Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Vuotovideo: Nokian konsepti pilvikäyttöjärjestelmästä

19
Manu Pitkänen

Vuotovideo: Nokian konsepti pilvikäyttöjärjestelmästä
Verkkoon on vuotanut lyhyt esittelyvideo Nokia Airista. Videolla vilahtaa myös Nokian konsepti Airiin pohjautuvasta tabletista. Videon perusteella Nokia Air vaikuttaa lähinnä kosketusnäytöllisiin laitteisiin suunnitellulta pilvikäyttöjärjestelmältä.

Videolla esitellyt konseptit ovat mahdollisesti jo vanhentuneita, sillä Nokia on ottanut Windows Phonen ensisijaiseksi käyttöjärjestelmäksi. Tällä hetkellä mikään merkki viittaa siihen, että tästä strategiasta aiottaisiin luopua. Päinvastoin, Windows Phoneen liittymättömiä hankkeita on lopetettu säästötavoitteiden saavuttamiseksi. Myös Meltemi-projekti joutui vasaran alle.
On myös mahdollista, ettei tällaista hanketta koskaan kehitetty esittelyvideota pidemmälle.

Kommentit (19)

jake se minäkin (vahvistamaton)

3

Upee vaihtoehto nykyiselle toteutetulle vastenmieliselle - jos olisi vaan aikoinaan valittu... mutt paskaa ottivat tilalle

Vastaa
M4cor
M4cor

4

Erittäin kiinnostava uutinen, vaikken Nokiasta kummemmin välitäkkään. Kumpa vain saisivat tuollaista rautaa myyntiin.

Vastaa
niko207
niko207

5

No emmä tiedä tosta air jutusta, mutta toi käyttis ja toi be small but big tai toisteppäi ni vaikutti aika jännält luurilt!

Vastaa
miksuh2- (vahvistamaton)

6

Erittäin mielenkiintoinen video. En kyllä ole moisesta aiemmin kuullut, eli vaikea sanoa onko kyseessä vain toteuttamatta jäänyt konsepti, vai onko tälläistä myös todella kehitelty Nokialla. Pahoin pelkään, että jälkimmäisessä tapauksessa tuokin joutui Elopin uhriksi ;P

Videolla nähdyt kuvakkeet on Nokian uuden tyylin mukaisia, eli tämä jibseotivideo ei voi olla kuin korkeintaan vajaan vuoden vanha, mahdollisesti huomattavastikin tuoreempi. Videolla nähty käyttöliittymä voisi hyvin olla tehty Qt:lla.

Eli video on mielenkiintoinen, ja se selittäisi mitä Nokia aikoo tehdä Qt:lla. Mutta kun Elopin ääliömäisen strategian takia tämäkin on luultavasti haydattu...

Vastaa
Jonahan
Jonahan

8

Toiset tekee konseptivideoita ja toiset tuotteita... Eipä tuossa ollut oikein mitään kouriintuntuvaa. Internet sync ja pilvipalvelut nyt on tuotteistettu, paremmin tai huonommin, jo monen eri firman toimesta. (Google, Mozilla, Microsoft ja jopa Apple nousevat heti mieleen)

Huomiona, videossa nähty käyttöliittymä oli mitä todennäköisimmin tehty After Effectsillä.

Vastaa
miksuh2- (vahvistamaton)

9

@8 Jonahan

> Toiset tekee konseptivideoita ja toiset tuotteita.

Kaikki yritykset tekee ensin konseptin tuotteesta ja vasta sitten lopullisen tuotteen. Konseptin tekeminen on täysin normaalia ammattimaisessa kehityksessä.

> Eipä tuossa ollut oikein mitään kouriintuntuvaa. Internet sync ja
> pilvipalvelut nyt on tuotteistettu, paremmin tai huonommin, jo
> monen eri firman toimesta. (Google, Mozilla, Microsoft ja jopa Apple
> nousevat heti mieleen)

Ainut vaan, että tuossa pilvipalvelun hyödyntäminen on viety paljon pidemmälle. Kyse ei ole vain synkronoinnista ja tiedostojen tallentamisesta pilveen. Jos olisit vaivautunut katsomaan videon kunnola olisit huomannut, että ideana on esimerkiksi se ettei sovelluksia asenneta puhelimeen, vaan ajetaan pilvestä. Ja juuri siihenhän kehitys tulee lopulta johtamaan. Esimerkiksi mainitsemasi Apple ei sellasta kuitenkaan ole aikaiseksi saanut vaikka niin väitätkin.

> Huomiona, videossa nähty käyttöliittymä oli mitä todennäköisimmin tehty
> After Effectsillä.

Ja mistäs sen muka näet? Ja mitä merkitystä sillä on millä sovelluksella video on tehty? Konseptin esittelemä käyttöliittymä taas näyttää siltä, että se voisi oikein hyvin olla lopputuotteessa tehty Qtlla, mukaanlukien nuo efektit. Ja koska Nokia kehittää Qt:ta niin siinäkin mielessä se on luontevaa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

10

@9
> Kaikki yritykset tekee ensin konseptin tuotteesta ja vasta sitten lopullisen tuotteen. Konseptin tekeminen on täysin normaalia ammattimaisessa kehityksessä.

So on yksi yleinen malli, mutta jotkut tekevät myös puhtaita konsepti- tai visiovideoita, joita ei koskaan saada kauppoihin. Syystä tai toisesta.

> Jos olisit vaivautunut katsomaan videon kunnola olisit huomannut, että ideana on esimerkiksi se ettei sovelluksia asenneta puhelimeen, vaan ajetaan pilvestä. Ja juuri siihenhän kehitys tulee lopulta johtamaan. Esimerkiksi mainitsemasi Apple ei sellasta kuitenkaan ole aikaiseksi saanut vaikka niin väitätkin.

Katsoin videon pariin kertaan, ihan riittävällä tarkkaavaisuudella. Ja vaikka en väittänytkään Applella (ja kumppaneilla) olevan täsmälleen tuollaista tuotetta, on sillä ja kaikilla muilla mainituilla yrityksillä iso kasa tuotteistettuja pilvipalveluita, mm. se synkronointi.

Applellakin on "pilvestä ajettavat sovellukset", niitä kutsutaan HTML5-sovelluksiksi. Sellaisia on voinut tehdä iPhoneen vuodesta 2007 lähtien, ja joka versiossa on tullut lisää ominaisuuksia kun standardin valmistuminen on lähestynyt. Ja kyllä, niitä voi ajaa selaimen ulkopuolella, käyttäjän näkökulmasta kuten muitakin sovelluksia ja niistä pääsee käsiksi useisiin puhelimen "natiiveihin" omainaisuuksiin, ei toki kaikkiin.

Vastaa
html5 (vahvistamaton)

11

@10

Se, että sovellus on tehty HTML5:llä ei vielä välttämättä tarkota, että sitä ajettas pilvessä ja ettei sitä asenneta puhelimeen. HTML5 on vain tekniikka sovellusten tekemiseen. HTML5 on vain ohjelmointikieli muiden joukossa.

Vastaa
mhv64 (vahvistamaton)

12

Pystyykö Elop ihan noin vain hautaamaan loistavia, pitkälle vietyjä ideoita!!!!!!!!!
Ovatko hallitusjäsenet vastaavasti "hampaatonta" porukkaa????

Vastaa
Sefriol
Sefriol

13

Konsepti on aina konsepti. On vaikea sanoa, että miltä vuodelta tämä edes on. Joskaan sillä tuskin on mitään väliä. Ehkä Meegon oli joskus tarkoitus olla tälläinen. Tai mistä sitä tietää.

Voihan joku fanikin tälläisen videon tehdä ihan huvikseen...

Vastaa
pähkinä
pähkinä

14

Tuo laitteissa pyörinyt käyttis kyllä vaikutti kieltämättä mielenkiintoisen näköiseltä. Enemmän tuo ostohaluja herättää, kuin wp:n palikkamaailma.

Vastaa
abacaca (vahvistamaton)

15

Tekisivät nyt jumalauta sen parannetun N950:n ja jatkaisivat pelleilyä vasta sen jälkeen.

Vastaa
miksuh2- (vahvistamaton)

16

@10 Jonahan

Kuten joku sulle jo edellä sanoikin sovelluksen tekeminen HTML5:llä ei tarkota sitä, että sovellus olisi automaattisesti ns. pilvisovellus. On täysin mahdollista, että HTML5-sovellus asennetaan perinteuiseen tapaan puhelimeen, ja sovellus ei välttämättä edes hyödynnä mitään verkkopalvelua. HTML5 on tosiaankin itsessään vain tekniikka sovellusten tekemiseen.

Itseasiassa ajatus sovellusten tekemisestä HTML:llä, JavaScriptillä ja CSS:llä ei ole mikään uusi ajatus. Symbianille on voinut jo kauan tehdä Web RunTime-, eli WRT-sovelluksia. WRT-sovellukset on tehty HTML:llä, JavaScriptilla ja CSS:llä. Puhelimessa olevan ajoympäristön ansiosta sovellukset pääsee käsiksi puhelimen ominaisuuksiin. WRT-sovelluksia pystyi tekemään jo vuosia ennenkuin Nokia osti Trolltechin.

HTML5:n udea on hyvin pitkälti sama, nyt siitä vain ollaan tekemässä standardia ja ideaa on toki kehitetty edelleen merkittävästii. Pohjimmiltaan idea on kuitenkin sama.

HTML5 ei edes ole aunut tekniikka mikä mahdollisuus sovelluksen lataamisen verkosta ajonaikaisesti. Esimerkiksi Qt ja QML-mahdollistavat sen. QML-sovelluksen koodi voi olla kokonaan tai osittain verkossa, josta se voidaan ladata suoritettavaksi esimerkiksi puhelimessa. QML:lläkin on siis mahdollista tehdä pilvisovelluksia.

Vastaa
Ltx (vahvistamaton)

17

Itse en pidä Windows Phonea mitenkään huonona, mutta täytyy kyllä ihmetellä Nokian toimintaa. Kehityksessä oli nähtävästi todella paljon juttuja, mutta ne vain hylättiin. Voiko olla kannattavaa käyttää paljon resursseja softan kehittämiseen ja sitten vain heittää ne menemään? Ei kuulosta kovin kannattavalta minusta...

Vastaa
arivesa
arivesa

18

Päivän Kauppiksen mukaan,vaikka harhaanjohtavalla otsikolla kuten yleensä,Ford on kiinnostunut Navtech ja liittyvien toimintojen/ palveluiden(pilvikin mainittiin)yhteistyöstä Nokian kanssa.Nokia on myös ilmaissut halukkuutensa yhteistyöstä autovalmistajien kanssa.

Ei tarttisi(puuttuvaa)rautaa,vaan olemassaolevaa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja