Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Analyytikot: Elopin aika on käymässä vähiin

32
Manu Pitkänen

Analyytikot: Elopin aika on käymässä vähiin
Vuonna 2010 Nokian toimitusjohtajan saappaisiin palkatun Stephen Elopin aika alkaa käydä vähiin, kertoo Reutersin haastattelemat analyytikot ja sijoittajat. Parempaa huomista jaksetaan heidän mukaansa odotella vuoden 2013 alkuun asti, mutta ei sen kauempaa.

Vaikka Nokian tuotteet ovatkin jossain määrin kilpailijoita edistyneempiä, ei niissä ole tarpeeksi vetovoimaa kuluttajien mielenkiinnon herättämiseen. Tämä saattaa näkyä konkreettisesti tämän joulun puhelinmyynnissä. Applen iPhone 5:n uskotaan käärivän tänäkin vuonna kermat päältä, minkä puolesta puhuvat ensimmäiset tiedot puhelimen ennakkomyynnitä. Lumia 920:n menestys on toistaiseksi arvoitus, mutta ainakaan Reutersin haastattelemat analyytikot eivät jaksa olla optimistisia.
Reutersin jutussa joulun katsotaan olevan jo menetetty peli Nokian kannalta. Danske Investin Juha Variksen katse on jo ensi vuoden keväässä, jolloin on myös Elopin viimeinen mahdollisuus onnistua. Androidiin tukeutuminen on yksi vaihtoehto, mutta tähän korttiin tartutaan todennäköisesti vasta äärimmäisessä hädässä. Tällöinhän Nokia myöntäisi Windows-strategian epäonnistumisen.

Kommentit (32)

jannetaaaa (vahvistamaton)

2

Millä tavoin Nokian uusissa puhelin malleissa ei ole vetovoimaa? Itse ainakin haluan 920 lumian jos hinta on kohtuullinen. Puhelinhan on erinomainen. Loistava kamera. Langaton lataus? Joo kyllä kiitos. Maailman parhaat kartat? Joo kelpaa. Hyvä huolto. Ja ennen kaikkea puhelin. Erinomaiset kentät ja hyvä äänen laatu verrattuna esim samsungin vastaaviin mitä olen käyttänyt. Tuskin akkukaan mikään huono on.

Olen itse käyttäny linux käyttöjärjestelmää noin 15 vuotta. Onhan se hieno käyttöjärjestelmä mutta mulle on ihan sama kumpi on puhelimessa windows linux symbian... kohan homma toimii. Ei minua henk kohtaisesti kiinosta onko puhelimassa saatavina 100,000 tai 500.000 aplikaatiota. Käytän itse kuitenkin puhelimessa varmaan noin 5 eri sovellusta.

Miksi tämä puhelin ei pärjäisi? Tämähän syö kilpailijansa.

Vastaa
nervuli
nervuli

3

Jos Elop potkaistaan pihalle, minkä suunnan Nokia valitsee? Vaihtaako uusi toimari samantien takin ja uutta käyttöjärjestelmää tilalle?

Toivon kyllä, että Nokia pelaa Windows Phone korttinsa loppuun saakka.

Vastaa
johtaja59
johtaja59

4

Uusi tj ilmoittaa Jollalle, että Nokia on sen puhelimien valmistaja ja asiakkaat kiittää.
Lisäksi Lumia 930 julkaistaan oikealla PureView kameralla niille jotka ostavat puhelimen kameran takia.

Vastaa
jonppaa
jonppaa

5

"Vaikka Nokian tuotteet ovatkin jossain määrin kilpailijoita edistyneempiä, ei niissä ole tarpeeksi vetovoimaa kuluttajien mielenkiinnon herättämiseen."

Vastaa
jake se minäkin (vahvistamaton)

6

Lumia ei kelpaa, koska siinä on MS:n Windows käyttöjärjestelmänä, Ja MS hävitti Suomesta yli 10 000 työpaikkaa.

Vastaa
syrtek66
syrtek66

7

Elop ja Nokia on pannnut paljon juuri windows 8 ekosysteemin varaan vaikka tätä ei ole viime aikoina mainittu sanallakaan. Kuten @2 kirjoitti, kuluttajilla on yksi hailee mikä käyttis luurissä pyörii, ei sillä juuri muuta tehdä kuin soitetaan ja tekstaillaan, siihen mikä tahansa luuri käy.

Kuluttajille sana Windows ei ole seksikäs ja Windows phoneille on ladattu turhan paljon onnistumisen paineita jotka on liian suuria varsinkin kun itedtään mikä massa Androidilla ja iPhonella on takanaan. Window puhelimet eivät voi mitään myyntimenestyksiä muutamaan vuotetaan jos koskaan.

Vastaa
arivesa
arivesa

8

Varmaan 920 on WP8:sta huippua.Jos kuvanvakautin etc.yritetään maksattaa asiakkaalla,kuten kuuluisi,on myös hinta huippua.Eli myynti pientä.

Jos antavat kaupanpäälle,tyhjenee kassa.Minkäs tekevät? MS käytti Nokiaa tarvitsemansa verran hyödykseen.Lie melko valmista,kun HTC-kumppanuus on jo julkaistu.

Nokian Weber tämän happamana kiteytti:Nokia avaa pelin,HTC tulee ja korjaa potin.Ehkä siksi,että kun tekevät pääosan itse,eivät ole vain osien ostaja,kapasiteetti ja hinta(ei vielä tiedossa)ehkä osuvat kohdalleen.

Joten myyntivolyymi varmaan moninkertainen,lisenssimaksut/kpl,luulen.

Vastaa
mattihunttala (vahvistamaton)

9

Nokian lisäarvo Windowsille WP7.5 tai WP8 on muotoilu,karttapalvelut ja kamera - tällä hetkellä. Elop laittoi kaiken sen varaan että Microsoftin ekosysteemi kasvaa ja tulee Applen ja Androidin rinnalle. Siihen on mahdollisuudet kun iphone5 ei tuonut mitään uutta (Steve Jobs kuoli) ja androidia uhkaa fragmentoituminen eli esim. kaikki sovellukset ei toimikkaan kaikissa versioissa tai valmistajien variaatioissa. Ja kello käy nimenomaan tähän suuntaan eli aika on Elopin ja Nokian puolella mutta kestääkö analyytikoiden ja pörssisorttaajien kantti ... tai lehdistön , se jää nähtäväksi .

Vastaa
arivesa
arivesa

10

@9
Pörssi on(ilman antia)nollasummapeli.Ei vaikuta yritykseen,paitsi imagoon.
Tuntien välein nouseva ja laskeva kurssi siirtää vain rahaa ulkopuolisten toisten taskusta toisiin.Tärkeää vain spekulanteille.
Nokian,kuten muidenkin pärjääminen,riippuu aivan toisista asioista.
Jos myynti vetää,tuotanto toimii,ja hinta tuo nettoa,hyvä.
Muuten ei hyvä.Nähtäväksi jää.

Vastaa
Yanne
Yanne

11

@2, Muistatko Betamax vs. VHS? Ehkä et, mutta paras tekniikka ei suinkaan aina voita. Lumia 920 on ominaisuuksiltaan erittäin kilpailukykyinen laite, mutta jos brändi ja käyttöjärjestelmä ei kuluttajia kiinnosta, niin sitten ei kiinnosta.

Asiakas on aina oikeassa, joten jos kuluttajat hylkivät Nokiaa Windowsin vuoksi, niin sitten Nokian pitää vaihtaa käyttöjärjestelmää (tai pikemminkin tuoda Android Windowsin rinnalle).

Nokian tilannehan on sikälikin ikävä, että kohta edes brändillä ei ole jotain Motorolaa tai Ericssonia kummempaa arvoa... Samsung ja Apple dominoivat markkinoita, ja muille ei jää kohta kuin roposet.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

12

Siis artikkeli perustuu iPhone 5 tulevaan joulumyyntiin?

Kovin kaikki perustuu nykyaikana uutisissa tapahtuvaan hypetykseen tai mollaukseen.

Mutta toisaalta niillä juuri saadaa ihmiset tekemään juuri niin kuin halutaan. Äly hoi älä jätä. Minulle molemmat yhtiöt ovat samaa sontaa, vain eri syistä.

Nokia teki pahoja strategia virheitä ja oli melkein kaataa koko yhtiön. Eikä Microsoftin maine nyt niin hyvä ole. Apple taas lentää hypetyksen ja lakimiesten voimalla eteenpäin, kunnes muoti ilmiö menee ohi.

Vastaa
Jeisus (vahvistamaton)

13

@11, hieman eri asia kuitenkin tuo Betamax vs. VHS koska nyt mukana ei ole mm. pornoteollisuutta kääntämässä päätä suuntaan tai toiseen.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

14

"Applen iPhone 5:n uskotaan käärivän tänäkin vuonna kermat päältä, minkä puolesta puhuvat ensimmäiset tiedot puhelimen ennakkomyynnitä."

Hei toimitus, hieman kritiikkiä peliin nyt taas!!
Mitä iPhonen ennakkomyynti kertoo mistään? iPhonen enakkomyynnissä varmasti 90% on niitä Apple-faneja, jotka ostavat luurin joka tapauksessa. Esimerkiksi tämä yksi Radio Novan aamun juontaja. Hänhän tiivistetysti ilman suurempaa perustelua tms. sanoi "ostan sen joka tapauksessa".

Ei sillä, muuten uutinen on ihan faktaa. Kyllähän Nokian WP-polun täytyy alkaa tuottamaan jotakin tai muuten alkaa oleen vitsit vähissä. Monien nettikyselyjen (Minkä näistä ostaisit/haluaisit tyyppiset) mukaan Lumia 920 on herättänyt ansaittua huomiota ja ollut halutuin uusista lippulaivoista.

Toivon parempaa huomista Nokialle ja menen ehdottamasti tutustumaan uusiin Lumioihin, kun ne kauppoihin saapuu.

Vastaa
semmostakessee (vahvistamaton)

15

"Monien nettikyselyjen (Minkä näistä ostaisit/haluaisit tyyppiset) mukaan Lumia 920 on herättänyt ansaittua huomiota ja ollut halutuin uusista lippulaivoista."

Totta, mutta arvelisin että suurin osa näistä kyselyihin osallistuneista onkin "tech-enthusiasteja", jotka kiinnittävät keskivertokuluttajaa enemmän huomiota spekseihin.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

16

@10
Kyllä on hieno sana tuo "nollasummapeli". =)
Jos pörssi on nollasummapeli, niin kyllähän se tottavie silloin vaikuttaa yrityksiin - toisen voitto on toisen tappio. Ja lehdistö hoitaa loput, tai ainakin kovin yrittää, ikävä kyllä... Kuten #9 osuvasti kirjaili.

@11
Mikä olisi Nokian tilanne ja asema, jos WP:n sijasta olisi siirrytty Androidiin? Olisiko Nokia siten yhtäkkiä petrannut ja olisi nykyisin kolmen kärjessä? Olisiko Nokia siten yhtäkkiä kelvannut Jenkkimarkkinoilla?
Itse en usko, että olisi merkittävästi paremmassa asemassa. Aikataulu olisi ehkä voinut olla nopeampaa Androidin toistaiseksi nopeamman kehitystahdin vuoksi.
Eniten Nokian asemaan vaikuttanut asia on kuitenkin Symbianin lynkkaus, joka varmaan kaikkien mielestä meni niin sanotusti metsään...

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

17

@15
Voi olla. Toisaalta kaikkien intoilijoiden perässä tulee aina ne toisia seuraavat.
Ja toisaalta miten Apple-fani eroaa "tech-enthusiasteista"? Vähintään yhtäläisyyksiä löytyy. Kenties tässä kohtaa Nokian tappioksi isoin ero on, että toiset ostaa silmät kiinni, kun toiset kuitenkin harkitsee asiaa ensin.

Vastaa
aSiantuntija (vahvistamaton)

18

Itselle tuo Lumia ei ole edes vaihtoehto. Sen sulkee käyttöjärjestelmävalinta pois. Tämä nykyinen Lumia oli pettymys. Videon siirto hankalaa (jos ei ole muuta kuin gprs yhteys), bluetoothin toimista muiden laitteiden kanssa todella ala-arvoista (ei siis toiminut esim. S3:n ja iPhione 4S:n kanssa). Muut käyttikset kuin windows rajoittaa luurin käyttöä. Eikä asetusten viilaamista voi tehdä (aikojen muuttaminen toiminteisiin aika rajoitettu/ei ollenkaan).

Vastaa
tonkie
tonkie

19

@18 miten se videon siirto eroaa muista mobiilikäyttöjärjestelmistä käytettäessä ainoastaan gprs-yhteyttä? Mitä tulee bluethooth-yhteyteen niin yleensä tangoon tarvitaan kaksi. Olekto varma, ettei ongelma ole toisessa laitteessa?

Uutiseen; Nythän Elopilla on vasta mahdollisuus näyttää omat korttinsa. Joulumarkkinoiden jälkeen saadaan vasta osviittaa kyseisen herran strategian toimivuudesta.

Vastaa
esa-anssi (vahvistamaton)

20

@18. Nyt et kyllä tiedä mistä kirjoitat. Mikä vika käyttöjärjestelmässä? Paremmin se toimii kuin Android.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

21

@19
"Uutiseen; Nythän Elopilla on vasta mahdollisuus näyttää omat korttinsa. Joulumarkkinoiden jälkeen saadaan vasta osviittaa kyseisen herran strategian toimivuudesta."

Totta. Nyt on se Nokian oikea WP-tuleminen. WP7.5 kelkkaan tulivat jälkijunassa. Nykyiset askelmerkit lupaa hyvää WP-markkinoilla. Nyt tarvitaan enää WP:n läpimurto/markkinoiden hyväksyminen.

Vastaa
Yanne
Yanne

25

@13, ei ole pornoteollisuutta vaikuttamassa, mutta sen sijaan on "app-teollisuus" ylipäätänsä vaikuttamassa, ja muutenkin Apple ja Samsung ovat saavuttaneet käyttäjämäärissäkin "kriittisen massan", joka ruokkii itse itseään ihan vaan brändin vuoksi.

@16, ei Nokialla välttämättä menisi Androidin kanssa paljon nykyistä paremmin, mutta tuskin huonomminkaan. Androidissa olisi ainakin ollut se etu, että se olisi ollut "valmis" käyttöjärjestelmä jo vuoden 2011 alussa, eikä puolivalmis torso kuten WP 7(.5).

No, joka tapauksessa eiköhän Nokian kohtalo selviä ensi kevääseen mennessä. Jossei WP8 -luurit ala mennä kaupaksi, niin pakkohan niiden on sitten miettiä muita strategioita. Mutta ylipäätänsä Nokia teki virheen, kun sitoutui näin tiukasti Microsoftin kelkkaan. Kaikki ovet olisi pitänyt pitää avoimina.

Vastaa
Kanarelli123
Kanarelli123

26

@12 Puhut asiaa, komppaan.

Täytyy kyllä sanoa, että Nokia Android saisi minut todella innostumaan; Lumioiden ulkokuori, tehokas prossu/näytönohjain ja hyvä RAM, 4,5" näyttö, PureView ja kaunis ja toimiva Nokian oma käyttöliittymä, joka koostuisi vaaleasävyisistä väreitä, kuten vaaleansininen ja -vihreä. Hinnaksi vielä 400-500€ niin olis kyllä must buy.

Vastaa
arivesa
arivesa

27

@16:
Siis miten? Yksityiset sijoittajat ostavat ja myyvät samoja,nykyisin elektronisia virtuaaliosakkeitaan toinen toisilleen.Ei yritys.

Tietsikkaohjelmilla shortaten,ostaen ja myyden.
Miten tämä jälkipeli voisi vaikuttaa yrityksen toimiin,mitenkään?
Yritysten,alunperin substanssiin perustuneet osakehinnat,ovat muuttuneet pelureiden pelimarkoiksi.Spekulaatio rehottaa,vain ylös/alas-liike,n.15 min välein,heitä kiinnostaa.Kurssi on sinänsä yhdentekevää.

Juuri luin NYFT-lehdestä,kuinka tämä Nokialla shorttaaminen on mennyt jo älyttömyyksiin.Sentti tai vajaa,riittää syyksi tietsikka-kaupantekoon.

Fazit:Pörssikurssi ei kerro mitään mistään todellisesta.
Se on spekulanttien arvauskenttä,toisiaan,ei yritystä vastaan.

Vastaa
Robustus
Robustus

28

Tämän parempaa momentumia läpilyöntiin Nokialla ei ole eikä heti tule. iPhone petti pahasti odotukset, Androidilla ei ole mitään maata kaatavaa tarjolla, Nokialla sen sijaan tukku tuoreita innovaatioita ja ennen kaikkea PureView. Täysimittainen PV pitäisi vain saada samoihin kuoriin WP8:n kanssa.

Nokian tulisi ottaa käyttöön vanha resepti Communicatorin ajoilta. Eli teknisesti ylivoimaisesti paras ja herkuin laite, mitä markkinoilta löytyy, hinnasta viis. Ne ostavat, joilla on siihen varaa. Tässä olisi kaikki Nokian osaaminen samoissa kuorissa. Sen lisäksi pitää olla markkinoiden myydyin malli, allrounder, joka on teknisesti hivenen edistyneempi kuin kilpailijoiden parhaat tuotokset; tämän aukon täyttäisi Lumia 920 oikein hyvin.

Teknisesti ylivoimaisen puhelimen tekeminen on kiinni vain Nokiasta itsestään. Tekniikka sillä on, mutta ei vain näytä olevan haluja tuotteen tekemiseen. 920:n suosio on ostajista kiinni, mutta ei se onnistu pelkästään sillä, että jotkut uskolliset fanit ylläpitävät puhelimen mainetta (kuten 808:n kanssa ilman minkäänlaista firman omaa markkinointia), vaan pitää Nokiankin satsata mainostamiseen ja luoda kattava operaattoriverkosto menekin turvaamiseksi.

Näiden lisäksi kannattaa alkaa varautua Nokia Nexuksen julkaisemiseen, eli yksi huippumalli PureView'lla myös Androidin kanssa. Applelta kannattaa kysyä, haluaisivatko he ostaa Nokialta karttapalvelut iPhoneen.

Ja lopuksi: Elopille potkut.

Vastaa
ZZboy
ZZboy

29

Nokia on käytännössä kuollut Lumioidensa kanssa, vanhaa tekniikkaa joka ei ole sopinut kuin kenkälaatikon kokoiseen muovilootaan.

Uusi iPhone 5 ja iOS6 päivittävät samalla kaikki 700000 sovellusta uudelle tasolle. Nyt on jo käynyt selväksi että iPhone 5 on ylittänyt kaikki odotukset, sekä Android että Nokia aidalla istuneet ovat päättäneet siirtyä iPhoneen, muuten noin rajua myyntiä ei voida selittää.

Hypistelin juuri kaverin uutta iPhone 5 ja vaikka se on keveämpi, huomattavan paljon nopeampi ja näyttö on kaikin puolin parempi, se ei kuitenkaan riitä tällä hetkellä jotta vaihtaisin 6kk vanhan iP4S'n uuteen, monille riittää samalla tavalla myös iP4.

Siinä onkin kova pala, käytettyjä iPhoneja saa kohtuu hintaan, niihin on järjetön määrä lisätarvikkeita, mukaan lukien langaton lataus, jos et tarvitse viimmeisintä kameraa tai pelaa paljon tehoa tarvitsevia pelejä, niin ne ovat hyviä taskuun sopivia vaihtoehtoja. Meillä kiertää porukassa iPhonet pojalta isälle ja isältä isoisälle, 3G malleja on vielä monella, mutta 2Gt ovat enimmäkseen iPod käytössä.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

32

@31
No totta kai Nokia ja Motorola on omassa kastissaan Jenkkimarkkinoilla ja Apple ja Samsung taas omassaan. Siihen lienee ilmeinen syy. Ensin mainittujen markkinaosuus on pieni ja jälkimmäisten paljon suurempi.

Olipa taas oikein hieno keksint Iltasanomilta... :p

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja