Android-puhelimia jäi varastoihin lähes 10 miljoonaa kappaletta

3
Manu Pitkänen

Android-puhelimia jäi varastoihin lähes 10 miljoonaa kappaletta
Tutkimusyhtiö IDC julkaisi heinäkuussa huhti-kesäkuun älypuhelintoimituksia kuvastavat luvut. Nyt myös Gartner on julkaissut saman ajanjakson myyntiä koskevat arviot.

Tutkimusyhtiöt tarkastelevat älypuhelinmarkkinan trendejä eri näkövinkkeleistä. Siinä missä IDC tutkii puhelinvalmistajien toimittamien laitteiden määrää myyntikanaviin, Gartner yrittää selvittää kuinka paljon minkäkin yhtiön puhelimia ostettiin edellisellä neljänneksellä. Luvut eivät ole täysin samat, sillä osa valmistajien toimittamista puhelimista jää varastoihin. Vertailemalla IDC:n ja Gartnerin raportteja, saadaan suunnilleen selville millä tavoin varastotasot ovat kehittyneet kunkin puhelinvalmistajan/ekosysteemin kohdalla.

IDC arvioi Samsungin toimittaneen huhti-kesäkuussa 73,3 miljoonaa älypuhelinta, joista Gartnerin mukaan noin 71,4 miljoonaa kappaletta päätyi asiakkaille asti. Tämän perusteella Samsung-merkkisiä älypuhelimia jäi varastoihin vajaa kaksi miljoonaa kappaletta. Kokonaisuutena Android-puhelimia toimitettiin noin 9,5 miljoonaa kappaletta enemmän kuin niitä myytiin, eli suunnilleen yhden keskimääräisen Android-valmistajan (joka ei ole Samsung) toimitusten verran.Samaan aikaan iPhonea myytiin noin 700 000 kappaletta enemmän kuin mitä niitä toimitettiin jakelukanaviin. Tammi-maaliskuussa varastot pienenivät hieman enemmän, noin 900 000 iPhonella. Apple saattaa valmistautua syksyn uusiin iPhone-julkistuksiin pienentämällä varastoja. Huhujen mukaan Apple olisi tuomassa markkinoille keskihintaisen iPhone 5C -älypuhelimen, minkä seurauksena Apple saattaa lopettaa iPhone 4:n ja 4S:n myynnin. Apple selitti huhti-kesäkuun iPad-toimitusten alhaista määrää sillä, että he laskivat myyntikanavissa olevien iPadien määrää 1,9 miljoonalla kappaleella.

Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmään perustuvia puhelimia jäi varastoihin saman analyysin perusteella 1,3 miljoonaa kappaletta eli noin joka seitsemäs toimitettu puhelin. Parina viime vuonna Windows Phonen varastotasot ovat kasvaneet vuoden alkupuoliskolla ja laskeneet jälkipuoliskolla.

Kannattaa muistaa, että Gartnerin luvut perustuvat heidän omilla tutkimusmenetelmillä koostettuun arvioon puhelinten myynnistä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno10 – hinta laskenut -40%

Oppo Reno10
199 € DNA
460 € CDON
610 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 329 €

Realme C30s – hinta laskenut -37%

Realme C30s
65 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 103 €

Realme C30 – hinta laskenut -14%

Realme C30
85 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Oppo A79 – hinta laskenut -14%

Oppo A79
184 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 214 €

Kommentit (3)

Jonahan
Jonahan

1

Sinänsä ihan hyvä idea artikkelille, mutta jäi valitettavasti informaatioarvoltaan erittäin kevyeksi.

Ensinnäkin. Arvaus (IDC) - arvaus (Gartner) ei tuota oikein mitään käsinkosketeltavaa. Toisekseen eri yritykset ovat eri tuotesykleissä, joten on hyvin vaikea päätellä mitään varastotasojen muutoksesta, vaikka muutoksen määrä olisi oikeakin.

Myös oletettu myynti (joka on myös syklinen) vaikuttaa varastotasoon. iPhonen varastotaso varmasti laski kappalemääräisesti tammi-maaliskuussa, mutta laskiko se sillä oikealla mittarilla (varastoa x viikkoa suhteessa myyntiin)? Tammi-maaliskuussa ei varmasti vielä varauduttu syksyn julkistuksiin, heinä-elokuussa varmasti jo niin tehdään, mutta niin pitkälle ei tilasto kantanut.

Bisneshenkiset artikkelit ovat tervetulleita, mutta niihin tarvitsisi vähän muutakin sisältöä kuin yksinkertaisen vähennyslaskun. Suosittelen että jatkossa käytätte lähdettä joka on jo tuottanut lisäarvoa arvauslaitosten lukujen päälle. Hyviä lähteitä tech/bisnesartikkeleille voisivat olla esim. Philip Elmer-Dewitt, Benedict Evans, Dan Frommer, Jean-Louis Gassée ja tietenkin Horace Dedieu. Muitakin tietenkin on.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

3

@2
Myönnän, että joskus kävi mielessä hakea, kun toimitukseen haettiin lisäväkeä. Mutta valitettavasti muut työt vievät aivan liian paljon aikaa. Lisäksi osaamiseni, kiinnostukseni ja tietotaitoni keskittyy varsin pienelle osalle kokonaisuudesta, joten en varmaankaan pystysi olemaan avuksi kuin osassa juttuja.

Valitettavasti nämä businesshenkisemmät uutiset eivät tunnu keräävän kauheasti ainakaan kommentteja, ehkä lukijoita kuitenkin on. Business on kuitenkin erittäin tärkeä osa mobiilimaailmaa ja silläkin puolella tapahtuu paljon koko ajan.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.