Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Mobiilipatenttisota pyörii Applen ympärillä

18
Manu Pitkänen

Mobiilipatenttisota pyörii Applen ympärillä
Mobiilipatenttiriitojen käänteistä ja päätöksistä on voinut lukea viime aikoina kyllästymiseen saakka. Joillekin on saattanut syntyä mututuntuma, että Apple on osallisena suurimmassa osassa taisteluita.

Kanzatec IP Groupin tutkimuksen mukaan tuntuma on oikeanlainen, sillä tärkeimmistä mobiilialan patenttiriidoista noin 60 prosenttia liittyy Appleen. Yhtiö istuu sekä vastaajan että kantajan asemassa, eli se sekä puolustautuu syytöksiltä että syyttää muita patenttien luvattomasta käytöstä.

Applella on eripuraa esimerkiksi Motorolan, Samsungin, HTC:n sekä Kodakin kanssa. Luetellut yhtiöt ovat joutuneet Applen syyttämäksi ja ovat syyttäneet Applea jostakin muusta. Vaikka mainitut yhtiöt ovat Kodakia lukuun ottamatta Android-valmistajia, ei Applella ja Googlella ole keskenään kärhämää.

Kantazecin Feisal Moslehin mukaan asetelma tulee pysymään tällaisena jatkossakin. Applella on vahva kassa, joten sen ei tarvitse sen takia toppuutella haastamisintoa. Sillä on myös vahva markkinaosuus, jota se varmasti haluaa puolustaa kynsin ja hampain. Uhtiön puolustustahto ilmenee esimerkiksi Applen edesmenneen toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan Steve Jobsin lausumasta, että yhtiö valmis aloittamaan vaikka ydinsodan Androidia vastaan mikäli tilanne sitä vaatii.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (18)

Skull_Cro
Skull_Cro

1

Joku muu myös saisi alkaa patentoimaan kaiken mahdollisen ja mahdottoman.. ei vaan taitaisi siltikään rahat riittää suojella niitä applen tapaan.

Vastaa
xxwavx112
xxwavx112

2

Viimeisestä kappaleesta tulikin mieleen, kauankohan kestää (ellei ole jo tapahtunut) että yrityksillä on ydinaseita? Ehkä katsonut liikaa dystopia elokuvia, mutta aika jännä ajatus.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

3

Kuten uutisessa sanottiin niin Apple yrittää patentien avulla pitää markkina asemaansa. Patentit ovat tarkoitettu antamaan taloudellista etua sen omistajalle, ei estämään vapaata kilpailua.

Vastaa
johtaja59
johtaja59

4

Apple kuitenkin keksi kosketusnäyttöpuhelimet ja puheohjauksen. Se myös keksi valmistaa puhelimista suorakaiteen muotoisia, joten kaikki valmistajat, jotka hyödyntävät em. keksintöjä, ovat Aapplen tiellä.

Vastaa
ProfaneX
ProfaneX

6

Tämä uutinen vahvistaa käsitystäni Applesta. Kitisevä pikkulapsi joka yrittää sabotoida muiden hommia mahdollisimman paljon.

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

7

Fakta on se, että mitään iphone kaltaista puhelinta ei ollut markkinoilla ennen 2007 ilmestynyttä iPhone ja jo ennen sen julkaisua puhelinta varten oli Haettu/myönnetty 200 eri patenttia! Mikä on ihan oikein kun on tuomassa markkinoille täysin uudenlaisen tuotteen pitää se suojata muuten kaikki varastavat kylmästi siitä kaikki hyvät ominaisuudet omiin tuotteisiinsa jos ne kuluttajia kiinnostaa.

Ja ei apple mitää kosketusnäyttöpuhelinta keksinyt. Vaikkakin keksi laittaa puhelimeen multitouch näytön ja eikä mitään muuta härpäkettä. Ja tämän jälkeen yksi toisensa jälkeen alkoi muut puhelimet muuttua pikkuhiljaa samanlaiseksi.

Suosittelen youtubesta löytyvää 2007 keynotea, jossa iphone julkistettiin http://www.youtube.com/watch?v=t4OEsI0Sc_s Siitä saa käsityksen kuinka uusi ja erillainen tuote se oli ja miten kaikki tämän päivän arkiasiat oli siinä silloin jotain ihmeellistä!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Bobakki (vahvistamaton)

8

200 patenttia joista 100 kohdalla pitää ihmetellä kuinka se on saatu patentoitua.. mutta jo silloin oli selvää, että mobiiliala on saanut uuden suuren toimijan jonka toimintatavat eroaa kilpailijoista ja kenttä tulee muuttumaan, yksi tähän strategiaan valittu asia on nämä pate tti oikeudenkäynnit.

Apple keksi laittaa iPodiin puhelin toiminnot ei se sen kummempi syntytarina ole.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

9

@8.
> Apple keksi laittaa iPodiin puhelin toiminnot ei se sen kummempi syntytarina ole.

LOL. iPhonella ja vuoden 2006 iPodilla[1] ei ole oikeastaan mitään muuta yhteistä kuin että ne ovat saman yrityksen tuotteita. Eikun joo, onhan molemmissa Dock connector.

Kun tuote oli niin erilainen, että mullisti markkinan ihan täysin, on aika selvää että jotain muutakin on tehty, kuin laitettu puhelinrauta iPodiin. Nykyisin suurin osa älypuhelimista on enemmän tai vähemmän iPhonen kopio.

[1] iPhone julkistettiin tammikuussa 2007, saman vuoden syksynä Apple toki julkisti iPod Touchin, joka oli "iPhone ilman puhelinta", ei toisin päin.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

10

Ensimmäisen kosketusnäytöllisen älypuhelimen kehitti IBM vuonna 1992 ja se oli nimeltään Simon. Sen julkisti BellSouth vuonna 1993. Nokia julkisti communikaattorin vuonna 1996.

Itse smartphone käsite tuli yleiseksi noin vuonna 2001-2002.

Ensimmäinen nykyajan tyyppinen älypuhelin oli kai LG Prada. Joka tuli hieman ennen iPhonea.

Mutta kuten kaikessa tekniikassa jälkeenpäin tulleet yrittää jatkokehittää asioita vanhojen pohjalta. Tämä on normaalia, joten olisin varovainen sanoessa kuka kopio ketäkin. Koska kaikki kopioi aina toisia jossain määrin. Hyvin harvoin tulee markkinoille jotain niin uutta että voisi sanoa että se ei perustu mihinkään ennen olleeseen.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

11

Lainaus:

Fakta on se, että mitään iphone kaltaista puhelinta ei ollut markkinoilla ennen 2007


Lue edellinen viesti. En käyttäisi sanaa Facta kun silloin 2007 LG jopa syytti Applea tuoteensa kopioimisesta mutta eivät kuitenkaan vieneet asiaa oikeuteen. Hyvä näin, koska vapaa kilpailu on hyvä asia. Todennäköisin syys asiaan oli vaikka nuo kännykät näyttivät ja "idealtaan" tuntuivat samoilta, niin softa puoleta ne oli hyvin erilaisia. Mutta "Facta" tosiaan on että LG syytti Applen iPhonea kopionnista.

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

12

@Lumikki

Edelleenkin sanon, että FAKTA on se, että Mitään iPhonen kaltaista ei ollut markkinoilla ennen 2007.
Vaikkakin LG:n Pradassa oli kapasitiivinen näyttö ennen iPhonea se ollut multitouch näyttö! Ja siinä on pirun iso ero...Ja multitouch eleet oli kaikki täysin uutta. Kuluttajaa ei loppupeleissä edes kiinnosta onko se mikä näyttö kunhan sitä on helppo ja luonnollista käyttää. Se, että LG ei nostanut kannetta aikoinaan kertoo joko siitä, että LG:llä ei ollut mitään mistä syyttää tai sitten Apple on antanut vähän kahisevaa mutta itse veikkaan ensimmäistä.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

13

Multitouch oli keksitty paljon aikaisemmin kuin Apple alkoi sitä käyttää. On kuitenkin totta että Apple oli ensimmäinen joka toi sen älypuhelimiin. Olen kanssasi eri mieltä koska jokin tietty ominaisuus ei tee asiasta jotain sellaista että se ei ole kopioinut muita. Se mikä oli se varsinainen mullistus kohta johonkin asiaan on makua asia, ei Facta. Älä ymmärrä väärin en vähättele Applen iPhone merkitystä älypuhelinten nykyiseen kehitykseen. Mutta en myöskään pidä sitä ainoana vaikuttajana.

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

14

@Lumikki

Faktaa on kuitenkin se, että kun Apple implementoi multitouch näytön iPhoneen muuttui kaikki älypuhelimet pikkuhiljaa multitouch näytöllisiksi... Mukaanlukien skrollaukset, zoomakset, double tap to zoom jne.. ovat tänä päivänä kovin luonnollisia asioita mutta ennen 2007:ää ei niitä ollut. Ja se, että joku tekniikka on olemassa jossain muualla kuin kuluttaja tuotteissa niin sen käyttö ensimmäistä kertaa kuluttajatuotteessa ei ole mielestäni kopiointia. "voi olla, että ei ole ihan fakta "....

Vastaa
Jonahan
Jonahan

15

@13
Ihan totta, jos iPhonen redusoi yksittäisiksi ominaisuuksiksi oli varmaan jokainen keksitty joskus aiemmin.

iPhone oli julistuksensa aikaan ensimmäinen puhelin, jonka käyttöliittymä oli suoramanipulaatioon perustuva sormilla käytettävä multitouch kosketusnäyttö. Suurin osa edeltäjistä ja aikalaisitakin oli resistiivisiä näyttöjä, joita käytettiin styluksella tai kynsillä. Niiden responsiivisuus ja tuntuma oli huono ja käyttöliittymäratkaisut olivat aika suoraan desktop ja stylusmaailmasta.

LG Prada todellakin oli edelläkävijä kapasitiivisissa kosketusnäytöissä, sitä oli tarkoitus käyttää sormin. Mutta kuten videosta[1] näkee ollaan käyttöliittymän suhteen vielä puolitiessä. Listoja skrollataan scrollbarilla ja kuvasta toiseen vaihdetaan napilla eikä eleillä. Myös näytön responsiivisuus on selvästi hitaampi kuin mitä luonnolliseen tunteeseen vaaditaan.

iPhone oli tuossa edelläkävijä puhelinmaailmassa ja varmaan muutenkin jos puhutaan kuluttajatuotteista, Jeff Hanin multitouch demot olivat toki ennen, mutta yliopistotutkimusta. iPhonen jälkeiset kosketusnäyttöpuhelimet ovat ehdottomasti pyrkineet saavuttamaan iPhonen käyttökokemukseen. Kohteena ei tammikuun 2007 julkistuksen jälkeen ollut Palm Treo, Pocket PC, SonyEricsson P990, Nokia 7710 eikä edes LG Prada, niin paljon iPhonen käyttöliittymä oli edellä muita, sulavan toiminnan, responsiivisuuden ja suoramanipulaation takia.

Hauskana anekdoottina, RIM:n johtajien on kerrottu olleen julistuksen jälkeen varmoja, että Apple feikkasi tai valehteli julkistuksessaan, sellaista puhelinta ei pitänyt olla mahdollista tehdä. :)

Muita mullistuksia, jotka toki tulivat vähän myöhemmin, olivat aivan erilainen platform-ajattelu (yksi high-end puhelin vuodessa), ilmaiset huomattavan suuret, ominaisuuksia lisäävät päivitykset (etenkin ensimmäisinä vuosina) ja softakaupan helpottaminen ja popularisointi.

[1] http://www.youtube.com/watch?v=5aLOGUQouUI (LG Prada)

Vastaa
robsku
robsku

16

Sen lisäksi että softapatentteja en muutenkaan hyväksy kuin puolustuskeinoja patenttiröllejä vastaan - joihin itse en lue vain firmoja jotka tekevät bisnestä vain patenteilla, eivät tuotteilla vaan myös esim. Applen, MS:n ja muita vastaavia - niin apple vieläpä kykenisi toimimaan varsin menestyksekkäästi ilman kaikenlaisia patentti roskataktiikoita. No respect.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

17

@Robsku
Kirjoitit harmittavan epäselvästi, mutta yritän kuitenkin vastata.

> Sen lisäksi että softapatentteja en muutenkaan hyväksy kuin puolustuskeinoja patenttiröllejä vastaan

Patenttitrolleja, termin oikeassa merkityksessä, vastaan ei voi suojautua patenteilla.

> joihin itse en lue vain firmoja jotka tekevät bisnestä vain patenteilla, eivät tuotteilla vaan myös esim. Applen, MS:n ja muita vastaavia

Jos et tarkoita patenttitrollilla patenttitrollia, kannattaisi sille tarkoittamallesi toimintatavalle keksiä joku muu nimitys, ja selittää vähän mikä mielestäsi tekee yrityksestä "röllin". Miksi Apple ja Microsoft eivät saa sinulta puhtaita papereita? Saavatko Nokia, Google, Kodak ja Samsung? Miksi?

Mihin niitä patentteja saisi mielestäsi käyttää, jos ei siihen, mihin ne on tarkoitettu, vai pitäisikö koko järjestelmää mielestäsi lopettaa tai uusia, miten?

> apple vieläpä kykenisi toimimaan varsin menestyksekkäästi ilman kaikenlaisia patentti roskataktiikoita. No respect.

Kuten moni muukin teoriassa kykenisi. Erinäisiä firmoja, mm. Apple, Nokia ja Microsoft, harmittaa se, että ne ovat vuosien varrella laittaneet niin paljon pelimerkkejä tutkimukseen ja kehitykseen, että mielellään nauttisivat sen työn tuloksista itse, eivätkä antaisi innovaatioita heti kilpailijoiden käyttöön, etenkään ilmaiseksi. Patentit ovat keino tuon tavoitteen saavuttamiseksi. 

Vastaa
robsku
robsku

18

@Jonahan
>Mihin niitä patentteja saisi mielestäsi käyttää, jos ei siihen, mihin ne on tarkoitettu, vai pitäisikö koko järjestelmää mielestäsi lopettaa tai uusia, miten?

Softapatentit haluaisin roskiin, kyllä - mitä patentteihin muuten tulee niin en olisi automaattisesti koko systeemiä romuttamassa.

Mitä tulee tutkimukseen ja kehitykseen, niin kiitos triljoonan patentin jotka ovat älyttömyyksiä ja kertovat rahankulutuksesta patenttien keksimiseen kaikesta mahdollisesta, joka nykyisellään tuntuu muutenkin jättävän oikeasti innovatiivisten keksintöjen patentoimisen varjoonsa - sen lisäksi että mielestäni softaa ei pitäisi voida patentoida on koko softapatenttisysteemi täysin absurdissa tilanteessa, ja aloittavien yritysten on käytännössä mahdotonta tehdä uutta softaa joka ei rikkoisi naurettavaa määrää vielä naurettavampia patentteja.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja