Nokia ei aio enää jatkaa Meltemin kehittämistä

42
Manu Pitkänen

Nokia ei aio enää jatkaa Meltemin kehittämistä
Tämä päivä on ollut monella tapaa surullinen niin Nokialle, siihen sijoittaneille kuin yhtiön palveluksessa oleville työntekijöille. Monet ovat tehneet ahkerasti töitä taatakseen Nokialle paremman huomisen, mutta heidän uhrauksensa huuhtoutuivat tänään vessanpöntöstä alas kustannussäätöjen vuoksi.

Puhelinvertailun saamien tietojen mukaan Nokia on lopettanut Meltemi-käyttöjärjestelmän kehittämisen. Sen povattiin muuttavan edullisten puhelimien markkinat, mutta tätä mullistusta emme tule näkemään.

Nokia tiedotti Meltemi-projektin loppumisesta sisäisesti. Käyttöjärjestelmän kehityksen päävastuussa oli Ulmin yksikkö, joka tämänpäiväisen lehdistötiedotteen mukaan suljetaan kustannussäästöjen vuoksi. Nokia ei aio jatkaa kehitystä muussa yksikössä mm. uusien alustojen lanseeraamisessa havaittujen vaikeuksien takia.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Nokia tuo markkinoille aiempaa edullisempia Lumia-puhelimia ja että S40:n ja S30:n kehitystyö jatkuu edelleen. Nokia kiitti Meltemin kehittäjiä loistavasta työstä."Meltemin toiminnassa nähneet ovat poikkeuksetta ylistäneet sitä, ja monet Meltemin oivallukset ja tekniset ratkaisut olivat omaa luokkaansa", lähteemme kertoi. Hänen mielestä hyvä työ menee syyttä hukkaan. "Näkisin että tässä toistetaan virhe, joka aikoinaan tehtiin Nokian erittäin lupaavien ensimmäisten Linux-puhelinten aikaan, joista ainoastaan N900 pääsi markkinoille, ja jolloin lupaava kehitys tapettiin, koska päätettiin keskittyä Symbian-pohjaisiin."

Päivitys. (15.6.2012) Myös All Things Digital -sivusto tietää kertoa Meltemi-projektin päättyneen. Sivuston lähteiden mukaan joitain osia Meltemistä saatetaan nähdä muissa tuotteissa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 8 5G – hinta laskenut -48%

Oppo Reno 8 5G
450 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 860 €

Samsung Galaxy A04s – hinta laskenut -34%

Samsung Galaxy A04s
79 € Gigantti
79 € Power
116 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy A14 (4G) – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy A14 (4G)
98 € Power
99 € Elisa
139 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Realme 11 Pro+ – hinta laskenut -17%

Realme 11 Pro+
499 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 598 €

Kommentit (42)

Ranvier
Ranvier

1

No johan ny on markkinat. Meegon ja Meltemin hylkääminen on kyllä ollu Nokian suurimmat virheet viime aikoina.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

2

Sillälailla. Kyllä alkaa nyt tämän tyyppiset päätökset kasaantumaan Nokialla. Ikävä kyllä. Olen jaksanut uskoa Nokiaan, mutta kyllä alkaa taas horjua usko tääläkin.

Symbianin tappaminen oli täysin väärä päätös. Nyky Symbbarilla olisi varmasti markkinoita edelleen, jos sitä ei olisi tapettu. Elopin olisi pitänyt tajuta siirtää Symbian askeleen taakse Lumioiden taustalle, mutta pitää hengissä. Myös N9:stä olisi pitänyt tietenkin ottaa enemmän irti, tuskin se olisi Nokiaa konkurssiin ajanut, jos N9 olisi lanseerattu globaalisti. Nyt vielä ilmeisen paljon Maemo/Meegosta oppio ottanut Meltemi kuopataan...

Surullista. Onko Nokia todella kohta historiaa? Miten me sitten pärjäämme kansakuntana?

Vastaa
3rd_party
3rd_party

3

Nokialla on kyllä ainutlatuinen kokoelma lupaaviksi ylistettyjä, mutta ylimmän johdon tahdon vuoksi tapettuja käyttöjärjestelmiä.

Vastaa
teme565
teme565

4

Koska Nokian tapauksessa ei oikein enää mitään hävittävää ole, niin nyt viimeistään olisi sijoittajien aika vaatia täyttä muutosta. Kenkää koko nykyiselle johtokunnalle, samaten kaikille ylimpien tasojen johtajille ja uusia naamoja tilalle. Näin olisi ainakin mahdollisuus jossain määrin pelastaa ne rippeet, mitä Nokiasta on vielä jäljellä, mutta jos sama retkue jatkaa, niin tuho on väistämätön.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
karsiya (vahvistamaton)

5

Ihan oikea päätös, koska halpapuhelimet tulevat parin vuoden kuluttua olemaan varustettuja ihan oikealla Androidilla, ei kukaan kaipaa mitään Meltemiä. Peruskapulat toimivat sillä millä toimivat jo 1999, oikeat halvatkin älypuhelimet taas ovat omaa luokkaansa verrattuna johonkin halpis-meltemiin.
Harmi vaan että tälläinen mielipuoli projekti on aikoinaan edes aloitettu, siihen paloi taas ilmeisesti satoja miljoonia ellei miljardeja. Ilmeisesti taustalla päätön ajatus eriyttää Nokian äly- ja halpapuhelimet omiksi divisioonikseen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Usko loppu nokiaan (vahvistamaton)

6

No huh huh! Olen käyttänyt kaikkia markkinoilla olleita käyttöjärjestelmiä samsungin badaa lukuunottamatta ja täytyy sanoa että kyllä meego harmattan on ehdottomasti paras mitä olen koskaan kokeillut puhelimen käyttöjärjestelmänä. Se on todella hyvä vaikka on vasta ensimmäinen versio ja todella vanhan ja huonon raudan päälle kasattu. Ajatelkaas millaisen puhelimen nokia olisi voinut valmistaa-> Tupla tai neliydinprosessori, 720p-näyttö, ja jatkokehitetty meegoharmattan sekä samanlainen tarmo ajaa alustaa eteenpäin kuin nyt windowsia. Aivan varmasti olisi älypuhelinykkönen. Siihen sivuun sitten windows phone niin kuin muillakin valmistajilla ja jättää valmiiksi kehitetty symbian halvemman hintaluokan älypuhelinten käyttöjärjestelmäksi. Niin minä ajaisin asiat jos olisin nokian pomo. Piste.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
R.I.P Nokia (vahvistamaton)

7

Taidan ostaa muistoksi n9 n900 viereen laatikkoon jotta vai joskus muistella sitten kun nokiaa ei enää ole kuinka hyviä puhelimia he osasivat tehdä!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Insider2 (vahvistamaton)

8

Kait te tiedätte, että ainot selitys tälle Nokian toiminnalle on se, että yrityksen johtoporras shorttaa osakkeilla ja tekee sitä kautta massiivisia tilejä bulvaanien kautta. Mikään muu ei selitä tämän tason päätöksiä. Kuka tahansa Nokiaa seurannut tietää, että Maemo/Meego olisivat olleet huomattavasti Androidia edellä niin käytettävyydessä kuin myös kehittäjän kautta ajateltuna. Eiköhän tämä totuus tule ilmi jahka yrityksen sisäiset asiakirjat (piakkoin) vuotavat julkisuuteen.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

9

Anomuumit vauhdissa...

Nokiaa nyt puolustelematta, kai te tiedätte ettei teknisellä erinomaisuudella ole mitään merkitystä näissä karkeloissa. Vaikka Meltemi olisi ollut kuinka hyvä, sen kanssa olisi pitänyt aloittaa nollista ja siihen ei Nokialla yksinkertaisesti riitä rahkeet tällä hetkellä. Koko hanke olisi pitänyt jättää aloittamatta, ja laittaa sen sijaan kaikki paukut S40 kehittämiseen.

Nykytilassa Nokialla ei enää vain ole varaa yhteen lupaavaan sivuhaaraan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
pepeetto (vahvistamaton)

10

Huoh.. Kyllä löytyy Noksun johdolta luottoa Mikkikseen joka ei ole viimeisen 10v aikana saanut omaa kännykkä käyttistään lentoon!! Eikä näytä uusinkaan yritys oikeen loistavan.. Jos samat resurssit ja tarmo olisi käytetty Meego/Meltem jne, niin saattaisi osakkeellakin olla arvoa... Mikkis Up Nokia Down... Pitää oma N9 laittaa vitriiniin sitten kun aika jättää..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jepulix (vahvistamaton)

11

nyyh sinne meni yksi viimoisista puhelimista jota ei olisi vakoiltu :( pitää tyytyä nysiin ja n900seen.. kohta antero valtaa markkinat applen ja ehkä wp:n kanssa, siinä on sitte ameriikkalaisilla kaikki datahallussa.

Vastaa
syrtek66
syrtek66

12

Se oli tässä. R.I.P. Nokia. Nokia jää historiaan yrityksenä joka meni konkursiin taikka pohjamutiin 1,5 vuodessa M$ yhteistyön seurauksena. M$ tekee seuraa seuraavan kymmenen vuoden kuluessa ja open source ja Linux tulee tekemään M$ selvää joka puolella.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jake se minäkin (vahvistamaton)

13

@9:lle

Toivottavasti vuotaisivat myös Maemon/Meltemin koodit sopivasti muiden muokattavaksi ja siten yleiseen käyttöön...

Vastaa
arivesa
arivesa

16

@16/17: Flop kaiketi ostettin syntipukiksi,arvaten kansalaisten aatokset.Helppoa laittaa kaikki Kanukin syyksi.
Korvaus tuosta hänelle lie "kohtuullinen"?

Eiköhän Nokian kohtalo,ja WP:n valinta,sinetöity silloin kun Intel vetäytyi Meego-yhteistyöstä?

Näköjään Flop osaa armonlaukauksen suomalaisia nopeammin.
Etu vai haitta? Riippunee kuka katsoo.
Alasajosta on kyse,mistä muusta voisi?

USA:ssa kuulemma on vakuutus kurssiromahduksta varten.Tottako?

Vastaa
arivesa
arivesa

19

@19: Joo,löysin Venturebeat.com,joka sanoo noin kuin kerrot.
Silti jää ihmetyttämään,miksi?
Oliko alasajo päätetty jo tuolloin? Ilmeisesti.

Vastaa
arivesa
arivesa

21

@19: Näköjään Intel-Finland sivuilla edelleen etsitään esim.ex.Nokialaisia töihin.

Halu kai pudottaa Nokia välistä? Ahneena?
Laitettu liian kovat ehdot? Jotta luopui?

Puuha jatkuu kuitenkin Tizen-nimellä, muualla.

Vastaa
Boss93
Boss93

23

E-flopille kenkää! Eihän tuosta tule lasta eikä sitä itseään, kun pistetään kaikki munat samaan koriin... Kyllä sen sanon ihan näin Lumian omistajanakin, että mikkisoftan kelkkaan lähteminen oli huono päätös alunperinkin juu onhan tuo WP ihan jees toimimaan, mutta ei sekään mikään paras ole. Jos itse olisin päättämässä, niin kyllä ne pääpainot olis Maemo/Meltelmi, symbian ja ehkä jopa Android.

Vastaa
Sefriol
Sefriol

24

@19 Nokia lähti leikistä ensin, koska Intel ei pystynyt toimittamaan tarvittavia resursseja tarpeeksi nopeasti eikä kuten sovittiin.

Palatakseni vielä Meltemiin en tiedä onko se aivan kuopattu. MyNokiaBlogin pääkirjoitta vieraili viimeviikolla Nokialla ja tälläistä hän kirjoitti tänään:

By the way Jay, if you got some hints of this disaster during your trip, I understand why you waited to make a post answering our question.
Do you have any hints about meltemi ? (Most people working on it seem to twitt that it has been canceled, did you get any info ?)

reply
Jay Montano says:
June 14, 2012 at 2:02 pm
Hints. Maybe. It’s not dead.

Noh, saa nyt nähdä. Meltemin kuoppaaminen olisi harmi. Qt:n piti olla myös suuri osa tätä.

Vastaa
arivesa
arivesa

27

@24: ARM ei ole oikeastaan fyysinen tuote,vaan piirin arkkitehtuuri.Nimeltään Cortex.Numerot vaihtelee.

Lisenssin siihen omistavat käytännössä miltei kaikki siruvalmistajat.

Niin Toshiba,Fujitzu,Samsung,Texas Instruments,kuin Qualcomm:kin,ja kuulemma arm.com mukaan vajaa 900 muuta partneria.Jotka siis tekevät varsinaiset tuotteet.

Intel:in kilpailija siis.
Ymmärtääkseni Intel:in tähtäin ei ollut luureissa,vaan muussa käytössä.Kuten esim.autonavit,älykoti etc.
Nokialla tuota "muuta" ei juuri taida olla.

Mutta ainakin Samsung on partneri molempien kanssa.
Kai siihenkin on jokin syy?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

28

@29. Kaikkeen on syitä, seurauksia ja salateorioita.

Kanattaa lopettaa paskan jauhanta.

Vastaa
Anestic
Anestic

30

Intel/ARM keskusteluun: Orange on tuonut jo edullisen android-puhelimen markkinoille Intelin "prossulla" Briteissä, ja puhelinta jopa kehuskeltiin tuolla Engadgetin puolella. 1 ytiminen intel samalla viivalla näiden uudehkojen tuplaydinarmien kanssa, mutta optimoimattomalla käyttiksellä (käyttää jotain ARM-sovellushässäkkää). Tuplaydinintel olisi jo melkoinen hirmu.

Uutiseen: Pitäisi jo tämän Pureview:n saama huomio kertoa jotain siitä, mihin suuntaan kannattaisi kokeilla. Innovaatio on avainsana, ja Meego/Meltemi oli juuri tätä...

Vastaa
arivesa
arivesa

31

@32: En minäkään luule,ettei Intel asiaansa osaa.
Voi tulla ylläri sieltä.
Kunhan kerkeävät tehdä.

Orange muuten taitaa olla yksi isoimmista patentinhaltijoista.

Vastaa
syrtek66
syrtek66

33

"Tapa, jolla muutos kerrottiin muun muassa Meltemin, QT:n ja QML:n parissa työskenteleville insinööreille oli varsin tyly. Heidän wiki- ja lähdekoodijärjestelmätunnuksensa lukittiin vain hetkeä ennen ilmoitusta potkuista, kirjoittaa Register."

Tylyä on.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh2- (vahvistamaton)

35

No jo nyt on helvetti! Ja niin kun Nokia antoi ymmärtää, että Qt-kehittäjillä olisi jatkossa tärkeä asema ns Next Billion suunnitelmissa. Käytännössä se tarkotti nimenomaan Meltemiä. Eli Elop teki sen taas, taas tyyppi veti kaiken vessasta alas. nYT ALKAA KYLLÄ KÄRSIVÄLLISYYS OLLA TÄYSIN LOPUSSA.

Ja Nokian on kyllä ihan turha kuvitella, että Meltemiä odottaneet Qt-kehittäjät olisivat kiinnostuneita S40:stä ja Asha-puhelimista. Sillehän ei edes voi kehittää muita kuin J2ME Java-sovelluksia. Itse tein J2ME-sovelluksia ennen Qt-kehitykseen tutustumista ja on 100% varmaa etten ikinä enää J2ME-sovelluksia ala tekemään, sen verta tuskasta hommaa se oli (etenkin yritys luoda sulavia ja systeemin kanssa yhdenmukaisia käyttöliittymiä).

Eli kiitos vaan helvetisti taas Elop :P

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh2- (vahvistamaton)

36

Onneksi Qt on saatu portattua jo Intelin Tizenillekin, toistaseksi epävirallisesti tosin. Netissä on kuitenkin jo videoita Qt 4.8:sta Tizenissä.

Kun Nokian suhtautuminen kerran on tuollaista, niin minä ainakin tulevaisuudessa loikkaan Nokian kilpailijoiden leiriin. Symbiania ja MeeGoa en aio hylätä, mutta pitkällä aikavälillä katsion johonkin aivan muualle kuin Nokian suuntaan. Tällähetkellä Qt-sovelluksia voi tehdä Symbianille, MeeGolle ja Androidille. Loppuvuodesta joukkoon liittyy Blackberry ja nyt kun Qt on saatu toimimaan Tizenissä, niin siitäkin voi tulla potentiaalinen kohdealusta.

Eli kun Nokia kerran kohtelee omaa kehittäjäyhteisöään näin, niin sitten loikataan kilpailijoiden leiriin. Ja kun niin tehdään, niin takas Nokian-leiriin tuskin on paluuta.

Vastaa
arivesa
arivesa

37

@38:Outoa. tivi.fi kertoo tänään,että Nokia ei hylkää Qt:ta,vaikka
kylläkin Meltemin. Toimittajakaan ei älynnyt miksi jatkaa?
Jos totta,pitää olla jokin syykin,vaikkei nyt näy.
Tuskin pelkästään jotkin suojatyöpaikat tutuille?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Devaajan (vahvistamaton)

38

Enitenhän tässä harmittaa että platformi oli käytännössä valmis ja aivan sairaan nopea. Iphone performanssi halvan androidin hinnalla. Kyllä on kumma juttu että tuollaista ei tuoda markkinoille.

Vastaa
arivesa
arivesa

39

Liittyneekö,mene tiedä,mutta juuri uutisoitiin tänään että nokia Salossa supistaa tuotekehittäjiäKIN (piti pysyä) n.200 päätä?
Siis entisten "tuotannosta",eli tuontiosista kasaajien,lisäksi.
Jotain siellä lopetetaan,kun tuonverran ukkoja poistetaan,luulen.

Vastaa
syrtek66
syrtek66

42

@40, QT:ta ei voi myydä koska se on tavallaan open-sourcea. ja sen kehitys on tavallaan jo internet yhteisön varassa. Digia on ostanut (joutui) kaupallisen lisenssimonopolin itselleen.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.