Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia etsii uutta tulevaisuutta älyautojen palvelualustana

16
Teemu Laitila

Nokia etsii uutta tulevaisuutta älyautojen palvelualustana
Kun älypuhelinmarkkinoiden kilpailu kuristaa pienempien valmistajien kurkkua ja tablettienkin kohdalla kasvumahdollisuudet ovat vähissä, Nokia katsoo kauemmas tulevaisuuteen, jossa nettiin yhdistetty auto on seuraava alusta sovelluksille ja palveluille.

Ajatus ei ole suoranaisesti uusi, vaan Nokia on pyrkinyt autoihin jo pidempään, viimeisimpänä sittemmin kuopatulla MeeGo-järjestelmällä, josta piti tulla autojen viihdejärjestelmien standardialusta. Yhtiö ei kuitenkaan ole luopunut kunnianhimoisista suunnitelmistaan, vaan Nokian vuonna 2007 ostama Navteq on jo merkittävä karttapalveluiden tarjoaja autovalmistajille. Nokia uskoo, että nykyisen yhteistyön kautta sillä olisi mahdollisuus laajentaa alustavalmistajaksi ja palveluiden tarjoajaksi.

GigaOM:n tuoreessa artikkelissa Nokian Here-kartoista vastaavan yksikön johtaja Michael Halbherr hahmottelee tulevaisuutta, jossa Nokia ei pelkästään tuottaisi palveluita autojen sisäisiin toimintoihin kuten navigaatioon, vaan olisi esimerkiksi yhdistämässä autoja älykkäiden kaupunkien liikenteenohjausjärjestelmiin.Halbherrin mukaan todellisuuden digitaaliseen muotoon kääntävä kartta sekä sijainti toimivat pohjana kaikelle sille, mitä tulevaisuuden auto voi tehdä. Nokia on yksi karttamaailman isoimmista pelaajist, vaikka Google on selvästi suurin paikkatiedon tuottaja. Myös Nokialla on silti massiivinen järjestelmä, jonka avulla yhtiö tuottaa esimerkiksi reaaliaikaista liikennetietoa Here-karttojen käyttäjille ja tekee jopa 2,7 miljoonaa päivittäistä muutosta karttojensa sisältöön.

Viime kädessä tulevaisuuden autojen tietojärjestelmän toimittajan valitsevat kuitenkin autovalmistajat. Ala on kohtalaisen konservatiivinen, kun valmistajat eivät halua luovuttaa autojensa inforjärjestelmien hallintaa muille. GigaOM näkee sen positiivisena asiana Nokialle, joka voisi myydä palvelut autovalmistajille, jotka puolestaan myyvät palvelut asiakkailleen, jolloin jokainen ketjussa saa oman osansa eivätkä valmistajat jää ulos potentiaalisesti rahakkaasta palvelubisneksestä.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (16)

Anonyymi käyttäjä
Annap8 (vahvistamaton)

1

Nokia poltti suhteet autonvalmistajiin kuoppaamalla MeeGon. Nimittäin tiedän monen saksalaisen autonvalmistajan polttaneen päreensä kun Nokia yhtäkkiä luopuikin MeeGosta. Moni saksalainen autonvalmistaja nimittäin oli melko pitkällä MeeGon käyttöönotossa ja sitten Nokia vetikin yhtäkkiä heiltä maton alta.

Voi olla Nokian vaikea palauttaa luottamusta kerran petettyään.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
uusiuuseri (vahvistamaton)

2

Nokia ei ole panostanut autoihin vain MeeGon osalta, vaan myös Symbianin. Esimerkiksi jokaisesta uufrsta Symbian Belleä, tai uudempaa, käyttiksenä käyttävästä älypuhelimesta löytyy Nokian Car Mode -sovellus. Kun tuo on puhelimessa asennettuna, niin puhelin saadaan automaattisesti kytkeytymään yhteen eräiden autoissa käytettyjen järjestelmuen kanssa. Käyttöliittymä mukautuu autossa käytettävän sopivaksi ja puhelimen kuvan saa nälymään joidenkin autovalmistajien kojelautakosketusnäytöistä, jonka kautta puhelinta voi käyttää.

Nokia myös aikoi tehdä Qt:sta standardin autoihin. Tarkotus oli, ryy' Qt-sovellukset toimisi autoissa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

4

Toivottavasti Nokia tällä kertaa löytää nostetta tuolta suunnalta. Mutta pahoin pelkään että taaskin homma jää puheen asteelle. Kuten aiemmat kommentoijat mainitsivat, tämä ei ole mikään uusi idea, Nokiallakaan.

Google Maps löytyy jo nyt osasta Audin malleja, ja ainakin 12 suuren automerkin malleista tulee ensi vuonna löytymään nykyistä paljon edistyneempi iOS-integraatio (iOS in the Car). Tällä vauhdilla Nokialle (ja Intelille) voi tulla aika kiire etteivät sovelluspuhelinten kuninkaat vie seuraavaakin erää.

Vähän laajemmaltikin ihmettelen sitä, että tämäntyyppisistä asioista tunnutaan kerrottavan aivan liian aikaisin, ennenkuin tuotteista ja aikatauluista on minkäänlaista tietoa. Jos tarkoituksena oli saada liikettä autonvalmistajien puolella oli media väärä, Gigaom kun on varsin kuluttajasuuntautunut saitti. Ja kuluttajat taasen tarvitsisivat paljon enemmän tietoa kuin epämääräistä käsienheiluttelua.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

5

Toivottavasti Nokia tällä kertaa löytää nostetta tuolta suunnalta. Mutta pahoin pelkään että taaskin homma jää puheen asteelle. Kuten aiemmat kommentoijat mainitsivat, tämä ei ole mikään uusi idea, Nokiallakaan.

Google Maps löytyy jo nyt osasta Audin malleja, ja ainakin 12 suuren automerkin malleista tulee ensi vuonna löytymään nykyistä paljon edistyneempi iOS-integraatio (iOS in the Car). Tällä vauhdilla Nokialle (ja Intelille) voi tulla aika kiire etteivät sovelluspuhelinten kuninkaat vie seuraavaakin erää.

Vähän laajemmaltikin ihmettelen sitä, että tämäntyyppisistä asioista tunnutaan kerrottavan aivan liian aikaisin, ennenkuin tuotteista ja aikatauluista on minkäänlaista tietoa. Jos tarkoituksena oli saada liikettä autonvalmistajien puolella oli media väärä, Gigaom kun on varsin kuluttajasuuntautunut saitti. Ja kuluttajat taasen tarvitsisivat paljon enemmän tietoa kuin epämääräistä käsienheiluttelua.

Vastaa
Kuveerty
Kuveerty

6

@1

Mainitsetko muutaman esimerkin ja lähteen?

Vai tiedätkö ihan tutunkaupalla..

Aika liioittelua sanoa "monen" saksalaisen autonvalmistajan kun niitä on se kourallinen relevantteja olemassa edes.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Android kill iPhone (vahvistamaton)

7

@6

Eipä ole juuri iOS integraatiolla merkitystä kuluttajien kannalta. Applen markkinaosuus on romahtanut niin, että se on enää jotain 8% paikkeilla, ei välttämättä edes sitä enää. Toisinsanoen vähintäänkin 92% maailman älypuhelimista on muita kuin iPhone. iPhonesta onkin tulossa pienen kutistuvan fanijoukon dinosaurus. Oletko sitäpaitsi joskus edes oikeasti nähnyt autoa, jossa iOS olisi toiminut yksiin auton järjestelmien kanssa?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

8

@8
Markkinaosuudesta voidaan saada sellainen, kuin halutaan määrittelemällä "älypuhelin" ja markkina sopivalla tavalla. USA:ssa ja muissa kehittyneissä maissa osuus on paljon suurempi kuin tuo. Lähde olisi kiva. Ja muistathan että koko markkina kasvaa.

> iPhonesta onkin tulossa pienen kutistuvan fanijoukon dinosaurus

Varmasti jollakin aikavälillä. Tähän päivään asti myyntimäärätkin ovat olleet koko ajan kasvussa, joten fanijoukon kutistumisesta on aivan liian aikaista puhua. Ellet sitten tarkoita fanijoukolla muuta kuin käyttäjäjoukkoa. Silloin tietenkin on mahdollista että fanijoukko pienenee ja käyttäjäjoukko kasvaa.

> Oletko sitäpaitsi joskus edes oikeasti nähnyt autoa, jossa iOS olisi toiminut yksiin auton järjestelmien kanssa?

Olen nähnyt. Esimerkiksi viimeksi vuokraamani uudehko BMW, mallinumeroa en muista, toimi iPhonen kanssa mallikkaasti. Paritus BT:n yli, jonka jälkeen kontaktit, puhelut ja musiikki toimivat auton ajotietokoneen ja audiosysteemin kautta. Pakko myöntää, että BMW:lla olisi jotain opittavaa Applelta käyttöliittymän responsiivisuudesta. (BMW ei ole yksi kahdestatoista)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
saibu (vahvistamaton)

9

@1 Lähde väitteille?

Uskoakseni olet androidjonne, joka on peloissaan Nokian noususta? Miksi näin?

Vastaa
Twinkie_Dee
Twinkie_Dee

10

Jonahan .. pätee.. edelleen samaa omena hävikkiä.. tosin nyt ne niin sanotut laatuautotkin on muuttunut vuokraan eli kärryiksi joita liisatuiksi kansan keskuudessa kutsutaan.. xd

Tosin duunarilta pitää löytyä nykyään jo ikää ja massia että edes uudesta kutosesta voi haaveilla ;)

Vastaa
Jonahan
Jonahan

11

@11
En nyt täysin ymmärtänyt mitä halusit sanoa. Kyseessä ei ollut leasing-auto vaan ihan tavallinen vuokra-auto. En omista autoa, koska en pysty perustelemaan itselleni sen kustannusta suhteessa tarpeeseen. Asun ja työskentelen keskustassa, enkä omaa koiria enkä lapsia, joten tarve autolle on erittäin satunnaista. Silloin kun tarvitsen lainaan, vuokraan tai käytän taksia. Tulee *minulle* halvemmaksi ja vaivattomammaksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
iPhone-hauturi (vahvistamaton)

12

@9 Jonahan

Maailmanlaajuisella markkinaosuudella mitattuna Applen iPhonen suosio on romahtanut. iPhonen markkinmaosuus putoaa kuin lehmän häntä. Androidin maailmanlaajuinen osuus on jo yli 80%. Muiden kuin Androidin ja iOS:n yhteiseksi osuudeksi on arvioitu noin 12 %. Eli Applelle jää korkeintaan 8% osuus, luultavasti ei edes sitä enää.

Pitkin vuotta 2013 on kuulunut uutisia, jossa kerrotaan iPhonen suosion laskusta ja siitä etteivät nuoret enää innostu iPhonesta entiseen tapaan. Tälläisiä uutisia on kuulunut jopa USA:sta.

Hauskinta tilanteessa on se, että iPhone-fanipojat ovat olleet kokoajan pahimpia oman alustansa kehujia ja muiden alustojen haukkujia. Nyt heidän oma alustansa on uppoamassa kuin Titanic ja muuttumassa parin hardcore-friikin nicheksi, jonka merkitys tulrr lähivuosina kutistumaan olemattomiin.

Apple on oman ylimielisyytensä sokaisemana jäänyt lepäilemään laakereillaan. Nyt Applen paniikkireaktiona on tulossa halpis-iPhone, mutta se ei riitä. Eivät poloiset tajua, että juna meni jo. Androi hallitsee alaa ja samalla uudet nousevat tulokkaat uhkaavat iPhonen loppuakin markkinaosuutta.

iPhonen päivät ovat luetut, arkun kansi on jo auki ja hauta kaivettu. iPhonea sanottiin jo vuosia sitten kuplaksi, joka ei ikinä saavuta merkittävää markkinaosuutta. Ensin Symbian löi iPhonen mennen tullen ja nyt Android antaa lopullisen kuoliniskun iPhonelle.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

13

Tämä on täysin off-topic, mutta menköön kun herra "hauturi" on niin hauska.

@13
> Maailmanlaajuisella markkinaosuudella mitattuna Applen iPhonen suosio on romahtanut

Riippuu mitä markkinaosuutta lasketaan, jos lasketaan "Älypuhelimia" lienet oikeassa, jos lasketaan "Sovelluspuhelimia" olet vieläkin enemmän oikeassa, Applen markkinaosuus on tippunut vuoden 2007 100%:sta huomattavasti. Jos taas lasketaan "Puhelimia" olet väärässä.

Myyntimäärillä, asiakastyytyväisyydellä ja voitto-osuudella mitattuna iPhonen suosi *ei* ole romahtanut. Pelkällä markkinaosuudella ei saa voita leivän päälle, joten sen merkitys yritykselle on aika se ja sama. Myös jos mitattaisiin niitä markkinoita ja niitä hintapositioita joissa iPhone oikeasti kilpailee, olisi tulos aivan eri.

Kuten sanottua, määritelmät voit tehdä kuten haluat, ja saat sellaisen numeron jonka haluat.

Myöskään kaikki käyttäjät eivät ole sovelluskehittäjille samanarvoisia, vai miksi suurin osa kehittäjistä targetoi edelleen ensin niitä "uppoamassa olevia" iOS-laitteita? Ja sitten on vielä se ruma F:lla alkava sana, sehän ei tietenkään ole mikään ongelma, koska kaikki Androidlaitteet koosta, hinnasta, raudasta ja käyttiksestä riippumatta muodostavat yhtenäisen platformin. Taikka sitten ei.

> Pitkin vuotta 2013 on kuulunut uutisia, jossa kerrotaan iPhonen suosion laskusta ja siitä etteivät nuoret enää innostu iPhonesta entiseen tapaan. Tälläisiä uutisia on kuulunut jopa USA:sta.

Ainakin USA:ssa iPhonen markkinaosuus on ollut viimeisen vuoden tai kahden aikana *nousussa*, ikätilastoa en ole nähnyt.

> Hauskinta tilanteessa on se, että iPhone-fanipojat ovat olleet kokoajan pahimpia oman alustansa kehujia ja muiden alustojen haukkujia. Nyt heidän oma alustansa on uppoamassa kuin Titanic ja muuttumassa parin hardcore-friikin nicheksi, jonka merkitys tulrr lähivuosina kutistumaan olemattomiin.

Hah, tuossa kappaleessa on kyllä niin paljon pelkkää tunnetta, mustamaalausta ja toiveajattelua, että en edes viitsi alkaa kauheasti kommentoimaan. Oman alustan kehumisesta olen kyllä aika eri mieltä, näppituntumani mukaan iPhone- ja Mac- "fanipojilla" on paljon enemmän kokemusta ja tietoa muista aluistoista kuin mitä "hatereilla" ja "hautureilla" on iOS:sta ja OS X:sta.

Mutta sinä päivänä kun iOS on muuttunut parin hardcore-friikin nicheksi tarjoan sinulle haluamasi määrän valitsemaasi juomaa valitsemassasi baarissa. Siihen kyllä menee valitettavasti vielä hetki. Reilu puoli vuotta sitten uusinta iOS versiota käyttäviä laitteita arvioitiin olevan 300 miljoonaa, koska iOS6:n osuus on vajaa 90% laitteista on kokonaismäärä vieläkin suurempi, eikä iOS laitteiden myynti ole lakannut tuonkaan jälkeen. Saa vapaasti verrata mihin tahansa kilpailevaan alustaan. Mutta todellakin, baari-ilta laskuuni sen jälkeen kun iOS käyttäjien määrä on tippunut vaikka tuon 300-400 miljoonaa nykyisestä.

> Apple on oman ylimielisyytensä sokaisemana jäänyt lepäilemään laakereillaan. Nyt Applen paniikkireaktiona on tulossa halpis-iPhone, mutta se ei riitä. Eivät poloiset tajua, että juna meni jo. Androi hallitsee alaa ja samalla uudet nousevat tulokkaat uhkaavat iPhonen loppuakin markkinaosuutta.

Niinpä niin. iPad Mini oli "paniikkireaktio". Myös halvemmat iPodit olivat "paniikkireaktio" ja nyt tulossa oleva halvempi iPhone on "paniikkireaktio". Voit uskoa siihen jos haluat, mitään perusteita en ole nähnyt, etkä varmaankaan tule sellaisia esittämään.

Edelleenkään, markkinaosuus koko markkinasta ei ole kauhean tärkeä, tietokoneissa Applella on pieni markkinaosuus ja kuitenkin se on kannattavuudeltaan paras tietokonevalmistaja, autoissa saman voisi sanoa vaikka Porschesta, minimaalinen markkinaosuus, paras kannattavuus. Ovatko Macit kuoleman kielissä, uppoaako Porsche kuin Titanic? Niinpä.

Android hallitsee markkinaosuutta, Android ei hallitse kehittäjiä, iOS:n asiakastyytyväisyys suurempi, iOS laitteita käytetään enemmän, iOS käyttäjät käyttävät enemmän rahaa App Storessa ja muutenkin. Androidvalmistajista suurin osa tekee tappiota tai nollatulosta, ainoa poikkeus on Samsung, jonka asemat toki ovat paranemassa, kun kohta ei tarvitse kilpailla edes HTC:n kanssa.

> iPhonen päivät ovat luetut, arkun kansi on jo auki ja hauta kaivettu. iPhonea sanottiin jo vuosia sitten kuplaksi, joka ei ikinä saavuta merkittävää markkinaosuutta.

Hah. Ihan totta, iPhonelle naurettiin jo vuonna 2007, ja sen jälkeen laitteet ovat muuttuneet iPhonen kaltaisiksi ja sovelluskaupat ovat muuttuneet iTunes Storen kaltaisiksi. BlackBerry, Nokia, HTC ja Microsoft ovat maksaneet ison hinnan naureskelustaan. Ja näiden vajaan seitsemän vuoden aikana Apple on vienyt suurimman osan alan voitoista, onko markkinaosuus ollut "merkittävä"? Sinusta varmaankaan ei, satojen miljoonien käyttäjien, alan muiden toimijoiden ja kehittäjien mielipide on täysin päinvastainen.

Markkinaosuususkosi on hämmentävän kova, edelleenkään sillä pelkällä markkinaosuudella ei makseta yhtään laskua, pitää saada katetta ja mieluusti pitäisi tehdä voittoa.

> Ensin Symbian löi iPhonen mennen tullen ja nyt Android antaa lopullisen kuoliniskun iPhonelle.

Erittäin hyvä esimerkki, Symbianilla (ja BlackBerrylla) oli todellakin pitkään paljon suurempi markkinaosuus, sekään ei ollut yhtenäinen platform, käyttäjät eivät olleet tyytyväisiä, eivätkä kehittäjät olleet kiinnostuneet siitä. Nokian investoinnit Symbianiin ja Symbianrautaan olivat paljon suuremmat kuin Applen koko R&D, valitettavasti vaan katteet ja kannattavuus tippuivat ja kuinkas sitten kävikään?

Vastaa
perhana
perhana

14

@8 +muut saman kerhon jäsenet...

Androidin markkinaosuus suhteessa iPhonen ja WP:n markkinaosuuteen ei suoranaisesti merkitse tässä tapauksessa juuri mitään, vaan enemmän merkitsee se kuinka suuri osuus minkäkin järjestelmän käyttäjistä on potentiaalisia auton tai ajokortin omistajia.
Lonkalta heittäen voisi arvioida tilanteen olevan suunnilleen näin:
Android puhelimen omistajista 20% omistaa auton/ajokortin (yli 18v)
iPhonen omistajista 80% omistaa auton/ajokortin
WP (Nokia) puhelimen omistajista 90% omistaa auton/ajokortin

Eli koska jalan, polkupyörällä, mopolla, tai hkl:n kausilipulla kulkevat eivät juurikaan tarvitse autoon integroitua navigaattoria, ei androidin markkinaosuudella ole mitään merkitystä siihen mitä järjestelmää autonvalmistajien kannattaa suosia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Annap8 (vahvistamaton)

15

Tiedän henkilökohtaisesti, koska olin mukana tälläisessä Nokian projektissa.

Vastaa
pentsu
pentsu

16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:Eli koska jalan, polkupyörällä, mopolla, tai hkl:n kausilipulla kulkevat eivät juurikaan tarvitse autoon integroitua navigaattoria, ei androidin markkinaosuudella ole mitään merkitystä siihen mitä järjestelmää autonvalmistajien kannattaa suosia.

Perhana puki hienosti sanoiksi sen mitä ajattelin. Lisäisin kuitenkin tähän, että vaikkakin jotkin mobiilikäyttöjärjestelmät ovat ylivoimaisia joihinkin toisiin nähden, vain murto-osaa oikeasti kiinnostaa mikä käyttöjärjestelmä mobiililaitteessa on. Vain murto-osa edes tietää mitä järjestelmää käyttää.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Annap8:

Moni saksalainen autonvalmistaja nimittäin oli melko pitkällä MeeGon käyttöönotossa ja sitten Nokia vetikin yhtäkkiä heiltä maton alta.

Mä mielelläni kuulisin myös moniko? Montako niitä sitten oli? Montakos niitä on yhteensä? Niitähän on A,B,M,O ja W. Moniko muukin?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.