Pikakatsauksessa Lumia 610 - Windows Phonea massoille

12
Teemu Laitila

Pikakatsauksessa Lumia 610 - Windows Phonea massoille
Puhelinvertailun pikakatsauksessa käydään läpi Nokian Windows Phone -tarjonnan halvin malli Lumia 610, jonka myötä kolmatta ekosysteemiä pyritään laajentamaan halvimpien Android-mallien tontille.

Nokian Lumia 610 on tähän mennessä halvin julkaistu Windows Phone -malli. Parin sadan euron hintaluokan saavuttamiseksi Nokia on joutunut tekemään tekniikan suhteen pieniä kompromisseja, eli uusinta ja nopeinta tekniikkaa puhelimesta on turha etsiä. Kompromissit tulivat mahdolliseksi, kun Microsoft pyrkii laajentamaan Windows Phone -mallien valikoimaa halvempien Android-mallien tasolle hölläämällä aiempia tiukkoja laitteistovaatimuksia. Lumia 610:n myötä julkaistussa Windows Phone Tango -versiossa esimerkiksi muistin vähimmäismäärä on tiputettu puoleen aiemmasta.
Vaikka tekniikan puolella uusin ja hienoin on kustannussyistä jätetty pois, puhelimen yleinen laatuvaikutelma kertoo siitä, että suunnitteluun on silti ehditty panostaa. Laite on tukeva ja kestävän oloinen sekä miellyttävä käsitellä. Takakuoren kumisen oloinen pinta kerää sormenjälkiä, mutta sen ansiosta puhelin pysyy hyvin hyppysissä. Kumipinnoite löytyy kuitenkin vain mustasta mallista ja muiden värivaihtoehtojen pinta on kiiltävän muovinen. LCD-näytön koko on 3,7 tuumaa ja resoluutiokin on aiemmista malleista tuttu 800x480 pikseliä. Lumia 610 ei kuitenkaan sisällä kalliimmista malleista löytyvää heijastuksia vähentävää ClearBlack-tekniikkaa.Speksilistaa katsoessa alkaa huomata, mistä valmistaja on joutunut säästämään. Tupla- tai jopa neliytimisten hirmujen sijaan käyttöjärjestelmää pyörittää 800 MHz:n taajuudella toimiva Qualcommin yksiytiminen prosessori, jonka seurana on vanhempaa sukupolvea edustava näytönohjain. Muistin määrä on vain 256 megatavua, eli puolet vähemmän kuin aiemmissa Windows Phone -laitteissa. Sisäisen tallennustilan määrä on kahdeksan gigatavua eikä muistikorttipaikkaa ole, joten isompaa musiikkikokoelmaa ei saa mukaan datayhteyden ulottumattomiin.

Vaikka prosessori on budjettiluokkaa ja muistin määräkin on puolitettu, Windows Phonen perustoiminnot eivät siitä vielä kärsi. Käyttöjärjestelmä on sulava käyttää, eikä käyttökokemus jää jälkeen edes lähes kaksi kertaa kalliimmalle Lumia 900:lle.


Mopolla ei silti mennä kuuhun - tehokkaasti optimoidut käyttöjärjestelmän toiminnot antavat laitteen suorituskyvystä liian ruusuisen kuvan ja todellisuus paljastuu pian muita sovelluksia asentaessa. Vähänkin raskaampi ja enemmän muistia kuluttava sovellus käynnistyy hitaasti ja yläreunan latausanimaatio tulee turhankin tutuksi. Esimerkiksi Facebookin oma sovellus on Windows Phonen sisäänrakennettua versiota monipuolisempi, mutta isoine kuvineen ja muine grafiikoineen sen käyttö on niin tahmeaa, että käynnistämistä pitää harkita kahteen kertaan.

Suorituskyvyn puutteesta johtuen useat pelit kuten Angry Birds eivät suostu edes asentumaan laitteeseen, vaan Marketplace ilmoittaa muistin määrän olevan riittämätön. Pelien lisäksi asentamatta jää myös Microsoftin oma Skype.

Turhautumisista huolimatta hitaalla prosessorilla on myös positiivinen puolensa. Lumia 610:n akkukesto on täysin omaa luokkaansa verrattuna kalliimpiin puhelimiin ja normaalikäytössä puhelimella pärjää suhteellisen luotettavasti seuraavankin päivän iltaan. Edes aktiivisemmassa käytössä puhelin ei hyydy vielä ensimmäisenä iltana, vaan akkua riittää myös töistä kotiin ja loppuillan lenkkeilyyn GPS päällä ja musiikki soimassa.

Laitteen ainoalta kameralta ei kannata odottaa huippusuorituksia. Viiden megapikselin kenno ja LED-salama ajavat juuri ja juuri asiansa, mutta kuviin ilmestyy kohinaa jopa kohtalaisen hyvässä valaistuksessa. Myös makrokuvaus on mahdollista, mutta ei tuota erityisen hyvää jälkeä. Videokamera tallentaa kuvaa 640x480 pikselin resoluutiolla 30 kuvan sekuntivauhdilla.


Kamera ei häikäise laadullaan, mutta ei toisaalta ole kilpailijoitaan huonompi.

Lumia 610 on ennen kaikkea budjettiluokan älypuhelin ja omassa hintaluokassaan se kilpailee useiden eri valmistajien Android-mallien kanssa. Parilla sadalla eurolla ei vielä voi odottaakaan saavansa huippupuhelinten tyylistä suorituskykyä, mutta Lumia 610 suoriutuu perustehtävistään hyvin. Yksi tärkeimpiä ominaisuuksia yleisen käyttökokemuksen kannalta on käyttöliittymän sulavuus ja siinä Lumia 610 päihittää halvimmat Android-puhelimet leikiten. Lisäksi Nokian mukaan paketoimat lisäominaisuudet kuten ilmainen ääniohjaava navigointi sekä ilmaista musiikkia tarjoava Nokia Music kasvattavat välimatkaa kilpailijoihin.Lumia 900 (vas) ja Lumia 610 (oik)

Hehkutuksesta huolimatta kannattaa pitää mielessä, että sovellusvalikoimansa puolesta Windows Phone jää alakynteen Androidiin verrattuna. Jos tietyt sovellukset on pakko saada, voi Android silti olla ainut vaihtoehto budjettiluokassakin. Toisaalta taas omassa käytössäni tästäkään ei muodostunut ongelmaa, kaikki tarpeellinen oli joko olemassa tai sille löytyi vaihtoehtoja.

Puhelimen ostopäätöstä tehtäessä ominaisuudet pitää aina suhteuttaa hintaan ja miettiä mikä puhelin tarjoaa parhaan vastineen rahoille nimenomaan omia käyttötarpeita ajatellen. Jos puhelimesta ei ole valmis maksamaan kohtalaisen kannettavan tietokoneen hintaa, halvemmallakin saa monelle käyttäjälle riittävän älypuhelimen. Juuri tähän markkinarakoon osuu Lumia 610, jonka hinta on halvimmillaan jo muutamia kymppejä alle kahdensadan euron. Saman hintaluokan Android-puhelimista on hankala löytää vastaavaa ulkoista laatua ja viimeistään käyttöjärjestelmän sulavuutta verrattaessa erot tulevat esiin. Lumia 610 ei ole puhelimeltaan tietokoneen kaltaista toiminnallisuutta odottavan tehokäyttäjän valinta, mutta ensimmäiseksi älypuhelimeksi tai muutoin kevyempään käyttöön se sopii hyvin. Lisäksi Nokian mukaan paketoimat navigointi ja musiikkipalvelu ovat ainutlaatuisia omassa hintaluokassaan. Lumia 610 on siis hyvä kompromissi toiminnallisuuden, akkukeston sekä hinnan välillä.

Edit 6.8.2012 14:33: Lisätty maininta muiden värivaihtoehtojen erilaisesta materiaalista.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Edge 40 Neo – hinta laskenut -46%

Motorola Edge 40 Neo
179 € CDON
329 € Gigantti
329 € Power

Alin hinta viikko sitten: 328 €

Honor X7a – hinta laskenut -42%

Honor X7a
69 € DNA
142 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto E14 – hinta laskenut -34%

Motorola Moto E14
79 € Gigantti
79 € Power
119 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Xiaomi Poco F5 Pro – hinta laskenut -23%

Xiaomi Poco F5 Pro
596 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 773 €

Kommentit (12)

Anonyymi käyttäjä
Janima (vahvistamaton)

1

Hyvä ja asiallinen artikkeli! Itselläni myös Lumia 610 ja paras puoli puhelimessa on hyvä akunkesto. Muutenkin hinta-laatu suhteeltaan hyvä luuri, tämän jälkeen ei tule mieleen tuhlata 400-500 euroa puhelimeen kun en kuitenkaan ole tehokäyttäjä.

Vastaa
hamsu2
hamsu2

2

Ottakee huomioon että myös play marketin sovelluksista on 90% täyttä kuraa,eikä tavallinen käyttäjä tartte kuin sen max 30-40 hyödyllisintä sovellusta ja ne saa wp marketistakin kuten myös nokia kaupasta

Vastaa
johtaja59
johtaja59

3

Kaveri osti ko. luurin ja kehuu erityisesti käyttöliittymän sulavuutta. Ainakin kaikki minun käyttämät perussoftat näyttää löytyvän, mutta en tiedä sitten sulavasti pyörii.

Vastaa
ep_
ep_

4

Tämä Lumia 610 toimii todella sulavasti. Oma päälle 500€ androidi häviää sille sulavuudessa (kyllä, luit aivan oikein). Tosiaan muistin määrä on pieni ongelma, mutta itse käyttöjärjestelmän toimivuus on muuten aivan loistava. Näyttö ei ole ihan niin hyvä kuin kalliimmissa Lumioissa ja siinä kappaleessa, jota kokeilin, näyttö vaikuttaisi vuotavan valoa pahasti reunoilta. Mutta lopputulema on se, että Lumia 610 on hyvä sellaiselle, joka ei tarvitse sovelluksia, vaan käyttää puhelintaan lähinnä puhumiseen ja tekstailuun ja nettisurffailuun.

Artikkelissa testattiin mustan väristä Lumia 610:aa, jonka takakansi on ehkä pitävä, mutta esimerkiksi valkean värisessä on kiiltäväpintainen takakansi, joka on helvetin liukas.

CDON tosin myi ZTE Tanyaa 120€ hintaan, joten onhan se halvempi WP kuin Lumia 610. Toisaalta se oli alennushinta (normihinta päälle 300€). Tanya ei vain toimi yhtä hyvin kuin Lumia 610.


Ja mitä tulee näihin sovelluskauppoihin, niin Marketplacesta näyttäisi löytyvän kaikki tarpeellinen. En ymmärrä, miksi sovelluskauppoja vertaillaan sovellusten määrän mukaan. Ainakin Play-kaupassa suurin osa ohjelmista on täyttä p***** ja hyvät ohjelmat hukkuu valtavaan p****mereen, kun taas Marketplacessa hyvät ohjelmat löytyvät kun ne eivät huku sinne surkeiden joukkoon.

Vastaa
JussiFX
JussiFX

6

Eipä kovin montaa android-sovellustakaan ole suunniteltu noille budjetti-androideille. Jotkut toimii, useat huonosti, jotkut ei ollenkaan.

Vastaa
_kooma_
_kooma_

7

Pitipä tulla itsekin kommentoimaan :) Eivät nuo halvimmat Samsungit (itsellä oli Galaxy Mini) nyt niin huonoja ole kuin artikkeli antaisi ymmärtää. Ainakin oma puhelimeni oli erittäinkin sulava toiminnoissaan sekä sillä pelaili kyllä Angry Birdsejäkin ilman ongelmia (prossu "vain" 600MHz @ Galaxy Mini). Muutoin laatu nyt on mitä on, eli sitä en sen enempää kehu, eikä heiveröisistä muovikuorista sellaista vaikutelmaa voi saadakkaan. Harmittaa edelleen että oma Samsung sai merelliset antimensa, eikä suostu rätisemistä enempää itsestään antaa. Mutta eipä tuo nyt maailmanloppu ollut, tilalle kun tuli Sony Ericssonin Xperia Active.
Mitä itse vertailuun/katselmukseen tulee, niin artikkelin perusteella tuota voinee suositella kuitenkin useille jotka kaipaavat yksinkertaista mutta kuitenkin toimivaa älypuhelinta josta ei kuitenkaan tarvitse itseään maksaa kipeäksi. Sovellus kaupoista en sano juuta enkä jaata, varsinkaan kun tuosta WP kaupasta ei ole henkilökohtaisia kokemuksia. Android sovellusten määrä kuitenkin on häkellyttävä, ja seasta löytyy niin konvehteja kuin kikkareitakin. Itselle mieluisat sekä käytetyimmät sovellukset pyörivät jo tuolla Minilläkin joten ainakaan itse en enempää tehoja tarvitse.
Mites muuten tuo Nokian kartta sovellus? Google Maps näyttää myös osan saarista merellä, vene reittejä sekään ei hallitse, mutta onkos vesistöissä liikkujilta kokemuksia noista Nokian kartoista?

Vastaa
hamsu2
hamsu2

8

Nokian kartat näyttää puhelimessa kaikki saaret saaristosta laiva reitteineen,tein piruuttaan puhelimella yhen reitinkin kökarista tampereelle niin näytti senkin: Aja 310,2 km 4 tuntia 51 minuuttia,Turusta kökariin näyttää kiemurtevan sinisen tienkin meren yli,ja mikä estää lataamasta myös google mapsiä nokiaan,mulla se on aina ollu joka noksussa

Vastaa
jusa97
jusa97

9

Onkohan tässä Lumia 610:ssä kestävempi akku kuin Lumia 710:ssä? Ainakin tiedoissa luki mutta en tiedä sitten ku nää on melkosia akkusyöppöjä nää älypuhelimet.

Vastaa
arttuj
arttuj

10

Onko tosiaan niin, ettei Skype asennu Lumia 610:iin ??? Olen hankkimassa puhelinta eräälle, joka tarvitsee Skypeä lähes päivittäin, muista ominaisuuksista ei niin suurta väliä.

Vastaa
laturi88
laturi88

11

Todella hyvä artikkeli hyvästä peruspuhelimesta. Sehän ikuinen paradoksi että nuorilla on yleensä vähiten rahaa, mutta kovimmat tekniset vaatimukset. Tämän hinta/laatu-suhde taas parani kun Nokia laski hintoja.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
eath (vahvistamaton)

12

No jos mulla Samsung Galaxy Minillä kestää avata whatsupp ja kirjoittaa viesti n. 5 sekuntia, niin tällä luurilla siihen menee helposti se 30-40s. En voi siis tällä hetkellä suositella.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.