Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Microsoft maksaa Nokia-kaupoista Elopille yli 13 miljoonaa euroa

16
Manu Pitkänen

Microsoft maksaa Nokia-kaupoista Elopille yli 13 miljoonaa euroa
Nokia julkaisi tulevaa yhtiökokousta silmällä pitäen taustamateriaalia, jossa valotetaan Nokian osakkeenomistajille yhtiön puhelinliiketoiminnan myyntiä koskevia yksityiskohtia. Taustamateriaalin mukaan Nokian entiselle toimitusjohtajalle Stephen Elopille maksetaan arviolta 18,8 miljoonaa euron korvaus kaupan myötä.

Mainittu luku perustuu Nokian osakkeen syyskuun kuudennen päivän päätöskurssiin. Lopullinen irtisanomiskorvaus määritetään vasta kun Elop on jättänyt tehtävänsä Nokialla. Summa kattaa Elopin peruspalkan ja johdon tulospalkkion (4,1 miljoonaa euroa), etujen arvon (0,1 miljoonaa euroa) ja osakeperusteisten palkkioiden pro forma -arvon 14,6 miljoonaa euroa. Nokian osuus maksettavasta korvauksesta on 30 prosenttia ja Microsoftin 70 prosenttia.

Näin ollen Microsoft maksaa Elopille arviolta 13,17 miljoonaa euroa Nokian puhelinliiketoiminnan myymisestä. Taustamateriaalin mukaan Elop ei osallistunut kauppaan liittyvään päätöksentekoon.Elop siirtyy kauppojen toteuduttua Microsoftille, missä hän johtaa laiteliiketoimintaa. Ennen Nokian toimitusjohtajaksi siirtymistä Elop oli Microsoftin yritysliiketoimintojen johtaja. Elopia on myös veikkailtu Microsoftin uudeksi toimitusjohtajaksi kun Steve Ballmer jää vuoden sisällä eläkkeelle.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (16)

Lumikki
Lumikki

2

Joo hieman outoa on. Mutta voihan näinkin vallata toisia yhtiöitä.

Muutenkin voi ihmetellä että miksi "johtajille" maksetaan noin suuria lahjuksia. Eivät todellakaan ole sitä ansaitseet, koska yhtiö on paljon isompi asia kuin se yksi henkilö.

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

4

Kyllä se oli niin suuri virhe tämän herran valinta että se vielä kostautuu pitkään.
Nokian tarjoamat työpaikat lähtevät (kuten ovat jo tehneetkin) lopullisesti kun uudella omistajalla ei ole mitää sitoumusta suomeen. Samalla katosi ainoa eurooppalainen varteenotettava puhelinvalmistaja jonka mukana hävisivät myös kaikenlaiset kehityksestä, ohjelmistosta sekä suunnittelusta vastaavat yksiköt. Silti eipä näytä Euroopan päättäjiä huolestuttavan eikä niinkään Suomen hallitusta tai edes kansaa.
NO aina löytyy paluutie paperiteollisuuteen... ai jaa että sitäkään ei enää ole? Löytyisiköhan graniitin alta öljyä?

Vastaa
tataka
tataka

5

ihanaa tämä touhu että johto kusee touhut yt tulee työntekijöille ja johto saa kunnon kultaiset kädenpuristukset.

ja jos katsotaan että palkkamalttia vaaditaan työntekijöiltä, miksei johdolta? suomessakin oltaisiin kielletty johdon bonukset seuraavaksi 3 vuodeksi ja johdon ylisuuria palkkoja leikattu 35% niin ei työläisille laiteta palkkamalttia.

oikeasti ketään ihminen ei ole niin tehokas että jos verrataan keskituloista 3000 euroa kk tienaavaa ja johtajaa 54 500 euroa kk eli yhden johtajan arvo melkein 20 kertaa enemmän kuin sen oikeata työtä tekevän? tietenkin se johtaminen vaatii kaikenlaisia taitoja joita narsisteilla on luonnostaan esim voidaan potkia pois porukkaa kun vähän on vaikeaa ja ottaa töihin määräaikaisina kun tarvitaan vähän lisää työntekijöitä ja päättää hyvin monen ihmisen elämästä, ja hyvin hoidetusta työstä ottaa kunnon bonukset vaikka porukkaa laitetaan työttömäksi. no suurinosa tavallisista ihmisistä eivät pystyisi kovaa yrityspolitiikkaa harrastaa, mutta jos ei ole empatiakykyä niin... sama juttu politiikassa oikeanpuolen porukalla on, leikataan pieni ja keskituloisilta ja rikkaimmille veroalea ja sitten palkitsevat hyvin hoidetusta työstä jonkun yhtiön johtoon pääsyllä esim jyri häkämies(kok)

Vastaa
Jonahan
Jonahan

6

> oikeasti ketään ihminen ei ole niin tehokas että jos verrataan keskituloista 3000 euroa kk tienaavaa ja johtajaa 54 500 euroa kk eli yhden johtajan arvo melkein 20 kertaa enemmän kuin sen oikeata työtä tekevän?

Ottamatta kantaa juuri tähän tapaukseen, mutta ihan oikeasti voi olla. Isot johtajat tekevät isoja päätöksiä ja niillä voi tuon kokoluokan yrityksissä olla muutaman vuoden jänteellä jopa miljardien eurojen suuruisia vaikutuksia yrityksen varallisuuteen. Harva niistä tuhansista "oikean työn tekijöistä" pystyy samaan.

> voidaan potkia pois porukkaa kun vähän on vaikeaa

Yrityksen tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa. Silloin kun katsotaan parhaaseen mahdolliseen tulokseen päästävän pienemmällä pääluvulla potkitaan porukkaa pois. Eivät firmat ole mitään hyväntekeväisyyslaitoksia.

> hyvin hoidetusta työstä ottaa kunnon bonukset vaikka porukkaa laitetaan työttömäksi

Irtisanomiset ja hyvin hoidettu työ eivät ole automaattisesti ristiriidassa keskenään. Joskus jopa päin vastoin, yritykset voivat olla tilanteissa, että otetaan uusi suunta tai joudutaan muusta syystä muokkaamaan toimintoja voimakkaasti. Joissakin tapauksissa tällaiseen toimen palkataan ulkopuolinen muutosjohtaja, jolla on kokemusta yritysten tervehtyttämisestä. Joka siis tarkoittaa sitä että tulot ja menot pyritään tasapainottamaan ja se erittäin usein tarkoittaa myös irtisanomisia.

Vastaa
tataka
tataka

7

jonahan tarkoitin että tosi reagoidaan turhan nopeasti, eli kun näkyy että nyt seuraavan 2 viikon aikana kannattaa pari sataa irtisanoa ja sitten jonkin ajan kuluttua otetaan saman verran takaisin.

tai sitten se että korvataan tes mukaista palkkaa saavia ilmaistyöntekijöillä niin onhan se härskiä.

minusta on mielenkiintoista että jotkut poliitikot puhuvat että työ on parasta sosiaaliturvaa mutta sitten ei makseta asianmukaista palkkaa ja työehtoja vaan ehdotellaan että työttömien pitäisi mm mennä yritykseen keittiöön siivoamaan muutaman tunnin päivässä ilman työehtosopimuksen mukaista työehtoja palkkaa yms.

itse kannatan että yritykset varsinkin suurilla otettaisiin vastuuta mitä heidän toimintansa aiheuttaa ihmisille, yritysten yhteiskuntavastuuta sekä myös sijoittaja vastuuta toiminnastaan. nokiaakin suomen valtio on tukenut paljon ja ei ole pahemmin veroja maksellut tännepäin.

jos yritykset eivät osaa toimia niin pitää olla kansallistamis mahdollisuus esim ainakin pankkeja on kansallistettu miksei muita suuryrityksiä?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
abacaca (vahvistamaton)

8

@6: Jonahan, ne samat päätökset voisi tehdä kuka tahansa pystymetsästä reväisty henkilö lähes yhtä hyvin. Johtajien megapalkat perustuvat aivan absurdiin ajatukseen että henkilön kyvykkyydellä ja maksetulla palkkiolla olisi jotain tekemistä keskenään, ja vieläpä niin päin että maksamalla suhteettomia palkkioita saadaan kyvykkäitä henkilöitä. Samaan aikaan firman kurssi perustuu lähinnä sattumaan ja markkinatilanteeseen, ei minkään yksittäisen henkilön toimiin.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

9

@8 "ne samat päätökset voisi tehdä kuka tahansa pystymetsästä reväisty henkilö lähes yhtä hyvin"

En kyllä usko sitä. Kyllä parhailla itsekin tapaamillani yritysjohtajilla (joiden alaisuudessa siis olen ollut) on ollut sellainen käsitys markkinastaan ja yrityksestään, että pystyivät varmasti tekemään parempia linjavetoja kuin mihin olisin vaikka itse koskaan pystynyt, puhumattakaan oikea-aikaisuudesta.

Johtajien megapalkat ja etenkin bonukset ovat joskus sidottu vääriin mittareihin, mutta en kyllä lähtisi väittämään, että kategorisesti yritysten hallitukset ja omistajat eivät tietäisi mitä rahallaan tekevät.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

10

Lainaus:

En kyllä usko sitä. Kyllä parhailla itsekin tapaamillani yritysjohtajilla (joiden alaisuudessa siis olen ollut) on ollut sellainen käsitys markkinastaan ja yrityksestään, että pystyivät varmasti tekemään parempia linjavetoja kuin mihin olisin vaikka itse koskaan pystynyt, puhumattakaan oikea-aikaisuudesta.


Olen osittain samaa mieltä, mutta myös eri.

Siis ei kaikki ihmiset pysty ihan kaikkiin töihin yhtä hyvin, mutta ei yrityksen johtaminen nyt ole mikään erikoinen työ. Kyllä siihen pystyy tosi moni ihminen. Otetaan esimerkiksi että ihan tavallisia pullisia perustaa jatkuvasti yrityksiä ja sieltä ne ovat suurimmatkin lähteneet. Lähinnä onnistuminen on ollut riippuvainen hyvästä ideasta, kuin siitä että on ollut hyvä johtajana.

Joten ei ehkä kaikki pysty, mutta hiton moni pystyy, jos vain halua ja pääsee yrittämään.

Eikä se johtaja ole ainoa siellä yrityksessä joka ideoi yritysten asioita, hän vain päättää suunnan mihin mennään. Eikä se ole kuin yksi työ muiden joukossa yrityksessä. Jostain syystä yritysten johtaja palkitaan ja nostetaan pallille, vaikka yrityksen menestys on kiinni muistakin ihmisistä siinä yrityksessä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
MicroSoft @ (vahvistamaton)

11

"Myyrälle" kuuluukin maksaa kovaa palkkaa,joka hänet palkkaa!.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

12

@10 "Otetaan esimerkiksi että ihan tavallisia pullisia perustaa jatkuvasti yrityksiä ja sieltä ne ovat suurimmatkin lähteneet."

Suurin osa yrityksistä epäonnistuu ja suuryrityksen johtaminen on aivan erilaista kuin muutaman hengen pikkufirman. Ei se, että kaikki yritykset ovat joskus olleet pieniä todista lainkaan sitä aiempaa väitettä, että johtamiseen pystyisi "kuka tahansa pystymetsästä reväisty henkilö lähes yhtä hyvin". Pikemminkin konkurssitilastoista voisi päätellä juuri päin vastoin.

"Lähinnä onnistuminen on ollut riippuvainen hyvästä ideasta, kuin siitä että on ollut hyvä johtajana."

Tästä olen täysin eri mieltä. Ideoita on kaikilla ja vaikka kuinka paljon. Onnistuminen on paljon enemmän kiinni toteutuksesta. Idean ja menestyvän firman välissä on aivan jumalattomasti työtä.

"hän vain päättää suunnan mihin mennään."

Vain? :) Suurestakaan määrästä päteviä työntekijöitä ei ole kauheasti iloa, jos suunta tai ajoitus on väärä. Tämän voi tarkistaa vaikka Maemo/Meego tai Windows Mobile/WP7/WP8 saagasta. Molemmissa huono menestys ei ole johtunut siitä, että olisi huono idea (tehdä mobiilikäyttöjärjestelmä) tai huonoja "oikeita" työntekijöitä vaan ajoituksesta ja mihin suuntaan mentiin.

> Eikä se ole kuin yksi työ muiden joukossa yrityksessä. Jostain syystä yritysten johtaja palkitaan ja nostetaan pallille, vaikka yrityksen menestys on kiinni muistakin ihmisistä siinä yrityksessä.

Onhan se "vain yksi työ" ihan siinä missä pääministerikin on "vain yksi päättäjistä". Suuremmasta vastuusta ja suuremmasta vaikutusmahdollisuudesta maksetaan. Sen "jonkun" syyn jo kerroinkin. Johtajien toimet vaikuttavat paljon enemmän firman varallisuuteen kuin "tavallisen duunarin" siitä syystä omistajille on tärkeätä saada mahdollisimman päteviä johtoon. Eivät omistajat ihan huvikseen maksa miljoonia omasta pussistaan (eli firman tuloksesta) johdon palkkoina tai bonuksina.

Vastaa
tataka
tataka

13

itse sanoit jonahan että "ja mihin suuntaan mentiin" kommentiin "hän vain päättää suunnan mihin mennään" :D

oikeasti nokialla oli vaihtoehtoja ja valitsivat huonoimman eli kaikki munat yhteen koriin eli windows phone. itse olisin valinnut androidin windows phone ja meegon ja tehnyt myös tableteita. itselläni oli jo 2010 visio millaisia laitteita kannattaisi tehdä. olisin varmasti pärjännyt paremmin kuin eloppi.

tosin 18v kokematon aspergeri olisi ollut radikaali veto nokian johtoon mutta jos ajatellaan että pienlektroniikka on pakkomielteeni ja minulla on visioita millainen olisi hyvä älypuhelin/tabletti hintaan x. wp8 perustuvat laitteet 2012 lopulla ja 2013 on ensimmäiset nokian laitteet joilla olisi ollut mitään mahdollisuuksia myydä hyvin. eli 2010,2011 sekä melkein 2012 loppuun asti tehtiin huonoja tuotteita.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

14

@13
> itse sanoit jonahan että "ja mihin suuntaan mentiin" kommentiin "hän vain päättää suunnan mihin mennään" :D

Niin, ja kontekstina oli Maemo/Meegon kehitys. Erittäin hyvä kirjoitus aiheesta allaolevassa linkissä ja itsekin tiedän siitä jotakin. Se oli esimerkkinä siitä, että hyvälläkään insinöörijoukolla ei saada mitään valmista aikaan jos suunta ja ajoitus on väärä. Paremmalla johdolla (ja paremmilla diileillä muiden kanssa) olisi varmasti tullut parempi tulos. Johdolla siis *on* suuri merkitys, sekä hyvässä että pahassa.

http://taskumuro.com/artikkelit/nokia-meegon-tarina


> oikeasti nokialla oli vaihtoehtoja ja valitsivat huonoimman eli kaikki munat yhteen koriin eli windows phone

Kyllä. Nokian *hallitus* valitsi tällaisen strategian, se saattoi olla periaatteessa valittu jo ennen kuin Elop tuotiin taloon saman poppoon toimesta.


> itse olisin valinnut androidin windows phone ja meegon ja tehnyt myös tableteita. itselläni oli jo 2010 visio millaisia laitteita kannattaisi tehdä. olisin varmasti pärjännyt paremmin kuin eloppi.

Kovat on puheet, sinun kannattanee sitten tarjota palveluksiasi yrityksille, vaikka Jollalle. Tai sitten perustaa oma, kun se on niin helppoa. :)

Android oli jonkinlainen vaihtoehto, olisiko siellä voinut tehdä rahaa jää ikuiseksi mysteeriksi. Samsung pystyy, muut oikein eivät ja esimerkiksi entinen Andrdoid-valtias HTC on ollut jo pitkään syöksykierteessä.

Panostuksen jakaminen liian moneen koriin kuulostaa todella riskaapelilta kun yritys oli jo ongelmissa ennen Elopin tuloa (sanoisin että suurimmat virheet tehtiin ennen iPhonea ja Androidia, paljon ennen Elopia, joka tuotiin taloon korjaamaan virheitä ja poistamaan ylipainoa). Eli jo kannattavuusongelmissa olevan firman olisi pitänyt mielestäsi lisätä R&D kustannuskia ja pumpata rahaa moniin toistensa kanssa kilpaileviin projekteihin. Ja samaan aikaan myös Nokian verkot olivat vähän heikossa hapessa ne on Elopin johdolla näytetty saaneen kuntoon, olisitko pystynyt samaan?

Strategiassasi olisi pelkästään älypuhelimissa käytössä kaksi ulkopuolelta tulevaa käyttistä (joista molemmista maksetaan lisenssi tai patenttimaksuja) lisäksi kehitetään Meegoa (ja Symbiania?) in-house sekä kehitetän vieläkin enemmän rautaa kuin mitä Elop teki. Miten ne eri tuotteet olisi positioitu markkinalle toistensa suhteen? Miten kuluttajat olisivat reagoineet?

Mille alustalle olisit tehnyt tabletit? Miksi Nokiasi olisi pärjännyt niissä yhtään sen paremmin kuin Blackberry, Microsoft tai edes Samsung, jonka tabletit ovat aikamoinen mahalasku toisensa perään.

Olisit varmsti toiminut *eri* tavalla kuin Elop, olisiko se ollut parempi vai huonompi jollakin aikavälillä on täysin arvailujen varassa.

> pienlektroniikka on pakkomielteeni ja minulla on visioita millainen olisi hyvä älypuhelin/tabletti hintaan x.

Pelkästään noilla pätevyyksillä ei valitettavasti suuryritystä johdeta, olisit ehkä voinut olla avuksi markkinointi- tai tuotekehitystiimissä.

Vastaa
tataka
tataka

15

@14 yrityksen perustaminen on eri asia kuin siirtyä suuren yrityksen johtoon. samsungillakin oli monta eri käyttöjärjestelmää käytössä samaan aikaan

Tableteissa ensin android ja windows 8 kun tuli 2012. ihmettelen että vasta nyt olisi tullut sellainen että intel i core ja atom clovertrail samassa, itse olin jo windows 8 tullessa että windows 8 ja atom toimii kun tarvitaan akkukestoa ja kun tehoa niin ivy bridge i5 ja näppäimistötelakkaan jossa lisäakku integroitu langaton lataus jolla saa kännykkää ladattua, tämä siis olisi tullut windows 8 julkaisussa, ei vasta nyt kun haswell tulee olisi tietty ollut kalliimpi kuin muiden mutta akkukesto olisi ollut tosi hyvä ja tarvittaessa tehoakin löytyy.

ja kyllä tiedän etten olisi päässyt vaikka olisin hakenut juurikin kun ei ole kokemusta ja näyttöä että homma toimii, kyllä jos 2010 olisivat mut ottaneet olisi tullut iso häly kun laitetaan vision omaavan pakkomielteisen nuoren aikuisen aspergerin päättämään suuryrityksen asioista :D

olisin varmaan alaisille samanlainen kusipää kuin steve jobs, tosin mulla ei ole karismaa, tuotejulkistuksissa olisi huumoria varmaan liikaakin.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

16

@16
Voi Esko parkaa. Jo ensimmäisessä kappaleessa on kardinaalivirhe. Hän väittää, että "Elop myi". Tosiasiassa Nokian hallitus myi. Elop ei istu siinä, toteuttaa toki sen strategiaa.

Mutta ei kai vanhalta kommunistilta voi odottaakaan parempaa yritystalouden tuntemista, vaikka kauppakorkeakoulu onkin käytynä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja