Nokian puhelimet menivät myyntiin – mitä se tarkoittaa Suomelle?

4
Manu Pitkänen

Nokian puhelimet menivät myyntiin – mitä se tarkoittaa Suomelle?
Suomalaiset tuntevat Nokian ennen kaikkea sen valmistamista puhelimista, jotka aikoinaan nostivat sen niin suureksi yhtiöksi kuin mitä se 2000-luvulla on ollut. Ja onhan Nokia edelleenkin maailman toisiksi suurin puhelinvalmistaja, menetettyään viime vuonna maailman suurimman valmistajan tittelin 14 vuoden jälkeen Samsungille. Ei siis ihme että puhelintoimintojen myynti voi vaikuttaa koko Nokian kuolemalta.

Tästä perinnöstä myös Microsoft oli kiinnostunut ostettuaan Nokian laite- ja palveluliiketoiminnot. Microsoftilla on ollut hankaluutensa päästä mobiilimarkkinoiden syrjään kiinni ja kaupan myötä se saa itselleen tarvittavaa taitoa ja tietoa, joiden avulla se pystyy haastamaan entistä paremmin Androidin ja Applen. Microsoft on tienannut keskimäärin alle 10 dollaria per myyty Lumia. Nokian Lumiat muodostavat leijonan osan Windows Phone -laitteiden myynnistä. Lumioita on toimitettu yli 23 miljoonaa kappaletta. Windows Phone on ollut lähinnä rahareikä Microsoftille, minkä takia ohjelmistoyhtiön oli keksittävä jotakin uutta saadakseen Windows Phone -tuottamaan. Sellaiseksi vaihtoehdoksi on osoittautunut Nokian puhelintoimintojen osto.Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer vakuuttaa, että kauppa on kaikkien osapuolien kannalta win-win-tilanne. Myös työntekijöiden kannalta. Yhtiö aikoo keskittää puhelinten tutkimus- ja tuotekehityskeskittymän Suomessa, joten Nokialta Microsoftille siirtyville 4700 työntekijälle pitäisi riittää töitä tulevaisuudessakin. Voi olla että tulevaisuudessa Microsoft palkkaa takaisin niitä insinöörejä, joita on aiempina vuosina Nokialta irtisanottu (tai ovat lähteneet muulla tavalla). Kun Microsoft hallitsee koko tuotteen raudasta ohjelmistoon asti, on sillä enemmän intressiä investoida Windows Phonen kehitykseen. Intel, Huawei ja Samsung ovat perustaneet Suomeen tutkimus- ja kehityskeskuksia, joten luulisi Microsoftin tuotekehitysyksikön jäävän Suomeen pidemmäksi aikaa.

Kaupan ohella Microsoft kertoi investoivansa Suomeen perustettavan datakeskuksen muodossa. Investoinnin suuruudeksi kerrottiin 250 miljoonaa dollaria ja sen on tarkoitus palvella Microsoftin käyttäjien tarpeita. Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaan mukaan kaupan myötä Suomeen tulisi Nokian rinnalle toisen globaalissa mittakaavassa mittattuna suuren teknologiayrityksen merkittävää tuotekehitystoimintaa.

Nokian Asha-puhelinten kehitystyön jatkuminen Oulussa jää nähtäväksi. On veikkailtu, että Nokia olisi siirtämässä kehitystyön Aasiaan. Microsoftin astuttua remmiin, on vaikea arvioida jatkuuko Ashojen käyttämän käyttöjärjestelmän kehitystyö pidemmällä aikavälillä missään.

Kauppa parantaa Nokian kassatilannetta, josta on oltu huolissaan. Järjestelyn jälkeen Nokia suunnittelee keskittyvänsä sen kolmeen jäljelle jäävään liiketoimintaan. Nämä liiketoiminnat ovat verkkoinfrastuktuuriin ja palveluihin keskittynyt NSN, kartta- ja paikkatietopalveluihin keskittynyt HERE ja teknologiakehitykseen ja -lisensointiin keskittynyt Advanced Technologies. Nokia arvioi, että toteutuessaan yritysjärjestely vahvistaa Nokian taloudellista asemaa ja luo vahvan pohjan näiden kolmen liiketoiminnan tulevaisuuden investoinneille.


Vaikka NSN onkin käynyt onnistuneen kulukuurin, on yhtiö kerrottu harkitsevan uusia tehostustoimia. Helsingin Sanomien näkemien dokumenttien mukaan NSN harkitsisi tehtaidensa myyntiä alihankkijoille. Sen vaikutuksia suomalaisiin työntekijöihin on vaikea arvioida. Symbianin tapauksessa ulkoistus tarkoitti hyvin pitkälle ulkoistettua irtisanomista.

Nokian pääkonttori tulee pysymään Devices & Services -yksikön myynnin jälkeenkin Suomessa, joten on oletettavaa että Nokia pysyy tältä osin jatkossakin suomalaisena ja maksaa veronsa Suomeen.

Nokia on kulkenut pitkän matkan älypuhelin- ja verkkolaitevalmistajaksi. Välissä on tehty paljon sellaista, mistä on myöhemmin luovuttu kokonaan. Vaikuttaisi siltä että Nokia on yhtiö joka elää ja muuttuu jatkuvasti. Siispä Nokian ei kannata takertua puhelimiin, vaikka se niiden avulla loistoonsa nousikin. Se aika on ohi ja Microsoftin omistuksessa Lumia-puhelimilla voi olla edessä kirkkaampi tulevaisuus kuin mitä Nokialla, joka voi nyt keskittyä voittoa tuottavaan verkkolaitevalmistukseen sekä karttoihin.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -42%

Honor X7a
69 € DNA
142 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto E14 – hinta laskenut -34%

Motorola Moto E14
79 € Power
119 € Gigantti
119 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Edge 50 Fusion – hinta laskenut -21%

Motorola Edge 50 Fusion
339 € Proshop
339 € Power
417 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 431 €

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -20%

Motorola Moto G24
115 € BIGBOX.FI
143 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 143 €

Kommentit (4)

Anonyymi käyttäjä
Leemee (vahvistamaton)

1

NSN työntekijöiden ongelma on se, että vaikka työvoimakustannukset ovat (insinööreillä) Suomessa pienemmät kuin esimerkiksi Saksassa on Saksassa ihmisten irtisanominen monin verroin kalliimpaa kuin Suomessa. Saksassa irtisanominen maksaa about 1 työssäolovuosi = 1kk palkka. Tuollaiseasta voidaan suomessa vain unelmoida.

Vastaa
SpyroMan
SpyroMan

2

Eli yhtäkkiä WP:lle tuleekin tuki 4K resoluutiolle, 16 ytimelle jne. Kuka Microsoftin puhelinta oikeasti ostaa vaikka tuleekin olemaan Nokian nimellä?

Vastaa
raiku92
raiku92

4

@4
Oot varmaan käyttäny jotain halpaa droidi puhelinta? ei ihme et on laginen

Kunnon raudalla se rullaa kommeesti.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.