Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Ex Apple-pomo: Nokian pitäisi hylätä Elop ja adoptoida Android

22
Panu Roivas

Ex Apple-pomo: Nokian pitäisi hylätä Elop ja adoptoida Android
Applella ja HP:lla johtajana työskennelleen Jean-Louis Gasséen mielestä Nokian pitäisi potkia Elop pihalle, ja samalla koko johtokunta.

Gassée kertoo Computing-lehdessä ratkaisuksi Nokian tilanteeseen Elopin poistumisen, ja samalla myös koko johtokunta pitäisi vaihtaa henkilöihin, joilla on ymmärrystä ja kokemusta mobiiliteollisuudesta. Gassée kritisoi Elopia tekemästä "Osbornet" kahteen kertaan, palava lautta -puheellaan joka tappoi Symbianin, ja sittemmin Windows Phone 8:n ennakkojulkaisulla, joka tappoi nykyisten WP7-puhelinten myynnin.

"Microsoft voi tehdä näin uusilla Windows-versioilla; IBM teki myös näin aikanaan. Olen järkyttynyt, että Nokian johtokunta antoi Elopin tehdä sen nyt."Gasséen mukaan Elopin kokemus älypuhelinfirman johtamisesta ja toimitusketjun hallinnasta on pyöreä nolla. Ainoaksi positiiviseksi asiaksi hän mainitsee Elopin kommentin ekosysteemin tärkeydestä alustojen sijaan, mutta suunnitelmien paljastuttua niitä ei ole pantu kuitenkaan täytäntöön.
"Kaikki tiesivät että Symbian on kuollut, ja Nokian partnerit - operaattorit - hylkäsivät Symbianin suurin joukoin."Suurin kritiikki kohdistuu kuitenkin Elopin edeltäjään, Olli-Pekka Kallasvuohon, jolla ei Gasséen mukaan ollut minkäänlaista yhteyttä toimivan bisneksen pyörittämiseen. Kallasvuo ei tajunnut iPhonen uhkaa eikä Androidia, vaan Nokialla elettiin hämmentyneitä aikoja Symbianin ja Linux-pohjaisten ratkaisujen välillä.

Gasséeta konsultoitiin kaksi vuotta sitten Nokian toimesta New Yorkissa, jolloin hän suositteli Kallasvuon eroa, Symbianin tappamista ja Androidiin siirtymistä. Nokia otti vaarin Kallasvuon erosta, mutta Androidiin siirtyminen hylättiin, koska se olisi tarkoittanut Nokian kontrollin menettämistä omasta kohtalostaan.

"Käskin heitä keskeyttämään kaiken ja siirtymään Androidiin. Salassa, ja antaa huhumyllyn pyöriä... Olisin käyttänyt Nokian design-osaamista todella hyvien puhelinten luontiin. Olisin integroinut Ovi-kaupan Androidiin, ja Nokia olisi ihmisten mielestä voittajien puolella. Samsungia vastaan taistelu olisi kuitenkin kovaa, sillä Samsung ei ota vankeja. He eivät harjaa hampaitaan aamulla - he viilaavat ne."Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (22)

Isontalon_antti
Isontalon_antti

1

Gasseelta järkipuhetta... Mutta Meego olisi ollut parempi vaihtoehto, sama kuin Applen strategia, mikä tulee vielä vallitsevaksi alalla, siitä on jo merkkejä, itse kunkin taholta. Mitä tulee ekosysteemiin, Elopin peruste ontuu, koska ei Windowsin ekosysteemiäkään ollut vielä puolitoista vuotta sitten, joten varsinkin Linuxilla se olisi kehittynyt todella rivakasti, ihan eri lukuja kuin MS:n 120 000 nyt. Mutta jotta puheen tasolta päästäisiin myös toteuttamaan, pitäisi osakkeenomistajien ryhtyä tähän Nokian johdon vaihtoon nyt heti eikä vain jäädä sivusta katsomaan kun tunarit tuhoavat laivan! Eli ehdotan isompien ulkomaisten/ kotimaisten omistajien ja piensijoittajien välistä yhteydenpitoa, laadittava suunnitelma johdon vaihtamiseksi, lähinnä hallituksen ja CEO:n, johtoryhmä on juuri uudistettu ja se tekee mitä hallitus sanoo. Koordinaattoriksi ja tulevaksi hall. pj.:ksi sekä CEO:ksi pyydettävä Anssi Vanjokea ja sitten vaan kutsuttava ylimääräinen yhtiökokous koolle ja buudelit vaihtoon! Sitten Vanjoen johdolla kartoitettava mitä yhtiöstä on enää jäljellä, kassa ja tiimi, mihin rahkeet riittää vielä? Meegoon + Meltemiin vielä vaiko joko nopeasti Androidiin? Mielestäni laiva pystytään kääntämään vielä N9 Meegolla, kun vanha Meego -tiimi kutsutaan takaisin ja uudistetaan käyttis neliydinprossuille jne. ja Purewiev + langaton lataus + Nokia-TV sekä Meltemihän juuri saatiin valmiiksi, jolle sekin tiimi kutsuttava takaisin ja vähän äkkiä, ennenkuin Tizenin porukka vie heidät! Ja kuten todettu, Meegon ekosysteemi lähtee kyllä vetämään, siitä ei tarvitse olla huolissaan. Ottakaa siihen mukaan Linux Foundation ja Linus itse sekä Intel... Joten nyt osakkeenomistajat, perse penkistä ylös ja hihat heilumaan, Nokia on täysin vielä pelastettavissa, mutta ei nykyjohdolla vaan omistajien avulla. Ihmettelenkin, miten olette viitsineet katsoa sivusta moista touhua jessus sentään!

Vastaa
Isontalon_antti
Isontalon_antti

2

Järkipuhettä, paitsi että Meego olisi ollut parempi vaihtoehto - sama Applen paras strategia. Osakkeenomistajat nyt koolle ylimääräisellä yhtiökokouksella ja hallitus + CEO vaihtoon! Sitten Anssi Vanjoki hall. pj.:ksi + CEO:ksi ja kartoitettava mitä Nokiasta on vielä jäljellä - kassa ja tiimi. Eli Meego ja Meltemi vaiko Android, mihin voimavarat ja resurssit vielä riittää? Jos Meego, vanha tiimi kutsuttava takaisin. Nokia vielä pelastettavissa juuri päivitetyllä N9:llä, jolle vielä tuki myös neliydinprossuille jne. + Purewiev + langaton lataus + Nokia-TV. Ekosysteemi lähtee kyllä hyvin vetämään, paremmin kuin Windowsilla, Linux Foundation + Linus itse mukaan ekosysteemin rakenteluun. Windows voi elää siinä rinnalla omaa elämäänsä, jos lähtee joskus vetämään? Symbian alas nyt lopullisesti, joka korvataan juuri valmistuneella Meltemillä. Huom! Jonkun ison omistajan pitäisi nyt ottaa homma hanskaansa ja pitää yhteyttä omistajiin. Ei kannata jäädä katsomaan vierestä kun tunarit pilaavat hyvän yhtiön! Bebat nyt penkistä ja hihat heilumaan...

Vastaa
Sefriol
Sefriol

3

Jooh, jos nyt käännetään laiva, niin sitten ainakin upotaan. Nokialla ei ole mitään mahdollisuuksia vaihtaa strategiaansa nyt. Ei ole työvoimaa, ei tuotantoa eikä markkinoilla uskoa.

Uskokaa tai älkää, niin WP alustan menestys/tuho on ainut tie siihen, että Nokia voisi palata taas ohjelmistokehittäjäksi. Nokia menettäisi kaiken markkinauskottavuutensa, jos kääntäisi ruoriaan taas. Uskottavuuden kadotessa yksikään kehittelijä ei tulisi firmaan töihin ja Nokia ajautuisi nopeaan vararikkoon. Eikä kukaan halua Nokian toimitusjohtajaksi/hallitukseen sellaisessa tilanteessa.
Jo Elop yritti tehdä laivalla täyskäännöstä eikä hyvältä näytä. Miten joku muu voisi onnistua paremmin huonommista lähtökohdista?

Pitkällä aikavälillä omiin käyttöjärjestelmiin voidaan palata salassa. Muuten aivan mahdotonta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
uppoava laiva,Nokia! (vahvistamaton)

4

Yhden kortin varaan jääminen ja vain yksi strategia (Windows Phone) ovat pahimmat virheet!!.Paluu markkinajohtajaksi on pelkkää unta!!.

Vastaa
figo10
figo10

5

Olen varmaan sitten ainut jonka mielestä ratkaisu oli oikea. :)

Androidin kelkkaan hyppääminen olisi ollut isoakin isompi virhe. Nykyistenkin Androidia käyttävien valmistajien on jo erittäin vaikea erottua toisistaan. Hyllyt notkuu Androideja ja kaikki näyttää ja tuntuu melkeinpä samalta. Win phone ei ole vielä niin suosittu käyttöjärjestelmä, mutta suosio on kasvussa ja melko varmasti jatkaa edelleen kasvuaan. Se, että Win 8 päivitystä ei saada nykyisiin puhelimiin on hyvin ymmärrettävää. Tehot ei vain riitä nykyisissä puhelimissa Win 8 käyttiksen pyörittämiseen. Nykyinen versio puolestaan ei tue seuraavan version vaatimia tehoja.

Siinä mielessä olen kuitenkin eri mieltä nykyisen johdon kanssa, että Meego/Symbian olisi ehdottomasti pitänyt jättää henkiin. Oma käyttis on kuitenkin aina parempi kuin ostettu. Win Phone on erittäin hyvä käyttöjärjestelmä, mutta symbianin/meegon jatkokehittämisellä oltaisiin pidetty edelleen mahdollisuus oman käyttöjärjestelmän saamisesta takaisin valtaan jossain vaiheessa. Sillä tehdään enemmän rahaa kuin ostetulla. Mikä olisi estänyt vaikkapa muunlaisten Meego laitteiden tuonnin markkinoille (tab, PC) jossain vaiheessa? Sillä oltaisiin saatu kasvatettua oma käyttis omanlaiseksi ekosysteemiksi.

Mutta... Siemen elää edelleen ja mahdollisuudet markkinaosuuksien kasvuun elävät edelleen. Nyt ne vain kaikki lepäävät yhden vielä jokseenkin tuntemattoman kortin varassa. Mahdollisuudet on vielä, mutta toivottavasti jossain salaa edelleen pidetään oma käyttöjärjestelmä jollain tapaa elossa ja tipautetaan pommi kun aika on oikea! :)

Vastaa
arivesa
arivesa

6

Ei Otto Normalverbraucher mene luurikauppaan ostamaan mitään "käyttistä",vaan kivasti toimivan kapulan.

Jos väittää,että esim. SG-S III on "sama kuin kaikki muutkin Anterot",lie melko pihalla.Käyttäjälle ei,myynti kertoo.Taaloissa.

WP-sopimuksen MS:n kanssa solmiessaan,lopetti Nokia vaihtoehtonsa,uskon.Muita ei voi enää olla.Vaikka haluasi.

Vaikutelma on,että tämä ei ole parannus,ei edes haltuunotto,vaan teurastus.
Syy? En tiedä,ehkä vain,että jäljellä yksi vähemmän potinjakajia?

Vastaa
perhana
perhana

7

Näyttää tämä Gassee olevankin varsinainen guru... tai sitten ei, vaikka kyllähän tämänkin uutisen tekee huomattavasti purevammaksi kun kertoo että herra on työskennellyt muunmuassa Applella ja HP:lla johtajana, ja unohtaa kertoa että eihän hän kyllä HP:lla kai minään johtajana toiminut siellä 80 luvulla työskennellessään ennen Applelle siirtymistään, ja Applen tuotekehittelypuolelta hän sitten sai potkut koska ei saanut mitään uutta aikaan...

Toki voidaanhan tässä vielä spekuloida miten suureen menestykseen Apple olisi puhelinmarkkinoilla yltänyt ellei olisi erehtynyt tätä kaikkitietävää gurua erottamaan.

Onhan hän sitten myöhemmin ollut mukana BeOS ja Palm OS projekteissa jotka ovat yltäneet valtavaan menestykseen päihittäen muunmuassa Applen ja Nokian mennen tullen.

Ja sitten eräs selkeä asiavirhe joka uutisessa on, siinä annetaan ymmärtää että Gassee kehottaisi nyt Nokiaa siirtymään Androidiin, mutta itseasiassa Gassee suositteli Androidia silloin kaksi vuotta sitten jolloin hän kehotti luopumaan Symbianista ja potkimaan Kallasvuon pihalle.
Niin ja yllätys yllätys... Gassee on nähty osallistumassa Googlen toimintaan, mutta eihän sillä tietenkään ole mitään yhteyttä siihen että hän on suositellut Nokialla Androidia, eihän...?

Vastaa
arivesa
arivesa

8

@7:
Eikö nämä jälkipuheet Anterosta ja Meegonesta ole jo vähän eilen?

Ei noita vaihtoehtoja enää ole aikoihin ollut olemassa.

Nyt menevät miten menevät,sillä mitä on.Muuta ei ole.

Tulos lukenee täälläkin,kun on ajankohtainen.Pian,epäilen.

Vastaa
dRD
dRD

9

IMO, Android-juna meni jo. Se on Samsungin ja ziljoonan pienen kinkkifirman leikkikehä jatkossa -- ellei Google tee "the most obvious thing"iä parin vuoden sisään ja kaappaa Motorolalle koko markkinaa. Sehän päätös riippuu oikeastaan vain ja ainoastaan siitä, miten Googlella pomot räknäävät Exceliä - tuleeko nykymallilla enemmän hilloa kuin keskitetyllä (1 valmistaja, 1 kauppa, 1 käyttis) mallilla.

Nyt Android-markkinalle tuleminen olisi käytännössä mahdotonta - ainoa valtti millä sinne voi tulla, on hinta. High-endiin SGS3:n haastava malli 200e halvemmalla kuin SGS3, alempaan päähän Sammyn 100e vastaavia kapuloita vastaavaa Androidia viiteenkymppiin, jne. Ja Nokialla ei nykykunnossa ole hinnoitteluvoimaa. Ja onko edes operaattoreilla tahtoa (tosiasiahan on, että vaikka Suomessa kännyköitä ostetaankin paljon "suoraan", maailmalla operaattorin kytkyvalikoima on se, joka määrää mitä ostetaan) tukea "jotain uutta Android-valmistajaa".

Meego meni, se julistettiin kuolleeksi kuten Symbiankin, Sen henkiinherättäminen olisi "ähäkutti, ei me oikeesti tarkoitettu"-tyylinen -veto ... vaatisi ainakin 3 vuotta ennenkuin kukaan uskaltaisi tehdä softaa alustalle, joka välillä tapetaan, välillä herätetään uudestaan henkiin. Ja softalla platform elää tai ei. Se on ihan se ja sama mitä kivaa open sourcea käyttikselle saa, mutta jos sille ei saa "oikeaa" Spotifya, uusinta Angry Birdsia, jne niin se jää hyllyyn sille 99%:lle ostajista.

Nyt on munat S40 & Win8 -korissa ja sillä mennään. Syteen tai saveen, näin se vain on. Jos tuo failaa, vaihtoehto on käytännössä tuon ensimmäisen toteuttaminen, jos paukkuja enää on - häntä koipien välissä alistua tilanteeseen, jossa markkina on jo muuttunut käytännössä hintasodaksi, unohtaa omat sovelluskaupat ja keskittyä olemaan rautavalmistaja. Ja se kyyti ei kovin kivalta näytä, kun HTC:n osakekurssiakin katsoo -- mistään Apple-tyylisistä profit margineista on turha unelmoida (..edes Samsungin).

Vastaa
Bluejack
Bluejack

10

Lainaus:

dRD
IMO


Semmosta se on katkeran wp7 miehen elämä..
lähinnä tota rautaa ilmoillaan http://ipkill.org/aB2
Tosin olen saanut arvoisteluistasi käsityksen että olet apple fani?
Silloinhan tie taivaisiin on sinulle vapaa ja steve suorastaan ojentaa käden sinulle!(varsinkin kun steven tietäen steve,aina arvosti miehiä jotka levittivät sanaa omenasta)ja toisekseen onhan arvostelutkin kertoneet sinun kovasti pitäneen kiinni soittimesta joka ipod-nimeä kantaa.
Toki hp elitebook kannettava ei tähän settiin sovi ,joten ehdotan että korvaat senkin ensitilassa applen uutuus malliin läppäreiss' jossa tarkkuus on silmääkin tarkempi! Tosin tällehän me tavalliset kuolevaiset (vielä maan päällä siis elävät) emme ole käyttöä keksineet.Mutta vain parasta parhaille...

Vastaa
Jonahan
Jonahan

11

Gassée on kyllä viikottaisessa blogautuksessaan usein aika oikeilla jäljillä ja oivaltava, mutta tässä haastattelussa sanottuja asioita ei ehkä oltu ajateltu ihan loppuun.

Nokian hallituksen iso tuuletus voisi olla ihan järkevää, ja jos se sen jälkeen katsoo toisen toimitusjohtajan parhaaksi ratkaisuksi niin mikäs siinä.

Windows strategian julkaisu oli huonosti ajoitettu, mutta Microsoft sopimus sitä todennäköisesti vaati ja pörssiyhtiöiden tiedottaminenkin on aika säädeltyä, joten tuon kokoluokan strategiamuutoksesta on kyllä tiedotettava. Ja kyllähän se tieto olisi vuotanut, olisiko sitten ollut parempi PR katastrofi?

En kyllä ymmärrä tätä Lumiat eivät päivity WP8:aan soppaa lainkaan. Joka paikassa revitellään sillä suurena epäoikeudenmukaisuutena, mutta täsmälleen näinhän esimerkiksi Androidien päivitykset toimivat, eli eivät toimi. Vai missaanko nyt jonkun olennaisen seikan?

@1
Vai että Vanjoesta Nokian Steve Jobs? Salli mun nauraa. Ja jos Linus saataisiin mukaan remmiin niin voitaisiin vihdoin todeta hänen seonneen lopullisesti.

@5
Olen samaa mieltä. Vuosien 2010 ja 2011 vaihteessa Nokialla oli pöydällä vaan huonoja vaihtoehtoja, joista valittiin vähiten huono. Suurimmat virheet tehtiin ajanjaksolla 2004-2009, jolloin Nokia pöhöttyi ja hidastui liikkeissään. Oli selvä markkinajohtaja, mutta ei osannut luoda tulevaisuutta. Se jäi monta kertaa trendistä (esim. simpukat ja ohuet puhelimet) jälkeen, mutta sai tuotantokapasiteetillaan ja logistiikkaketjullaan kilpailijat kiinni.

Kaikki oli hyvin niin pitkään kun muiden innovaatio liittyi ensisijaisesti rautaan. Nokia pystyi vastaamaan, mutta uusien markkinasegmenttien, softan ja käyttökokemuksen kanssa se oli ongelmissa toistuvasti. Parina esimerkkienä N-Gage, toistuva hapuilu internetpalvelustrategian kanssa, kosketusnäyttöpuhelimien jättö yhteen malliin ennenkuin iPhone räjäytti pankin ja Comminicatorien käyttöliittymän huononnus e90:n myötä. Ja tietenkin käsittämätön hitaus Maemon (ja Symbianin) kehityksessä. Neljä vuotta ensimmäisestä Maemo-laitteesta Maemo-puhelimeen, ja sitten koko homma sotkettiin täysin.

IPhone mullisti käyttöliittymän ja käyttökokemuksen viisi vuotta sitten, Google, Android-valmistajat ja esimerkiksi Palm ymmärsivät mikä se "juttu" oli ja imitoivat sitä varsin onnistuneesti ja nopeasti. Valitettavasti Nokia ei onnistunut samassa, ei laadullisesti eikä aikataulullisesti.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

12

Lainaus:

Jonahan

Lainaus:

IPhone mullisti käyttöliittymän ja käyttökokemuksen viisi vuotta sitten, Google, Android-valmistajat ja esimerkiksi Palm ymmärsivät mikä se "juttu" oli ja imitoivat sitä varsin onnistuneesti ja nopeasti. Valitettavasti Nokia ei onnistunut samassa, ei laadullisesti eikä aikataulullisesti.

Nyt alkaa olla psykoosi vissiin sitä luokkaa että x on patentoitu mutta X merkillä maihintulevat uppoaa,vain siksi kun apple ei ny-t voi tarjota muuta kuin patentti kiistoja.

Vastaa
peltsip
peltsip

13

Tämähän vaan tarkoittaa sitä että Applen kaveria pelottaa mikkisofta. Hänen kannaltaan olisi ollut parasta että Nokia olisi siirtynyt puuhastelemaan nakkikioskina androidleirissä samalla kun kartat sun muut olisi joko myyty tai vaan dumpattu kaatopaikalle.

Mun mielestä oli erinomaista näin jälkikäteen entisenä Maemo -aktiivina että lähdettiin mikkisoftan leiriin niin voi ostaa Nokian designiä kun android on kyllä ihan älyttömän surkea käyttis. Epäloogisin käyttökokemus heti vanhan sympparin jälkeen ollut järestään jokaisen androidvehkeen kanssa kun jokaisella on oma päälleliimattu tehonsyöjä ja käyttöliittymät näyttää hökkelikylältä jossa ei koskaan tiedä että mistä mitäkin tapahtuu ennenkun kaiken opettelee ulkoa.

Vastaa
peltsip
peltsip

15

@14, kannattaa kuitenkin huomata että jutussa lueteltiin melko vakavia uhkakuvia. Entä jos muiden divisioonien persaukisuus heijastuu puhelinpuolelle tässä vuoden sisällä? Väitän että aika äkkiä ollaan kastissa N73 eli halpaa roskaa myydään vanhoilla kalliilla hinnoilla asiakkaille ja toivotaan parasta...

Vastaa
3rd_party
3rd_party

16

Jos Gasséen mielestä Elopilla ei ole ymmärrystä mobiiliteollisuudesta (enkä kiistä etteikö näin voisi olla), niin kyseiseltä herralta puuttuu kyllä ymmärrystä reaalimaailmasta ja kriisiyhtiön johtamisesta.

Ajatusleikkinä: jos Nokia päättäisi nyt hylätä WP:n ja siirtyä Android-leiriin, niin eikö se tarkoittaisi vanhojen näyttöjen perusteella sitä, ettei Nokia saisi taas vuoteen pihalle mitään myytäväksi kelpaavaa? Mistä Nokia repisi ne kassavarat, millä se selviäisi ko. vuodesta ja sitä seuraavista vaikeista vuosista? Kyseinen teko olisi vieläpä lisäksi erittäin vahva signaali niin kuluttajille kuin sijoittajillekin siitä, ettei omiin tuotteisiin uskota. Tämä tappaisi myynnin vähintään yhtä tehokkaasti kuin taannoiset Elopin vertaukset.

Entä mitä jos Nokia päättäisi nyt irtisanoa Elopin ja suuren osan hallituksensa jäsenistä? Tilalle voitaisiin kenties saada uutta osaamista, mutta kuinka moni huippujohtaja (joita Nokia eittämättä tarvitsee) olisi valmis astumaan erittäin syvällä suossa kyntävän yhtiön kyytiin? Entä mitä tämä teko kertoisi sijoittajille? Taas täydellistä epävarmuutta ja luottamuksen puutetta. Ja pörssikurssi sukeltaisi (vielä huomattavasti voimakkaammin kuin nyt).

Entä mitä jos Nokia olisi aikoinaan päättänyt hypätä Android-kelkkaan? Ilmeisesti Gasséen ja monien muiden mielestä tämä olisi tarkoittanut automaattista pelastumista ja ikuista auringon paistetta. Vaan eipä tarjonnut Ericssonille tai Motorolallekaan, jotka sentään olivat mukana jo paljon aiemmin. Eikä nostanut LG:tä tai kumppaneita toivomalleen tasolle. Jos Nokia olisi nyt Android-leirissä, olisi sen ensimmäinen Android-puhelin tullut markkinoille kilpailemaan SGS3 ja HTC:n huippumallien kanssa. Miten ihmeessä siinä kilpailussa olisi voitu pärjätä, kun lähtökohdiltaan Nokia oli ko. yrityksiä monta vuotta jäljessä Android-puhelinten kehitystä ajatellen?

Symbianin ja (ennenkaikkea) MeeGon tappamista voikin sitten jo pitää virheenä. Mutta toisaalta näistä luopuminen ehkä antoi Nokialle hieman lisää lihaksia neuvottelussa MS:n kanssa. Ja toisaalta niiden tappaminen myös vapautti resursseja WP:n pariin. Edelleen tosiasia on se, että Nokialla menee huonosti, eivätkä sen paukut riitä monen suuren käyttöjärjestelmän samanaikaiseen kehittämiseen. Symbian ja MeeGo olisi pitänyt vähintää jättää taka-alalle, jolloin niistä ei olisi kuitenkaan tullut mitään isoa pitkällä aikavälillä.

Ainoa tosiasia kaiken spekuloinnin keskellä on, että Nokia on hypännyt WP:n kyytiin ja joko nousee tai uppoaa sen mukana. Myös mahdollisuus upota vaikka WP jatkaisikin porskuttamistaan on olemassa, mutta se ei ole tippaakaan sen suurempi kuin Androidin kohdalla olisi. Todennäköisesti päinvastoin.

Vastaa
Boss93
Boss93

17

Windows phonea käyttävänä sanon, että se on erittäin toimiva käyttöjärjestelmä, mutta jostain syystä ihmiset eivät vaan osta sitä. Tämä saattaa johtua mikkisoftan harkitsemasta skype integraatiosta, joka periaatteessa saattaisi vähentää puhelin operaattoreiden tuloja. Androidin kelkkaan hyppääminen aikoinaan olisi ollut jopa pahempi virhe, kuin yhteistyö mikkisoftan kanssa, sillä Androidin puolella Samsung ja HTC ovat jo vallanneet mitä vallattavissa on ja kilpailu niitä vastaan olisi ollut erittäin vaikeata Nokialle. Windows phonen puolella taas ei ole ollut ennen Nokian mukaan tuloa juurikaan suuria onnistujia, joten Nokian on helpompi nousta WP:n kanssa.

Vastaa
Sakke88
Sakke88

18

Jälkiviisaita ihmisiä löytyy yllättävän paljon.

Itse toivoisin Nokian toimivan Samsungin tapaan julkistaen puhelimia useammille alustoille, eikä löisi kaikkia munia samaan koriin. Painopistettä siirrettäisiin sitten menestyneimmän alustan suuntaa. Android laite lumian muotoilulla, nokian kartoilla ja pureview kameralla olisi varmasti menestys.

Nokian oli helppo valita wp-alusta kun sillä oli vähiten kilpailua. WP8:n ilmestyttyä kilpailu kuitenkin kasvaa eikä nokialla tule olemaan mitään etulyöntiasemaa. WP-puhelimilla ei tule olemaan yhtään helpompaa menestyä kuin android puhelimilla.

@9
"ellei Google tee "the most obvious thing"iä parin vuoden sisään ja kaappaa Motorolalle koko markkinaa"
Jos edes vähän miettii mistä google suurimmat tulonsa saa ja kuinka monta uutta android-laitetta aktivoidaan päivittäin, niin mielestäni vastaus on hyvin selvä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Bluejack:


Nyt alkaa olla psykoosi vissiin sitä luokkaa että x on patentoitu mutta X merkillä maihintulevat uppoaa,vain siksi kun apple ei ny-t voi tarjota muuta kuin patentti kiistoja.

Valitan psykoosistasi, mutta kellonajasta päätellen saattoi olla itseaiheutettu. Helpottaisi kovasti jos pystyisit kirjoittamaan vähän selkeämmin. En ymmärtänyt mitä halusit sanoa, enkä miten lakilinkki liittyi uutiseen tai kommenttini, jota lainasit.

Vastaa
delic
delic

20

@18 "Jos edes vähän miettii mistä google suurimmat tulonsa saa"

Applelta saa, google sai maaliskuun uutisen mukaan 4 kertaa enemmän rahaa iOS alustalta kuin androidista. Eli ei toi android mikään kultakaivos ole googlelle.

Vastaa
peltsip
peltsip

21

@18, googlella alkaa vaan olla oikeasti todellisia ongelmia fragmentaation kanssa. Osa devaajista ihan julkisesti kertoo ettei enää koodaa androidille koska sillä vaan ei tienaa jos tahtoo saada softan jokaisessa androidluurissa toimimaan.

Androidia pitäisi saada standardisoitua mutta valmistajat tahtoo työntää omaa tauhkaansa vakion sijasta joka väliin jne, valmistajien monottaminen pellolle ja palkkaaminen esim valmistamaan motoroloita (htc:llä ei taitaisi olla kauheasti vaihtoehtoja...) olisi nilkkimäinen teko mutta sillä päästäisiin lähemmäksi applemaista kontrollia.

Vastaa
dRD
dRD

22

Off-topic, mutta menköön

@10: Vaihdoin 3kk takaperin N97:sta uuteen luuriin ja eka kertaa oikeastaan ikinä harkitsin myös muita kuin Nokian puhelimia ja olin täysin avoin myös käyttiksen suhteen. Jos eBaysta olisi löytynyt, olisin ostanut N950:n. Jos Samsung olisi tehnyt SGS2/3:stä QWERTY-version, olisin ostanut sellaisen. Jos HTC:llä olisi ollut nykyaikaisella raudalla varustettua QWERTY-luuria, olisin ostanut sellaisen. Jos Noksu olisi julkaissut Lumiasta QWERTY-version, olisin ostanut sellaisen. Ostin E7:n ja olen tyytyväinen, Belle on oikein mainio käyttis, vaikka prossutehon puute näkyykin ennenkaikkea selaimen tahmassa, vrt esim Nokia 700. Eli valintani oli Symbian. Ja ennenkaikkea fyysinen QWERTY.

En fanita mitään, mutta tuen Nokiaa firmana, jos heillä on jotain fiksua tarjota.

Kirjoituksessani pyrin vain tuomaan oman näkemykseni: Android-junaan meneminen on Nokialle nyt liian myöhäistä, Meegon lopettamispäätöksen peruminen on liian myöhäistä, Symbianin lopettamispäätöksen peruminen on liian myöhäistä. Munat ovat nyt WP-korissa ja Nokialla ei nykykunnossa yksinkertaisesti ole resursseja häröillä muihin käyttiksiin. Joko WP-strategia toimii tai ei, sen mukana nousee tai uppoaa Nokian älypuhelinten tarina.

Jos kassassa olisi joku 200mrd rahaa, no probs, sitähän voisi tehdä vaikka kaikille alustoille luureja -- ja värkätä vielä paria omaakin käyttistä. Mutta kun ei ole, joten jossittelu on sinänsä ihan turhaa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja