Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Ex-nokialaisten perustama Jolla-yhtiö lupailee uusia MeeGo-puhelimia

61
Manu Pitkänen

Ex-nokialaisten perustama Jolla-yhtiö lupailee uusia MeeGo-puhelimia
Nokialla aiemmin N9:n ja MeeGon parissa työskennelleet ovat perustaneet oman yrityksen, jonka tarkoituksena on jatkaa MeeGo-ohjelmiston kehitystä. Jolla-nimen saaneen yrityksen mukaan markkinoille on tulossa myös uusia MeeGo-puhelimia.

Jollasta tiedetään toistaiseksi kovin vähän, tietoa löytyy yrityksen Twitter-tililtä ja LinkedIn-sivulta. Yhtiö kertoi Twitterissä, että se ja monet sen työntekijöistä ovat työskennelleet tiiviisti Mer-projektin kanssa.
Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (61)

Isontalon_antti
Isontalon_antti

4

Hyvä hyvä! Jos vaan rahoitusta saatu/ saadaan tarpeeksi (mieluiten jokin teollinen pääomasijoittaja eli iso alan yritys kuin ammattisijoittajat, jotka liian pieniä) ja jokin iso alan partneri mukaan kuten Tizenillä Intel (ellei ole jo joku?) ja sitten löydettävä asiakkaita älypuhelinvalmistajista jo varhaisessa vaiheessa, jotka osallistuvat raudan osalta kehitykseen. Miten mahtaa Meegon omistusoikeudet softaan Nokialla? En tunne asiaa. Mutta jos rautapuoli saadaan kuntoon jonkun älypyhelinvalmistajan toimesta, asiakkaita tälle tuotteelle kyllä riittää! Ja sitä kautta ekosysteemiin sovelluskehittäjiä! Ja myy sitten vähän eri malliin kuin Windows! Joku johtohahmo tarvitaan myös, jolla liikkeenjohtokokemusta alalta 20 vuotta. Ja kaikki Meegon kehittäjät yhteen niin Saksasta kuin Suomesta, jos vain rahoitusta tarpeeksi eli iso yritys taakse! Lisäksi Jolla varmasti työnimi, joten käyttäkää konsulttia nimenhankinnassa jos ette itse keksi huippuhyvää, kuten noviisit eivät yleensä. Nimi pitää olla viimeisen päälle, josta hyvä lähteä rakentamaan brändiä. Brändäykseen tarvitaan ammattilaisia, Suomesta löytyy hyviä (Timo Rope yksi parhaista jos sallinet nimen maininnan?) Hienoa, zemppiä!

Vastaa
Isontalon_antti
Isontalon_antti

6

Tuli mieleen, jos saatte ison yrityksen taakse, tämä lähtee kuin raketti lentoon! Ja ehdotan ystävällisesti, jos Anssi Vanjoella ei ole muuta tekemistä, hän sopisi johtohahmoksi kuin "nenä päähän", myös Tomi Ahosta kannattaa kysyä, mutta isot nimet edellyttävät isoa yritystä taakse ja muutenkin hanke on vain ja ainoastaan sillon realistinen toteutettava. Jos jää voimavarat ja siten resurssit pieniksi, hommasta tulee tyhjänpäiväistä näpertelyä. Pitää löytää liiketoimintapuolelle kunnon tekijät, hallitus varsinkin, ja johtoryhmä tietysti, niin silloin voimavarojen avulla taivas on vain rajana! Toisin päin, Nokia on hyvä esimerkki siitä, että jos ei liikkeenjohto ole kunnossa, ei isot voimavarat ja hyvä insinööritiimi auta mitään...

Vastaa
Jonahan
Jonahan

8

@6
Vai että Vanjoki ja Ahonen "MeeGo" -firman johtoon. Oli ehkä viikon paras vitsi, kiitos tästä! :)

Olen ihan samaa mieltä tuosta liikkeenjohdosta, mutta mainitut kaverit eivät kyllä ole kauhean potentiaalisia. Toinen ei ole ollut reaalimaailman kanssa tekemisissä enää kymmeneen vuoteen, ja toinen oli Nokiassa juurikin vuosina 2004-2010 kun ei osattu luoda tulevaisuutta eikä edes vastata riittävän nopeasti markkinan muutokseen. Ei sillä että Vanjoki olisi ollut suurin syypää, mutta niin isossa roolissa että ei ihan syytönkään voi olla.

Vastaa
tuckom
tuckom

10

joo Vanjokihan juuri vahatteli kosketusnayton tuloa ja oli luultavasti yksi suurin syylinen etta ei 7710 kehitetty eteenpain ! On muuten vielakin hauska joskus leikkia tolla 7710 on hyvin tallessa !!!

Vastaa
PJL78
PJL78

11

Jotenkin toivoin koko sydämestäni tätä, kunhan pelinappulat asetetaan laudalle, niin peli alkakoon.

Mitähän mä toivoisin... Ultranopeaa käyttöliittymää, joka on todella simppeli, mutta sairaan tyylikäs, mallia voi ottaa siis hiukan tuosta N9:n toiminnallisuudesta, mutta sata kertaa paremmin toteutettuna (itekkin osaisin tehdä paremman ulkoasun Meegoon, kun mitä Harmattan on). Liiallinen määrä toiminnallisuuksiakin on huonosta, joten kaikki parhaat asiat kuntoon ja hyvät integraatiot... äh, turhaa jauhaa, kyllä äijät hommat hoitaa :D

Vastaa
steeni
steeni

12

Hyvä että joku pelastusjolla jäi vielä palavalta lautalta jossa oli osaajat mukana. Kaikki jotka panostaa meegoon ei voi olla tyhmiä :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
BBTW (vahvistamaton)

14

Oli kyllä paras uutinen tällä sivustolla aikoihin. Toivottavasti saavat valmiin tuotteen ulos parin kolmen vuoden sisään niin pääseen vaihtamaan N9:n suoraan Jollaan :)

Vastaa
mietaas
mietaas

16

tuckom, olet aivan oikeassa!

nokialla oli kosketusnäytöissä (7710) pitkä etumatka muihin valmistajiin nähden.
sitten tämä tollo nokian johtaja vanjoki totesi, että kosketusnäytöillä ei ole tulevaisuutta. nokia valitettavasti lopetti kosketusnäyttöjen kehittämisen.
seuraukset ovat ollet katastrofaalisia!

t. osakkeenomistaja

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
trtr (vahvistamaton)

17

Mahtava uutinen!

Tiedän ainakin yhden tyypin uuden firman takaa. Sen verran voin sanoa, että ainakaan teknisestä osaamisesta ei hommat jää kiinni. Kunhan saavat vaan markkinointi ja rahoituspuolen kuntoon niin hyvä tulee :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
A123456789A (vahvistamaton)

18

JESJESJESJESJEES!!!!!!!!!!!! hyvä meego on paras käyttis mitä tiedän <3<3<3<<3<3<3

Vastaa
Taeco
Taeco

19

Jaa'a, kun tässä on Tizeniä kehitetty, Firefoxilta tulossa oma alustansa, Amazonilta tulossa jokin oma Google Play ekosysteemin ulkopuolinen Androidi, MS yrittää saada tuulta oman alustansa purjeisiin ja tietenkin on vanhat iOS ja Adroid, jotka vain kasvattavat osuuksiaan... eli alustoja riittää. Tietenkin toivon uudelle suomalaisyritykselle pelkkää hyvää, toivottavasti pysyvät kilpailukykyisinä, kun kilpailijoita riittää.

Vastaa
Boss93
Boss93

20

Jos vain saavat ominaisuuksiltaan hyvän tuotteen hyvällä hinta/laatu suhteella, niin tuotahan pitää ihan testata. Toiminnallisuudesta olen sitä mieltä, ettei lumia 800:n WP:tä kovin sulavampaa käyttistä voi olla, mutta olen erittäin mielelläni väärässä tässä suhteessa.

Vastaa
Sefriol
Sefriol

21

@16 Tuotekehitys lopetettiin, koska markkinat eivät olleet vielä kypsyneet siihen. Projekti tuotti useita vuosia tappiota. Kaiken lisäksi puhelimessa oli useita käyttöjärjestelmään liittyviä ongelmia, joiden korjaamiseen olisi vaadittu hirveästi panostusta. Nokialla ei tuskin osattu odottaa markkinoiden nopeaa kehitysta ja Apple korjasi potin. Se toi myös puhelinmarkkinalle uuden ajattelutavan, jossa lähtökohta oli kokonaan käyttöjärjestelmä eikä itse rauta.

Tosin Applekin yritti kosketusnäytöllistä laitetta joskus muinoin yhtä laihoin tuloksin. Ei ole helppoa tehdä jotain uutta ja mullistavaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Meego N9 (vahvistamaton)

22

Samsungin ja Intelin yhteistyö tulee tuottamaan uuden mobiili-käyttöjärjestelmän (Linux) menestyksen ja jatkavat siitä mihin Meegon kehitys jäi!!!.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

23

Jospa Samsung ja sidokset imperialisteihin ei kelpaakkaan Kiinalaisille vaan MeeGo ja riippumattomuus yhdestä valtiosta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
talakem (vahvistamaton)

24

Jolla Ltd. Press Release July 7, 2012
Helsinki, Finland
Jolla Ltd.
Hiilikatu 3 | FI-00180 Helsinki, Finland
FOR IMMEDIATE RELEASE
MeeGo Smartphones and Operating System Find a New Life in Jolla Ltd.
Jolla Ltd. is an independent Finland based smartphone product company which
continues the excellent work that Nokia started with MeeGo. The Jolla team is
formed by directors and core professionals from Nokia’s MeeGo N9 organisation,
together with some of the best minds working on MeeGo in the communities.
Jussi Hurmola, CEO Jolla Ltd.: “Nokia created something wonderful – the world’s
best smartphone product. It deserves to be continued, and we will do that together
with all the bright and gifted people contributing to the MeeGo success story.”
Jolla Ltd. will design, develop and sell new MeeGo based smartphones. Together
with international private investors and partners, a new smartphone using this
MeeGo based OS will be revealed later this year.
Jolla Ltd. has been developing a new smartphone product and the OS since the end
of 2011. The OS has evolved from MeeGo OS using Mer Core and Qt with Jolla
technology including its own brand new UI.
The Jolla team consists of a substantial number of MeeGo’s core engineers and
directors, and is aggressively hiring the top MeeGo and Linux talent to contribute to
the next generation smartphone production. Company is headquartered in Helsinki,
Finland and has an R&D office in Tampere, Finland.
Sincerely,
Jolla Ltd.
Dr. Antti Saarnio – Chairman & Finance
Mr. Jussi Hurmola – CEO
Mr. Sami Pienimäki – VP, Sales & Business Development
Mr. Stefano Mosconi – CIO
Mr. Marc Dillon – COO

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

26

Itse pidän nimestä, mutta olen samaa mieltä siinä, että tämä on loistava uutinen. Toivottavasti saavat jotain konkreettista ulos ja firma menestyy.

Saa nähdä.

Vastaa
Boss93
Boss93

27

Kaikkein jännittävintä tässä lienee se, että nyt voidaan nähdä se Nokian "entä jos" tilanne, jossa lopputulos on samaa luokkaa, jos nokia olisi kehittänyt meegoa eteenpäin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh2- (vahvistamaton)

28

@8 Jonahan

> Vai että Vanjoki ja Ahonen "MeeGo" -firman johtoon. Oli ehkä viikon
> paras vitsi, kiitos tästä! :)
> Olen ihan samaa mieltä tuosta liikkeenjohdosta, mutta mainitut kaverit
> eivät kyllä ole kauhean potentiaalisia. Toinen ei ole ollut
> reaalimaailman kanssa tekemisissä enää kymmeneen vuoteen, ja toinen oli
> Nokiassa juurikin vuosina 2004-2010 kun ei osattu luoda tulevaisuutta
> eikä edes vastata riittävän nopeasti markkinan muutokseen. Ei sillä että
> Vanjoki olisi ollut suurin syypää, mutta niin isossa roolissa että ei
> ihan syytönkään voi olla.

Ja höpön löpön. Hirveää bullshittia sinulta taas kerran. Esimerkiksi mainitseminasi vuosina vuosina 2004 - 2010, sekä vuonna 2011, Symbian oli kokoajan ehdoton ja ylivoimainen markkinajohtaja. Noin pitkä yhtäjaksoinen markkinajohtajuus on melkoinen saaviyis tällä alalla. Lisäksi vuosien 2004 ja 2011 aikana Nokia loi Maemon ja lopulta MeeGon, Mainittuna ajanjaksona Nokia toi Qt:n Maemolle ja Symbianille, sekä lopulta MeeGolle. Ja samalla uudisti symbiania rajusti..

Et ilmeisesti tajua asiaa, mutta tuo Jolla-yritys kehittää nyt omaa alustaansa käyttäen perustana aitä työtä, joka tehtiin Sumbianille ja Maemolle/MeeGolle. Nimittäin työtä, joka tehtiin Qt:n tuomiseksi mobiililaitteille ja Maemon/MeeGon luomiseksi. Kun Nokia osti Qt;n, siinä ei ollut minkäänlaista tukea mobiililaitteiden ominaispiirteille. Nokian piti kehittää se kaikki. Sitä tehtyä työtä käytetään Symbianissa ja MeeGossa ja nyt Jolla-yritys rakentaa omaa alustaansa sen työn varaan. Ja sinä kehtaat väittää, että Nokialla vain pyöriteltiin peukaloita noiden vuosien ajan? Syiraansanoen vastenmielinen asenne. Se, että troijanhevos-Elop tuli vetämään kaiken tehdyn työn vessasta alas ei ole kenenkään Nokialla noina vuosina työskennelleen vika.

Niin ja muuten, varaudu siihen, että vastaan sulle parissa aiemmassa ketjussa kunhan ehdin vastaukseni kirjottaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh2- (vahvistamaton)

29

@10 tuckom

> joo Vanjokihan juuri vahatteli kosketusnayton tuloa ja oli luultavasti
> yksi suurin syylinen etta ei 7710 kehitetty eteenpain ! On muuten
> vielakin hauska joskus leikkia tolla 7710 on hyvin tallessa !!!

Pikemminkin syynä oli se ettei aika ollut vielä kypsä suurella kosketusnäytöllä varustetulle älypuhelimelle. Toki Sony Ericsson käytti jo kosketusnäyttöjä, mutta etenkin isot näytöt olivat kalliita valmistaa. Kun Apple toi iPhonen markkinoille kolme vuotta Nokian 7710:n jälkeen kosketusnäyttöjen hinnat olivat jo laskeneet ja näyttötekniikkakin oli jehittynyt siinä ajassa.

Kannattaa muistaa, että pöytätietokoneissa kosketusnäytöt ei ole vieläkään lyönytlläpi, koska ne on niin saakelin kalliita Saa nähdä mikä vaikutus tablettikoneiden yleistymisellä on, se saattaa kioykta johtaa halpoihim kosketusnäyttöihin pöytäkoneillakin..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh2- (vahvistamaton)

30

@24 talakem

Vaikuttaa erittäin mielenkiintoselta.

> Jolla Ltd. has been developing a new smartphone product and the OS since
> the end of 2011. The OS has evolved from MeeGo OS using Mer Core and Qt
> with Jolla technology including its own brand new UI.

Eli ilmeisesti tuleva käyttis perustuu ainakin osittain Mer-projektiin. Itsekin kiinnostuin Mer:stä jokin aika sitten, sattuipa hyvin :) Mer-projektissa Qt on keskeisessä asemassa toisin kuin Intelin Tizenissä. Mwer-projekti ilmeisesti syntyikin, koska Intel päätti keskittyö HTML5:n. Mer pohjautuu MeeGoon aivan kuten Tizenkin, ja projektien välillä on yhteistyötä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh2- (vahvistamaton)

31

@21 Sefriol

> Kaiken lisäksi puhelimessa oli useita käyttöjärjestelmään liittyviä
> ongelmia, joiden korjaamiseen olisi vaadittu hirveästi panostusta.

Ei käyttöjärjestelmään vaan UIQ-phjelmistoalustaan. Nokia 7710:ssä käytettiin Sony Ericssonin UIQ-alustaa Symbianin päällä. 7710 jäi ainoaksi Nokian älypuhelimeksi, jossa oli UIQ. Ja itse UIQ ei koskaan saanut vastaavaa suosiota kuin Nokian S60.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh2- (vahvistamaton)

32

On tosiaan erittäin mielenkiintoinen uutinen. Oikeastaan odotinkin jotain tälläistä ilmaantuvan, koska Nokian kehittäjäyhteisö on niin vahvasti eri mieltä Elopin kanssa. MeeGo ja Qt ovat aivan liian hyviä syrjään siirrettäväksi, niiden hylkääminen on suorastaan täysin järjetön siirto Nokialta.

Joten tämä on aivan loistava uutinen. Henkilökohtasesti toivon, että homma lähtee pyörimään hyvin. Ilmottaudun jo nyt kiinnostuneeksi kehityksestä tulevalle alustalle jos ja kun alustaa käyttäviä älypuhelimia saadaan markkinoille.

Vastaa
PJL78
PJL78

34

Kumpi, Tizen ja HTML5, joka ei ole kaikenlaisille sovelluksille mielestäni sopiva, vai MeeGo ja oikeat sovellukset ja HTML5... Ei ole vaikeaa valita.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
4814514 (vahvistamaton)

36

@34

Samsung on laittanut Tizenin kehityksen jäihin. Alunperin Tizen-laitteet piti julkistaa jo toukokuussa mutta mitään ei ole kuulunut.

Nyt kun Samsung tekee rahaa Galaxyillä, ei Tizenille ole tällä hetkellä tarvetta. Miksi tehdä Tizen kilpailijoiden puhelimissa käytettäväksi?

Huhujen mukaan Samsung aikoo haudata hankkeen vähin äänin. Nyt olisi Meegolla tilaisuus ottaa Tizenin paikka.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Marko Kivinen (vahvistamaton)

37

Tässähän on Nokian Plan B!

Tuotekehitys hoituu ulkoistetun firman kautta, jolloin MS-sopimusta ei rikota.

Nokia on sitäpaitsi yksi Jollan rahoittajista.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

38

@28
> Esimerkiksi mainitseminasi vuosina vuosina 2004 - 2010, sekä vuonna 2011, Symbian oli kokoajan ehdoton ja ylivoimainen markkinajohtaja.

Niin oli, ja siihen asemaan oli päästy edellisten vuosien aikana tehdyillä oikeilla ratkaisuilla. Noiden vuosien aikana Nokian nykytilanne saatiin aikaan, käsittämättömältä hitaudella ja organisaation pöhöttymisellä, ja mm. sillä että USA:n ja Japanin markkinoille ei päästy millään. Huomaa, että puhuin koko Nokiasta, en ainoastaan älypuhelimista. Varmasti vuosien aikana tehtiin paljon myös oikein, mutta nykytila on vähintään 90% Jorman ja OPK:n käsialaa.

> Lisäksi vuosien 2004 ja 2011 aikana Nokia loi Maemon ja lopulta MeeGon, Mainittuna ajanjaksona Nokia toi Qt:n Maemolle ja Symbianille, sekä lopulta MeeGolle. Ja samalla uudisti symbiania rajusti..

Vuosina 2004-2011 saatiin aikaan ainoastaan kaksi (2) kuluttajille suunnattua Linux-puhelinta. Täysi katastrofi. Konkurssin partaalla ollut Palm sai ulos uuden käyttiksen ja seitsemän puhelinta noin kolmen vuoden aikajänteellä uuden käyttiskehityksen aloittamisesta. Ja tuloskin oli monessa suhteessa varsin pätevä, ei toki enää pelastanut firmaa.

Symbianin muutokset eivät olleet riittäviä, koska se hävisi markkinaosuutta rajustija tasaisesti vuoden 2007 jälkeen, vaikka samalla keskihinta ja kannattavuus laskivat kuin lehmän häntä.

> Et ilmeisesti tajua asiaa, mutta tuo Jolla-yritys...

Jos aloitat kappaleen solvauksella, en ota loppua tosissani, koska se indikoi vahvasti että sinulla ei ollut mitään asiaa. Jos joskus on, siisti kirjoitustyyliäsi korrektimmaksi.

> Niin ja muuten, varaudu siihen, että vastaan sulle parissa aiemmassa ketjussa kunhan ehdin vastaukseni kirjottaa.

Hyvä! Toivottavasti olet löytänyt jonkun tavan selittää, kuinka Elop aiheutti Symbianin markkinaosuustappion vuosikausia ennen tuloaan Nokialle. Tai kuinka hänen syytään on se, että Linux-puhelimia ei vaan saatu kauppoihin.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

39

@29
> Kun Apple toi iPhonen markkinoille kolme vuotta Nokian 7710:n jälkeen kosketusnäyttöjen hinnat olivat jo laskeneet ja näyttötekniikkakin oli jehittynyt siinä ajassa.

Ja kun Nokia toi 5800:n ja N900:n markkinoille vuoden ja 2,5 vuotta iPhonen jälkeen käytti se edelleen resistiivistä kosketusnäyttötekniikkaa ja stylusta. Vaikka näyttötekniikka oli kieltämättä kehittynyt, ja kaikki muut ymmärsivät jo missä mennään.

@31
> 7710 jäi ainoaksi Nokian älypuhelimeksi, jossa oli UIQ.

7710:ssa oli Series 90, ei UIQ.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

40

31@
>Ei käyttöjärjestelmään vaan UIQ-phjelmistoalustaan. Nokia 7710:ssä
>käytettiin Sony Ericssonin UIQ-alustaa Symbianin päällä.

Ei ollut UIQ, vaan Nokian oma Series 90. Ei hullumpi, mutta tuolloin kolme Symbianin päällä olevaa UIta jo vähän liikaa, ja näppiskoneet veti hyvin.

>jäi ainoaksi Nokian


>7710 jäi ainoaksi Nokian älypuhelimeksi, jossa oli UIQ. Ja itse
> UIQ ei koskaan saanut vastaavaa suosiota kuin Nokian S60.

Nokialla oli mallistossa myös UIQ malli, mutta se ei ollut tuo, eikä sen itsensä valmistama.

S60 oli toki menestys, jenkkejä lukuunottamatta lähinnä yksivaltias. UIQ ehkä joissain asioissa vähän parempi, mutta tukeutu kosketukseen, vaikka näppistukeakin oli. 2000 luvulla nuo yhdistettiin ja UIQ teki konkurssin (Motorola vaihto aijemmin leiriä).

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh2- (vahvistamaton)

41

@37 Jonahan

>> Esimerkiksi mainitseminasi vuosina vuosina 2004 - 2010, sekä vuonna
>> 2011, Symbian oli kokoajan ehdoton ja ylivoimainen markkinajohtaja.
> Niin oli, ja siihen asemaan oli päästy edellisten vuosien aikana
> tehdyillä oikeilla ratkaisuilla. Noiden vuosien aikana Nokian
> nykytilanne saatiin aikaan, käsittämättömältä hitaudella ja
> organisaation pöhöttymisellä, ja mm. sillä että USA:n ja Japanin
> markkinoille ei päästy millään. Huomaa, että puhuin koko Nokiasta, en
> ainoastaan älypuhelimista. Varmasti vuosien aikana tehtiin paljon myös
> oikein, mutta nykytila on vähintään 90% Jorman ja OPK:n käsialaa.

Kyllä tosiaan näkee, että sä et tunne asioita joista puhut.. Puhut aivan MUTU pohjalta.

>> Lisäksi vuosien 2004 ja 2011 aikana Nokia loi Maemon ja lopulta MeeGon,
>> Mainittuna ajanjaksona Nokia toi Qt:n Maemolle ja Symbianille, sekä
>> lopulta MeeGolle. Ja samalla uudisti symbiania rajusti..
> Vuosina 2004-2011 saatiin aikaan ainoastaan kaksi (2) kuluttajille
> suunnattua Linux-puhelinta. Täysi katastrofi. Konkurssin partaalla ollut > Palm sai ulos uuden käyttiksen ja seitsemän puhelinta noin kolmen vuoden > aikajänteellä uuden käyttiskehityksen aloittamisesta. Ja tuloskin oli
> monessa suhteessa varsin pätevä, ei toki enää pelastanut firmaa.

Täyttä hölynpölyä. Sinä aikana saatiin aikaan paljon enemmäbn kuten lainaamassasi viestini osassa sanoin. Vastaan tähän tarkemmin alempana. Mutta muistutan erööstä asiasta. Kuinkas kauan menikään Trolltevhin ostamisesta siihen kun sekä Symbian Belle, että MeeGo saatiin markkinoille? Siihen meni noin kolme vuotta, eli sama ajanjakso kuin yllä mainitset. Nokian on sinä aikana saanut markkinoille useita Symbian-älypuhelimia Bellellä varustettuna, sekä kaksi MeeGo-älypuhelinta. Kaikenlisäksi Qt tuki on tuotu käytännössä jokaiselle Nokian kosketusnäytölliselle älypuhelimelle, ja jopa rajoitetusti kosketusnäytöttömille puhelimille. Lisäksi pitää muistaa, että Nokia kehitti kahta eri alustaa, joiden välille oli tarkotus luoda yhteensopivuus samalla kun olemassaolevia alustoja kehitettiin rajusti. Tämä on aivan erilainen projekti kuin Palmin WebOS-projekti. Et sö voi verrata noita keskenään.

> Symbianin muutokset eivät olleet riittäviä, koska se hävisi
> markkinaosuutta rajustija tasaisesti vuoden 2007 jälkeen, vaikka samalla > keskihinta ja kannattavuus laskivat kuin lehmän häntä.

Höpön löpön. Vastaan tähän alempana tarkemmin, mutta sanon nyt jo sen minkä olen sanonut jo monesti. Symbianin raju markkinaosuuden lasku alkoi vasta Elopin tultua taloon ja alettua söheltää.

>> Et ilmeisesti tajua asiaa, mutta tuo Jolla-yritys...
> Jos aloitat kappaleen solvauksella, en ota loppua tosissani, koska se
> indikoi vahvasti että sinulla ei ollut mitään asiaa. Jos joskus on,
> siisti kirjoitustyyliäsi korrektimmaksi.

Mikäs solvaus se muka on, jos sanot ettet tajua asiaa, kun siltä kerran vaikuttaa? Miettisit mitä sanot. Sitäpaitsi sun kierjoittelusi ja asenteesi on loukkaavaa lähes aina, joten paraskin puhumaan. Etkä sä sitä lopppaletta sen takia jättänyt huomiotta kuin väität, vaan koska se ei sopinut yhteen sun omien väitteidesi kanssa.

>> Niin ja muuten, varaudu siihen, että vastaan sulle parissa aiemmassa
>> ketjussa kunhan ehdin vastaukseni kirjottaa.
> Hyvä! Toivottavasti olet löytänyt jonkun tavan selittää, kuinka Elop
> aiheutti Symbianin markkinaosuustappion vuosikausia ennen tuloaan
> Nokialle.

Ennen Elopin tuloa taloon Symbian oli edfelleen ylivoimainen markkinajohtaja, jätät täysin tahallasi sen asian huomiotta.

Kukaan ei ole kieltänyt sitä, että Symbianin markkinaosuus oli hienoisessa laskussa ennen kuin Elop tulöi taloon. Minä en ainakaan ole missään vaiheessa sitä kieltänyt. Se johtui siitä, että Symbianin uudistamiseen kului odoterttua pidempi aika. Ja siihen kului odotettua pidempi aika, koska Qt:n kanssa jouduttiin tekemään arvioitua enemmän työtä ja koska Symbianin muuttaminen välissä avoimen lähdekoodin alustaksi ei nopeuttanut alustan kehitystä, vaan pikemminkin hidasti sitä jonka seurauksena Nokia otti Symbianin kehityksen takaisin omaan komentoonsa.

Ennen Elopin tuloa taloon Symbianin markkinaosuus ei kuitenkaan ollut sellaisessa laskussa, jota ei olisi pystytty pysäyttämään uudustetun Symbianin avulla.

Kun Elop tuli taloon ja alkoi puhua palavasta porauslautasta ja strategiamuutoksesta, sillon Symbianin markkinaosuus lähti voimakkaaseen laskuun. Alustan markkinajohtajuutta uhannut lasku alkoi vasta Elopin toimien seurauksena, koeta nyt vihdoinkin tajuta se. Jos Elop ei olisi puheillaan vahingoittanut Symbianin markkinoita Nokia ei olisi nyt siinä tilassa missä se on.

> Tai kuinka hänen syytään on se, että Linux-puhelimia ei vaan
> saatu kauppoihin.

Se miksi niitä ei saatu markkinoille johtuu yksinkertasesti siitä, että kehitys vaatii oman aikasa, aivan samalla tavalla kuin symbianin kohdalla. Linux on pääasiassa työpöytä- ja palvelinkäyttis. Sen varaanälypuhelimen rakentaminen vaati paljon kehitystyötä. Muistutan nyt tässä, että eipä kovin moni muukaan valmistaja ole tuonut markkinoille Linux-puhelimia. Androidia en laske tähän mukaan, koska se on tehty Javalla aivan alimmantason osia lukuunottamatta. Eli Nokia sentään on tuonut markkinoille Linux-puhelimia toisin kuin muut valmistajat. Intelkin on vasta alottelemassa Tizen-puhelimien tuomista markkinoille. Ja Tizenkin perustuu siihen työhön, jota Nokia teki Maemon ja MeeGon kanssa. Lisäksi Meegon kehitystä hidasti aivan sama asia kuin symbianin kehitystä, nimittäin se että Qt vaati paljon työtä ennenkuin se soveltui mobiililaitteissa käytettäväksi ja ennenkuin iku ikenassa kehitystyökalutuki mobiilisovellusten tekemiseen Qt:lla. Muistutan myös, että Nokia julkaisi myös Maemo internet-tabletteja ennenkuin toi Maeego-puhelimet markkinoille. Internet tablettikin vaati työtä, mutta buussö ei vielä ollut älypuhelinominaisuuksia. Lisäksi Maemon silloinen käyttöliittymä ei olisi pystynyt kilpailemaan muiden kanssa. Sen takia Maemolle ja MeeGolle tuotiin Qt, toinen syy oli tavoite luoda yhteensopivuus Symbianin kanssa. Ja Qt vaati työtä. Qt oli erinomainen frameworkki jo kun Nokia osti sen, mutta Qt oli sillon suunnattu työpöytäkäyttöön. Qt:ssa ei ollut minkäänlaista tukea mobiililaitteiden ominaispiirteille, myöskään sen kehitystyökalut ja dokumentaatio ei tukenut mobiililaitteille kehittömistä, Kaikenlisöksi Qt:n silloinen QWidget-pojkainen käyttöliittymäkään ei soveltunut mobiililaitteissa käytettäväksi, vaikka ensimmäise Qt sovellukset Symbianille ja Maemolle tehtiinkin sillä. Sen takia piti luoda kokonaan uusi QtQuick ja QML-kieli. Kaikkeen tähän kului aikaa, ja se aiheutti sekä Symbian Bellen että MeeGon viivästymisen. mutta työ kannatti sillä lopputulos on erittäin hieno sekä Symbianissa, että Meegossa.

Sinä et yksinkertasesti tunne asioita, joita näiden vuosien aikana on tapahtunut, joten jospa olisit puhumatta sellasesta mistä et mitään tiedä. Minä taas olen seurannut tätä kehitystä kokoajan, joten on täysin naurettavaa että sun pitää jarkuvasti olla MUTU pohjalta väittämässä vastaan joka asuassa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh2- (vahvistamaton)

42

@40 user_org

Jep, näytät olevan oikeassa. jostain on jäänyt muistikuva, että Nokia 7710:ssä olisi ollut UIQ, mutta joo kyllä se tosiaan taisi olla Series 90. No itse en koskaan omistanut 7710:ä, joten omakohtasta kokemusta siitä ei

Mut enivei, hyvä, että oikaisit virheeni.

Vastaa
arivesa
arivesa

43

Debatti on palstojen suola.Mennessään nippeleihin,katoaa ymmärrettävyys maallikolta.

Jos tuota käyttistä,kuten sanottiin,tehdään riittävän omalle pohjalle,ei käyttöoikeuskiistoja luulisi syntyvän.

Pidemmällä kuin savolaisten projekti,ryhtymistä vaille valmis.
Mutta hyllyyn asti on pitkä ja kivinen tie.
Onnea matkaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh2- (vahvistamaton)

44

@39 Jonahan

> Ja kun Nokia toi 5800:n ja N900:n markkinoille vuoden ja 2,5 vuotta
> iPhonen jälkeen käytti se edelleen resistiivistä
> kosketusnäyttötekniikkaa
> ja stylusta. Vaikka näyttötekniikka oli kieltämättä kehittynyt, ja
> kaikki muut ymmärsivät jo missä mennään.

Resistiivisellä näytöllä on omat etunsa kapasitiiviseen näyttöön nähden. Ei turhan päiten ole kehitetty esimerkiksi hybridinäyttöjä, jotka yhdistää kapasitiivisen ja resistiivisen näytön hyvät puolet. Ne ei toki ole lyönyt itseään läpi ainakaan puhelimissa.

Kunhan erilaiset haptiset tekniikat kehittyvät se voi hyvinkin johtaa taas siihen, että ainakin näytössä on kerros jonkinlaista muovia, ellei sitten taipuisaa ja joustavaa lasia saada muuttamaan muotoaan halutulla tavalla sähkön avulla.

Sitäpaitsi on huvittavaa, että Jonahanit sun muut haukkui styluksen käyttämistä niin ysäriksi 5800XM:n aikaan. Nyt sitten esim Samsungin Galaxy Note puhelimien kohdalla hehkutetaan, että se on suuniteltu myös styluksella käytettäväksi ja puhelimella voi jopa kirjottaa käsin käyttäen stylusta. Eli asia, joka onnistu jo 5800XM:llä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

45

41@
>Kukaan ei ole kieltänyt sitä, että Symbianin markkinaosuus oli
>hienoisessa laskussa ennen kuin Elop tulöi taloon.
...
>Ennen Elopin tuloa taloon Symbianin markkinaosuus ei kuitenkaan
>ollut sellaisessa laskussa, jota ei olisi pystytty pysäyttämään
>uudustetun Symbianin avulla.

Lasku jatkui Elopin tulon jälkeenkin ja uusi Symbian oli jo pihalla.


>Se johtui
>siitä, että Symbianin uudistamiseen kului odoterttua pidempi
>aika. Ja siihen kului odotettua pidempi aika, koska Qt:n kanssa
>jouduttiin tekemään arvioitua enemmän työtä

Symbianin uudistaminen aloitettiin ennen Qt, ja tuli pihalle tavallaan ilman Qt:tä. Muuta oli jo aijemmin hypänneet Androidiin.

OS udistuksen perään piti tulla UI päivitys, siinä sopassa Qt ja MeeGo viivästytti ja aijempi suunnitelma UI uudistuksesta meni roskiin.


> ja koska Symbianin
>muuttaminen välissä avoimen lähdekoodin alustaksi ei nopeuttanut
>alustan kehitystä, vaan pikem

Avoimuus oli yritys saada mukaan kehitystyöhön muitakin ja tietenkin käyttäjiä. Mutta osa oli vaikaukseissa ja kaikki lähti Googlen Android kelkkaan housut markinä.

38@
> Vuosina 2004-2011 saatiin aikaan ainoastaan kaksi (2)
> kuluttajille suunnattua Linux-puhelinta. Täysi katastrofi.

Se oli 2009-2011, katastrofia tuosta on vaikea nykiä, ei kai niitä ollut tarkoitus isoja määriä edes tuupata , ennen Winliittoa, tosin tuo jälkimmäinen tuli sen jälkeen

No katastrofi siinä mielessä että jos olisi tiedetty että 2000 luvulla aloitettu homma ei toimi, niin sen olisi voinut jättää tekemättä ja miettiä jotain muuta. Se olisi johtanut sitten että päiviteltäsiin miksei tehty kun olisi voinut.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

47

@41
> Kuinkas kauan menikään Trolltevhin ostamisesta siihen kun sekä Symbian Belle, että MeeGo saatiin markkinoille?

Noin kolme ja puoli vuotta, jonka aikana Andoid tuli ja meni, ja myös iOS pääsi niskaan hengittämään, ja lopulta ohi, kolme kertaa kalliimmalla(!) tuotteella. Ja Nokian älypuhelinten kannattavuus ja markkinaosuus tippui koko ajan.

Palm teki käyttiksen (WebOS) ja ekan puhelimen (Pre) vajaassa vuodessa vaikka oli *paljon* pienempi ja *pahoissa* rahavaikeuksissa. Sen jälkeisinä vuosina tuli vielä kuusi puhelinmallia, käyttiksen iso remontti ja tablet, vaikka tilanne oli edelleen erittäin ongelmallinen ja HP:n omistukseen siirtyminen ei helpottanut asioita.

Nokian Linux track record on valitettavasti huomattavasti heikompi. 2004-2011, kolme pikkutablettia ja kaksi kuluttajapuhelinta. (lisäksi yksi tai kaksi kehittäjäpuhelinta ja pari canceloitua tuotetta, mutta ne eivät auta)

> Kukaan ei ole kieltänyt sitä, että Symbianin markkinaosuus oli hienoisessa laskussa ennen kuin Elop tulöi taloon

> Alustan markkinajohtajuutta uhannut lasku alkoi vasta Elopin toimien seurauksena, koeta nyt vihdoinkin tajuta se.

Olen pahoillani, mutta numerot ovat kanssasi eri mieltä. Se edellinen graafi ei ilmeisesti kelvannut, koitetaan Gartnerin lukuja:

http://mobilesyrup.com/2011/05/19/gartn...are-in-q1-2011/

Ensimmäisessä neljänneksessä 2011, kun piti Elop puheensa, Androidilla oli 36% markkinasta (kappalemäärissä), Symbianilla enää 26%, ja se oli laskenut erittäin nopeasti (17 prosenttiyksikköä) ja kiihtyen ainakin koko edellisen vuoden, samana ajanjaksona Androidin markkinaosuuden kehitys oli täysin päinvastainen (nousi noin 26 prosenttiyksikköä).

Androidin vahva kasvu sekä Symbianin ja RIM:n lasku korreloivat. Ei vaadi kauhean suurta loogista hyppäystä olettaa niiden välillä olevan jonkinlainen kausaatio.

Symbianin suunta oli siis täsmälleen sama sekä ennen että jälkeen strategiamuutoksen, joka ilmoitettiin kesken Q1/11, muttei ehtinyt juurikaan vaikuttamaan sen neljänneksen toimituksiin.

> Mikäs solvaus se muka on, jos sanot ettet tajua asiaa, kun siltä kerran vaikuttaa? Miettisit mitä sanot.

Sulla on nyt possessivisuffiksit niin pahasti solmussa, että lienee paras olla sanomatta mitään..

> Ennen Elopin tuloa taloon Symbian oli edfelleen ylivoimainen markkinajohtaja, jätät täysin tahallasi sen asian huomiotta.

Ei ollut edes kappalemäärissä, Android oli jo mennyt menojaan. Ja rahassa mitattuna, sekä liikevaihto että liikevoitto, Apple oli mennyt myös ohi (Q1/2010 älypuhelinliikevaihdossa, liikevoitossa tietenkin jo aiemmin).

Ja Symbian olisikin ollut juuri ja juuri Androidin edellä, liikesuunta on paljon tärkeämpi kuin prosentti sinne tai tänne. Nokian kokoinen laiva kääntyy hitaasti, kun puhelinprojektit kestävät noin pari vuotta (Lumiat olivat supernopeita Nokian mittapuulla). On selvää että Ihmemieskään ei hommaa muutamassa kuukaudessa käännä yhtään mihinkään, edeltäjien eväitä on pakko syödä aika pitkään.

> Ennen Elopin tuloa taloon Symbianin markkinaosuus ei kuitenkaan ollut sellaisessa laskussa, jota ei olisi pystytty pysäyttämään uudustetun Symbianin avulla.

Viittaan edellä antamaani linkkiin.

Nokian hallitus oli kanssasi eri mieltä, ja heillä kuitenkin oli käytössään paljon tarkemmat myyntitiedot ja tiedot tulevista omista tuotteista, kuin mitä meillä kummallakaan on. Samaan aikaan halpis-Androideja tuli joka tuutista ja ne hakkasivat S^3-laitteet, puoleen hintaan tai alle.

Ja liiketaloudellisesti myös Symbiankehityksen kustanukset olivat ongelmallisen suuria suhteessa saavutettuun kilpailukykyyn.

> Se miksi niitä ei saatu markkinoille johtuu yksinkertasesti siitä, että kehitys vaatii oman aikasa, aivan samalla tavalla kuin symbianin kohdalla. Linux on pääasiassa työpöytä- ja palvelinkäyttis. Sen varaanälypuhelimen rakentaminen vaati paljon kehitystyötä. Muistutan nyt tässä, että eipä kovin moni muukaan valmistaja ole tuonut markkinoille Linux-puhelimia. Androidia en laske tähän mukaan, koska se on tehty Javalla aivan alimmantason osia lukuunottamatta.

Lievästi selityksen makua. Nokia kuitenkin teki tätä työtä viimeistään vuodesta 2004 lähtien. Jos Android onnistuu hommassa nopeammin (2003-2008) ja paremmin tekemällä käyttäjälle näkyvän tason Javalla ja WebOS tekemällä sen HTML:lla, onko ymmärrettävä GTK:n ja sittemmin Qt:n olleen vääriä työkaluja tuohon tarkoitukseen?

Ja taisi Applekin onnistua vastaavassa liikkeessä, iOS:n sisuskalut ovat pitkälti samat, toki riisutut, kuin mitä OS X:n, joka on Unixin sukua, kuten Linux ja pääasiassa työpöytäkäyttis. (Linusin mielestä OS X:n kernel on ihan paska teknisesti, ja Linus linee ihan oikeassa). UI-puoli on vedetty jokseenkin uusiksi, toki alustoilla käytetty kieli ja UI-frameworkin filosofia ovat hyvin samankaltaisia.

> Qt vaati paljon työtä ennenkuin se soveltui mobiililaitteissa käytettäväksi

Kuitenkin:

"As of 2006, Qtopia was running on several million devices, including 11 mobile phone models and 30 other handheld devices" (Wikipedia, Qtopia)

Miksi jotkut onnistuivat siinä jo 2006, mutta Nokia ei? Vai oliko maailma muuttunut jotekin tuossa välissä?

> Ja Qt vaati työtä. Qt oli erinomainen frameworkki jo kun Nokia osti sen, mutta Qt oli sillon suunnattu työpöytäkäyttöön.

Eli Qt oli sittenkin väärä hevonen, jota jouduttiin elvyttämään vuosikausia kuntoon tallissa, ja samalla muut laukkasivat ohi?

> Sen takia piti luoda kokonaan uusi QtQuick ja QML-kieli. Kaikkeen tähän kului aikaa, ja se aiheutti sekä Symbian Bellen että MeeGon viivästymisen. mutta työ kannatti sillä lopputulos on erittäin hieno sekä Symbianissa, että Meegossa.

Näinhän sinä aina muistat mainita. Antaisitko muutaman esimerkin niistä hienoista QML-sovelluksista, jotta voisin saada paremman kuvan Symbianin sovelluksista?

> Sinä et yksinkertasesti tunne asioita, joita näiden vuosien aikana on tapahtunut, joten jospa olisit puhumatta sellasesta mistä et mitään tiedä. Minä taas olen seurannut tätä kehitystä kokoajan, joten on täysin naurettavaa että sun pitää jarkuvasti olla MUTU pohjalta väittämässä vastaan joka asuassa

Luvut eivät ainakaan valehtele, viittaan aiempaan linkkiini. Minulla on aika hyvä käsitys mitä puhelinmarkkinalla on tapahtunut, ja minulla on erittäin hyvä käsitys Nokian vuosien 2006-2011 älypuhelinmalleista.

En ole missään vaiheessa väittänyt etteikö Nokialla olisi tehty asioita. Fakta vaan on, että ei ole tehty oikeita asioita, oikeaan aikaan, oikealla hinnalla ja tarpeeksi nopeasti. Jos olisi, niin ei oltaisi tässä. Ja syy ei missään nimessä ole rivi-insinöörin vaan firman strategian ja sen toteutuksen. Nokia oli usein tyytyväinen ollessaan seuraaja, se kuroi rautauutuudet (ohuet puhelimet, läppäpuhelimet) kiinni vähän ajan kuluttua ja jatkoi myynnillisesti markkinajohtajana. Kun internetpuhelimet ja niiden mukanaan tuoma softamullistus tapahtuivat, ei samaan enää pystytty riittävän nopeasti.

Kalenterikaan ei valehtele, Symbian ja Maemo/Meego upposivat pääosin ennen Elopin tuloa taloon. Iso laiva kääntyy hitaasti, projektit ovat pitkiä niin softa- kuin rautapuolellakin.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

48

@45
> > Vuosina 2004-2011 saatiin aikaan ainoastaan kaksi (2)
> > kuluttajille suunnattua Linux-puhelinta. Täysi katastrofi.

> Se oli 2009-2011, katastrofia tuosta on vaikea nykiä, ei kai niitä ollut
> tarkoitus isoja määriä edes tuupata , ennen Winliittoa, tosin tuo jälkimmäinen
> tuli sen jälkeen

Nokian Meegokehitys alkoi arvatenkin 2004. Maailman suurin puhelinvalmistaja kehitti mobiilia Linux-alustaa muttei saanut sitä vuosikausiin yhteenkään puhelimeen. Kun siitä vihdoin vuosien hinaamisen jälkeen ymmärrettiin alkaa tekemään Nokian tulevaisuuden alustaa, onnistuttiin homma sössimään täysin.

Samaan aikaan kilpailijat (Android, iOS, jopa WebOS) tekivät enemmän tai vähemmän samantyyppisiä ratkaisuja – täysiverinen Unix-kerneli ja moderni framework mobiililaitteessa – ja kaappasivat sekä voitot että markkinaosuuden. Mikä olisi parempi sana kuvaamaan hommaa kuin katastrofi?

Ja ihan sama sana kuvaa RIM:n puuhia. Vähän plussaa, että sillä ei ollut omaa modernia mobiilialustaa jonka päällä istua, toisin kuin Nokialla, vaan joutui ostamaan pohjan ja jatkokehittämään (tulee ulos joskus, jos tulee). Iso miinus siitä, että se tajusi realiteetit vuoden tai pari myöhemmin kuin Nokia. Jos on täysin tajunnut vieläkään, nykyisen CEO:n lausahdukset ovat olleet mielenkiintoisia.

Vastaa
arivesa
arivesa

49

@47:
Pitäisi tiivistää.
Puhun ,tietty vain omasta puolestani,mutta juttusi on liian pitkä,tullakseen luetuksi päästä päähän.

En halua kiistää analyysiäsi menneestä tai mistään.
Silti,"not good read".Haittaa viestiäsi,etkä ole ainoa täällä.

Useimpien focus on(pitäisi olla)tulevassa.Oikeastaan ainoa jännä.
Ja ainoa muutettavissa oleva.

Vastaa
arivesa
arivesa

50

En pidä esim.venäläisistä paska-päätteisistä sukunimistä.Suomalaisena.

Jolla ei ole huono nimi,maailmalla.
Kukaan ei äännä tyystin väärin,tuskin myöskään negatiivisia piilomerkityksiä missään? Kuten Lumia:lla?

Suomessa tarkoittaa pelastusvenettäkin pienempää souteluvehjettä. Muualla ei varmaankaan juuri mitään.
Paha keksiä kaikkialle sopivia,eli kaiketi lopulta aika hyvä?

Vastaa
arivesa
arivesa

51

Taisi Mitsun Pajero olla(taas Mexikossa)jokin ei-arvostettuun nais-ihmiseen viittaava nimi.Muutettiin muistaakseni Monteroksi.Siellä.

Hankalaa,kun kaikkia pitää miellyttää.
Autotehtaat käyttävät jättisummia,selvittääkseen tulevan nimen kelpaavuuden eri markkina-alueilla.

Sama vainoaa kaikkia globaaleja operaattoreita.
Odotan,mitä törkyä joku keksii Jollasta.Ja missä.Vaiko ei lainkaan?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
debaatti (vahvistamaton)

52

@ 49-51

Olen erimieltä tuosta kommentin pituudesta. Yksi pitkä ja hyvin kirjoitettu on parempi kuin kolme random viestiä ;)Nimitykset ovat toki tärkeitä mutta lumia taisi olla fail enimmäkseen iltalehtitasoisten lehtien otsikoissa.

Mukava on ollu lukea Miksuh2 v. Jonahan debaattia täällä. Sanoisin et tilanne on 1-0 Jonahanille. Miksulle tsemppiä väitteidensä puolustamiseen. Elop=syntipukki -teoria taitaa tosiaan perustua enempi tunteelle kuin faktalle. Uusi strategia ei tainnut olla yksin hänen ja käsky niiden kartoittamiseksi juuri vanhan johdon. Palava lautta puhe ja ilmo symbianin alasajosta taisivat johtua pitkälti henkilöstöjohtamissyistä. Tosin hyvää se ei tehnyt liiketoiminnalle.

Onko Miksuh oikeasti sitä mieltä, että Belle riittäisi kilpailemaan uusimpien Androidien ja iOS:n kanssa? Ei oo tainnu Nokia pureview niittää menestystä ja mainetta häikäissevällä käyttiksellään.

Vastaa
Euphobia
Euphobia

54

@41: Ei Linux kyllä millään ole pääasiassa pavelin-työpöytä käyttis. Työpöytä kun on suunilleen ainoa markkina, jossa se ei menesty. Se on kovin pelaaja sekä mobiili, palvelin, hpc että upotettujen käyttöjärjestelmien markkinoilla. Linux on nimeonmaan se komponentti, jonka MeeGo ja Android jakavat keskenään. Paljoa muuta yhteistä niissä ei sitten olekkaa.

Linuxia on kehitetty puhelin käyttöön sitten vuoden 2003 ellei jopa aikasemmin. Sitä käyttäviä mobiilikäyttöjärjestelmiä on ainakin: Android, Maemo, Moblin, LiMo, Openmoko Linux, SHR, Qtopia, Ubuntu Mobile, MeeGo, Tizen, webOS, Firefox OS ja Mer. Älypuhelimet on Linuxin suurin menestys sitten palvelimien.

Linux nimenomaan tekee mobiilikäyttöjärjestelmien kehittämisestä helppoa ja halpaa, koska siitä löytyy lähes kaikki valmiina. Esimerkiksi modiydin tuki, joka on nyky älypuhelimissa välttämätön on ollut osa Linuxia jo vuosia. Samaten kiitos Androidin ajuri tuki Linuxissa on loistava, joka mahdollistaa nopeat muutokset raudassa.

Myös user space puoli on ollut valmis mobiilikäyttöön jo vuosia. Valmistajalle ei loppuenlopuksi jää paljoa muuta tehtäväksi kuin järjestelmän hiominen ja käyttöliittymien kehitys.

Vastaa
Lauzi
Lauzi

55

@arivesa
Elävyyttä tekstiin.Ethän lyhennä liikaa.Kuka jaksaa lukea?
Ehkä joku.En minä.

Kommentti, juttu, tai artikkeli saa olla vaikka kolmen sivun mittainen, jos se on kirjoitettu hyvin ja edes jonkinlaisen kieliopin mukaisesti.

Liiallinen lyhentäminen ja tarpeeton jaottelu saa lyhyenkin tekstin pätkän tuntumaan liian pitkältä, kun joutuu miettimään puutuvia sanoja väliin ja katse joutuu pomppimaan riviltä toiselle, kun joka pisteen jälkeen on painettu välilyönnin sijaan enteriä.

Ps. Miksuh2 VS. Jonahan maaottelu on kyllä hilpeintä luettavaa pitkiin aikoihin tällä sivulla.

Vastaa
pentsu
pentsu

56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arivesa:

Taisi Mitsun Pajero olla(taas Mexikossa)jokin ei-arvostettuun nais-ihmiseen viittaava nimi.Muutettiin muistaakseni Monteroksi.Siellä.

Taisi olla "runkkari".

Vastaa
pentsu
pentsu

57

Vähän salaliittoteorisointia:

-Voiko "Jolla" ollakin Nokian pelastuslautta? Nimi viittaisi jotenkin siihen suuntaan. Tyhmät Jenkithän ei sitä tajua. Nokiahan ei kovin helposti varmaan Microsoft sopimuksestaan pääse irti.

-Voiko Jollan rahoittaja ollakin Nokia?

-Jolla on ilmoittanut, että ovat tehneet jonkin osapuolen kanssa sopimuksen puhelimen valmistamisesta. Voiko tuo osapuoli olla kenties Nokia?

Elämme mielenkiintoisia aikoja...

E: lisätään vielä vähän kaukaa haettu kysymys. "Vapautettiinko" Salon tehtaalta tuotantotilaa Jolla puhelimen valmistukseen?

Vastaa
truth_seeker
truth_seeker

58

Itse tiedostin tämän uutisen tämän päivän (9.7.) Hesarista. Hienoa, tässä on kunnon meininkiä! Meego-puhelimen (N9) halusin hankkia, vaikka Nokian tiesinkin sen jättävän ainoaksi laatuaan. Halusin kuitenkin sen viimeisen suomalaisen ei-Windows-puhelimen. Elop on mielestäni varsinainen tuholainen, hän tulee saamaan Nokian todennäköisesti raunioiksi. Meego olisi ollut hyvä tie Nokialle. Jolla jatkaa tässä nyt hyvällä tiellä ja oikealla asialla!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
qtqtqt (vahvistamaton)

59

Qt:n uusi versio 5 on nyt beta vaiheessa. Jolla halunnee uuden puhelimensa tälle versiolle, joten pitänee seurata myös sen etenemistä. Rutkasti parannuksia on Qt 5:ssä, käyttää mm. Googlen V8 Javascript engineä, joka nopeuttaa QML käyttöliittymää todennäköisesti.

Vastaa
arivesa
arivesa

61

a57:
Ei kaiketi tarvita "sala"-mitään,Nokiahan on yhteiskuntavastuun nimissä luvannut huolehtia potkittujen uudelleensijoittammis- kouluttamis- ja yrittäjyysohjelmista.

Rahaa tuohon tietty tarvitaan.Noissa raameissa käyttöä ei kaiketi ole mitenkään MS-rajattu?

Voi hyvinkin olla "pelastus-Jolla" ilman julkistamista.
Ehkä tuleva MS-vapaa tytäryhtiö,mikäli ei ole käytännössä jo?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.