Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokian ex-johtaja: Windows Phone -strategia on typerä ja tarpeeton

29
Manu Pitkänen

Nokian ex-johtaja: Windows Phone -strategia on typerä ja tarpeeton
Nokian entinen Mobile Solutions -yksikön johtaja Anssi Vanjoki, joka kilpaili yhtiön toimitusjohtajuudesta Stephen Elopin kanssa, pitää matkapuhelinvalmistajan nykyistä Windows Phone -strategiaa edelleen tarpeettomana ja typeränä. Hän kommentoi Nokian linjaa Kauppalehden haastattelussa.

Vanjoki irtisanoutui pian Elopin valinnan jälkeen. Tätä nykyää hän toimii muiden muassa Nokian aiemmin omistaman Vertu-luksuspuhelinbrändin hallituksen puheenjohtajana. Vertu käyttää puhelimissaan Android-käyttöjärjestelmää, jota Vanjoki on tunnetusti kommentoinut hauskoin sanankääntein. Hän on jälkeenpäin myös kommentoinut, että 11.11.2011 olisi ollut tärkeä päivä Nokialle, jos hänet olisi valittu toimitusjohtajaksi. Vanjoki ei kuitenkaan ole halunnut paljastaa hänen laatimaa strategiaa Nokialle. Symbiania ja MeeGoa oltaisiin kuitenkin kehitetty pidemmälle.Vanjoki kommentoi MTV3:lle ennen Nokian ensimmäisten Windows Phone -puhelimien esittelyä pitävänsä valittua Microsoft-liittoa tarpeettomana.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (29)

JussiFX
JussiFX

1

Tää kaveri katkerana vaan jaksaa mussuttaa. Tuskin edes löytyi mitään strategiaa, ainakaan kunnollista sellaista. Varmaan oikeasti uskoi että Symbian vielä nousee suosta tai Meego olisi the next big thing. Onneksi on poissa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
trmopi (vahvistamaton)

2

@1 JussiFX ilmeisti taas jaksaa uskoa Windowssiin, sääliksi käy sua :D

Vastaa
Fantasos
Fantasos

3

@2 trmopi varmaan näkee kristallipallostaan kuinka Nokia olisi ilman Microsoftin jatkuvaa panostusta innostanut sovelluskehittäjät tekemään kymmeniä tuhansia MeeGo-sovelluksia Android- ja iOS-sovellusten sijaan? Symbian oli rehellisesti sanottuna paskemmassa sovellussuossa kuin mitä Windows Phone nykyään. Suurin osa sovelluksista oli tehty ennen Qt:ta joten niiden porttaaminen MeeGolle olisi ollut hankalampaa kuin kirjoittaa uusi sovellus nollasta. Qt-sovelluksia oli 2011 helmikuussa alle 10 000, jotkut arviot ovat niinkin alhaisia kuin 2 000.
Näin ollen Meegon sovellustarjonta olisi perustunut siihen oletukseen että Qt-version tehneet sovelluskehittäjät porttaavat oman sovelluksensa myös MeeGolle ja sen jälkeen kaikki muut innostuvat suunnattomasti Qt:sta joka taas ei Vanjoen strategiassa olisi koskaan tullut tukemaan iOS:aa tai Androidia.

Anssilla on syytä inttää että vanha strategia oli parasta sitten viipaloidun leivän - sillä kurin hän pysyy itse leivänsyrjässä kiinni. Olisi aika noloa julkisesti tunnustaa että hänen tehtailemansa strategia olisi ollut muuta kuin paras.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

4

3@
>Anssilla on syytä inttää ...


Tänäpäivänä Symbian/MeeGoa kaivataan kun itketään Jenkki vallasta.

Anssin strategia varmaan tuoltakantilti ihan hyvä, mutta olisiko Nokian kassa sitä kestänyt, kuka olisi Nokian kanssa kimpassa ?

Kuka olisi Nokian paikalla MS kimpassa ?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kaario (vahvistamaton)

6

Eikös se Anssi sanonut että kosketusnäytöt kännyköissä on täysin turhia? Ei kannattaisi Anssin enää avata suutaan näistä asioista...

Vastaa
Sefriol
Sefriol

7

Tässä pitää myös ottaa huomioon, ettei ainoa tärkeä asia Nokialle ollut minkä tien se valitsee (MeeGo vs WP) vaan sen järkyttävien kulujen vähentämisen. Nokia oli iso laiva ja ainakin omasta mielestäni Elop on onnistunut tekemään Nokiasta mahdollisimmat kustannustehokkaan yhtiön.
En oikein jaksa uskoa, että Vanjoki olisi kulurakenteen minimoimiseen pystynyt. Hänen johtamansa osasto yhtiöstä oli osa Nokian suurinta kuluerää ja suurimpia ongelmia koko yhtiössä. Juuri hänen osastonsa epäonnistuminen oli suuri syy miksi häntä ei valittu yhtiön johtoon. Vai muistaako kukaan hupinimeä Anssi Vanjoking?

Tietenkin MeeGolla oli mahdollisuutensa, mutta se olisi pitänyt tapahtua silloin, kun herra oli kyseisen osaston johdossa, eikä vasta sen jälkeen kun uusi suunnitelma on tehty.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jan@ (vahvistamaton)

12

A.Vanjoki puhuu ihan asiaa,joka on jo huomattu totuudeksi!.
WP8 on tähän asti ollut Nokialta FLOPPI ja -2014 Nokia on varmasti ainut WP-valmistaja!!. ;(

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
dude @ (vahvistamaton)

13

@8
Puuttuuhan siitä paljon sellaista,mitä Android olisi tarjonnut!.Yep,olen huomannut saman. :/
Itse olen kerran testaillut yhtä Nokia Lumia mallia (920) ja pienen tastaillun jälkeen totesin että tämä (WP8) ei herätä yhtään mielenkiintoa!!.

Vastaa
Fantasos
Fantasos

14

@8 @9 @11 @13
JussiFX puhuu siinä mielessä asiaa että olisi kiva kuulla mikä Se on mikä Nokialaisessa on ärsyttänyt. Sanomalla "paskempaa en ole ennen nähnyt" ilmaisee ainoastaan kokevansa henkilökohtaista vastenmielisyyttä ko. laitetta/käyttistä kohtaan.

Ihan OK sekin, jotkut tykkää äidistä ja toiset tyttärestä, mutta jos tavoitteena oli osoittaa että Windows Phone 8 / Lumia on huono niin toivoisi konkreettisia esimerkkejä malliin "ei pysty tekemään X vaikka Androidissa se onnistuu kun vain Y".

Tämä ihan sillä ettei perustelut jää sille "isot otsikkotekstit tuhlaa tilaa ruudulta" - asteelle.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

15

Aivan varmasti Nokialla olisi ollut muitakin vaihtoehtoja. Jo ihan sen takia, että 2011 kassassa oli vielä enemmän rahaa kuin nyt. Kyse oli varmasti eri vaihtoehtojen riskeistä. Sekä mahdollisista kombinaatioista. Selvää lienee, että ainakaan nykyisenkaltaista sopimusta MS:n kanssa ei olisi koskaan tehty ilman, että muut kilpailevat alustat ajettiin alas.

MeeGo:sta, näin maallikkona ja mitään sen tilasta, koodista tai tarvitsemasta työmäärästä tietämättä, oltaisiin varmaan saatu valmista samoin panostuksin kuin nyt Windows Phonesta.

MUTTA mites se ekosysteemi, massat ja ohjelmat? Entäpä se erottautuminen? MeeGo oli hyvin samanlainen kuin iOs ja Android, siis ulkonäöltään. Olisiko siis MeeGoa kannattanut kehittää Androidin sijaan? Swipe-käyttöliittymän olisi voinut liimata Androidin päällekin... Ja myydä muutoin samaa tavaraa markkinoilla joita Samsung hallitsee 90%:sesti.

Nokia valitse erottautumisen Androidin sijaan. Minä olen tyytyväinen siihen vaikka MeeGon tappo olikin ikävä yllätys.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

16

@14
Taitaa olla Perussuomalaisia nääs. ;)
Se on paljon helpompaa tiputella syytöksiä ja heitellä kuinka mikäkin on huonosti tai menossa suohon, kuin oikeasti kertoa miten asioiden sitten pitäisi olla tai mitä itse tekisi toisin.
Ja vieläpä kun nykypäivänä sanansa saa kuuluviin niin helposti nettiuutisten avulla ja sitten suurin osa lukee niistä vain otsikon. Syntyy käsitys, että taas tuo "muka tietävä" (kun on ollut esim. yhtiön johdossa tai ollut poliitikkona jne.) ihminen on tuota mieltä - kai se niin sitten on.

Jostain syystä tämäkään sivusto ei muuta kuin välittänyt Vanjoen sanomaa. Ei pohdintaa, ei tarkoitusperien avaamista, ei selvitystä mitä ne muut ratkaisut olisi voinut olla, ei oikeastaan mitään... Tätä se nykypäivänä on. Copy-Paste !!!

Vastaa
syrtek66
syrtek66

17

Nokialla oli pitkällä menevät suunnitelmia oman ekosysteemin rakentamisessa, ml kauppapalveluita. Nämä olisi rakentuneet Meeegon ja sen johdannaisten ympärille. Rahaa oli kehittää ja sitä käyttiin surutta eurooppalaisten IT osaamisen ympärille. Mutta Ollillalla oli muuta suunnitelmia Nokian varalle ja Nokia päästettiin amerikkalaisten pääoman tukemiseksi. Ilman Nokiaa ei M$ olisi edes päässyt näin pitkälle omissa mobiili tavoitteissaan. Sääli vain että Nokian annetaan tuhoutua M$ hyvinvoinnin alttarille.

Nokia on kuollut, todennäköisesti aikanaan Nokian verkkomyydään/pilkotaan pois ja S40:lle annetaan niskalaukaus parin vuoden sisällä. Nämä liikkeet mahdollistavat Nokian älypuhelinyksikön ja Nokian palveluiden kuten HERE ja Navteq myymisen Mikkisoftalle.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

18

syrtek66,
Millaisia suunnitelmia? Mihin uskot, että niillä olisi nyt päästy, jos olisi valittu toisin?

Itse en juuri nyt usko Nokian myyntiin tai pilkkomiseen. Ja jos ei Lumioiden suosio taitu, niin en usko jatkossakaan. Se että Nokia osti NSN:n kokonaan itselleen kertoo myös siitä, että Nokiaa ei olla juuri myymässä. Näin ainakin itse uskon. Nokian älypuhelimet pääsee voitolliseksi viimeistään ensi keväänä, sitten on taas tilaa hengittää. ;)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
dude @ (vahvistamaton)

19

@18
Nokian älypuhelimet pääsee voitolliseksi viimeistään ensi keväänä, sitten on taas tilaa hengittää. ;)

Jos silloinkaan. =)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

20

17@
>Nokialla oli pitkällä menevät suunnitelmia oman ekosysteemin
>rakentamisessa...

Oli, 00 luvulla, mutta kuvio romahti Googlen myötä, jonka kelkkaan muut lähti.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
abcabcdd (vahvistamaton)

21

Anssi Vanjoki totesi vuonna 2009: "Android ei ole meille mikään uhka. Androidilla on vain 1% markkinaosuus."

Nokia korjaa edelleen Vanjoen ajan tuhoja. Symbian oli liian iso riippakivi.

Meego ei ollut vaihtoehto hitaan kehityksen vuoksi. Jollan puhelin on jo puoli vuotta myöhässä, eli sama meno jatkuu edelleen.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

22

@19
Voitolliseksi vai tilaa hengittää?

Kunhan tulos kääntyy plussalle on tilanne paljon parempi. Rahan lisäksi se tarkoittaa jatkuvasti suurempaa WP-massaa, se taas suurempaa kiinnostusta koodareilta ja lisäksi esim oheisbisnesten kasvua, Here nyt päällimmäisenä. Taas Here'n kasvaessa kasvaa autopuolen bisnes...
Monta monessa ja Nokia on monella tapaa dominoefektin juurella. Toki myös negatiivinen domino voi rysähtää.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
vihanlietsoja (vahvistamaton)

23

Käsittämätön on suomalaisten viha näitä vanhoja Nokia pomoja kohtaan. Ilman heitä ei sellainen yritys kuin Nokia edes olisi pörssissä tällä hetkellä. Jotain kunnioitusta pliis.

Samalla te rassukat sitten jumaloitte nykyistä kanukki Efloppia joka on tuhonnu WP-strategiallaan Nokian pikkuvalmistajaksi, jota ei maailmalla muista enää kukaan. Säälin teitä.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

24

Minulla ei ainakaan ole mitään vihaa ketään kohtaan. Vanjokikin saa olla omaa mieltään, mutta kiva olisi tietää miten hän olisi sitten Nokian ajanut parempaan saumaan kuin mitä se nykyisellään on. Elop'pia en jumaloi, joskin on hän hyvin esiintyvä ja vakuuttava. Lisäksi hän sai jyrkän kurssimuutoksen ajettua läpi. Oli se muutos oikea tai väärä, niin ravistelua ja muutosta Nokia tarvitsi. Sitä ei voi kukaan kieltää! Muutoksen rajuus taisi tulla MS:n puolelta ja palkintona siitä Nokia sai ne kerrotut sadat miljoonat alustatukena. Kova päätös, ei voi muuta sanoa.

Säälin sinua "vihanlietsoja", jos oikeasti kuvittelet Elopin ajaneen Nokian alas, se siemen oli jo kylvetty, ja varsinkin jos kuvittelet Nokian olevan nimenä unohdettu maailmalla. Asia lienee juuri päin vastoin.

Vastaa
mietaas
mietaas

25

tämän miehen lausunnot ne vasta typeriä ovat ollet ja ovat näköjään edelleen... säälittävä tapaus!

mitähän mieltä vanjoki on tänä päivänä kosketusnäytöistä, jokohan niillä on tulevaisuutta!!!

ei vanjoki oikeasti kilpaillut nokian tj paikasta. itse kuvitteli ehkä niin mutta taisi olla ainoa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
surs (vahvistamaton)

26

Ei Nokia mihinkään ole kuollut. Eikä sitä myöskään pilkota. WP oli paras valinta, lukekaa ja tutkikaa, löydätte kyllä vastauksen eikä tarvitse arvailla ja väittää olemattomia.
WP markkinaosuus nousee vaihe vaiheelta, tuskin saavuttaa Androidia mutta tulee olemaan merkittävä tekijä. Nokian osuus yli 90% WP:stä muutamassa vuodessa joten hyvälle vaikuttaa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

27

@23
En minäkään vihaa vanhoja Nokia pomoja, mutta ei näillä nykyisin hengissä olevilla ole mitään tekemistä Nokian pörssilistautumisen kanssa, joka tapahtui jo vuonna 1915.

Vanjokea arvioin hänen puhteittensa ja tulosten perusteella (toki katsoen niitä firman ulkopuolelta). Valitettava tosiasia oli, että OPK, Vanjoki ja Ollila olivat aitiopaikalla kun alan viimeisin suuri murros tapahtui. Murros ei tapahtunut Nokian toimesta, siihen ei reagoitu tarpeeksi nopeasti ja siihen ei reagoitu oikein. Kaikki nuo asiat voidaan katsoa johdon virheiksi.

Ensinnäkään WP ei ole Elopin strategia, vaan Nokian hallituksen strategia, jota Elop toteuttaa. Toiseekseen se WP strategia ei ole sairaus vaan lääke. Sairaus alkoi jo monia vuosia aiemmin, ohjia pitivät OPK ja Ollila.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
bigarska (vahvistamaton)

28

Oikeasti Meego vielläkin kirkkasti paras) käyttis, ja ohjelmia ihan tarpeeksi ei nyt ihan heti tule mieleen mitä puuttuisi. Eikä ole N9 vielä kertaakaan ns. jumiutunut parin vuoden aikana...

Vastaa
AhKeefas
AhKeefas

29

Vanjoki ei ollut visionääri ja syystä lensi ulos.
Mitä tulee kännykäyttiksiin
niin olen nyt käyttänyt raskaasti sekä S4 Activea että Lumia 920:tä
ja mielestäni molemmat ovat hyviä ja niissä on omat hyvät ja huonot puolensa

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.