Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokialla oli suunnitelma B ensi vuodeksi: Android-puhelin oli kehitteillä

31
Manu Pitkänen

Nokialla oli suunnitelma B ensi vuodeksi: Android-puhelin oli kehitteillä
The New York Timesin (NYT) tietojen mukaan Nokia suunnitteli Android-pohjaista älypuhelinta. Puhelimen julkaisuun olisi ollut mahdollisuus ensi vuonna, jolloin Nokialla olisi ollut mahdollisuus olla uusimatta Microsoftin kanssa solmittu strateginen sopimus.

Nokia kertoi syyskuun alussa, että Microsoft ostaa sen puhelinliiketoiminnan. Kaupan julkistuksen jälkeen Microsoft julkaisi Strategic Rationale -dokumentin, jossa se perustelee kauppaa. Dokumentin neljännellä sivulla sanotaan, että kaupalla sementoidaan Nokian ja Microsoftin välinen yhteistyö, joka olisi tullut uusittavaksi vuonna 2014. Tämän perusteella Nokia olisi voinut jättää sopimuksen uusimatta ja siirtyä Windows Phonesta Androidin pariin.
Tähän siirtymään oli Nokialla tehty valmisteluja New York Timesin mukaan. Android-puhelimen kehittämiseen ei vaadittaisi kovin paljoa työtä, joten se olisi voitu saada markkinoille nopeastikin. Lehden mukaan Microsoft tiesi Nokian Android-suunnitelmista. Nokian siirtyminen Androidiin edes osittain olisi voinut olla kohtalokasta Windows Phonelle, jolla on hallussa hyvin marginaalinen markkinaosuus ja kaikista toimitetuista WP-laitteista yli 80 prosenttia on Nokian valmistamia.

Nokia ei käyttänyt Android-suunnitelmia neuvottelukeinona kevään ja kesän keskusteluissa, mutta Microsoftilla oltiin silti tietoisia yhtiön suunnitelma B:stä.

NYT ei tiedä Nokian Android-suunnitelmien nykytilaa, mutta on epätodennäköistä että sitä jatketaan kaupan toteutumisen jälkeen.

Kommentit (31)

Jaakko Ilkka (vahvistamaton)

2

Jotenkin luuri näyttää sairaan siistiltä! Ostaisin tämä heti jos olisi saatavilla, ja niin tekisi miljardi muutakin! Saisiko vanhoihin WP-Lumioihin buutattua jotenkin Androidia, se olisi parasta mitä alalla nähty vuosiin! Nokian legendaarinen rauta maailman parasta, kunhan WP ei olisi rajoittamassa Nokian raudan kehitystä, ja maailman yleisin käyttis sekä suurin ekosysteemi - hittituote! -> Avain Nokian selviytymiseen! Voisiko MS-kauppaa mitenkään enää purkaa? Järjestäisikö jokin ICT-lehti globaalin asiakasäänestyksen ostaisivatko Nokia-Androidin? Veikkaan, että noin miljardi sanoisi KYLLÄ!

Vastaa
teppoI
teppoI

3

@2

Nokian osakkeenomistajat antavat sinetin (tai ovat antamatta) kaupalle 19. marraskuuta 2013 ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Pääsylipun ja äänestysoikeuden yhtiökokouksessa saa ostamalla Nokian osakkeita :)

Vastaa
Jaakko Ilkka (vahvistamaton)

4

Voisiko jokin suomalainen ICT-lehti ottaa yhteyttä muutamaan isoon lehteen (NY Times jne.), joita luetaan globaalisti, ja sitten järjestetään asiakasäänestys, jolla osoitettaisiin Nokian osakkeenomistajille, että MS-kaupalla ei tule suurinta osakearvoa, vaan kaupan purulla ja Nokian Android -myynnillä! Huom! Samsung on ykkönen nyt vain, koska Nokia on ulkona markkinoista WP:ssa! Voisiko joku suomalainen lehti hoitaa äänestyksen muutaman globaalin kumppanin kanssa -> Nokian pelastuksen ja saada sulan hattuunsa? Kuka tekisi miehen työn ja palauttaisi suomalaisten maineen??? Kun Nokian hallitus ei kuuntele asiakkaita, voisiko äänestyksellä saada Nokian hallituksen kuuntelemaan järjen ääntä, kuten myös osakkeenomistajien??? Älkää myykö, antakaa asiakkaiden päättää mitä ostetaan kiitos!

Vastaa
eeeFlop (vahvistamaton)

5

Dokumentin neljännellä sivulla sanotaan, että kaupalla sementoidaan Nokian ja Microsoftin välinen yhteistyö,joka olisi tullut uusittavaksi vuonna 2014.Tämän perusteella Nokia olisi voinut jättää sopimuksen uusimatta ja siirtyä Windows Phonesta Androidin pariin.Tähän siirtymään oli Nokialla tehty valmisteluja New York Timesin mukaan.Android-puhelimen kehittämiseen ei vaadittaisi kovin paljoa työtä,joten se olisi voitu saada markkinoille nopeastikin.Lehden mukaan (Microsoft tiesi Nokian Android-suunnitelmista).(Nokian siirtyminen Androidiin edes osittain olisi voinut olla kohtalokasta Windows Phonelle,jolla on hallussa hyvin marginaalinen markkinaosuus ja kaikista toimitetuista WP-laitteista yli 80 prosenttia on Nokian valmistamia)!!.(Nokia ei käyttänyt Android-suunnitelmia neuvottelukeinona kevään ja kesän keskusteluissa),mutta (Microsoftilla oltiin silti tietoisia yhtiön suunnitelma B:stä).
Ja lopulta kävi näin,kun nyt on tilanne...!!.Elop ja Microsoft tekivät onnistuneen,yhteisen suunnitelman joka toteutui jonka Nokia myi "pilkkahintaan"!!.

Vastaa
eeeFlop (vahvistamaton)

6

@2
Voisiko MS-kauppaa mitenkään enää purkaa?.
Tuskin pystyy ja en usko,että pystyy.Voisi olla Nokialle suurempi virhe,jos näin tapahtuisi!!.
Halvalla myivät,koska Microsoftilla olisi ollut rahaa suurempaankin summaan!!!.

Vastaa
maario
maario

7

Ahaa, Nokia oli petturi taka-alalla, ja Microsoft tuli ja näytti ison veljen merkit. Nappasi Nokian kuin nekun lapsen suusta.

Troijalainen sitten saastutti Nokian ja Suomen. Saastuttamiseen oli tietysti Nokian johtajien valtuutus.

Suomi neito pantiin lihoiksi, kun ensin kutiteltiin sieltä.

Vastaa
an_Tero (vahvistamaton)

8

Kuka hullu nyt haluaisi lagaavan käyttöjärjestelmän? Ei se sitä paranna yhtään vaikka siinä olisi kuinka hienot kuoret ja edistyksellinen rauta. Se ei vaan toimi!

Vastaa
gbhbgfjhg (vahvistamaton)

9

@8

Ne, jotka eivät halua käyttistä, joka näyttää videopelijulisteelta 80-luvulta.

Vastaa
VesaMattiHunttala (vahvistamaton)

10

Osakkeenomistajana olen tyytyväinen että Nokian tappiollinen WP puhelinliiketoiminta myytiin ja saatiin jopa rahaakin. Nyt voidaan Nokialla lähteä puhtaalta pöydältä ilman Eloppia ja muita MS-rasitteita tekemään tulosta ja puhelinliiketoiminta ei ole poisuljettua vaikkapa androidilla tai sailfishillä tai jollain mulla (omalla) alustalla. Sijoittajatkin on tämän huomanneet ja osakekurssi nousee .

Vastaa
figo10
figo10

12

No huh... onneksi ei toteutunut, olisi joutunut siirtymään sitten tässä vaiheessa pois nokian puhelimista viimeistään. Ellei sitten olisi jatkaneet rinnalla WP kehittämistä. Lumia 920 ja ei kyllä tee mieli mitään lagaavia android räpellyksiä. Tabi löytyy jossa android ja tuon kanssa saa jatkuvasti tapella jostain asiasta, jumittaa, sekoilee jne. Tehdasasetukset palauteltu viimeksi tänään. Lumiaan ei ole edellisen 900 ja nykyisen 920 kanssa tarvinnut mitään muuta tehdä kuin käyttää. Toimineet aivan loistavasti.

Vastaa
readyEddy
readyEddy

13

Tietenkin Nokia tekisi tänään Android-puhelimia ja olisi reilusti Samsungia isompi peluri jos asiat perustuisivat järkeen.

Nokia astui Microsoftin varpaille perustamalla Symbianin Ericssonin ja Motorolan kanssa. Microsoft ei ikinä unohtanut kokemaansa nöyryytystä. Nyt Nokian vartio petti ja Microsoft pääsi kostamaan.

Syy on vartiossa nukkuminen.

Vastaa
Kaaro
Kaaro

14

@8 niin "valitettavasti" Androidissa on paljon enemmän ominaisuuksia, jotka myös syövät enemmän tehoja. Voi olla totta, että paremmalla optimoinnilla siitä saisi yhtä sulavan, kuin WP/iOS. Toisaalta taas WP:tä ainakaan ei ole tarvinnut optimoida yhtään, kun se on jo muutenkin niin yksinkertainen.

"Kuka hullu nyt haluaisi lagaavan käyttöjärjestelmän?"
n. 70-80 % älypuhelimen ostajista.


@9 Näyttäis edes niin hyvältä. Pelkkiä yksivärisiä neliöitä.

Vastaa
Ranvier
Ranvier

16

Mitä täällä oikein puhutaan Androidista lagaavana käyttiksenä? Ehkä se oli sitä joskus, mutta ei ole kyllä enää. Itselläni Samsung Galaxy S1 sekä S2 ja molemmissa on Android 4.3. Eikä kumpikaan lagaa. SGS1 välillä ehkä "miettii" vähä pidempään, mutta siinä onkin huomattavasti tehottomampaa rautaa. SGS2:n rauta taas on nykyään vielä ihan pätevää, vaikka kaksi vuotta vanha malli onkin.

Vastaa
VesaMattiHunttala (vahvistamaton)

17

Nokialle puhelinliiketoiminta oli 700 miljoonaa tappiollinen viime vuonna, kassa ei olisi kestänyt pitkään. Nyt vallattiin tietoisesti WP markkinat (80%) ja näin MS pakotettiin ostamaan tappiollinen liiketoiminta hyvällä hinnalla siihen nähden mikä siitä tuli takkiin koko ajan. Samalla saneerattiin Nokia voitolliseksi ja annettiin troijalainen takaisin. MS:n osakekurssi laskee ja Nokian nousee. Jenkkilässä lehdistökin on huomannut että Nokia voitti ja Nokian hallitus oli Sun Tsunsa lukenut kun Elopin ja WP:n otti. Elop teki mitä "pitikin" MS:n mielestä mutta isossa kuvassa Nokia ruletti ja antoi myyrän tehdä työnsa ...lopputuloksena voi jopa olla MS:n kaatuminen tai ainakin hidas alasajo kun joutui ostamaan WP:n takaisin, se tulee maksamaan paljon vaikka irtisanoisikin osan 30.000:sta ostamastaan toiselleen raportoivista Nokian johtajista. Osaava/innostunut henkilöstö kun on jo lähtenyt , NSN:lla tai muuten jo potkittu. Siilasmaa tuli Nokian hallitukseen vasta Elopin ja WP-valinnan jälkeen hoitamaan strategian loppuun ja ottamaan voiton kotiin. Tämäkin vielä hämasi enemmän MS:aa kun periaatteessa WP:n ja viruksienhan olisi pitänyt olla se jota F-securen mies kannattaa. Eipä ollut loppupeleissä.

Vastaa
VesaMattiHunttala (vahvistamaton)

19

Niin muuten vielä ... jos joku katseli sitä Nokian puhelinliiketoiminnan myynnin julkistusta niin eipä taputeltu selkään ja halailtu jenkkityyliin onnistuneen kaupan jälkeen, kyllä kehonkielikin puhui siitä että MS/ballmer/elop oli pakkotilanteessa kun Nokian hallitus saneli ehdot. Ja suomalaiset ei halaile tai ilmaise tunteitaan, Siilasmaa oli iceman kun kylymän viileesti asian kertoi Nokian puolelta ....jee.

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

20

Kaikki Androidia lagaavaks haukkuvat vois olla ihan hiljaa ja mennä kokeilemaan niitä ihan oikeasti. En kyllä ymmärrä mitä 5 vuotta vanhaa rämää on yritetty käyttää, mutta ei ainakaan mitään uusimpia. Ei nimittäin lagaa pätkän vertaa.

Ainiin, se resoluutiokin on fullhd jolla näyttää verkkosivut niin makoisan hienoilta. Ei tarvi aina edes tietokonetta käynnistää nettiselailua varten kun resoluutiota löytyy vaikka naapurille jakaa. Kyllä sanoisin, että lagaa ios ja wp enemmän...

Vastaa
pietu_66
pietu_66

21

Jos Nokia tekisi OIKEAN ANDROID laitteen, missä olisi myös puhelinominaisuus..ostaisin välittömästi ko.laitteen.. NIIN kauan kuin näiden Vuzejen ja vaikeiden käyttöliittymien kanssa pelataan(sekä halppiksissa ilman muistikorttia olevat Lumiat!!)..olen ihan varma, ettei minusta tule Nokia Win laitteen omistajaa.. NOKIA ja ANDROID ne yhteen soppii, huomenna kun joku laittais ne pussauskoppiin ;) <<---Kannatan!!

Vastaa
eeeklop (vahvistamaton)

23

Kaikki Androidia haukkuvat ovat näitä itsesäälissä rypeviä isänmaallisia henkilöitä,kun Nokia älypuhelin osaaminen myytiin pilkkahintaanicrosoftille.

Vastaa
EnergySnail (vahvistamaton)

26

kunhan vaan speksit ois ollu kunnossa nii olisin ehdottomasti ostanu

Vastaa
Taeco
Taeco

27

Oho, hyvä, että Ms osti pois. Saadaan vastaisuudessakin hyviä WP-puhelimia. Androideja on jo valmiiksi markkinoilla vaikka muille jakaa. Jos haluaisin Androidin, olisin voinut jo aikaa sitten ostaa vaikkapa HTC Onen, oikein tyylikäs ja kelpo puhelin oli, kun menin kaupan hyllyllä testaamaan. Mutta en halua Androidia, joten hyllylle se sai myös jäädä. Mitä vikaa markkinoilla jo olevissa Androideissa on? Ovatko ne kaikki huonoja, kun niin kovasti toivoisitte Nokialta Androidia? En ymmärrä.

Vastaa
Boss93
Boss93

28

@27 Luulen, että heidän androidia käyttävän nokialaisen kaipuunsa liittyy siihen, että he itse käyttävät androidia ja uskovat sen olevan se kaikkivoipa pelastava mahti, joten vaikka he tällä hetkellä haukkuisivat Nokiaa he eivät kuitenkaan haluaisi sen menevän nurin, joten he toivoisivat Nokialta android puhelinta. Itse suhtaudun hieman skeptisesti siihen kuinka hyvin Nokialla menisi androidin kanssa, sillä kuten heidän omat analyytikkonsa asian näkivät, niin android markkinat ovat tällä hetkellä täynnä ja pitkän kokemuksen androidista omaavaa Samsungia on erittäin paha lähteä haastamaan, kun taas WP puolella se selkeä markkinajohtaja puuttui, joten WP tuntui houkuttelevammalta Nokialle... Nokia kyllä nousikin johtavaksi WP valmistajaksi, mutta valitettavasti heilläkään ei nähty sitä, että kuinka hitaasti WP:stä kehittyisi tarpeeksi suuri ekosysteemi houkuttelemaan massoja.

Vastaa
abacaca (vahvistamaton)

30

@27: Jos Nokia olisi tehnyt Android-puhelimen, se olisi hyvin todennäköisesti ollut laadullisesti parempi Android-puhelin kuin mikään nyt markkinoilla olevista. Nokialla on nimenomaan rautapuoli, varsinkin yleisen toimivuuden ja luotettavuuden kantilta, ollut maailman ykkösluokkaa.

Parempana vaihtoehtona olisin kuitenkin nähnyt Maemo/Meegon kehittämisen, koska toisin kuin droidi se on natiivi-linux, ei mikään virtuaalikoneessa tahmaava paska.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

31

@30
> se olisi hyvin todennäköisesti ollut laadullisesti parempi Android-puhelin kuin mikään nyt markkinoilla olevista.

Mahdollista, mutta olisiko sekään tuonut haluttuja myyntimääriä? Kukaan ei tiedä, mutta Androidkentän valtias Samsung, on jotakuinkin ainoa, joka pystyy tekemään siellä rahaa. Korkea laatu ei tunnu olevan kuluttajien pääjoukolle tärkeä kriteeri

> Parempana vaihtoehtona olisin kuitenkin nähnyt Maemo/Meegon kehittämisen

Teoriassa se olikin, mutta siihen liittyi—ja liittyy—niin paljon epävarmuustekijöitä että sitä ei kukaan voinut pitää ykkössuunnitelmana vuonna 2011. Olisi pitänyt saada valmista vuotta tai kahta aiemmin, käyttis isolla rintamalla Nokian puhelimiin, muita valmistajia mukaan kantamaan kustannuksia ja joku uskottava tulevaisuudenkuva kehittäjille.

Niin harmi kuin se onkin, tälläkin hetkellä Sailfishin (ja Tizenin) tulevaisuus on paljon todennäköisemmin BB10/BlackBerry Tablet OS kuin Android.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja