Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Sisäpiiri kertoo: Näin Microsoft neuvotteli Nokian puhelimet itselleen

13
Manu Pitkänen

Sisäpiiri kertoo: Näin Microsoft neuvotteli Nokian puhelimet itselleen
All Things D ja New York Times ovat julkaisseet Nokian ja Microsoftin lähellä oleviin lähteisiin perustuen tarinan siitä, miten Microsoft lopulta päätyi ostamaan Nokian Devices & Services -yksikön.

Neuvottelut jotka lopulta johtivat Nokian matkapuhelintoimintojen myymiseen Microsoftille, alkoivat käytännössä tammikuun lopulla Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmerin soitettua Nokian hallituksen puheenjohtajalle, Risto Siilasmaalle.

Ballmer kysyi Siilasmaalta vain viitisen minuuttia kestäneessä puhelussa, että voisivatko miehet tavata. Siilasmaa suostui tapaamiseen, joka pidettiin Mobile World Congress -messujen yhteydessä Rey Juan Carlos -hotellilla Barcelonassa. Vahvasta yhteistyöstä huolimatta Nokia ja Microsoft eivät onnistuneet saamaan tarpeeksi suurta jalansijaan älypuhelinmarkkinoilla. Ballmerin ja Siilasmaan tapaamisen tarkoituksena oli pohtia syitä ja ratkaisuja tilanteeseen. Noin tunnin kestäneessä tapaamisessa mietittiin niin pieniä korjauksia nykyiseen yhteistyöhön kuin paljon suurempiakin muutoksia.


Tapaamisen jälkeen molemmat yhtiöt alkoivat tutkia millaisia vaihtoehtoja niillä on jatkaa eteenpäin. Nokiallakin oli pöydällä sellaisia vaihtoehtoja, joissa Microsoft ei ollut mukana. Seuraavina kuukausina yhtiöt neuvottelivat useaan otteeseen. Meneillään ollutta neuvottelumaratonia alettiin kutsua nimellä Project Gold Medal – Nokia oli Paavo Nurmi ja Microsoft Edwin Moses.

Kauppaneuvotteluiden yksi tärkeä päivämäärä on 22. huhtikuuta, jolloin Nokian ja Microsoftin neuvotteluryhmät tapasivat Nokian käyttämän Skadden Arps Slate Meagher & Flom -asianajotoimiston tiloissa New Yorkissa. Nokiaa oli edustamassa Siilasmaan lisäksi Stephen Elop, Nokian lakiasiainjohtaja Louise Pentland sekä Nokian talousjohtaja Timo Ihamuotila. Microsoftin puolella neuvotteluita käytiin Steve Ballmerin, Windows Phone -johtaja Terry Myersonin, talousjohtaja Peter Kleinin ja lakiasiainjohtaja Brad Smithin voimin.

Nokia ja Microsoft olivat näkemyksissään niin kaukana toisistaan, että kauppa vaikutti keväällä hyvin epätodennäköiseltä. Uusia neuvotteluita ei pitänyt enää järjestää, mutta Siilasmaa tuli ilmeisesti katumapäälle ja otti jo seuraavana päivänä yhteyden Microsoftiin. Useiden konferenssipuheluiden jälkeen osapuolet tapasivat toisensa uudelleen toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa tapaamispaikka oli Microsoftin käyttämän asianajotoimiston (Simpson, Thacher & Bartlett) tilat Lontoossa.

Lontoon neuvotteluiden aikana Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer kompastui epähuomiossaan kahvipöytään ja sai haavan otsaansa. Nokian neuvotteluryhmä luuli aluksi, että käytävillä kajahtanut kova huuto johtui jostakin heidän ehdotuksesta, josta Ballmer ei pitänyt lainkaan. Ensihoidon jälkeen kun tilanne rauhoittui, neuvotteluita jatkettiin.

Neuvotteluiden yhdeksi solmukohdaksi osoittautui Nokian karttabisnes, jonka molemmat osapuolet halusivat. Microsoft olisi halunnut ostaa sen, mutta Nokia ei ollut valmis myymään. Tätä ongelmaa ratkottiin 14. kesäkuuta Kirkkonummella sijaitsevassa Båtvikin kartanossa, jonka Nokia omistaa. Sopimukseen ei päästy, mutta neuvotteluita päätettiin jatkaa.


Seuraavat viikot olivat neuvotteluiden suhteen hieman hiljaisempia, koska molemmilla yhtiöillä oli kädet täynnä muita töitä. Microsoft valmisteli uutta strategiaa ja organisaatiomuutosta. Sen piti järjestää myös vuosittainen MGX-tilaisuus (Microsoft Global Exchange). Nokiaa työllisti Siemensin osuuden osto NSN-verkkolaiteyhtiöstä.

Heinäkuun lopulla osapuolet tapasivat New Yorkissa ja keksivät ratkaisun karttakysymykseen. Nokia pysyisi sen omistajana, mutta Microsoftille annettaisiin samanlaiset mahdollisuudet muokata karttapalveluita kuin mitä Nokiallakin on.

Elokuun aikana yhtiöiden välillä käytiin päivittäin keskusteluja ja asianajajat sorvasivat kauppasopimusta kuntoon. Samaan aikaan pinnan alla kyti toinen suurempi muutos Microsoftissa: toimitusjohtaja Steve Ballmer oli jäämässä eläkkeelle. Ballmer soitti ennen tiedon julkituloa Siilasmaalle sekä Elopille.

Kauppa Nokian ja Microsoftin välillä julkistettiin 3. syyskuuta.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (13)

Anonyymi käyttäjä
Steven Pallomeri (vahvistamaton)

1

"Steve Ballmer kompastui epähuomiossaan kahvipöytään ja sai haavan otsaansa. Nokian neuvotteluryhmä luuli aluksi, että käytävillä kajahtanut kova huuto johtui jostakin heidän ehdotuksesta, josta Ballmer ei pitänyt lainkaan."

LOL! RIP Nokia, never forget. Hieno yritys, mutta kaatui omaan ylimieliseen kaavamaisuuteensa, kunnes marssi hattu ojossa leuka rinnassa MS:n kitaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Viishirttäpoikki (vahvistamaton)

2

Elop on ainakin saman verran Ballmeria lyhyempi, kuin mitä Ballmer on Siilasmaata lyhyempi. Joko Siilasmaa on kaksimetrinen tai Elop on lyhyt. Veikkaan jälkimmäistä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
urtiewtresydestrcetr (vahvistamaton)

3

Miten tuo karttahomma nyt menee? Microsoftilla samanlaiset oikeudet muokata karttapalveluita, kuin Nokialla on.

Mitä kaikkea tuo koskee, tulevatko Microsoftin muutokset automaattisesti kaikille muillekin, vai vain omaan käyttöönsä, ja Nokia voi tarjota karttadatasta aivan omaa näkemystään, omine palveluineen ja käyttökokemuksineen? Entä maksaako Microsoft tuosta karttojen käytöstä ja jos niin kuinka paljon?

Vastaa
pain83
pain83

4

Tästä se lähtee WP8 laskusuhdanne siis. Vahvasti epäilen, että Nokia uskolliset käyttäjät enään haluaisi Microsoftin puhelinta ostaa ja Nokia on käytännössä yksin vastuussa WP8 tämän hetkisestä noususuhdanteesta. Lisäksi tämä kauppa vähentää muiden valmistajien kiinnostusta WP8 kohtaan. Tosin se on jo nyt ollut erittäin alhaista.

Vastaa
G0lden_Kebab
G0lden_Kebab

5

"Lontoon neuvotteluiden aikana Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer kompastui epähuomiossaan kahvipöytään ja sai haavan otsaansa."

Kovat neuvottelut olleet ilmeisesti.

Vastaa
csp
csp

6

"Kauppaneuvotteluiden yksi tärkeä päivämäärä on 22. huhtikuuta, jolloin Nokian ja Microsoftin neuvotteluryhmät tapasivat Nokian käyttämän Skadden Arps Slate Meagher & Flom -asianajotoimiston tiloissa New Yorkissa. Nokiaa oli edustamassa Siilasmaan lisäksi Stephen Elop, Nokian lakiasiainjohtaja Louise Pentland sekä Nokian talousjohtaja Timo Ihamuotila."

Jos tarina on tosiaan totta, Siilasmaa valehti uutisissa toissa päivänä. Sanoi että: "Elop ei ole ollut mukana neuvoitteluissa MS-ristiriidan takia - itse olen hoitanut kaiken".

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
suris (vahvistamaton)

8

Kyllä meillä ainakin käytetään myös jatkossa wp-puhelimia. Androidshaibaa ei tähän torppaan tule ja ios on ios.. Faniboy tuotteita.
Jolla ehkä, jos vehje on hyvä ja softaa löytyy edes auttavasti.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ativS @ (vahvistamaton)

11

-2014 ei todellakaan enään Nokia kiinnosta,koska Nokia nimi häviää WP8 puhelimista!!.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ademeion (vahvistamaton)

12

@ 9:

"Olisiko tuo ensimmäinen kerta kun julkisuudessa valehdellaan? :P"

Julkisen valehtelun kynnys alenee, jos ihmiset suhtautuvat valehteluun kevyesti.

Vastaa
AhKeefas
AhKeefas

13

Neuvottelut muuttuivat huomattavasti sen jälkeen kun Ballmer kalautti kallonsa. Microsoft antoi välittömästi periksi HERE kartoissa ja salli Nokia pitää ne kokonaan itsellään, mutta MS sai osana kauppaa neljäksi vuodeksi "omistajan oikeudet".

Lumia on edelleen Lumia ja Asha on edelleen Asha
Peruspuhelin Nokia on edelleen Nokia.
KOKO tehdasrykelmä henkilöstöineen sekä Devices puolen ingenjöörit yms väki pysyvät kukin paikallaan kuin tatti - vain omistaja papereissa NOK = MSFT
Pureview tulee jyräämään myös ensi vuonna!
Ja nyt on rahaa Christmas Lumia markkinointiin USA:ssa
ynnä varaa ostaa 50 miljoonan puhelimen komponentit kertaheitolla
Menee paremmin kuin koskaan!

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja