Microsoft pitää ovet avoinna HTC:lle ja Samsungille

2
Manu Pitkänen

Microsoft pitää ovet avoinna HTC:lle ja Samsungille
Nokian matkapuhelinten siirtyminen Microsoftin huomaan tarkoittaa suurta muutosta ohjelmistojätin Windows Phone -strategiassa. Tähän asti Microsoft on tyytynyt lisensioimaan Windows Phone -käyttöjärjestelmää laitevalmistajille, mutta tulevaisuudessa Microsoft valmistaa itsekin puhelimia.

Tämä jättää Windows Phone -puhelimia valmistavat yhtiöt outoon tilanteeseen ja samanlaisia kysymyksiä on tullut pintaan kuin mitä muutama vuosi sitten kun Google osti Motorolan. Mitä Microsoft-merkkiset älypuhelimet tarkoittavat esimerkiksi HTC:n ja Samsungin kannalta?

Microsoftin virallinen vastaus kysymykseen on, että Windows Phone pidetään avoimena laitevalmistajille entiseen malliin ja Windows-tiimi työskentelee Microsoftin laitekehityksen kanssa samalla tavalla kuin muidenkin laitevalmistajien kanssa. Vaikka Windows Phonen käyttö olisikin HTC:lle ja Samsungille mahdollista, niin haluavatko ne enää jatkaa WP:n parissa. Nokian Lumiat muodostivat käytännössä yli 80 prosenttia Windows Phone -puhelinten toimituksista ja kun ne siirtyvät Microsoftille, syntyy ekosysteemiin voima joka hallitsee käytännössä koko ekosysteemiä.



HTC:tä ja Samsungia voi kammoksuttaa tällainen kilpailija, mutta toisaalta ne saattavat myös pystyä elämään sen kanssa. Ainakin näin on käynyt Android-puolella. Toisaalta Motorolalla ei ole yhtä vankkaa asemaa Android-ekosysteemissä kuin Nokialla on Windows Phonessa. Lisäksi Windows Phonen ympärillä pyörivä bisnes on HTC:lle ja Samsungille lähinnä nappikauppaa verrattuna niiden Android-liiketoimintaan, joten WP:stä luopuminen on kivuttomampaa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme C31 – hinta laskenut -48%

Realme C31
107 € CDON
231 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 203 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -18%

Motorola Lenovo ThinkPhone
519 € Dustin Home
539 € Proshop
557 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -16%

Oppo Reno 7 5G
333 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentit (2)

Anonyymi käyttäjä
ativ @ (vahvistamaton)

1

Vaikka Windows Phonen käyttö olisikin HTC:lle ja Samsungille mahdollista, niin haluavatko ne enää jatkaa WP:n parissa.Nokian Lumiat muodostivat käytännössä yli 80 prosenttia Windows Phone -puhelinten toimituksista ja kun ne siirtyvät Microsoftille, syntyy ekosysteemiin voima joka hallitsee käytännössä koko ekosysteemiä.
HTC:tä ja Samsungia voi kammoksuttaa tällainen kilpailija!.

Vastaa
jpa00
jpa00

2

Androidissa ja Motorolassa on jonkin verran eroa Windows Phoneen ja Nokiaan. Motorolalla ei tosiaan ole koskaan ollut minkäänlaista ylivaltaa Android-puhelimissa, kuten Nokialla on Windows-luureissa. Toinen selkeä ero on siinä, että valmistajat ovat vapaita (Googlen kannalta) ilmaiseksi käyttämään Androidia kuten tahtovat, mutta WP:stä joutuu valmistaja maksamaan lisenssimaksuja.

Lisäksi Androidin koodi on vapaasti saatavilla, joten kaikilla on mahdollisuus käyttää samaa versiota, kun taas Microsoft voi tehdä spesiaaliversioita vain omia Nokia-luurejaan varten, ja antaa muille valmistajille saataville rajoitetun version. Ei siinä välttämättä niin käy, mutta mahdollisuus on hyvä, varsinkin kun Microsoftin historiaa katsoo.

Vähän asian ohi: Riippumatta siitä, mitä Nokialla aikoinaan väitettiin, Androidilla on myös helpompi erottua massasta, kun UI on vapaasti valmistajankin kustomoitavissa. Aika harva valmistaja tätä enää kovin rankasti tekee, koska Androidin perus-UI on varsin miellyttävä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.