AAS julkaisi "ensimmäisen ison PureView-kamerataiston": 808 vs 1020

18
Matti Robinson

AAS julkaisi ensimmäisen ison PureView-kamerataiston: 808 vs 1020
Symbian-puhelimista kirjoittaneen ja nykyisin Nokian myötä myös Windows Phone puoleen keskittyneen All About Symbian- ja All About Windows Phone-sivustojen Steve Litchfield on julkaissut kattavan vertailun PureView-puhelinten kameroista.

Nokia 808 PureView'n ja Nokia Lumia 1020:n välinen taisto käsittää kaikkiaan toista kymmentä kuvaa, joista on helppo muodostaa omat mielipiteet laitteiden välisistä eroista.

Kirjoittajan ja arvostelijan mukaan eroja löytyy pääasiassa laitteiden tekemästä jälkikäsittelystä. 808:ssa jälkikäsittelyä ei juurikaan tehdä, kun puolestaan Lumia 1020 terävöittää kuvia ja elävöittää värejä ahkerasti.

Lopputulema on kuitenkin, että pitipä enemmän tai vähemmän jälkikäsitellystä kuvasta, jatkaa Lumia 1020 Nokia 808 PureView'n perintöä komeasti.Väreistä ja terävöityksestä voi olla montaa mieltä, mutta ainakin allekirjoittaneen silmään yksityiskohtaisemmat kuvat löytyivät Lumia 1020:sta.

Käy katsomassa vertailukuvat täältä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
142 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
99 € DNA
198 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Xiaomi Redmi A3 – hinta laskenut -26%

Xiaomi Redmi A3
84 € BIGBOX.FI
85 € Proshop
85 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 112 €

Realme 11 Pro – hinta laskenut -22%

Realme 11 Pro
268 € BIGBOX.FI
445 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 341 €

Kommentit (18)

PJL78
PJL78

1

Kuvvien oton välillä on joissakin kuvissa varmasti useampi minuutti, myös kuvauskohdat ovat joissakin kuvissa usean metrin päässä toisistaan. Lumia voitti leikiten.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
koski123 (vahvistamaton)

2

Nokia 808 PureView voitti selvästi.
Lumian kuvien värit on ihan piellessä, liian räikeitä ja ylikorostuneita. 808:n kuvien värit on merkittävästi luonnollisemman näköiset. Lisäksi esim auringonlaskun jälkeen otetussa Lumian kuvassa on voimakas sinipunainen sävy, jota omaisemassa ei ollut.
Lumian kuvissa on myös mielestäni liikaa keinotekoista jälkikäsittelyllä aikaansaatua terävöitystä.

Vastaa
Taeco
Taeco

4

Itse tykkäsin L1020 terävöityksestä. En ymmärrä miksi kukaan haluaisi mielummin nuota 808:n sumeampia kuvia, oli se terävyys sitten kainotekoista tai ei. Mutta moni yksityiskohta oli selkeämmin nähtävissä 1020:n kuvissa, kuten tekstiä oli helpompi erottaa ja samaten puun lehdet eivät olleet vain sameaa vihreää massaa. Mutta kai sekin on sitten mielipideasia. Kuvia saa sumentaa jälkikäteen, jos siitä tykkää, mutta terävöitys yleensä vähän hankalempaa - toki jotain Photarilla saa aikaan.

Värit olivat kyllä vähän liian kylläiset 1020:n kuvissa, mutta 808:n värit olivat liian laimeita. Alivalottuneet alueet 808:n kuvissa näyttivät lähinnä harmailta, kun taas 1020:n kuvissa selvästi musta. Valitsisin kuitenkin 1020:n värit ennen 808:n värejä. Nokialla tulee kuitenkin mukana softa, jolla niitä värejä saa sitten säätää jälkikäteen. Olisi tietysti kiva, jos asetuksista saisi tuota värin kylläisyyttä vähän hillittyä luonnollisemmaksi.

Harmi, ettei tästä löydy muista huippupuhelimista löytyvää HDR-kuvaustilaa. Kovin kaivattu ominaisuus, ja itsekin mielummin ottaisin sen automatisoituna ominaisuutena, kuin että joutuisin erikseen esim. photarilla yhdistellä erillisiä kuvia... jotka muutenkin on kännykällä vaikea saada kännykällä, jota on vaikea pitää paikallaan.

Iltakuvien sinisyys oli suuri pettymys. Toivottavasti tuo on tosiaan vain bugi, joka korjataan ohjelmistopäivityksellä.

Enpä ole ennen kuullut, että kuva voisi olla liian terävä... kaikkea sitä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
808 voitti (vahvistamaton)

5

@4

Yliterävöittäminen ei kyllä ole mikään hyvä asia. Lumian kuvissa on selvästi nähtävissä sekä keinotekoisen terävöittämisen aoheuttamia vääristymiä, että muita artefakteja, että yliterävöittämisen aiheuttamaa epäluonnollisuuden oloisuutta monissa kohdin. Nokia 808:n kuvat on selvästi luonnollisemman näköisi' la siten miellyttävämpiä silmälle.

Lumian värit on aivan liian räikeitä, joka edelleen tekee kuvista luonnottoman näköisiä. Onko joku muka joskus wsim nähnyt noin vihreitä lehtiä harmaana sateisena päivänä.
Nokia 808:n värit ovat selvästi luonnollisemmat ja esim auringonlaskukuvassa Lumia epäonnistuu pahasti.

Sitäpaitsi Nokia 808:ssa kuvien terävyyttä ja värikylläisyyttä voi säätää suoraan kamerassa, lisäksi on mahdollista valita kuviin !värikäs! tila.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
808 parempi? (vahvistamaton)

6

Kyllähän tuo selkeästi niin menee, että 808 on parempi, jos kuvia aikoo käsitellä jälkikäteen. Jos taas kuvia aikoo vain ja ainoastaan käyttää sellaisenaan suoraan niinkuin ne kamerasta tulevat (niinkuin varmaan useimmat tekevät), niin Lumia oli parempi.

Eli kännykkäkamerana lumian kamera parempi - järkkärin apulaisena 808 parempi.

@8 niin siis tosiaan 1020 kuvat eivät ole liian teräviä, siitä ei ole kyse vaan yliterävöitettyjä. Se on ihan eri asia. Yliterävöidyn kuvan kokoa esimerkiksi ei voi kunnolla muuttaa enää jälkikäteen ilman näkyviä artifakteja. Terävöinti kuvaan pitäisi aina tehdä vasta siinä vaiheessa, kun kuvan lopullinen koko on jo päätetty. Sama ilmiö tulee vastaan tuossa sävyjen kyllästämisessä. 808:n kuvista saa halutessaan helposti fotarissa lumian kuvien näköisiä, mutta hukattuja sävyjä ei enää saa takaisin lumian kuvista.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

7

Itse sanoisin että aika tasaväkisiä olivat.

Toisessa kuvat ovat liian harmaita ja yksityskohtia puuttuu.
Toisessa taas havaittavissa yliterävyyttä ja liiallista värikkyyttä.

Sanoisin kuitenkin että Lumian 1020 ongelmat on helpommin korjattavissa kuvankäsittelyllä. Koska värikkyys on korjattavissa molemmissa kameroissa. Myös yliterävyyden saa pois. Mutta yksityiskohtien puuttetta ei saa takaisin, jos niitä ei ole.

Vastaa
djtob
djtob

8

Lumia voitti, hiukan värikkyys häiritsee mutta saa sentään säädettyä. Lisäksi alkuperäiset kuvat säilyvät ja niitä voi muokata ihan miten vaan.

Nokia tietää kuvien sävystä ja tuo tähän korjauspäivityksenä. Odottelen 1020:n rantautumista Suomeen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ativ @ (vahvistamaton)

9

http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/n...tavaksi/a917888
Testikäytössä Diallo kertoo huomanneensa pari käytettävyyteen vaikuttavaa seikkaa.Laite (kuumenee) linssin ja sensorin tienoilta kuvaussession aikana!!.
Toisekseen linssi on sijoitettu niin, että käyttäjän on helppoa vahingossa peittää osa kuva-alasta sormellaan kännykkää pidellessä.

Vastaa
djtob
djtob

10

@9. Ääliörölli-ativ. Se on jo tiedetty kun on kerrottu eräitä seikkoja eikä se tuota ongelmia lainkaan. Käyttäjän oma tunarointi jos pistää sormen väärään kohtaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
tommiKuvaaja (vahvistamaton)

11

Olen samaa mieltä, että Nokia 808:n kuvat ovat luonnollisemman näköisiä kuin Lumian, eli mielestäni 808 voittaa. Lisäksi tuossa testissä kuvat otettiin kummankin kameran oletusasetuksilla, mikä ei varsinaisesti kerro koko totuutta. Kösittääkseni 808:n kamerasovelluksessa on moniopuolisemmat kuvausasetukset kuin Lumiassa. Esimerkiksi 808:n kuvausasetuksissa kuvan terävyyttä ja värikylläisyyttä voi lisätä oletusasetuksiin verrattuna. Olen myös samaa mieltä siitä, että Lumian kuvissa värit ovat liian voimakkaat ja myös yliterävöitystä on havaittavissa.

Kuten sanottua testissä kuvat on otettu täysautomaattisessa oletusasetustilassa. monestiparhaat kuvat saa kuitenkin kun kuvaaja vaikuttaa itse kuvausasetuksiin. Tätä varten 808:ssa on useita valmiita kuvaustiloja maisemille, muotokuville, yökuville jne. Ja lisäksi 808:ssa on creative mode, jossa kaikkia kuvausasetuksia voi säätää esim: salamatila, valotus, valkotasapaino, harmaasuodatin, ISO-arvo, terävyys, kontrasti, värikylläisyys, kuvasuhde, resoluutio jne.

Oliko nuo Lumian kuvat muuten 5MPix kuvia? 808:n automaattiasetuksilla otetut kuvat on.

Jokatapauksessa mielestäni 808 voitti tuon testin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
tahmanakki (vahvistamaton)

12

@10

Nojaa, kyllä sen voisi ottaa huomioon jo linssin sijottelua suunniteltaessa. Lumian kohdalla suunnittelu ei ole yhtä onnistunutta kuin 808:ssa. 808:n kamerasaareke linsseineen on varsin hyvin sijoitettu ja muotoiltu välttämään sormien päätymisen linssin eteen. Puhelinta normaalisti pidettäessäkin sormet jää luonnollisesti kamerasaarekkeen ulkopuolelle, mikä estää linssin tuhriintumisen sormenjäljillä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
lllkjk (vahvistamaton)

13

Kyllä Nokia 808 PureView -kuvissa tosiaan värit näyttää luonnollisemmilta. Esimerkiksi tässä on jotain pielessä Lumiassa, jonka kuva on ihan kellertävä

Nokia 808 PureView
http://mediafiles.allaboutwindowsphone....8zoomedfair.jpg

Nokia Lumia 1020:
http://mediafiles.allaboutwindowsphone....0zoomedfair.jpg

808:n kuvan värit on ehkä hiukan hailakat, mutta mielestäni ne on sentään luonnolliset ja realistiset toisin kuin Lumian kuvassa, joka on kokonaisuudessaan kellertävän rusehtava, mukaanlukien taivas ja nuo asuntovaunut vai mitä lienevät.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

15

Tuossa Fun Trailer vaunun kyljessä on pieniä valkoisia tähtiä. Kiinnittäkää huomiota että niiden tähtien keskustat ovat tummat eli ne eivät ole kauttaaltaan valkoisia. Tässä huomaa helposti tuon yksityiskohtien eron kameroiden välillä. Eli osa tuota 1020 kameran yliterävyyttä on myös ihan yksityiskohtien parempaa näkyvyyttä eli puuttuu tuo 808:n kuvien pehmeys.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kameraporo (vahvistamaton)

16

Kammattaa huomata, että Nokia 808 PureView:ssä automaattiasetuksilla kuvien jpg-pakkauslaatu on 85% ja Lumiassa 955. Eli Lumian kuvia ei pakata yhtö voimakkaasti kuin 808:n. JPG-pakkaus on tunnetusti häviöllinen ja mitä voimakkaammin kuvat pakataan sitä enemmän yksityiskohtia menetetään. 808:ssakin pakkaussuhdetta voidaan kuvausasetuksissa muuttaa, jollon se voidaan asettaa vähemmän pakkaavaksi.

Kuvien terävyyttä voi myös säätää kuvausasetuksissa. Käyttämällä (08:lle on muuten saatavilla puhelimen vakiokamerasovelluksen lisäksi myös Camera Pro Qt -niminen kamerasovellus, joka on vielä vakiokamerasovellustakin monipuolisempi kuvausasetuksiltaan. Sovellus löytyy Nokian softakaupasta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
tutkiskelija (vahvistamaton)

18

Huh, 41Mpx kuvista kehtaa jo tehdä hyvänkokoisia printtejä. Pitäisi riittää resoluutio isoille julisteille. Sinänsä huvittavaa että Androidille on digikuvien tilaussoftia (esim www.otafoto.com) mutta ei sellaista Android kännyä jonka kuvista viitsisi isompia kuvia teettää. Saisivat tehdä lumia-version otafotosta kanssa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.