Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Ensituntuma Nokian uusista Lumia-puhelimista: osa suurempaa palapeliä

8
Teemu Laitila

Ensituntuma Nokian uusista Lumia-puhelimista: osa suurempaa palapeliä
Nokian eilinen Lumia-julkistus sai ristiriitaisen vastaanoton, kun uutuudet eivät olleet tarpeeksi vakuuttavia estämään Lumioiden heikkojen myyntilukujen aiheuttamaa kurssilaskua, mutta samaan aikaan laitteiden muotoilua sekä kameraa kehuttiin tekniikkasivustoilla.

Nokia oli ladannut julkistukseen paljon odotuksia ennakkovihjailuillaan, jotka kuitenkin saivat monet odottamaan enemmän kuin mitä Nokia lopulta toimitti. Ominaisuuksiensa puolesta eilen julkaistut Lumia-mallit ovat vähintään samalla tasolla kilpailijoidensa kanssa, mutta odotetun teknologisen harppauksen sijaan kyseessä on kuitenkin enemmänkin evolutiivinen parannus ensimmäisen sukupolven Lumia-malleihin nähden.
Lisäksi eilisessä julkistustilaisuudessa kävi ilmi, että Nokia ei ole vieläkään päässyt eroon vanhasta paheestaan. Laiteet on nyt paljastettu, mutta laitteet tulevat myyntiin "tämän vuoden puolella" ja hintakin jäi salaisuudeksi.

Nokian uusi lippulaiva on 4,5 tuuman näytöllä varustettu Lumia 920, jonka sisuksista löytyy muiden uusien Windows Phone -laitteiden tapaan Qualcommin kaksiytiminen Snapdragon-prosessori. Nopeutta laitteessa todennäköisesti riittää ja sisuskalujen samankaltaisuuden vuoksi Windows Phone -valmistajat joutuvat kilpailemaan muilla ominaisuuksilla.


Lumia 820, Lumia 920 sekä Samsung Galaxy S II.

Nokia yrittää myydä lippulaivaansa vanhoilla tutuilla vahvuuksilla. Yhtiö lupaa kameran olevan huomattavasti muita valmistajia parempi ja ClearBlack-tekniikan seuraajan PureMotion HD+:n ansiosta näytön kuvan luvataan pysyvän terävämpänä nopeassakin liikkeessä. Uusi nimihirvitys tarkoittaa käytännössä tietokonenäyttöjen mainoksista tuttujen vasteaikamittausten tuomista myös puhelimiin. Lisäksi uutta näyttöä pystyy käyttämään jopa hanskat kädessä tai esimerkiksi pitkillä kynsillä (ja millä tahansa muulla esineellä).

LCD-näytön resoluutio on epästandardi 1280x768, josta juontaa juurensa myös HD+ -nimitys. IPS LCD -paneeli ei ole missään tapauksessa huono, mutta verrattaessa vierekkäin Lumia 820:n AMOLED-paneeliin, musta ei näytä yhtä mustalta ja kirkkauskin jää pikkuveljeä heikommaksi.

Kolmas Nokian tunnusmerkki on ehdottomasti muotoilu, jonka peruspiirteet ovat säilyneet Lumia 920:n ulkoasussa. Lumia 920 yhdistää Lumia 800:n (ja N9:n) pyöreäreunaisen lasin Lumia 900:n isompaan kokoon. Laite on edelleen paksumpi kuin monet kilpailijansa, mutta takakannen pyöristetyn muotoilun ansiosta se istuu hyvin käteen ja paino on käytännössä tottumiskysymys.


Lumia 920 ja Samsung Galaxy S IIUudet Lumiat kokovertailussa

Puhelimesta löytyy useampia värivaihtoehtoja, jotka erottuvat edukseen älypuhelinten tummanpuhuvasta massasta. Lumia 920 on kiistatta hyvän näköinen ja omalla tinkimättömällä muotoilulinjallaan Nokia osoittaa, että älypuhelimen ei tarvitse olla pelkkä musta läpyskä.

Yksi laitteen erikoisuuksista on tuki langattomalle lataukselle. Erikseen myytävä latausalusta perustuu Qi-standardiin, joten erilaisia latausalustoja sekä julkisia latauspisteitä tullaan todennäköisesti näkemään jatkossa. Kun langaton lataus yhdistetään NFC-tekniikkaan, saadaan kaiutin, joka soittaa musiikkia ja lataa puhelinta vain asettamalla laitteet päällekkäin.


Lumia 820 lataustelineessäLumia 820 ja JBL:n NFC:tä ja langatonta latausta tukea kaiutin

Nokian kannalta merkittävin uudistus oli ehkä optisen kuvanvakaimen tuominen lippulaiva-Lumiaansa. Kamera on brändätty PureView-nimellä, mutta Nokia 808 -mallista tutun jättiläissensorin sijaan PureView-tarkoittaa tässä tapauksessa vain kuvanlaatua, joka saavutetaan yhdistämällä useampia tekniikoita samaan pakettiin. Nokian mukaan kuvanvakaimen ansiosta laitteen pimeäkuvausominaisuudet paranevat merkittävästi ja yhtiön omien esittelykuvien perusteella näin tosiaan vaikuttaisi olevan. Hämäräkuvausta helpottavat myös f/2.0-aukkoon yltävä optiikka ja takaa valotettu kuvakenno. Kuvanvakaimesta on luonnollisesti hyötyä myös videokuvauksessa.

Lisää uudistuksia on tapahtunut ohjelmistopuolella, mutta lehdistölle esitellyissä Lumioissa ei ollut käytössä vielä lopullista versiota Windows Phone 8 -järjestelmästä.

Keskihintainen Lumia-malli 820 jää paitsi monista lippulaivan hienouksista. Kamera ei ole PureView-brändätty ja siitä puuttuu lippulaivan kuvanvakain. Näytön koko on 4,3 tuumaa ja näyttötekniikkana on AMOLED, joka näyttää erittäin hyvältä. Resoluutio on kuitenkin harmillisesti jäänyt edellisen sukupolven tasolle 800x480 kuvapisteeseen.


Lumia 820:n AMOLED-näyttö lähikuvassa

Lumia 820 myös poikkeaa Nokian muotoilulinjasta, mutta puhelimesta on silti onnistuttu tekemään persoonaallisen ja tyylikkään näköinen. Lumia 820 on huomattavasti ohuempi kuin Lumia 920 ja sen kuoret ovat irrotettavissa, mikä mahdollistaa myös akun vaihtamisen. Lumia 820:n myötä Nokia tuokin vanhat kunnon värilliset irtokuoret takaisin puhelimiin. Kuorien vaihdolla on myös käytännön merkitys, sillä erikseen myytävien kuorien avulla Lumia 820 saadaan tukemaan langatonta latausta. Lisäksi tarjolla on erikoiskestäviä kuoria kovempaan käyttöön.


Lumia 820 ja vaihtokuoria

Irrotettavat kuoret eivät pärjää laatuvaikutelmassa yhdestä palasta koostuvalla polykarbonaattirakenteelle ja Lumia 820 kohtaa todennäköisesti kritiikkiä "ämpärimuovinsa" vuoksi. Kuoret eivät silti ole hassuman tuntuiset ja ainakin Galaxy S II -puhelimeen tottuneelle muovikuoret eivät ole erityinen kauhistus.

Mitä Nokian eilisestä julkistuksesta sitten jäi käteen? Omasta mielestäni julkistus ei ollut erityinen pettymys, mutta myös se paljon puhuttu wau-efekti jäi puuttumaan. Kamera ei PureView-nimestä huolimatta vedä vertoja 808:n laadulle ja sen myötä PureView muuttui vain yhdeksi markkinointitermiksi muiden joukossa. Silti Nokian päätös PureView-nimen hyödyntämisestä on ymmärrettävä eikä kameran laadussa ole ainakaan nykyisen vajavaisen kokemuksen perusteella valittamista. Oikean kuvanvakaimen tuominen puhelimeen on todellinen saavutus, jonka merkitys tuntuu hukkuvan jättiläiskennoa odottaneiden pettymyksen alle. Langaton lataus on mielenkiintoinen kuriositeetti, mutta se tuskin riittää yksinään nostamaan Nokiaa suosta.


Kameran ympäristö, joka aiemmista malleista poiketen on valmistetty kovemmasta materiaalista, minkä pitäisi vähentää naarmuuntumista.

Vaikka eilistä julkaisua on kuvailtu eri tahoilla "Nokian kohtalonhetkeksi", loppujen lopuksi uudet Lumiat ja niiden speksilista ovat vain osa isompaa palapeliä. Puhelimiin tulevan Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmän virallinen lanseeraus on vielä edessäpäin ja Microsoft on pysytellyt harvinaisen vaitonaisena uutukaisensa lopullisista ominaisuuksista. Toinen merkittävä pimentoon jäänyt seikka oli puhelinten tuleva myyntihinta, jota Nokia ei odotusten mukaisesti suostunut vielä paljastamaan. Myös myyntiintulon aikataulu kuitattiin epämääräisellä "loka - joulukuussa" toteamuksella.

Huolimatta siitä, että puhelimet eivät onnistuneet aiheuttamaan suuria tunteita mobiilitekniikkaa tiiviisti seuraavien parissa, älypuhelinkäyttäjien iso massa kuitenkin ratkaisee lopulta tuotteen menestyksen. Nokian, sen operaattorikumppaneiden ja ennen kaikkea Microsoftin markkinointipanostuksilla tulee olemaan vielä iso merkitys siinä, miten puhelinta saadaan myytyä tavalliselle kuluttajalle, kunhan puhelimet vain saadaan ajoissa kauppoihin asti.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (8)

Pussel (vahvistamaton)

1

"Puhelimiin tulevan Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmän virallinen lanseeraus on vielä edessäpäin..."

Eli sama virsi jatkuu: "odottakaas sitten kun..."
Ja WP8:n kotinäyttö kyllä näyttää palapeliltä.

Vastaa
allu_k
allu_k

3

"Omasta mielestäni julkistus ei ollut erityinen pettymys, mutta myös se paljon puhuttu wau-efekti jäi puuttumaan."

Olen tismalleen samaa mieltä. Odotin jonkinnäköistä jymypommia, mutta näimme kaksi huippuluokan älypuhelinta. Kunhan 920:n hinta ei nouse kohtuuttomasti 500e:n yläpuolelle, lähtee varmasti minun mukaani.

Vastaa
allu_k
allu_k

4

2: Mikä siinä Androidissa on nyt niin ihmeellistä. Kokeilin kaverin HTC One S:ää, ja tuntui hirveän sekavalta verrattuna iPhoneen tai N9:iin. Asetusvalikot aivan utopiaa.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

7

@1
Oli jo ennalta tiedossa, että WP8 lanseerataan myöhemmin. Joten jos se yllätti, niin oma moka. ;)
WP8:n kotinäyttö näyttää paljon paremmalta kuin edeltäjänsä. Ei toki varmasti miellytä kaikkia, kun on täysin erilainen kuin iOS tai Android. Sitähän Nokia kait tavoitteli Windowsin valinnalla...

@5
Mitä väliä?
Jos tuote on hyvä, se kelpaa minulle.
Sinulle ilmeisesti kelpaa tuote joka on myynyt hyvin. ;)

Vastaa
MrSefe
MrSefe

8

Itse olin positiivisesti yllättynyt siitä mitä Nokialla oli tarjota. Ehkä ei ollut odotukset kovin korkealla :)

Langatonta latausta olen kannettaviin laitteisiin odottanut ties kuinka kauan. Tuo yhdistettynä WP:n automaattiseen langattomaan synkronointiin helpottaa ainakin omaa elämääni.

Lisäksi olin todella yllättänyt että olivat saaneet tuotantomalliin asti jo noita Scaladon tekniikoita. Nokiahan osti puljun käsittääkseni vasta pari kuukautta sitten.

Hanskat kädessä toimiva näyttö? Kyllä kiitos. Juuri tällaisia käytännön helpotuksia kaipaan. Vähät suoritintehosta ja muistin määrästä jos käytettävyys ei ole kunnossa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja