Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Katsaus: Tässä Nokian mielenkiintoisimpia puhelimia matkan varrelta

12
Sami Koivunen

Katsaus: Tässä Nokian mielenkiintoisimpia puhelimia matkan varrelta
Tänään on uutisoitu laajasti Nokian matkapuhelinliiketoiminnan myynnistä. Tämä tarkoittaa käytännössä, että emme tule enää koskaan näkemään uusia Nokia-puhelimia. Aika on siis sopiva katsoaksemme taaksepäin, millaisen vaikutuksen Nokia jätti matkapuhelinten historiaan.

Vuosien varrella Nokialta on nähty on nähty muun muassa useita perinteisen kännykkämuotoilun haastavia kokeiluja, valtaisan suosion saaneita peruspuhelimia ja edistyksellisiä kamerapuhelimia.


Vuonna 1991 julkaistu Nokia 1011 oli yhtiön ensimmäinen GSM-puhelin ja a käynnisti pitkään kestäneen menestystarinan.


Banaanipuhelimena tunnettu Nokia 8110 sisälsi mahdollisuuden suojata näppäimistön metallisella liukukuorella. Puhelin julkaistiin vuonna 1996 ja se nähtiin muun muassa vuonna 1999 julkaistussa elokuvassa The Matrix.Vuonna 1996 Nokia julkaisi yhtiön ensimmäisen kommunikaattoripuhelimen nimellä Nokia 9000 Communicator. Puhelin tuli tunnetuksi erityisesti yritysmaailman puhelimena, mihin 4,5 tuuman näyttöinen QWERTY-puhelin soveltuikin hyvin.Vuonna 1999 julkaistu Nokia 8210 sisälsi infrapunaportin, vaihdettavat kuoret ja kaksinpelattavan matopelin.Nokian ehkä kaikkien aikojen tunnetuin malli on 126 miljoonaa kappaletta myynyt Nokia 3310, joka sisälsi edistyksellisesti muun muassa laskimen ja mahdollisuuden 459 merkin tekstiviesteihin. Kohtuuhintaisen 3310:n ulkokuoren vaihtaminen oli myös suosittua ja erilaisia tyylejä oli olemassa tuhansia.Teknisesti edistyksellinen Nokia 7650 julkaistiin jo vuonna 2001. Puhelin sisälsi Symbianin OS-käyttöjärjestelmän ja oli samalla Nokian ensimmäinen kamerapuhelin.Alunperin vuonna 2003 julkaistu N-Gage -pelipuhelin oli Nokialta suuri panostus, joka ei ikinä ottanut kunnolla tuulta alleen. Alkuperäisen N-Gagen käytettävyydessä havaittuja ongelmia yritettiin vielä vuotta myöhemmin korjata N-Gage QD -mallilla.
2000-luvun alku oli Nokialta myös kokeilullista aikaa. Julkaisun näkivät muun muassa kahta kättä vaativa Nokia 7600 ja suklaapatukan näköinen 7280, mitkä eivät kuitenkaan myynnillisesti olleet menestyksiä.Myös kaikkien aikojen myydyin puhelin näki päivänvalon vuonna 2003 Nokian julkistaessa 1100-mallin. Puhelinta on myyty yhteensä käsittämättömät 250 miljoonaa kappaletta. Vertailun vuoksi suosituimmatkin iPhonet ovat myyneet vain vähän yli 40 miljoonaa kappaletta.Vuonna 2004 julkaistu Nokia 7710 oli yhtiön ensimmäinen kosketusnäytöllinen älypuhelin, joka sisälsi lukuisia nykyistenkin älypuhelinten ominaisuuksia, kuten muistikortilla kasvatettavan muistin. Puhelimen erikoisen suunnittelun takia sen käytettävyys oli kuitenkin heikko ja menestys vähäistä.Nokian vuoden 2007 lippulaiva N95 on Nokian malliston tunnetuimpia älypuhelimpia. Puhelimen korkeasta hinnasta huolimatta laite pysyi suosittuna usean vuoden ajan.Vuoden 2009 lippulaiva N97 keräsin heikkoja arvosteluja ja oli pettymys yhtiön omillekin johtajille.Toimitusvaikeuksista kärsinyt Nokia 808 Pureview on edelleen eräs kyvykkäimmistä kamerapuhelimista ja oli samalla viimeinen Symbian-käyttöjärjestelmällä varusteltu puhelin.Sovelluspulasta kritiikkiä saanut Windows Phone -käyttöjärjestelmä löytyy uusimmasta Nokia Lumia 1020 -lippulaivasta, mutta kameraominaisuuksiltaan laite on jatkaja kehutulle 808 Pureviewille.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (12)

Giis
Giis

1

Vaikka mitä puuttuu... "Zippo" puuttuu. Myös 3210, joka avasi tien 3310 puhelimelle, ollen myös ensimmäinen puhelin, jossa ei ulkoista antennia. Vissiin siis ylipäätään ensimmäinen puhelin maailmassa ilman ulkoista antennia. Tuo 7650 oli myös maailman ensimmäinen kamerapuhelin. Myös se ensimmäinen wap-puhelin puuttuu. Rikkana rokassa N8 oli vissiin viimeinen Suomessa kasattu malli.

Puhumattakaan Ringoista ja 1610 puhelimesta mitkä myi kuin häkä sillon joskus.

Vastaa
MrSefe
MrSefe

2

7710:n suurin ongelma oli surkea käyttöliittymä joka ei hyödyntänyt kosketusnäyttöä juuri lainkaan.

Vastaa
Talamasa (vahvistamaton)

6

Paras ja ehkä ainoa Nokian yritys oli N900 Maemo, jota piti kehittää Meego:ksi. Onneksi Nokialla oli "viisaita" miehiä, jotka ymärsivät kehitysalustan mahdollisuudet. Tervetuloa "JOLLA"

Vastaa
abacaca (vahvistamaton)

7

N900 on edelleen aivan uskomattoman hyvä puhelin. Jos siitä saisi nykyaikaisella raudalla varustetun version, se olisi paras luuri mitä on.

Vastaa
joksak
joksak

9

7110 erikoisella rullallaan, "isolla" näytöllä, laukaisuluukulla ja WAP:lla varustettuna. Melkein mielenkiintoisempi kuin "Zippo" tai N95. Sitä oli hauska käyttää, omistan vieläkin sen, vaikka kertaalleen jouduin siihen näytön piirilevyineen vaihtamaan (helppo oli korjata vielä siihen aikaan).

Vastaa
Jonahan
Jonahan

11

8210 on suosikkipuhelimeni Nokialaisista, sen jälkeisistä (käyttämistäni) ei oikein mikään miellyttänyt, paitsi 6500 classic. Symbianit olivat lähes poikkeuksetta heikkoja, tavalla tai toisella. Lumioita en ehtinyt "oikeasti" käyttämään, joitakin toki testasin, mutta sitä ei lasketa.

Vastaa
paskawp (vahvistamaton)

12

Hienoja puhelimia joista monia tuli omistettua. Oma Noksu-urani päättyi WP:n valintaan. WP tuhosi Nokian.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja