Analyytikko: Isoruutuisten Lumioiden puute uhkaa Nokian nousua

20
Teemu Laitila

Analyytikko: Isoruutuisten Lumioiden puute uhkaa Nokian nousua
Nokian pitäisi mitä pikimmin julkaista nykytrendien mukainen vähintään viiden tuuman ruudulla varustettu puhelin, väittää Bloombergin haastattelema tutkimusyhtiö IDC:n analyytikko Francisco Jeronimo. Analyytikko varoittaa, että isoruutuisen puhelin puute uhkaa muodostua samanlaiseksi esteeksi yhtiön menestykselle kuin simpukkapuhelinten tai kosketusnäyttöjen puute aikanaan.

Etenkin Android-valmistajilla alkaa olla tarjolla jos jonkinlaisia vähintään viiden tuuman puhelimia sekä tabletin ja puhelimen rajoilla häilyviä "puhletteja". Yli viiden tuuman laitteissa myös Full HD -resoluutio alkaa olla normi. Nokian nykyinnen lippulaiva Lumia 920 sisältää 4,5 tuuman kokoisen ruudun, joka toimii 1280x768 pikselin resoluutiolla.Puhelinten ruutujen koon kasvu on muuttanut median käyttöä ja yhä useampi katsoo pidempiäkin videopätkiä puhelimen ruudulta. Kehitystä on myös vauhdittanut mobiiliyhteyksien kasvaneet nopeudet, joilla hyvälaatuista videota saadaan toistettua myös liikkeellä ollessa.

Nokia on tähän mennessä kommentoinut puhlettien kehitystä vain siltä osin, että yhtiö seuraa tiiviisti kuluttajien kiinnostusta isompiruutuisiin laitteisiin. Bloombergin mukaan viiden tuuman tai sitä isommalla ruudulla varustettujen laitteiden myynti ylsi viime vuonna lähes 30 miljoonaan kappaleeseen. Se on iso määrä, mutta toisaalta rajoitetuilla resursseilla toimiva Nokia saattaa mieluummin pitäytyä laajemman yleisön suosiota nauttivissa neljän tuuman laitteissa.

Lisäksi toinen Nokian puhletti-intoa rajoittava tekijä on tällä hetkellä Microsoftin Windows Phone 8 -järjestelmän puutteellinen tuki suuremmille resoluutioille. Windows Phone 8 tukee vain enintään 1280x768 pikselin resoluutiota, joka levitettynä viiden tuuman ruudulle ei välttämättä pärjäisi kilpailijoille. Tuki Full HD -resoluutiolle voisi hyvinkin kuulua syksyllä odetettavaan Windows Phone 8 -päivitykseen, jonka ilmestymisen jälkeen saatetaan hyvinkin nähdä ensimmäiset yli viiden tuuman Windows-puhelimet.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -32%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
866 € CDON
894 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 1028 €

Realme 11 Pro – hinta laskenut -30%

Realme 11 Pro
301 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 431 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Samsung Galaxy A15 (5G) – hinta laskenut -22%

Samsung Galaxy A15 (5G)
133 € Bigbox
179 € Gigantti
179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Kommentit (20)

johtaja59
johtaja59

1

Itselle ei tulisi mieleenkään hankkia yli 4,5" puhelinta, mutta olisi sellainen hyvä olla mallikoimassa edes imagosyistä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jotka (vahvistamaton)

2

Iso ruutu vaatii ison puhelimen. Se ei enää mahdu kunnolla käteen eikä taskuun. Itse en ainakaan sellaista halua. Mieluummin tabletin, jossa on pienempi ruutu.

Vastaa
readyEddy
readyEddy

4

Käyttöjärjestelmä on se joka uhkaa Nokian nousua. Koko Windows 8 paletti on MS:n itse keittämä soppa ja katastrofi. PC-valmistajat kärsivät ja Nokia kärsii vielä enemmän. Onneksi Microsoft kärsii itsekin, muttei se auta Nokiaa.

Vastaa
Taeco
Taeco

5

Mielummin ei. Se tarkoittaisi pahimmillaan sitä, että siitä 5" mallista tulisi myös lippulaiva ja 4,5" tai 4,3" olisi todennäköisesti ominaisuuksiltaan huonompi. Löytyykös esim. Samsungilta yhtäkään 4,5" tai alle puhelinta, joka on kilpailukykyinen L920 tai vaikka iPhone5:n kanssa?

Jo 920 on liian iso joillekin ja lippulaivasta entistä isomman tekeminen voisi karkoittaa ostajia. Toisaalta, jos Nokia tekisi vähän samaan tapaan, kuin Samsung, eli pitäisi lippulaivan pienempänä (esim. Just 4,5" vs. Samsungin 5" sgs3) ja julkaisisi erikseen isomman laitteen (Samsungilla Note), jossa puhelimen suuremman näytön (vaikka just 5" ruutu tms.) antama lisätilavuus käytettäisiin lähinnä suurempaan akkuun.

Toisaalta L920:ssä on luvattoman leveät hukkareunat ja puhelimeen mahtuisi ainakin 4,8" ruutu kasvattamatta itse puhelimen kokoa. Lisäksi jos Nokia vaihtaa 1280x768:n FullHD:hen, kuvasuhde muuttuu kapeammaksi, jolloin suurempi näyttö kasvaisi enemmän pituussuunnassa. Eikös L920 ole kuitenkin suunnilleen yhtä leveä, kuin SGS3? Sehän tarkoittaisi sitä, että Nokian seuraavassa huippupuhelimessa voisi hyvin olla 5" ruutu jos vain Nokia osaa valmistaa suhteessa pienemmän puhelimeen, kuin viimeksi. Toisaalta sen saman tilanpienennyksen voisi käyttää myös siihenkin, että puhelimesta tekisi pienemmän ja se taas istuisi useamman käteen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
bigman galaxy @ (vahvistamaton)

7

Samsungilla on tarjolla vaihtoehtoja moneen makuun,joka on sen kilpailuvaltti (ja varsinkin Nokian tappio sekä mallivalikoimissa,käyttöjärjestelmävalikoimissa -että näyttökoon valikoimissa!!.

Vastaa
simsim4
simsim4

9

@7 Nokiallahan on nyt niitä lumioita kaikissa koko ja hintaryhmissä että en tajua miten samsungilla olis muka joku kilpailu valtti ainakaan koossa tai hinnassa...

@8 Ainakin omasta mielestä sampalla ei ole kuin "jälkeen jäänyt" S2+ Eikä sekään kyllä mikään huippis ole (ainakaan enää).

Vastaa
mietaas
mietaas

10

olen samaa mieltä Francisco Jeronimon kanssa!

nokiaa on yritetty ohjeistaa monelta taholta monia vuosia. norsunluutorniin on vieläkin liian pitkä matka.

nokian käsitys suurinäyttöisestä puhelimesta on seuraa: puhelimen leveys, pituus, paksuus ja paino ovat markkinoiden suurimmat. näytön koko ja tarkkuus markkinoiden pienin.

t. osakkeenomistaja

Vastaa
jartar
jartar

11

@10

Päinvastoin. Nokia on nykyisin täysin oikeilla jäljillä. Kännyt tehdään normaaleille kuluttajille eikä "parannuksia" tehdä vain siksi että tuoteselosteeseen saadaan laitettua isompia lukuja.

Apple pärjää pienemmillä ruuduilla ja niin pärjää Nokiakin. Toki isommillekkin ruuduille on markkinoita, mutta se on eri asia kauanko ihmiset jaksaa kiinnostua kahden käden "haloista". Pienemmällä ruudulla oleva lippulaiva tulee varmasti olemaan pitkän aikaa hyvä taktiikka...

Vastaa
jartar
jartar

13

@12
Mieluummin tehdään siitä puhelimesta sitten kapeampi. Eikä se pelkkä ruudun tuumakoko kerro mitään. Ruudun mallilla on merkitystä etenkin nettikäytössä. Sellainen kapea ja pitkä ruutu ei sovi hyvin muuhun kuin leffojen katseluun.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

14

13@
> Sellainen kapea ja pitkä ruutu ei sovi hyvin muuhun kuin leffojen
> katseluun.

Jos leveys ja UI ok, niin lisää korkeutta tuo lisää tilaa sisällölle (tai muulle informaatiolle). Esim www sivujen lukemisessa leipätekstiä mahtuu enemmän.

Jos leveys / korkeus ero on reilu, niin sisällössä missä tarvitaan leveyttä saadaan sitä kääntämällä laite poikittain.

Neliö tai lähes neliä ei oikein tuo tuollaista mahdollisuutta.

>Mieluummin tehdään siitä puhelimesta sitten kapeampi

Jos näyttö aivan reunoihin, tuo se lisä haastetta kosketuskäytössä hallita häröt, jos käyttöliittymää ei muuteta.

Vastaa
jartar
jartar

15

@14
Pointtini on että ruudun mallilla on paljon merkitystä käytettävyyden kannalta. Neliö ei tietenkään mallina ole sopiva.

Vastaa
Kuveerty
Kuveerty

17

@10..

L920 pääkilpailijat iP5 ja SGS3, Noksussa molempia tarkempi näyttö (Voittaa molemmat resoluutiossa ja tarkkuudessa, ja SGS3 häviää ppi:llä mitattuna runsaasti). Faktat kuntoon kun koitetaan haukkua kasvottomia firmoja.

Uutiseen liittyen; 4.5" pitäisi riittää. Voihan sitä toki kasvattaa valikoimaa tyyliin Samsungin Note, mutta se ei L920-tyyliin kyllä onnistu, vaan rakennetta pitäisi muuttaa raskaalla kädellä = karsia hardisominaisuuksia ja rakenteen laatua. Note painaa vähemmän kuin L920, enkä usko että se olisi myynyt noin hyvin jos olisi painanut esim. 250 grammaa, jolloin se olisi puhelimeksi hyvin painava kun 8" iPad minikin on höylätty ainoastaan 308 gramman painoiseksi.

Vastaa
R3DgRu
R3DgRu

18

SIZE DOES MATTER! Kyllä se näyttö saa olla vähintään 5,8". Mielellään yli 6". On niin paljon mukavampi pelata, surffata netissä ja katsoa videoita. Tokihan sen pitää taskuun mennä, eli ei saa olla isompi kuin Nexus7. Tällähetkellä oma puhelimeni on ZTE Blade ja kyllä kyrsii kun mistään ei tule mitään. Käytän nimittäin tätä Bladea paljon (helposti yli 3h joka päivä, joskus jopa 6h) surffailuun. Näytöltä ei nää mitään ja kaikki lagaa. Sitten sain tuon Nexus 7 ja jo alakas näkyä. Silloin päätin että seuravasta puhelimestani löytyy rajuimmat sisuskalut mitä mistään ja näyttö on vähintään sen 5,5".

Vastaa
AhKeefas
AhKeefas

19

@18 Juurikin näin!
Lumian 2013 huippumalli on tuotava ainakin kahdessa koossa eli
esim 4.5" (kapeammin reunuksin) ja sitten 6.5" 'zoomattuna'.
FullHD resoluutio voisi yleistyä KAIKKIIN laitteisiin, jollain skaalauksista päästäisiin eroon.
Televisiolähetyksiä esim. 4K-resoluutiolla on turha haikailla Suomeen, kun edes fHD ei ole vielä tulossa joka kanavalle.

Vastaa
jartar
jartar

20

@19
Skaalauksilla ei ole mitään merkitystä tuon kokoluokan laitteissa. Jos FullHD reson tärkeydellä viittasit elokuviin niin se paras katselukokemus saadaan +50" näytöillä. Kännyn näyttöjen pitää hieman kasvaa, että päästään samaan...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.