokia Siemens Networks. Mitenkään hirveän pitkään en talossa ollut, mutta niin kauan kuitenkin että siitä sai arvokasta kokemustam useita hyviä kavereita ja oikein hyvät muistot. Se miksi lähdin Nokialta johtui henkilökohtaisista syistä, jotka eivät liittyneet millään tapaa työhön tai Nokiaan yleensä.

Kännyköiden kehitykseen ja valmistukseen liittyvissä työtehtävissä en ole koskaan Nokialla ollut. Itseasiassa sillon kun olin Nokialla koko älypuhelimen käsitettä ei oltu vielä keksitty, eikä Nokia ollut sillon vielä julkaissut ensimmäistä Symbian-älypuhelintaan.

Oma kiinnostukseni moniiliohjelmointia kohtaan heräsi sitten myöhemmin kun Nokia toi ensimmäiset Symbian-älypuhelimet markkinoille.

> Onko sinulla vielä yhteyksiä talon sisälle?

Mulla on edelleen tuttuja Nokialla, mutta mitään varsinaisia suhteita itse yritykseen ei ole lukuunottamatta tietenkin sitä, että olen Nokian sovelluskehittäjäyhteisön jäsen.

Vastaa
perhana
perhana

49

Onko tämä nyt vain minun kuvitteluani, vai tuntuuko kenties jostain muustakin siltä että nämä vahvistamaton "ohjelmistoyrittäjä" ja miksuh kirjoittavat melkoisen samanlaisella "käsialalla" josta tulee hieman sellainen tunne niinkuin yksi ja sama henkilö keskustelisi itsekseen? :D

Vastaa
delic
delic

51

@53 Ei kannata myöskään unohtaa EFlop nimimerkkiä jolla kans tuntui olevan yllättävän samanlainen "käsiala" :)

Vastaa
arivesa
arivesa

52

Vaikuttaa siltä,että mitä lähempänä kirjoittaja on jotakin tahoa eli intressiä,sitä vaikeampaa on objektiivisuus.Ostajan aatteiden tulkinta.
Nokia nousi aikana,jolloin torpattavina olivat Philips,Siemens,Panasonic,Mobira,Motorola ja Ericson,muistaakseni.

Kaikki monialayhtiöitä,joille kapulat lähinnä oheistuotteita.
Ja nuo lopettivat,karsimalla tuottamattomia rönsyjä,handsetteja.

Akkukesto ja kuuluvuus heikossa kentässä olivat kriteereitä.
Myös nimi ja jakeluverkko.

Nykymaailmassa ei kukaan enää voi dominoida,niinpaljon miltei yhtähyvää on tarjolla.

Nyt kaiketi vain Samsung ja LG pyörittävät puhelimia "oheistuotteina",muille only game in town.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

53

Kyllä se on ihan teidän omaa kuvitelmaanne. Minä kirjotan omalla nimimerkilläni, eikä minulla ole mitään tarvetta piileskellä jonkin toisen nimimerkin takana. Ja muuten, pitääkö mun muistuttaa teitä siitä että delic on itse kirjoitellut mm. nimimerkillä Mikkis ja mMikkis. Eli delicin on ihan turha tulla esittämään tuommoisia väitteitä.

Vastaa
arivesa
arivesa

54

@57. Tuo kuulostaa jäsentenväliseltä.
Eikö kyse kuitenkin ole asiasta? Tai pitäisi olla?
Ei muita kiinnosta teidän kahdenkeskeinen miekkailunne.

Vastaa
delic
delic

55

@57 Se mun nikin vaihdos johtu täysin susta, sä aloit käymään mun päälle jo vähän liikaakin, oli pakko ottaa vähän happea välissä kun tuntu, että en saanu sanoa enää mitään ilman, että otat mut mukaan joka keskustelussa ja haastoit riitaa, muutenkin homma meni sun puolelta melko oudoksi, kaikkea en viitsi täällä edes sanoa pidetään se meidän välisenä. Oli siis pakko ns kadota hetkeksi että tilanne rauhoittuu ja se kyllä rauhottukin. Yleensä tällä sivustolla on erittäin rauhallista ollu nykyään ilman sua, mutta nyt tulit tänne taas haukkumaan ihmisiä idiooteiksi jne. Eli perus miksuh on takasi kuvioissa.

Miten sä luulet, että tyypit reagoi siihen ku haukut niitä jollain sivustolla idiooteiksi? ja vain siksi, että heillä on eri mielipide asiasta kuin sinulla. HALOO!!!

Väkisin kyllä tulee fiilis, että ne pari tyyppiä tai 3 oli yks ja sama henkilö. Sen verran tutuntuntuista agressiivista ihmisten päälle hyökkäämistä ja törkeää kielenkäyttöä havaittavissa ja vain siksi, että taas mentiin sanomaan jotain negatiivista symbianista. Kumma jos miksuh kopioita on yhtäkkiä 3 kanavalla, no kai se sitten on mahdollista...

Vastaa
Jonahan
Jonahan

57

@56

Ihan kiintoisa huomio.

Pienenä korjauksena se, että Applelle puhelinmarkkina ei ole ainoa tärkeä markkina, vaikka se tällä hetkellä onkin erittäin suuri osa, eli 50—60%, liikevaihdosta. Esimerkiksi tabletmarkkinalla se näyttäisi kasvavan huomattavasti nopeammin kuin mitä puhelinmarkkinalla. Tietenkin vasta aika näyttää kuinka pitkään kasvu jatkuu, mutta ainakin kuluva neljännes tulee olemaan taas uusi ennätys.

Isoista valmistajista myös Googlella, joka omistaa Motorolan, ja esimerkiksi Sonylla, joka lunasti SonyEricssonin itselleen, on paljon muuta toimintaa puhelimien lisäksi. On myös mielenkiintoista seurata tuleeko Facebookilta ja Amazonilta puhelimia, kuten on huhuttu. Se voisi kääntää taas markkinan päälaelleen.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

58

Teki muuten wp7 oikeen "kivan" yllärin tuossa vappuna :P Vappuaattona otin kotoa lähtiessäni mukaan sekä Nokia E7:n, että Lumia 800:n. Molempien mukaanottamisen syy oli se etten ollut muistanut ladata e7:n akkua ja tarkotus oli varmistaa, että jos e7:n akku loppuu, niin lumialla voisi soittaa. Siinä kävi sitten just niin kuin arvelin, e7:n jo alunalkaen puolityhjä akku loppu mun ollessani Espan puistossa ulkoilmadiskossa bilettämässä. Sitten yhdessä vaiheessa ajattelin, että soitan yhdelle kaverille, joka jäi kotiin, ajattelin että houkuttelen sen mukaan kun puistossa oli niin kova meno.

Menin sitten vähän lepuuttaan koipiani penkille tarkotuksena soittaa samalla. Mutta eihän siitä tullut yhtään mitään. Kun yritti soittaa WP7 valitti kokoajan SIM-virhettä, kotoa lähtiessä moista ongelmaa ei ollut. Otin sitten sim-kortin ulos ja laitoin takas, ei auttanu, sama juttu sim-virhettä valitti kun yritti soittaa. En uskonut alunalkaenkaan, että sim-korttiin olis yhtäkkiä itsekseen tullut joku vika mut pitihän sitä kokeilla selvittää. Siinä penkillä istu mun kanssa pari likkaa . jotka oli myös siellä diskopaikalla joraamassa, toisella niistä sattu olemaan mikro-sim korttipaikalla varustettu puhelin. Kokeiltiin sitten vaihtaa sim-kortteja ihan kokeen vuoksi. Mun sim-korttini toimi aivan ongelmitta sen likan puhelimessa, eli siis mun sim-kortissani ei ollu vikaa. Kokeiltiin myös laittaa sen likan sim-kortti mun Lumiaan, sama juttu, sim-virhettä valitti ihan samalla lailla kun mun oman sim-korttini kanssa.

Sillon oli puhelimen onni etten ollu kauppatorin luona, muuten luuri olisi lentäny kolera-altaasee, tai oisin heittäny lähintä lokkia sillä :P Eli ei sitten soitettu, vaikka lumiassa oli akussa virtaa reilusti.

No ei se vielä mitään. Vappupäivänä aloin sitten tutkimaan luuria kotona ennen liikkeelle lähtöä. Yhtäkkiä puhelin ei enää valittanutkaan sim-virhettä, aattelin että kappas se on luuri on selvinny "vappukrapulastaan". Koitin sitten soittaa sillä omaan e7-luuriini, joka oli laturissa kiinni. Lumian ruudulle tuli normaalisti näkymä, jossa sanotaan "soitetaan numeroon". Ja siihen se sitten jäikin. Puhelin oli täysin mykkä, ei kuulunu edes puhelinverkon "tuuuuut... tuuuut" ääntä, puhelu ei myöskään koskaan yhdistyny e6:n puhelinliittymään.

Kun Lumia oli täysin mykkä niin painoin wp7:n ruudulla olevaa sinistä "lopeta puhelu" -nappia. Mitään ei tapahtunu, Lumia ei reagoinu mitenkää lpsketusnäytön klikkauksiin. klikkasin uudestaan, ei reaktiota. Toistin saman muutaman kerran, eikä reaktiota. Sitten yhtäkkiä puhelin meni takas puhelinnumerolistaan, eli viive ekasta klikkauksesta oli varmaa 5-10 sekuntia. Koetin soittaa uudestaan samaan numeroon. Nyt numeron klikkaaminen puhelinnumerolistassa aiheutti samanlaisen käyttöliittymän hyyttymisen. Ja taas puhelin väitti soittavansa mut edes sitä tuut tuut ääntä ei tullut. Ja taas lopeta puhelu -napin klikkaaminen hyydytti puhelimen. Muutaman kerran toistin tätä.

Sitten yhtäkkiä puhelimen ruutu meni ihan mustaksi, aattelin et noh akkuko loppu. Mut eikös mitää. SE WP7 KAATU!! lUMIA MENI NURION! Kun puhelin sit booyyas itsensä ja kysy pin-koodin niin sen jälkeen puhelujen soittaminen onnistu ilman ongelmia.

Eli ei siinä mitää sim-vikaa ollu vaan wp7:n paska oli seonnu omia aikojaan ja lopulta se kaaty

ja siis puhelin on sikäli puhdas, että resetoin sen jokin aika sitten tehdas-asetuksille eikä ainuttakaan sovelusta ollu asennettuna, eli kolmannen osapuolen sovellusten vika se ei ollut

että näin...

Vastaa
arivesa
arivesa

59

@61.Niinpä,mutta Omppu ei ole,vaikka taisi olla jonkinsortin sytyttäjä tai innostaja,enää ollenkaan ainoa tab-valmistaja.

Ehkä Sam.ja muut karttavat Pad-termiä,sen US-kakkosmerkityksen takia? Suosivat Tab:ia.
Oleellista, minkä moni jättää huomiotta on se,että hyvät näytöt ostetaan Sam:ilta,samoin prossat(A5),ja muistit.

Eli menestyy kukatahansa Hi-end mfr.,Sam.tienaa aina.
Super-AMOLED-näyttö lie heidän monopoli.

En muista tekijöistä toistaiseksi ole kuullut.

Vastaa
arivesa
arivesa

60

@62. Omat kokemukset moisesta päättömyydestä puuttuu,muualta olen kyllä kuullut,vailla vahvistusta.

Reseptini harmittomuuteen on ollut simppeli: No Nokia.
Toiminut.

Vastaa
arivesa
arivesa

61

@61.Muut luurivalmistajat eivät tee: kaasutankkereita, porauslauttoja,kuplapesukoneita,nettijääkaappeja,3D-telkkuja tai AVG/HDMI-näyttöjä.Tai GPS-ohjattuja Robotti-imureita.

Joten Sam:in riippuvuus luureista tai tableteista,on paljon muita pienempi.
Jos ei kannata tehdä muuta kuin osia muille,se siitä.No big deal.
Kunhan kannattaa.
Kusessa ovat yksialayhtiöt,jotka ovat menettäneet ostettavuutensa.

Osien tekijä lopulta sanelee hinnat,kukas muu?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.