Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

It-viikko: Nokia nousi jälleen ykköseksi Suomessa

21
Manu Pitkänen

It-viikko: Nokia nousi jälleen ykköseksi Suomessa
Markkinatutkimusyhtiö IDC:n mukaan Nokia on markkinaosuudella mitattuna jälleen Suomen suurin matkapuhelinvalmistaja. Eroa toisiksi suurimpaan, eli Samsungiin on vain kaksi prosenttiyksikköä (36 vs. 34 %). Asiasta uutisoi It-viikko. Samsung ohitti Nokian alkuvuonna.

Kappalemäärissä puhuttuna Nokia toimitti huhti-kesäkuussa 210 000 matkapuhelinta, kun Samsungin toimitukset jäivät 200 000 kappaleeseen. Seitsemän prosentin markkinaosuudella porskuttavan Applen iPhone-toimitukset jäivät vain 41 000 kappaleeseen.
Jos mittarina käytetään matkapuhelinten sijaan älypuhelimia, valmistajien sijoitukset muuttuvat. Samsung on suurin 164 000 toimitetulla älypuhelimella ja Nokia toinen 106 000 kappaleen toimituksilla. Applen markkinaosuus puolittui alkuvuodesta, mutta oli silti kolmas. Yhteensä kaikkia älypuhelimia toimitettiin lähes yhtä paljon kuin vuoden alussa, eli yli 400 000 kappaletta.

Applen toimitusten puolittuminen ja Samsungin älypuhelintoimitusten putoaminen 24 000 kappaleella hyödytti eniten kategoriaan Muut sijoitettuja valmistajia. Nokiankin älypuhelintoimitukset kasvoivat 11 000 kappaleella.

MarketVisio väitti kesäkuussa, että Windows Phone oli tammi-toukokuussa markkinaosuudella mitattuna Suomen suosituin älypuhelinalusta. Ristiriitaa IDC:n ja MarketVision tietojen välillä selitettiin MarketVisiolta Puhelinvertailulle sen paremmilla tiedonkeruumenetelmillä.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (21)

schannah (vahvistamaton)

1

Hyvä Nokia! Olenkin pitkään ihmetellyt tätä suomalaisten Korea-rahoitusta ja sen ihannointia. Varsinkaan kun mitään teknistä syytä siihen ei ole olemassa.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

2

@1 Softa on Microsoftin (USA) ja laitteet/osat tehdään/kootaan kai halpatyövoima maissa (Kiina). Ei taida paljon suomalaista olla Nokiassa jäljellä. Yhtiössä on kai noin 10-15% suomalaisia.

Vastaa
JamesCameronBlue (vahvistamaton)

3

@1 Olenkin ihmetellyt, että Nokialla on vielä Suomessa irtisanottavia työntekijöitä jäljellä...

Vastaa
schannah (vahvistamaton)

4

@2 Tämä juuri on se harhakäsitys, joka suomalaisilla on. Tuotekehitys on edelleen pääosin Suomessa. Samoin kaikki tukitoiminnot. Mahdollisimman paljon tuloista kotiutetaan Suomeen. Näinhän se on muillakin valmistajilla, esim. Applen tulot kaikki Cupertinoon, vai menivätkö ne sittenkin johonkin veroparatiisiin. No, ainakin Nokialla mahdollisimman paljon Suomeen. Mutta, kun ostatte sitä korealaista, niin sinnehän ne rahatkin jäävät...

Vastaa
iKnow_ (vahvistamaton)

5

@4

Apple maksaa vähemmän veroja Usaan tai minnekkään muuallekkaan kuin keskisuuri amerikkalaisyritys. Osakkeenomistajien kannalta toki hyvä asia, mutta ei niinkään yhteiskunnan.

Vastaa
Boss93
Boss93

6

"Windows Phone oli tammi-toukokuussa markkinaosuudella mitattuna Suomen suosituin älypuhelinalusta." Niin mitenkäs nyt suu pannaan Shamesung fanit ja teidän "Wp on ihan roskaa ei sitä kukaan huoli" kommentejenne kans?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

7

@5 "Apple maksaa vähemmän veroja Usaan tai minnekkään muuallekkaan kuin keskisuuri amerikkalaisyritys"

Apple on tietääkseni USA:n suurin yksittäinen veronmaksaja, se maksoi viime vuonna (tai viime tilivuonna) 6 miljardia dollaria veroa USA:han ja veroprosenttina oli 30.5%. En tiedä mitä se maksaa muualla, luultavasti ihan säännösten mukaan, toki verosuunnittelua käyttäen, kuten kaikki muutekin yritykset.

Applella on suuret kasat rahaa kotiuttamatta USA:han, koska niistä pitäisi kotiutuksen aikana maksaa sikamainen vero, ja niitä rahoja voidaan jossain vaiheessa tarvita ulkomaillakin.

Vastaa
arivesa
arivesa

8

Markkinaosuus,veronmaksu,saati tuottavuus,eivät liityt toisiinsa. Mitä enemmän yhtiö maksaa veroja,sitä enemmän tuotteillaan rahastaa asiakkailtaan "ei-vastinetta",pelkkää läpikulkuerää valtioille.

Älytön pohdinnan aihe kaikkiaan.Kukin ostaa tykkäämänsä,jos raha riittää.Ei tuo muita koske.

Suomalaisten mitätön osuus maapallon ostokäyttäytymisessä,ei tietenkään yhtäkään valmistajaa hetkauta mihinkään suuntaan.

HTC näyttää nyt sakkaavan,Huawei nousevan,TZE arvoitus.Nokia kuitenkin osuuksissa näyttää häviävän.

RT-tabu lie viimeinen niitti?

Vastaa
nokiarealfail (vahvistamaton)

9

Mutta yhteistyösopimuksen aikaa Microsoftin kanssa on n.2 vuotta,eikä senkään jälkeen Nokialla ole vaihtoehtoja kuin jatkaa yhteistyötä tai liittoutua Microsoftin ja Nokia on Microsoftin.

Vastaa
pentsu
pentsu

10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arivesa:

Markkinaosuus,veronmaksu,saati tuottavuus,eivät liityt toisiinsa. Mitä enemmän yhtiö maksaa veroja,sitä enemmän tuotteillaan rahastaa asiakkailtaan "ei-vastinetta",pelkkää läpikulkuerää valtioille.

Älytön pohdinnan aihe kaikkiaan.Kukin ostaa tykkäämänsä,jos raha riittää.Ei tuo muita koske.

Sun kannattaa jättää noin syvälliset pohdinnat tuottavuudesta ja veronmaksusta viisaammille, sillä tuosta sun vuodatuksesta ei saa mitään tolkkua.

En tiedä mitä tuolla "ei-vastinetta" kommentilla tarkoitat, mutta uutisessa on kyse juuri siitä että nokia on saanut tuotua markkinoille puhelimen jossa on vastinetta rahalle, joka nyt alkaa näkymään tilastoissa. Tosin hyvin hitaasti.

E: typoja. (siivosin pilkkuja sieltä mihin ne ei kuulu)

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

11

@7 Kyllä toivoisi, että tuota naurettavaa kiertoilmaisua, "verosuunnittelu", käytettäisiin edes lainausmerkkien sisällä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

12

@13
Menee nyt aika off-topiciksi, mutta miksi sitä pitäisi käyttää lainausmerkkien sisällä? Verojärjestelmässä on, osin perustellusti ja osin ei, monenlaisia vähennyksiä jolla verottaja/muu hallinto pyrkii ohjaamaan niin yksityishenkilöiden kuin yrityksienkin toimintaa. Se viidakko on niin monimutkainen, että sen luoviminen vaatii suunnittelua ja missään tapauksessa kaikki vähennyksien käyttö ei ole veronkiertoa, joka lienee sana jota haluaisit käytettävän.

Ja oliko se nyt olennaisin osa kommenttiani, Applen USA:n *veroprosentti* kyllä on sellainen, mitä juuri yksikään suurista firmoista ei maksa. Jos kiertää veroja ja sittenkin maksaa yli 30% isosta summasta, kiertää niitä todella huonosti.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

13

@14

Älä nyt vedä hernettä nokkaan. Toki toisilla on intressejä käyttää tuota kiertoilmaista, ei siinä mitään. Valtion vikahan se on, että sallitaan tuollainen veronkierto. Paikatahan ne aukot pitäisi.

Äläkä vedä kyseistä palkoviljaa nenään siitäkään, että en ottanut kantaa kommenttisi olennaiseen osaan, se kun ei mielestäni ollut millään tavalla kommentointia vaativa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

14

Ai kun sinulta kysyy tarkennusta hassuun heittoosi on kyseessä "herneen nenään vetäminen". Mielenkiintoinen defenssireaktio. :)

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

15

7@
>Apple on tietääkseni USA:n suurin yksittäinen veronmaksaja, se
>maksoi viime vuonna (tai viime tilivuonna) 6 miljardia dollaria
>veroa USA:han

Taisi olla ennätys, osinkojen maksu mielessä, joka uutisien mukaan rahoitetaan osittain velkarahalla.

Yksittäisinä vuosina voi olla heittoja, mutta jenkki firmoissa on yhtiöitä jotka maksaneet yli 10 miljardia vuodessa.

On siellä myös yhtiöitä jotka ovat Appleä paremmin onnistuneet verosuunnittelussa tai ainakin pienempiä veroja.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

16

@17
> Taisi olla ennätys, osinkojen maksu mielessä, joka uutisien mukaan rahoitetaan osittain velkarahalla.

Applen veroprosentti on ollut varsin vakio ainakin vuodesta 2007, heilunut 30% tuntumassa koko ajan. En usko että osinkojen maksu on vaikuttanut siihen mitenkään, se että edellinen vuosi oli ennätyksellinen tuloksellisesti vaikuttaa tietenkin kokonaissummaan.

Osingot todellakin rahoitetaan velalla, koska se tulee paljon halvemmaksi (vuosikorko jokunen prosentti) kuin rahojen kotiuttaminen (~30%).

> On siellä myös yhtiöitä jotka ovat Appleä paremmin onnistuneet verosuunnittelussa tai ainakin pienempiä veroja.

Nimenomaan. Siksi onkin vähän hassua lukea kommentteja tyyliin "Apple maksaa vähemmän veroja kuin keskisuuri Amerikkalaisyritys" tai tai tilitystä siitä, kuinka Apple jotenkin erityisesti välttelisi USA:n veroja, kun on suurin (tai yksi suurimmista) maksajista.

Applen kansainvälinen rahaliikenne on kyllä erittäin tarkasti suunniteltu ja sen eettisyydestä voi olla montaa mieltä, mutta lain kirjaimen mukaan sekin vaikuttaisi menevän.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

17

18@
> tai tilitystä siitä, kuinka Apple jotenkin erityisesti välttelisi
>USA:n veroja, kun on suurin (tai yksi suurimmista) maksajista.

No jos verojenvälttelyn myötä ei ole verotettua rahaa maksaa osinkoja, niin on siinä pientä erityisen välttelyn tuntua.

Mutta monen mielestä on kunniakasta minimoida verot. osa toki kokee sen jotenkin ahdistavaksi, osa suhtautuu paljon negatiivisemmin.

Apple tietenkin pinnalla sen takia että sillä paljon rahaa suojassa ja se että siitä mielikuvat toisenalisia kuin jostain isosta rahoitusalan ythiöstä ym.

>Applen veroprosentti on ollut varsin vakio ainakin vuodesta 2007,
>heilunut 30% tuntumassa koko ajan.

Laskettuna mistä? tuo prosentti vaihtelee hyvin suurella kädellä riippuen kuka sen laskee mistäkin.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

18

@16 Miltä minä puolustauduin tuolla defenssilläni? Kaipa puolustauduin tuolta "haluan olla alentuva, laitan hymiön"-reaktiolta, noin ennakkoon. Tiedä sitten.

Mielestäni meillä oli selkeä erimielisyys siitä, onko Applen toiminta normaalia ja lempeää verosuunnittelua, vai aggressiivista porsaanreikien etsimistä. Mitäs siinä on enempää selviteltävää? En jaksa uskoa tuosta väittelemisen tuottavan mitään hedelmällistä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

19

@19 "Laskettuna mistä? tuo prosentti vaihtelee hyvin suurella kädellä riippuen kuka sen laskee mistäkin"

Yritysveron prosentti lasketaan käsittääkseni jakamalla maksetun veron määrä voitolla, vai? Tässä tapauksessa oli kyseessä USA:ssa maksettu yritysvero jaettuna USA:ssa tehdyillä voitoilla. Maailmanlaajuisesti prosentti on pienempi (~25%), kiitos kotiuttamattomien tulojen, joita ei kannata kotiuttaa "huvikseen" ja maksaa 35%, jos vaikka jokusen vuoden päästä ollaan investoimassa tai tehdään tappiota USA:n ulkopuolella. Asiaan vaikuttaa myös se, että Apple tekee yhä enemmän bisnestä USA:n ulkopuolella. Pointtina oli kuitenkin se, se on pysynyt aika vakiona, mitään "nyt maksetaan osinkoja" -lisäystä siihen ei näytä tulleen, vaikka sellaista esitit.

> No jos verojenvälttelyn myötä ei ole verotettua rahaa maksaa osinkoja, niin on siinä pientä erityisen välttelyn tuntua.

Tottahan Applella olisi rahaa maksaa osingot, mutta ei *kannata* tyhjentää kassaa sitä tarkoitusta varten, etenkin kun velan ottaminen on tällä hetkellä ennätyksellisen edullista ja tuotteet myyvät erinomaisesti hyvällä katteella.

> Apple tietenkin pinnalla sen takia että sillä paljon rahaa suojassa ja se että siitä mielikuvat toisenalisia kuin jostain isosta rahoitusalan ythiöstä ym.

Jaa, ihan samantyyppisiä järjestelyjä käyttävät käsittääkseni kaikki isot ja vähän pienemmätkin yritykset. Ainakin GE, Microsoft, Google, Yahoo ja Xerox on mainittu asiasta tehdyissä kohujutuissa, joissa mainitut prosentit eivät perustu ainakaan tilinpäätöstietoihin, en tiedä sitten mihin ne perustuvat, jos mihinkään.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

20

@20
> Mielestäni meillä oli selkeä erimielisyys siitä, onko Applen toiminta normaalia ja lempeää verosuunnittelua, vai aggressiivista porsaanreikien etsimistä

Se ehkä oli mielessäsi, et vaan halunnut tuoda sitä kovinkaan selkeästi esille etkä etenkään halunnut keskustella asiasta juuri muutenkaan. Se sinulle sallittakoon, mutta kannattaa muistaa, että jos et avaa suutasi tai näpytä näppäimistöä ei muilla ole kauhean suurta todennäköisyyttä arvata oikein mitä ajattelit.

Applen toiminta vaikuttaa olevan täysin linjassa muiden yritysten kanssa, USA:ssa he näyttäisivät jopa maksavan korkeampaa prosenttia kuin moni muu, maailmanlaajuisesti Apple tuntuisi olevan hyvää keskikastia. Onko se sitten "lempeää" tai "aggressiivista", en tiedä. Sinä näemmä tiedät, muttet muista perustella.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

21

@22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jonahan:

Se ehkä oli mielessäsi, et vaan halunnut tuoda sitä kovinkaan selkeästi esille etkä etenkään halunnut keskustella asiasta juuri muutenkaan.


Olen pahoillani, jos ymmärtämättömyytesi aiheutti sinulle mielipahaa. Luulin viestini sisällön olevan helposti ymmärrettävissä, ilman sen kummempaa avaamista. Olin väärässä. Hyvä, että nyt ymmärrät.

Mielestäni toiminta verojen kiertämiseksi on melko aggressiivista, kun joissain maissa verojen maksu vältetään kokonaan, näin esimerkkinä. Mutta saahan siitä olla erimieltäkin.

Niin, ja yritin pitää huomautukseni "verosuunnittelun" käyttämisestä lyhyenä, koska se ei varsinaisesti liity aiheeseen.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja