Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

PureView ja PureMotion HD+ -ominaisuudet selitettynä

9
Janne Häyrynen

PureView ja PureMotion HD+ -ominaisuudet selitettynä
Helmikuussa Nokian julkistaman 808-mallin PureView kameratekniikka pyrki parantamaan kännykkäkuvia erityistarkalla 41 megapikselin kennolla. Se toi parempia zoomausominaisuuksia sekä pyrki parantamaan hämäräkuvausta ylinäytteistyksen avulla. Toisen sukupolven PureView-kamera Lumia 920:ssa pureutuu kännykkäkuvauksen heikkouksiin eli hämäräkuvaukseen ja videokuvaukseen eri tavalla, optisen kuvanvakautuksen ja pienten rakenteellisten muutosten keinoin, kohtuullisempaa 8.7 megapikselin takaa valotettavaa BSI-kennoa käyttäen.

Kennon kokonaistarkkuus on siis 3552x2448 pikseliä, josta käytössä kuvasuhteesta riippuen joko 8 megapikseliä (3264x2448) 4:3 kuvasuhteella, tai 7.1 megapikseliä (3552x1998) 16:9 laajakuvaformaatissa. Nokian kantava idea uudessa Lumia 920 -mallin kamerassa on saada kennoon mahdollisimman paljon valoa mahdollisimman pienillä vääristymillä. Tässä auttaa paitsi uusinta tekniikkaa käyttävä takaa valotettu kenno, myös tavallisia kännykkäkameroita suurempi f/2.0 valotusaukko.

Nokian käyttämä kenno on noin 10 prosenttia suurempi kuin muiden vastaavalla tarkkuudella käyttämät. Yhdistettynä optiseen kuvanvakautukseen nämä ominaisuudet tuottavat PureView-kuvanlaatua niin hämäräkuvauksessa kuin videokuvauksessa. Automaattinen tarkennus toimii lähimmillään 8cm päähän.

Optinen kuvanvakain on toteutettu "kelluvalla linssillä"

Kännykkäkameroissa vielä vähän käytetty optinen kuvanvakautus on toteutettu Lumia 920:ssa niin, että koko optinen koneisto liikkuu. Kännyköiden miniatyyrikamerat huomioiden tämä ratkaisu oli tarpeellinen teknisen toteutuksen näkökulmasta. Lisäksi kuvanvakautuskoneistossa on sisäinen liikesensori, joka mahdollistaa tarkemman ja nopeamman reaktioajan koneistolle kameran liikkuessa, vaikka liikkeen taajuus vaihtelisi laajasti. Koneisto pystyy korjaamaan jopa noin 500 liikahdusta sekunnissa, noin 50 prosenttia enemmän kuin perinteiset optiset kuvanvakaimet.
Normaalisti 1/30 sekuntia pidemmät valotusajat näkyvät kuvassa sumentumisena kameran tärinän vuoksi. Nokian mukaan jopa 1/4 sekunnin valotusajat ovat nyt mahdollisia kehittyneen kuvanvakautuksen avulla kuvan terävyydestä tinkimättä. Valokuvauksen lisäksi optinen kuvanvakautus parantaa videokuvausominaisuuksia vähentämällä tarkoituksetonta tärinää ja liikettä kuvassa. Uudemmassa PureView toteutuksessa salamana on lyhytpurskeinen LED, joiden kehitys on mahdollistanut kondensaattorilla varustetun xenon-salaman korvaamisen.Ohjelmistopuolella Windows Phone 8 tuo kuvankäsittelyyn arkkitehtuurin, joka on viilattu toimimaan yhdessä PureView-kameran kanssa. Kuvankäsittelyalgoritmit kattavat muun muassa automaattisen tarkennuksen, valotuksen ja valkotasapainon säädön, sekä sisältävät visuaalista kohinaa vähentävän ominaisuuden.

HD-näyttöä markkinoidaan PureMotion HD+ -tekniikalla

Kameran takaa Lumia 920 -puhelimessa löytyy 4,5 tuuman PureMotion HD+ -kosketusnäyttö. Nokia lupaa nopeutta ja kirkkautta kuvaan, sekä kosketusnäyttöön käytettävyyttä kapasitiivista Super Sensitive Touch -tekniikkaa käyttäen. LCD:hen pohjautuvan 1280x768 resoluution näytön vasteaikaa on parannettu ohjaamalla yksittäisiä pikseleitä hetkellisellä ylijännitteellä, jolloin värinmuutokseen kuluvaa aikaa saadaan lyhennettyä.

920-mallin tapauksessa yksittäisen pikselin värinmuutokseen kuluva aika on 9ms, joka on yhtiön mukaan parhaimmillaan jopa 2,5 kertaa parempi kuin kilpailijoilla. Tämä Nokian mukaan tuo markkinoille kännyköiden parasta videokuvanlaatua jopa 60 ruutua sekunnissa. Näytön tarkkuus tuumaa kohti on 332PPI, ja valaistustasoja ohjataan 8-bittisesti, eli eri kirkkausasteita on 256.

Näytön dynamiikkaa ja kontrastia on kehitetty ClearBlack-tekniikasta edelleen. Vain vähän valoa heijastavan pinnan lisäksi PureMotion-näyttö käyttää hyväkseen taustavalosensoria jonka avulla näytön kirkkaus säätyy automaattisesti valaistusolosuhteisiin sopivaksi. Näytön korkea valaistustaso yhdessä ohjelmistopohjaisen kontrastin lisäämisen kanssa parantaa laitteen käyttöominaisuuksia kirkkaassa valossa. Erityinen korkean taustavalotason tila parantaa näytön käytettävyyttä myös ulkona auringonvalossa. Nämä ominaisuudet toimivat automaattisesti ilman, että käyttäjän tarvitsee niitä erikseen säätää.

Super Sensitive Touch -teknologia lupaa että näyttö reagoi kosketukseen paljaan sormen ja styluksen lisäksi myös hanskat kädessä, tavallisella kynällä tai sitten kynnellä käytettäessä. Superherkkä näyttöteknologia on peräisin Synapticsin ClearPad Series 3 -näyttöratkaisusta.

Kommentit (9)

stjjjjklt54g (vahvistamaton)

1

Kapasitori ei ole suomen kieltä. Lienette tarkoittaneet kondensaattoria?

Vastaa
joujou! (vahvistamaton)

3

kyllä ainakin tuon tekstin perusteella todella hyvä puhelin olisi. pitäisi parasta laatua olla tällä hetkellä ainakin prkle. ja silti kitistään jotain joutavia. ei oo pakko nokiaa ostaa ei.

Vastaa
Ejurr (vahvistamaton)

6

Niin onko tuo näyttö nyt sitten varustettu Pentile -matriisilla vai ei? Ei tullut jutusta selville.

Vastaa
PJL78
PJL78

7

Mitä!? Odottiko joku oikeasti, että kuvat ja videot ovat oikeasti kuvattu Lumia 920:lla? Kyseessä on aivan selvästi ollut vain havaintoesitys ominaisuuksille - markkinointiin, ei itse laitteen esitys. Näitähän näkee joka päivä.

Puhelin on joka tapauksessa markkinoiden paras kun tulee.

Vastaa
Anestic
Anestic

9

Eikö tuo pureview-tekniikka tarkoittanut sitä pixelpinningtekniikkaa. Nyt on otettu vain nimi ja lyöty perintaisen kännykkäkameran kylkeen. Saattaa kamrapuolella vähän v.....taa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja