Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Elop: Nokian matkapuhelintoimintojen myymiselle ei ole tarvetta

29
Manu Pitkänen

Elop: Nokian matkapuhelintoimintojen myymiselle ei ole tarvetta
Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop kommentoi Wall Street Journalille kesäkuussa vellonneita yhtiön matkapuhelintoimintojen myyntihuhuja. Elopin mukaan hän ei näe tarvetta, eikä edes järkeä, myynnille. Yksikkö saadaan uuteen nousuun kunhan asian eteen jaksetaan tehdä töitä.

Elop kommentoi huhuja yleisellä tasolla, eikä ottanut kantaa väitteisiin Microsoftin kanssa käydyistä keskusteluista. Wall Street Journalin mukaan Nokia ja Microsoft neuvottelivat puhelintoimintojen omistuksen vaihdosta aina kesäkuulle asti. Keskustelut kariutuivat hintaan ja yksikön tulevaisuuden näkymiin, joita Microsoft ei ilmeisesti pitänyt tarpeeksi ruusuisina. Soppaa hämmensi Huawein johtajan puheet Nokian oston järkevyydestä.
Ylelle Elop kommentoi, että Nokialle on tärkeää saavuttaa kymmenen prosentin markkinaosuus jonka jälkeen kasvu kohti 15 ja 20 prosentin lukemia käy helpommin. Elop ei odota juuri esitellystä Lumia 1020:sta massahittiä, mutta se on tärkeä tuote ekosysteemiin liittyvien mielikuvien luonnin kannalta.

Kommentit (29)

eimulleeitod (vahvistamaton)

1

Tää pelle pitäs saada mahdollisimman nopeasti ulos Nokiasta. Moni Mokia-uskovainen pitää tätä kanukkia edelleen ylijumalana, vaikka juuri hän ajoi Mokian konkurssinpartaalle ja pikkuvalmistajaksi WP-päätöksellään, jonka jo jokainen täysjärkinen tiesi olevan virhe, kun MS ja sen tuotteet ovat laajasti vihattuja maailmalla.

Windowsia on lähes pakko käyttää tietokoneissa, mutta kännyköissä on mahdollisuus ottaa iOS tai Android niin kuka hullu silloin ostaa palikka-WP:n? Jopa MeeGo olisi ollut suurempi hitti kuin tämä pikkulapsille tehty värikkäistä palikoista koostuva floppi.

Vastaa
kranaatti
kranaatti

2

2@ taitaa tämäkin kommentti olla suoraan apple-uskovaiselta ja heti ku tulee viholliselta jotain hyvää nii mennää heti kirjottaa jotai rage-kommentteja uutisiin. Säälittävää!!! Miksei sit se typerä apple keksiny puhelinta jossa on esim: tällainen kamera? Noku ei oo tietoo.... NII

Vastaa
eimulleitod (vahvistamaton)

3

Kranaatti-pelle. En ole Applefani mutta Android kylläkin. Applen tuotteet ja sen iPhonekamerat ei kiinnosta. Nokian ongelma on käyttis. WP:tä ei halua kukaan vaikka siinä olisi triljoonan megapikselin kamera. Koita tajuta. Pliis.

Vastaa
Saksoboy
Saksoboy

4

Samoilla linjoilla kuin 1@ siitä että WP on liian suuri ja liian vihattu ja siitä että MeeGoa olisi kannattanut viedä eteenpäin sen saaman hyvän palautteen vuoksi.

Muut isot käyttikset kuten iOS ja Android alkaa olla hyvinkin sidoksissa omistajiinsa (Google vaatii listan hyväksymisiä jonka seurauksesta se voi käyttää tietoja mitä puhelimen omistajasta saadaan markkinoinnin yksilölliseen kehittämiseen ja Applen nyt tietää kaikki mitä se on)
joten markkinat olisi hyvinkin valmis ottaan vastaan jonkun selkeästi vapaan käyttiksen.

Jollan luuri omalla käyttiksellä on ainakin nostanut oman mielenkiinnon pois androidista joka itseltäni nykyisellään löytyy.

Vastaa
Haluanlaatua (vahvistamaton)

6

Microsoft on suuri ja vihattu vaan teidän pienten nörttien pienissä piireissä :D Maailmaanlaajuisesti hyvinkin luotettava yhtiö. Hyvä että kännyköihinkin saatiin vihdoin käyttöjärjestelmäskenen ylivoimainen legenda, windows, mukaan. Ei tarvi ostaa mitään harrastelijaporukoiden surkeita purkkaviritelmä-androideja. Harmi että windows phone tuli näin myöhään markkinoille, kaikkia paskakäyttiksiä on kun sieniä sateella eikä ole mitään yhtenäisyyttä. Olis tullut heti alkujaan mukaan niin olisi nyt jo se 90% markkinoista hallussa

Vastaa
Saksoboy
Saksoboy

7

Jos sitä haluaa mennä kuin pässi narussa microsoftin mukaan niin mikäs siinä, jos haluaa oikesti päättää mitä sovelluksia puhelimessa käyttää niin valinta kallistuu Androidiin. Onhan Android kuitenkin enemmän hallittavissa kuin WP

Vastaa
Saksoboy
Saksoboy

8

Niin ja ei unohdeta niin pientä nörtti seuraa kuin NASA joka vaihtoi winukat linuxiin sen vuoksi kun windows ei tarjonnut selkeää hallittavuutta ohjelmistoonsa

Keith Chuvala of United Space Alliance, a NASA contractor that is involved in maintaining the laptops used by astronauts said, "We migrated key functions from Windows to Linux because we needed an operating system that was stable and reliable - one that would give us in-house control. So if we needed to patch, adjust or adapt, we could."

Vastaa
Haluanlaatua (vahvistamaton)

9

joo ei pesukoneissakaan ole windowsia koska ei se siihen sovi. Liittyy yhtä paljon asiaan kun sun nasa-tarinasi. Cool story bro.

Miksei windows phonella saa päättää mitä sovelluksia käyttää? Käytän spotiftä ja whatsappia ja kyllä windows antaa minun niitä käyttää. Ainiin se yksi miljoonasta pieru-appsista ei toiminut, jouduin ottamaan toisen.

Vastaa
asdsffasd (vahvistamaton)

10

tai joku CIA:n keskustietokone, olishan se nyt aika naurettavaa jos siinä olis vaikka windows vista. Yhtä naurettavaa jos siinä olis joku ubuntu ja android :DD järkee saa käyttää noiden fanitus-esimerkkien kanssa

Vastaa
kranaatti
kranaatti

11

eimulleitod-runkari olet hyvä, kun olet mielummin androidin puolella kuin applen. Jos rajoittuneisuudesta puhutaan, niin apple on myös yhtä rajoittunu kuin applekin

Vastaa
stitch
stitch

13

suurille massoille tuo wp8 on aivan riittävä. microsoft ja nokia ei kaipaa teitä 3% tuunaajia, niille piisaa se 97% muu massa :D :P

ps. elkää ottako liian vakavasti tätä hipsterit

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

14

@1&3, eimulleeitod

"WP:tä ei halua kukaan vaikka siinä olisi triljoonan megapikselin kamera. Koita tajuta. Pliis."

Sinä voit olla tota mieltä. Koita silti tajuta, että esim. minulla on Lumia 920 ja sen on paras puhelin jonka olen kohdannut. Pystytkö tajuamaan pliis pliis... :p

Ja kun nyt olet tuollainen Persulta haiskahtava, niin kerroppa nyt nopsaan mikä olisi ollut se Nokian pelastuskaava ilman WP:tä?
Meegon kehitykseen olisi vaadittu paljon enemmän Nokian kassaa kuin mitä WP:n kanssa ja vielä suurempi ekosysteemiriski olisi siinä ollut.
Androidi olisi varmasti myynyt ja ekosysteemi valmis, mutta sielä kilpailijana olisi esim. Samsung, jolla oli jo suvereeni jalansian.
Nokia halusi erottua, mikä oli oikein ja hyvä valinta. Vaihtoehtoja ei vain ollut kuin WP. Itse olisin pitänyt Symbianin elossa pidempään tai siis jättänyt sen niskalaukauksen tekemättä ja jos mitenkään mahdollista jatkanut tovin Meegoa. Luulempa vain, että sopimus MS:n kanssa ei mahdollistanut kumpaakaan ja Meegoa ei olisi rahallisesti varmaan voitu jatkaa kuitenkaan.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

15

@4
"Meegoa olisi kannattanut viedä eteenpäin".

Se on helppo sanoa ja olisin itsekin nähnyt mieluiten sen vaihtoehdon. Olihan mulla N900:nen käytössäkin taannoin ja N9:kin oli hieno laite. Meegon kehitys vain olisi tarvinnut rahaa ja ekosysteemi oli periaatteessa nollassa. Ja eikös Meegon käyttämästä raudasta ollut joku uutinen, että se perustui oikeasti vanhalle tekniikalle ja olisi pitänyt vaihtaa kokonaan uuteen. Näin muistelen ainakin Meego-tabletin suhteen olleen uutisissa.

Toisaalta Nokia teki kuitenkin hyvin ja päästi Meego perinnön eteenpäin Jollan muodossa. Älkää ihmetelkö, kun Nokia ostaa Jollan takaisin viiden vuoden sisällä... :p

Vastaa
Calileon
Calileon

16

Nokian alamäki alkoi PALJON ennenkuin Elop tuli toimitusjohtajaksi. Lasku vain jatkui Elopin aikana. Nokia mielestäni teki oikean ratkaisun siirtyessään Windows Phoneen. Androidilla ei ole tilaa kovinkaan paljoa muille kuin Samsungille. Erottuminen ja innovaatiot Androidilla ei takaa mitään (kts. HTC, Sony ym.) kun vastassa on Samsungin kaltainen jättiläinen. Kuten aikanaan ei muilla Symbian valmistajilla ollut paljoakaan mahdollisuuksia Nokiaa vastaan. Ehkä Android-leiriin siirtyminen olisi ollut luontevampaa ja se "helpompi" vaihtoehto mutta pitääkö aina mennä sieltä mistä aita on matalin. Nokia otti riskin ja siirtyi WP-leiriin. Homma on vasta alussa ja suuri panostus sinne saattaa tuoda suuren potin, tai sitten ei. Suunta ainakin on kasvun suhteen oikea ja kun katsotaan Nokian markkinaosuutta Wp-puhelimista, se antaa ekosysteemin kasvun myötä toivoa valoisammasta tulevaisuudesta. Nokia on Wp:lle sama kuin Samsung Androidille. Myyntimäärät eivät tosin ole vielä lähelläkään. Mutta mitä jos nyt on alkamassa samankaltainen murros kuin silloin kun Android ja iOS tulivat mobiilimarkkinoille.

Tämä kaikki on vain spekulointia. Ei voi tietää missä Nokia olisi nyt tai tulevaisuudessa jos olisivat jatkaneet Meegolla. Ehkä osviittaa antaa Jolla/Sailfish ja Samsung/Tizen, ne kun molemmat perustuvat samalle alustalle kuin Meego aikanaan.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

17

Spekulointia hyvinkin. Meego sai hyvän vastaanoton, mutta olisiko se kantanut pidemmälle...? Ulkoasu oli lähellä Androidia, ekosysteemi nolla, Nokia ainut valmistaja (alkuun ainakin).

Nyt Nokialla on WP, säästää järjestelmän ylläpito jne. kustannuksissa, saanee rojalteja kartoistaan, ekosysteemi on erittäin hyvällä alulla.

Vastaa
Taeco
Taeco

18

Onpas taas kypsää kommentointia puolin ja toisin... Meidän pikkuset "markkinagurut" taas päässy vauhtiin. Ja logiikkakin tottakai aukoton: "minä ajattelen näin = kaikkien mielipide", "sinä valitsit toiden elektroniikkavalmistajan tuottaan = selvä pelle" ja sitten vielä itse uutiseen "Elop ilmoittaa, ettei Nokian puhelinvalmistusta myydä = Elop pitäisi potkia ulos, pilaa Nokian". Jep jep...

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

19

No nythän se kypsin marja näemmä paikalle tupsahti. Puolestakaan ei saanut selvää...

No olen pahoillani, jos mun puolelta ei ole keskustelu jollekin kelvannut. Koitan edelleen kuitenkin perustella näkemykseni ja pitää siten keskustelun elossa ja järkevänä. Ja tiedätkö, Taeco, mitä spekulointi tarkoittaa?
Eikö voi jättää lukematta ja kommentoimatta, jos ei kiinnosta eikä oo mitään tarpeellista lisättävää?

Vastaa
Taeco
Taeco

20

Noh, avataan sitten kommenttia vähän lisää. Markkinaguruilla tarkoitin näitä, jotka jatkuvasti uutisesta toiseen jaksavat kommentoida, että Androidilla oltaisiin menty pitkälle ja että WP oli virhe ja että Elop on pilannut yrityksen. Yritys pilattiin jo kauan ennen Elopin taloon tuloa, kun ei tehty kunnon innovointia moneen vuoteen. Elop sitä on nyt yrittänyt elvyttää, mutta eihän se sormien napsautuksella tapahdu. Hän otti riskin valitsemalla WP:n toivoen sen tuovan valoisemman tulevaisuuden yritykselle, kuin yksin Meegon kanssa räpiköiminen.

Ei sillä, olihan Meego mahtava käyttis, mutta olisi vaatinut Nokialta paljon enemmän resursseja. Silloin olisi myös jäänyt Microsoftin tuet saamatta ja he olisivat yksin kehittämässä alustan ekosysteemiä sekä yrittämässä houkutella sovelluskehittäjiä mukaan.

Mitä taas karrikoituihin "lainauksiini" tulee, niin minua ärsyttää melkoisesti kun joku Android-, iOS- tai WP-fani tulee julistamaan uskontoaan väittäen, että KUKAAN ei tykkää mistään muusta alustasta ja KAIKKI muut alustat ovat lampaiden surkea ja laginen käyttöjärjestelmä, joka on auttamatta johtamassa vain monopoliin.

Viimeisen "lainaukseni" oli tarkoitus yksinkertaisesti huomauttaa sen ironisuus, että kun uutisoidaan siitä, että Elop kumppaneineen on onnistunut pitämään puljun pystyssä ja että Elop ilmoittaa, ettei heillä ole aikeita myydä puhelinvalmistusta, niin SIIHEN uutiseen kommentoidaan, että Elop on huono CEO ja hänet pitäisi heittää pihalle.

Epäkypsyydellä puolestaan tarkoitin sitä, kun täällä haukutaan puolin ja toisin milloin pelleiksi, milloin runkkariksi. Millaista käytöstä sellainen muka on olevinaan?

Ja mitä taas tulee nuohon kommenttien lukemiseen... En voi tietää, onko kommentti ärsyttävä, epäkypsä tai typerä, ennen kuin olen sen lukenut. Joten tuo ehdotus ei suuremmin auta. Usein tahdon osallistua keskusteluun uutisia koskien, mutta on ikävää, jos joudun jättämään hyvätkin kommentit lukematta, kun seassa on ihmisiä, jotka kommentoivat mentaliteetilla "mene muualle jos meidän jutut eivät ole arvollesi sopivia".

Vastaa
Taeco
Taeco

21

Ehkä osa täällä on vähän katkera siitä, että eräs entisistä Suomen "ylpeydenaiheista" ja maailmalla mainetta keränneista brändeistä ei ole enään huippuvuosiensa tasolla. Ehkä he ovat katkeria siitä, että Nokia potki tuhansia suomalaisia pellolle. Ehkä he tulivat itse potkituiksi. Ken tietää.

Sitäkin on vaikea sanoa, että onko Elop paras mahdollinen toimitusjohtaja Nokialle. Hänestä on kuullut paljon kehuja (jos nyt näitä katkeria suomalaisia ei oteta lukuun) ja hän on palkintojakin voittanut. Yritys on edelleen pystyssä ja Nokialta tulee uutta innovaatiota. Ei hän siis ihan huonokaan toimitusjohtaja voi olla.

Mielestäni on kuitenkin parempi, että nämä tuhanent saivat potkut Nokiasta, kuin että yritys olisi mennyt konkurssiin ja KAIKKI olisivat saaneet potkut. Ihan turhaa valittaa, että Nokia ei pärjää suomalaisella työvoimalla, jos edes suomalaiset itse eivät osta Nokiaa (Samsung taitaa olla myydyin Suomessa?)

Vastaa
Taeco
Taeco

22

Ainiin, olin vallan unohtaa. Myös kanssakeskustelijoiden älyn aliarvoiminen on mielestäni paitsi erittäin ärsyttävää, myös ajattelematonta. Pitää ymmärtää, ettei omia mielipiteitään voi argumentoida yrittämällä halventaa toisin ajattelijaa. Sillä viimeisenä saa toisen ymmärtämään oman kantansa.

Ja juu, ymmärrän tämän lausahdukseni ironisuuden, ottaen huomioon, millä sanoin aloitin aiemman @19 viestini, jonka hermostuksissani kirjoitin. Asioita voi vaan muotoilla niin monella tavalla:)

Vastaa
Lauzi
Lauzi

24

@23 Voi muokkailla tuolta Afterdawnin puolelta.

En nyt muista menevätkö ad-foorumin puolelle johonkin "keskustelua uutisista/uutiskommentit" osion alle, mutta etusivulla ainakin pitäisi näkyä "uudet viestit" otsikon alla.

Tupla OT: Onko tätäkin sivustoa tarkoitus uudistaa, jos/kun tuo Toms Hardwaren ulkoasu otetaan käyttöön Afterdawnin puolella?

Vastaa
Taeco
Taeco

25

@24 Ilmaiesti kaikki Ad:n sivut, foorumeineen päivineen, ellen nyt ihan väärin dRD:n viestiä Puhelinvertailun foorumilta ymmärtänyt. Toivottavati tulee melko yhtenäiseksi kokemukseksi:) Nyt kun on Ad:ssa, Th:ssa, täällä ja puhelinvertailun foorumeilla erilainen ulkonäkö ja useat elementit vähän sekavasti aseteltu minne sattuu...

Vastaa
Calileon
Calileon

26

@Taeco

Paljon puhuit ja asiaa, samoilla linjoilla itsekin. Toisille tuntuu vain olevan niin vaikea keskustella rakentavasti. Jokaisella on omat mielipiteensä ja he ovat siihen oikeutettuja. Omat mielipiteensä pitäisi kuitenkin osata perustella ja perustella niin että siinä on jotain järkeä.

Jos kommentti on tasolla "WP on ihan paska eikä sitä kukaan halua ostaa", pitää myös osata perustella asia. Oletko itse käyttänyt WP-luuria sen verran että rehellisesti voit sanoa sen olevan paska? Mihin perustelet väitteen ettei sitä kukaan halua ostaa, kun niitä kuitenkin on myyty miljoonia, kymmeniä miljoonia, ja määrä kasvaa koko ajan. Suhteessa kokonaismyyntimääriin per vuosineljännes, WP kasvaa nopeinta tahtia.

Eli siis toivomuksena jatkossa on että perustele väitteesi ja mielipiteesi, oli se sitten kehuja tai haukkuja.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

28

Taeco,
Ok, sulla on siis inkkarit kanootissa ja perustelut asioille. Hienoa. Ja olen erittäin samaa mieltä mainitsemistasi pointeista.

Noin yleisesti täälä olisi varmasti hyvä viittailla enemmän kenelle vastaa jne. Väärin ymmärrysten välttämiseksi. ;)

Vastaa
Calileon
Calileon

29

Pakko kirjata vielä pieni puolustuspuhe Elop:lle vaikka tiedän että saan siitä kuraa niskaani... ;)

Nokia oli kyllä täysin kuralla siinä vaiheessa kun Elop tuli toimitusjohtajaksi. Kyllä ne virheet tehtiin Olli-Pekka Kallasvuon johdossa. Kun katsotaan Nokian markkina-arvon kehitystä niin vuonna 2007 arvo 204mrd euroa, 2008 41mrd euroa, 2009 33mrd euroa, 2010 28,7mrd euroa ja potkut Kallasvuolle. Elop tuli toimitusjohtajaksi. 2011 14mrd euroa, 2012 10,9mrd euroa ja tämänhetkinen arvo on 14,3mrd euroa. 21.9.2010 kun Elop aloitti tj:nä, oli sen päivän osakekurssin mukaan Nokian arvo 22mrd euroa.
Kallasvuo siis sulatti nokian arvosta hieman vajaassa neljässä vuodessa 182mrd euroa eli 89% ja Elop on sulattanut hieman vajaassa kolmessa vuodessa 7,7mrd euroa eli 35%. Suunta tällä hetkellä ylöspäin.

Eli siis numeroiden valossa on aivan turha haukkua Elop:ia.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja