Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Kommentti: Ensilumioiden viimeinen varikkostoppi - tässäkö se sitten oli?

10
Valtteri Ahonen

Kommentti: Ensilumioiden viimeinen varikkostoppi - tässäkö se sitten oli?
Kesäkuussa 2012, eli hieman yli kuusi kuukautta sitten, Microsoft ilmoitti ettei sen tuleva Windows Phone 8 –käyttöjärjestelmä tule tukemaan jo myynnissä olevia Windows-puhelimia. Näihin lukeutuivat kaikki ensimmäisen sukupolven Nokia Lumiat, myös lippulaivamalli Lumia 900, joka oli vasta tullut myyntiin. Tunnelma oli hieman epäuskoinen, mutta syyt olivat toisaalta myös ainakin osittain varsin selkeät: turha päivittää vanhaan puhelimeen ominaisuuksia, joita niiden rauta ei kuitenkaan pysty hyödyntämään (lue: esimerkiksi moniydinsuoritinten ja muistikorttien tuki).

Pettymysten nielemisen avittamiseksi Microsoft kuitenkin paljasti tuovansa suuren päivityksen vanhoille laitteille. 7.8-versionumeroa kantava päivitys tulisi tuomaan vanhoille laitteille joitain merkittävimmistä uudistuksista, joista näkyvimpänä ehkä uusi aloitusnäyttö.
Heti kun suunnitelma uudesta päivityksestä julkistettiin, alkoi raastava odotus. Syksyn mittaan selvisi, ettei päivitystä heruisi ennen varsinaista WP8-julkkaria, ja kohta ilmoitettiin, että 7.8 tulisi saataville "hyvin pian" uuden järjestelmän julkistuksen jälkeen. Julkistus tuli ja meni, eikä päivitystä kuulunut. Useamman kerran joku sivusto innostui hihkaisemaan, että nyt se tulee, mutta koskaan se ei sitten tullut. Loppuvuodesta saatiin jo virallinenkin lausunto, että päivitysten aloitus menee 2013 puolelle.Tammikuussa se sitten viimein alkoi, kun päivitys alkoi rantautua Yhdysvaltoihin. Tammikuun lopussa Nokia ilmoitti päivityksen saapumisesta myös muualle, tietysti operaattoreista riippuvalla aikataululla. Tätä kirjoittaessa Zune ei ole ilmoittanut uudesta päivityksestä itsekseen, mutta pienellä kikalla päivityksen on saanut puhelimeen "pakottamalla" sen näkyviin.

Intoa täynnä pitkän odotuksen jälkeen tietysti hyödynsin temppua ja sain päivityksen latautumaan. Se kesti kaikkinensa noin tunnin, sillä jokainen useammasta saatavilla olevasta päivityksestä piti ladata erikseen tällä epävirallisella tavalla. Sitten se oli valmis.

Noin minuuttia myöhemmin olin järjestellyt aloitusnäkymäni uudelleen ja kieltämättä siitä tuli paljon toimivampi ja käytännöllisempi. Rullailua ylös ja alas saa nyt toimittaa noin puolet vähemmän, kun sovelluksia mahtuu yhteenkin ruudulliseen reilusti. Aloitusnäyttö saa myös nykystandardeilla pienehkön Lumia 800:n näyttämään hieman entistä leveämmältä. Tämä johtuu tyhjän mustan tilan poistamisesta aloitusruudun oikeasta reunasta.

Se siitä sitten

Ei kestänyt kauaa, ennen kuin puolen vuoden aikana pinoutunut innostus oli kuitenkin kulutettu loppuun ja puhelin oli taas vanha tuttu. Tässäkö se oli? Uusia suuria päivityksiä on turhahkoa odottaa, eiköhän sekä Microsoft että Nokia molemmat toivo ihmisten kuitenkin siirtyvän pian jo uusien laitteiden pariin.

Windows Phone 7.8 on hyvä päivitys ja kaivattu päivitys. Se tuo hieman vanhentuneen käyttöjärjestelmän puhelimet takaisin nykyaikaan tarjoamalla selkeästi toimivamman starttiruudun, ja lisämukavuutena tyylikkäät Bingin päivän kuvat saa nyt lukitusnäyttöön niin, että kuva muuttuu päivittäin. Mahtavaa.

Näiden lisäksi pellin alla on varmasti viilailtu yhtä sun toista, mutta jos et ole ollut juuri se, joka on kärsinyt ongelmista, jäävät nämä muutokset huomaamatta. Nokia tuo Lumioihin myös esimerkiksi Bluetooth-jakamisen mahdollistavan sovelluksensa, joten siinä mielessä toiminnallisuus kyllä lisääntyy. Myös tulevaisuudessa vanhatkin puhelimet tulevat Nokian tuntien nauttimaan ainakin vielä jonkin aikaa uusista sovelluksista.

Mitään mullistavaa 7.8 ei tuo tullessaan. Aika vaikea oikeastaan on sanoa, mikä sitä sai odottamaan niin innokkaasti, kai se on vain yleinen innostuneisuus laitteista. Huolimatta pienestä antikliimaksista, voi kuitenkin melko hyvällä omallatunnolla sanoa, että päivitykseen saa olla tyytyväinen, eikä tarvitse kahta kertaa miettiä, päivittääkö puhelimensa vai jättääkö päivittämättä. Uusi voi olla mukavaa, vaikkei se olisikaan vallankumouksellista.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (10)

ihkuaihkua @ (vahvistamaton)

3

Microsoft teki sitoumuksen tukea WP8 laitteiden¨päivitystä vähintään 18 kuukauden ajan,joten...

Vastaa
perhana
perhana

7

@1
mitä mitä... onkos meidän sgs trollimme salaapäin ostanut Lumian...? vai mitäs se täällä niin tohkeissaan huutomerkkipisteineen hihkuu

Vastaa
Meizuman
Meizuman

10

Mitään näistä tietämättä, yks tuttu esitteli Lumiaansa, johon oli asentanu ymmärtääkseni W8:in jollain Nokian omalla firmissoftalla. Joku testiversio kuulemma mutta hyvin toimii. Tiedä sitten oliko se joku 7.x vai mikä. Kovasti se sitä hehkutti.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja