PureView-kamerat kehässä: Lumia 920 vs 808 PureView

15
Matti Robinson

PureView-kamerat kehässä: Lumia 920 vs 808 PureView
Puhelinvertailu.comin toimitus sai viime viikolla kätösiinsä Nokian uusimman, tärkeimmän ja hehkutetuimman puhelimen. Lumia 920:n teknologisista uudistuksista on mainostettu erityisesti langatonta latausta, superherkkää kosketusnäyttöä sekä tietysti PureView-brändättyä kameraa.

Päätimme testata miten kehuttu, mutta myös kyseenalaisesti mainostettu kamera pärjää markkinoiden kamerakruunua pitelevälle Nokia 808 PureViewille. Tarkempaan syyniin otimme Suomessa tähän aikaan ajankohtaiset hämäräkuvausominaisuudet, joiden Nokia kertoo olevan erityisen hyvällä tolalla Lumia 920:ssa. Samalla testasimme optisella kuvanvakaimella varustettua Lumia 920:tä myös aiemman sukupolven Lumia 800:aa ja iPhone 4S:ää vastaan.

Kuvat on otettu pääosin automaattiasetuksilla ja käsivaralla. Salaman toiminta on säädetty jokaiseen kuvaan samaksi. Kuvat on pyritty ottamaan mahdollisimman samanlaisissa olosuhteissa, mutta johtuen tekniikasta kuvissa on resoluutioeroja. Videot on otettu omatekoista telinettä käyttäen, joka välittää tärinän samalla tavoin molemmille puhelimille.


Kynä


Lumia 920

808 PureView

Lumia 800

Hyvässä valossa 808 PureViewin kamera osoittaa kyvykkyytensä. Rakeisuus on kilpailijoita selvästi pienempi.

Käytävä


Lumia 920

808 PureView

Lumia 800

Pimeässä käytävässä Lumia 920 osoittaa miksi kamera on PureView-brändätty. Optisen kuvanvakaimen ansiosta se on ainoa kamera, joka tekee erittäin pimeässä loistavaa jälkeä.
Käytävä (salama)


Lumia 920

808 PureView

Lumia 800

Salamalla käytävää kuvatessa tulee selväksi, että 808 PureViewin Xenon-salama ja ylinäytteistys ovat voittava kombinaatio.
Taivas


Lumia 920

808 PureView

Lumia 800

Taivasta vastavaloon kuvatessa Lumia 920 epäonnistuu. Tai mahdollisesti kuvaaja epäonnistui. Olipa syy mikä tahansa, Lumia 920 ei pärjää edes Lumia 800:lle.
Rengas


Lumia 920

808 PureView

Lumia 800

Ulkona, hämärässä kuvattu rengas osoittaa Lumia 920:n parhaat puolet. Tarkentuminen ja yksityiskohdat ovat selvästi jopa 808 PureViewiä parempia.

Rengas (salama)


Lumia 920

808 PureView

Lumia 800

Salamalla kuvatessa 808 PureView jättää jälkeensä kilpailijat, kiitos Xenon-salaman.
Bensis


Lumia 920

808 PureView

Päivänvalossa 808 PureView on omassa luokassaan. 41 megapikselin kennoa käytetään loistavasti tuottamaan huomattavasti uutta Lumiaa tarkempi kuva.
Jäätelöauto


Lumia 920

Lumia 800

Iltahämärässä Lumia 920 suoriutuu edellisen sukupolven Windows-puhelinta paremmin, mutta erot kasvavat massiivisiksi vasta pimeän tultua.
Talo


Lumia 920

iPhone 4s

Pimeäkuvauksessa ei ole edellisen sukupolven iPhonella sanan sijaa.


Videovertailut:Bonuksena vielä Lumia 920:llä tehty Cinemagraph-kuva.Jäikö kuvista kysyttävää tai haluatko lisää vertailukuvia? Kerro mielipiteesi ja kysy. Pyrimme vastaamaan parhaamme mukaan.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -27%

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -20%

Motorola Moto G24
115 € BIGBOX.FI
143 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 143 €

Oppo Reno 12 Pro – hinta laskenut -18%

Oppo Reno 12 Pro
443 € CDON
548 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 542 €

Kommentit (15)

Conodod
Conodod

1

Mielenkiintoinen artikkeli/kokoelma, kiitos. Ainoa kritiikki kohdistuu iPhone 4S:n käyttöön uuden 5:n sijaan.

Vastaa
jarqua
jarqua

6

Kannattaisiko näitä testejä lykätä sen verran, että Nokia ehtii korjata kamerasoftan ongelmat, joita tiettävästi kauppoihin ensimmäisessä aallossa saapuvissa 920 Lumioissa on? Päivänvalossa kuvatuissa kuvissa on nimittäin selviä ongelmia kuten monissa testeissä ympäri verkkoa on todettu. Ja Nokia on luvannut toimittaa asiaan parannuksen mahdollisimman pian. Olisi hyvä, jos ainakin vertailumielessä palaisitte asiaan kun tuo korjauspäivitys kameraa koskien on saatu ulos.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Pasisis (vahvistamaton)

7

"Taivasta vastavaloon kuvatessa Lumia 920 epäonnistuu. Tai mahdollisesti kuvaaja epäonnistui. Olipa syy mikä tahansa, Lumia 920 ei pärjää edes Lumia 800:lle."

Eli vaikka epäonnistuja olisi ollut kuvaaja, silti Lumia 920:n kamera on huono? Olisiko sen pitänyt pelastaa tilanne ja saada otettua silti vaikka kuvaaja epäonistui kuvan ottamisessa?

Kovin on outoa logiikkaa, ilmeisesti mikään ei riitä... :D

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Lukija (vahvistamaton)

8

Kun iPhonea käytettiin noissa hämärävertailukuvissa, olisi ollut mielenkiintoista nähdä myös päivällä otetuista kuvista iPhone-versiot. Ja iPhone5:n toki mieluiten...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Johtokaapeli (vahvistamaton)

9

Verratkaa iPhone 4S:ää tuohon sellaisella softalla kuin NightCap.

https://itunes.apple.com/us/app/nightcap/id486414195?mt=8

Siinäkin on tärähdyksen esto, eli softa odottaa kunnes se pystyy ottamaan tätähtämättömän kuvan. Valotusajan saa säätää vapaasti välillä 1/20s - 1s ja ISO-arvot muuttuvat sen mukaan miten valotusaikaa muutetaan. Toki ne saa lukittuakin.

Vaikka tuo softa ei ole iPhonessa vakiona, niin parilla eurolla saatava sovellus voi vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kannattaako hämäräkuvauksen vuoksi miettiä laitteen vaihtoa. Tietysti jos vastaava ohjelma löytyy Lumialle niin eikun testiin.

NightCapissa on se kiintoisa piirre, että tärähtämättömän hetken hakeminen softalla todella toimii hyvin eikä se juurikaan hidasta kuvaamista ellei valotusaikaa kasvateta todella pitkäksi. Yli sekunnin tällä ei pääse, mutta sekin on jo todella pitkä aika vapaalla kädellä kuvaamiseen, johon tämä ohjelma on tehty. Harvempi lähtee kaivamaan jalustaa kiinnitettäväksi kännykkään.

Vastaa
johtaja59
johtaja59

10

iPhone5 vertailukuvaa olisi reilumpi katsoa ja eri valaistuksissa.
Hämärässä 920 kyllä näyttää kyntensä. Muuten taitaa 808 viedä viedä voiton.

Vastaa
Sark47
Sark47

11

Jotenkin hämää tuo kommentti jäätelöauto kuvassa että 800 on 920 pikkuveli, eikö 820 tai 900 olisi ennemminkin 920 pikkuveli, muutenkin outo valinta vertauskohteeksi tuo 800.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Johtokaapeli (vahvistamaton)

14

@13

Hyvä idea. Tosin 808:n ongelmana on se, että vaikka sillä voi ottaa ihan hyviäkin hämäräkuvia, sen käyttäminen on vaikeaa. Siis ei siten vaikeaa, ettei sitä osaisi käyttää. Oikeiden asetusten hakeminen on hankalaa koska laite ei anna säätää valotusaikaa. Sen vuoksi varsinkin käsivaralta kuvattaessa koko homma menee kokeilemiseksi joka vie todella paljon aikaa. Valotusaika kun pitäisi saada kuitenkin mielellään alle puolen sekunnin vaikka tukea ottaisi jostain seinästä.

Itselläni on sekä iPhone 4S, että tuo 808 ja olen jo oppinut sen, että hämärässä 808:n käyttö kannattaa useimmiten unohtaa ellei halua käyttää salamaa. 4S taas ottaa hämärässä ihan hyviää kuvaa tuolla NightCapilla. Ei häviä yhtään 920:lle, mitä olen sillä otettuja kuvia netistä katsellut.

Vastaa
AhKeefas
AhKeefas

15

Pakko odotella että jousittavat 808:n Windows Phone 9:än pari, kolmen vuoden päästä
Sillä välin pitänee tyytyä parempaan hämäräkuvaukseen ja tärinättömämpiin kuviin
Saan niistä enemmän hyötyä kuin 808:n hyvästä videozoomista ja isosta kennosta.
Valitettavasti painostaan huolimatta edes Lumia 920 ei ole riittävän jämäkkä kuvaukseen,
joten optinen+digivakain on se paras saatavilla oleva yhdistelmä juuri nyt.

Tuo Lumia 920:n ensimmäinen oikein toimava kosketusnäyttä on SE JUTTU minulle!

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.