Arvostelussa Nokia Lumia 1520

15
Nokia Lumia 1520
Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen

Sisällys

Suuri näyttö, suuret kujeet?

Uuden lippulaiva-Lumian testiä odotettiin malttamattomasti, sillä siinä on kolme varsin mielenkiintoista ominaisuutta. Yksi on tietysti (koska kyse on Nokiasta) kamera, joka on varustettu 20 megapikselin kennolla. Testissä panimme sen vastakkain Lumia 1020:n kameran kanssa nähdäksemme, mihin hiukan maltillisemmalla pikselimäärällä pystyy.

Toinen syy erityisen mielenkiintoisuuteen löytyy Lumia 1520:n näytöstä, joka on Nokian ensimmäinen Assertive Display tekniikalla varustettua mallia. Lisäksi se on niin ikään yhtiön ensimmäinen Full HD -resoluutiolla toimiva paneeli. Kolmas syy on Nokian uusi Black-päivityspaketti, joka tuo Windows Phoneen uusia ominaisuuksia kuten sovellusten sammuttamisen moniajonäkymästä.

 • Mitat:
 • 162,8 x 85,4 x 8,7 mm
 • Paino:
 • 209 g
 • Näyttö:
 • 6” 1920 x 1080 (368 PPI) ClearBlack IPS LCD, Gorilla Glass 2
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 800, neliytiminen 2,2 GHz
 • RAM:
 • 2 Gt
 • Tallennustila:
 • 32 Gt, laajennettavissa microSD-kortilla
 • Kamerat:
 • Pääkamera 20 MP PureView, f/2,4, LED-salama, 1080p 30 fps videokuvaus, 3x videozoom; etukamerassa 1,2 MP laajakulma
 • Akku:
 • 3400 mAh

Ulkoasu

1520 jatkaa tuttua Lumioiden muotoiluperinnettä ja valmistajasta on äkkivilkaisultakin vaikea erehtyä. Yhtenäinen polykarbonaattikuori kääriytyy suuren, Gorilla Glass 2 -lasilla suojatun näytön ympärille. Kolmostakin olisi jo ollut tarjolla, joten valinta hiukan kummastuttaa.

Nokia Lumia 1520 vs Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1520 ja Nokia Lumia 1020

Lumia 1520 ja Lumia 1020 rinnatusten. Kokoero on merkittävä.

Laajan pinta-alansa ansiosta puhelin tuntuu erittäin ohuelta, eikä vajaa 9 milliä tietysti paljoa olekaan. Testipuhelimemme mukana toimitettiin myös 1520-mallille räätälöity suojakuori, minkä kanssa puhelin tuntuu edelleen melko laihalta. Voidaan siis puhua onnistuneesta suunnittelusta sen osalta.

Ilman suojaa puhelin on hiukan liukas kiitos sileän takakuoren. Ainakin valkoisessa värissä pinta on matta. Erona moneen muuhun Lumia-malliin, joiden ylä- ja alareunat on usein litistetty, on 1520:n kyljet joka puolelta pyöristetty. Se näyttää ja tuntuu mukavalta ratkaisulta.

Puhelimen fyysiset painikkeet löytyvät oikeasta kyljestä, kuten Lumioissa aiemminkin. Tällä kertaa ne ovat hyvin matalat ja saman väriset kuin itse kuori, mikä tekee niiden löytämisestä välillä hankalaa, etenkin aluksi. Muutoin niiden sijoittelu on onnistunut, eikä painikkeita ole onneksi levitetty ihan puhelimen koko korkeudelle. Kapasitiiviset painikkeet sijaitsevat tuttuun tapaan näytön alareunassa.

Nokia Lumia 1520 - Toiselta kyljeltä löytyvät paikat nano-SIM-kortille ja microSD-kortille.
Toiselta kyljeltä löytyvät paikat nano-SIM-kortille ja microSD-kortille.

Toiselta kyljeltä löytyvät paikat nano-SIM-kortille ja microSD-kortille. Luukut saa auki puhelimen mukana toimitettavalla ohuella pinnillä, mikä on vähän typerä ratkaisu, mutta se on ollut käytössä jo pitkään. Puhelimen alareunassa on microUSB-portti ja yläreunassa kuulokeliitäntä.

Näyttö

Aloitetaan itsestäänselvyyksistä: se on iso. Viime vuosina silmät ja kädet ovat tottuneet jatkuvasti suurempiin näyttöihin ja puhelimiin, mutta Lumia 1520:n tapauksessa ei voida enää hyvällä tahdollakaan puhua maltillisen kokoisesta laitteesta. Yhä useammat ovat kuitenkin sitä mieltä, että suuri koko on enemmän etu kuin rasite.

Laite on onneksi isosta näytöstään huolimatta kapea, joten sen pitely onnistuu yhdelläkin kädellä. Käyttäminen sen sijaan vaatii miltei väkisinkin kaksi. Pitkällä peukalolla on kyllä periaatteessa mahdollista kurotella pitkälti koko ruudun alalle, mutta silloin ote ei enää ole tukeva ja käyttökokemus on puolestaan kaukana mukavasta.

Täyden teräväpiirron näyttö tuottaa todella terävää kuvaa ja värit ovat miellyttävät ja kirkkaat. Tarkkuus on sellaista luokkaa, että alkaa olla vaikea perustella, miksi sitä pitäisi vielä nostaa. Jos oikein haluaa vääntää, niin kyllä esimerkiksi kirjasinten suurissa kaarissa voi läheltä katsoen nähdä pientä sahalaitaisuutta, mutta kyllä sitä täytyy etsimällä etsiä.

Nokia Lumia 1520 näyttö Nokia Lumia 1520 näyttö

Tässä Lumia 1520:n näyttö on tarkasteltavana normaalissa huonevalaistuksessa.

Nokia on päättänyt käyttää AMOLED-paneelin sijasta LCD-tekniikkaa, mikä tuottaa miellyttävän sävyn, mutta oletusasetuksilla hitusen himmeämmät (todenmukaisemmat) värit. Puhelimen asetuksista voi kuitenkin säätää näytön väriprofiilia kylmemmäksi tai lämpimämmäksi, ja värejä kirkkaammiksi tai ”luonnollisemmiksi” oman mieltymyksen mukaan.

Lumia 1520:ssa nähdään ensimmäistä kertaa käytössä niin kutsuttu Assertive Display -tekniikka, joka parantaa näytön luettavuutta kirkkaissa olosuhteissa. Tekniikka eroaa vanhasta siinä, että kun aiemmin koko näyttö on yhtenä yksikkönä reagoinut muuttuviin olosuhteisiin, niin nyt muutokset tapahtuvat jopa pikselitasolla, ja näytön eri kohdat ja värit muuttuvat eri tavalla. Näin kuvan kaikki elementit saadaan reagoimaan niiden vaatimalla tavalla, ja kuvan pitäisi kokonaisuudessaan näkyä paremmin. Aivan autenttisissa kesäolosuhteissa emme valitettavasti päässeet puhelinta testaamaan, mutta käsillä sattui olemaan todella kirkas LED-lamppu, jonka valokeilassa näyttöä tarkasteltiin.

Erilaisten demovideoiden perusteella Lumia 1520:n näytön pitäisi päihittää lähimmät kilpailijat heittämällä, mutta 1020:n näyttöä vastaan asetettuna eroa ei kyllä oikeastaan huomannut. Molempien näyttöjen kuvat olivat odotetun selkeitä, mutta eivät tietysti täydellisiä. Ehkä Assertive Displayn edut paljastavat luonteensa vasta oikeassa kesäauringossa. Tälläkin testauksella voidaan kuitenkin todeta, että ei se näyttöä ainakaan huonommaksi ole muuttanut. Katselukulmat ovat erittäin hyvät.

Suorituskyky ja Black-päivitys

Lumia 1520:n mukana markkinoille pääsi myös puhelimen käyttöjärjestelmän uusi versio, joka Nokian omilla höysteillä sai nimen Black (aivan kuten edellinen päivitys Nokian puhelimiin oli nimeltään Amber). Edellisiin puhelimiin verrattuna uutta on suuren resoluution tuoma mahdollisuus asettaa aloitusnäytölle nyt yksi tiilirivi aiempaa enemmän – näytölle mahtuu siis kolme keskikokoista ruutua rinnakkain. Äkkiä vilkaistuna ruutu näyttää uudistuksen myötä sekavalta, mutta omien järjestelyiden ja pienen totuttelun jälkeen uusi aloitusnäyttö on luonteva jatkumo ja lisätila on tervetullut muutos. Käytännössä se tarkoittaa vain vähemmän rullailua pystysuunnassa.

Black-päivitys ei sinänsä tuo kovin paljoa näkyvää uutta. Luultavasti silmiinpistävin muutos on kameran saama päivitys, jonka myötä Lumioiden napsimat valokuvat ovat entistä laadukkaampia. Tämän lisäksi päivityksen mukana tulee Bluetooth 4.0 LE sitä tukeviin puhelimiin, RAW-tiedostomuodon tuki valokuviin sekä vilkaisu- ja lukitusnäytön parannuksia.

Ainakaan 1520:n perusteella päivitys ei ole rikkonut mitään ja kaikki toimii totutun sulavasti. Käyttöjärjestelmä on kuin rasvattu, eikä nyi tai töki valikoita selaillessa tai sovellusten välillä surffaillessa. Ohjelmat aukeavat uuden järeämmän suorittimen ansiosta nopeammin kuin Windows Phone -alustalla aikaisemmin. Suurten kuvien tallentaminen ottaa edelleen hetkisen, mutta kameran suorituskyvystä enemmän seuraavassa.

Nokia Lumia 1520 - Suorituskyky ja Black-päivitys
Nokia Lumia 1520 kamera

Kamera

Puhelimen ohueen kuoreen on saatu mahtumaan 20 megapikselin kenno (16:9-kuvat ovat täydellä tarkkuudella 16 megapikseliä). Kamera nousee takakuoresta esiin, mutta hyvin maltillisesti, enkä näe miksi se pilaisi kenenkään elämää. Kyse ei siis ole saman kokoluokan kyhmystä kuin Lumia 1020:n tapauksessa, ja suojakuorta käyttäessä kyhmy tasaantuu täysin. Suuri megapikselimäärä mahdollistaa ylinäytteistystä ja häviötöntä zoomailua, mutta ei tietysti samassa määrin kuin vielä suurempi määrä. Optinen kuvanvakain tasoittaa hyvin käsien tärinästä johtuvaa epätarkkuutta.

Nokian Camera-sovellus Nokian Camera-sovellus
Nokia 1520 testikuva Nokia 1520 testikuva
Nokian Camera-sovellus tarjoaa käyttäjälle kaiken oleellisen.

Nokian Camera -sovellus tarjoaa kaiken oleellisen, eikä monen eri sovelluksen välillä ole enää tarpeellista hyppiä. Pro Camera -sovelluksessa esitelty käyttöliittymä manuaalisäätöineen on tallella, ja videokuvaukseen ja Smart Camin erikoiskuvausohjelmiin pääsee käsiksi yhdellä pyyhkäisyllä. Kaikki toimii kohtuullisen nopeasti ja erittäin kivuttomasti. Nimenomaan nopeudessa Nokian kamera kuitenkin häviää monille kilpailijoille. Täyden tarkkuuden kuvia tallentaessa on pieni viive, mutta huomattavasti pienempi kuin L1020:n tapauksessa. Aikaa on saatu lyhennettyä tehokkaamman suorittimen ja pienemmän kuvakoon ansiosta. Vaikkei kuvausviiveen takia koko urheilutapahtuma menekään ohi, niin yksittäinen suoritys saattaa joskus mennä. Myös kameran käynnistysaika on joitakin sekunnin osia pidempi kuin markkinoiden parhailla laitteilla.

Nokia 1520 testikuva Nokia 1520 testikuva Nokia 1520 testikuva Nokia 1520 testikuva

Kaksi ensimmäistä halkokuvaa on otettu ilman salamaa ja sen kanssa. Vertailuksi kaksi viimeistä kuvaa samoista paikoista Lumia 1020:lla.

Nokia Lumia 1520 vs Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020 vs Nokia Lumia 1520

Tarkemmalla tarkastelulla Lumia 1020 (alla) pesee helposti pienemmällä kennolla varustetun Lumia 1520:n.

Kompromissit nopeudessa antavat vastalahjana erinomaisen kuvanlaadun. Yksityiskohtien määrä yltää hämmästyttävän lähelle Lumia 1020:n tasoa, vaikka värit eivät tallennukaan yhtä tarkasti. Värisävyissä on jopa hämmästyttävän suuria eroja, vaikka kyseessä on kaksi saman valmistajan laitetta. Pitää kuitenkin muistaa, että Lumia 1520:n päivitetty ohjelmisto on tuonut mukanaan muutoksia kuvausalgoritmeihin, joten todellinen vertailu väreistä saadaan vasta verrokinkin saatua päivityksensä.

Päivitys korjaa pari hyvin konkreettista ongelmaa. Vanhalla versiolla kameran käynnistäminen ei onnistunut suojakoodia antamatta, eli nopeissa tilanteissa kuvaussovelluksen avaaminen kävi huomattavasti hitaammin. Vanhemmissa Windows Phone 7.x -laitteissa kamera aukesi ilman koodiakin, aivan kuten nytkin Black-päivityksen jälkeen, joten tässä korjaillaan nyt vain aiempia harha-askelia (jotka johtuivat ilmeisesti kiireellisestä julkaisuaikataulusta). Toinen korjaus on tarkennusvalon eriyttäminen salamasta. Esimerkiksi Lumia 1020:ssa tarkennusvalo menee käytöstä pois samalla kuin salama, uusi versio antaa käyttää tarkennusvaloa ilman salamaakin.

Suuren ruudun ja suorituskykyisen kameran kanssa kuvaaminen on ilo ja tulokset ovat heti näyttävästi esiteltävissä. Lumia 1520:n kamera on ehdottomasti yksi markkinoiden houkuttelevimpia, vaikka nopeudessa onkin vielä viilaamista.

Videoarvostelu

Loppusanat

Nokian ensimmäinen tuleminen puhlettimarkkinoille on vakuuttava. Jonkin verran siinä on silti myös hukattua potentiaalia, sillä vartavasten suurelle näytölle ja sen tarkkuudelle räätälöityjä sovelluksia ei ole. Tässä mielessä esimerkiksi Samsung Galaxy Note styluksineen on pidemmälle viety konsepti, jonka toimivuudesta voi toki olla montaa mieltä. Lisäksi Lumian heikkoutena on edelleen kilpailijoiden perässä laahustava Microsoftin sovelluskauppa. Vaikka se onkin rajussa kasvussa ja puutteita on entistä vähemmän, niin kirittävää löytyy vielä.

Kaikki mitä Lumia 1520:sta löytyy on kuitenkin hyvää. Kamera on yksi markkinoiden parhaita ja näyttö samaten. Windows Phone toimii erinomaisen hyvin myös suurella näytöllä ja Nokian muotoilutiimi on onnistunut käärimään suuren näytön kohtuullisen siroihin kuoriin. Lisäksi akkukesto on huippuluokkaa, aivan kuten jo ennakkoon uutisoimmekin. Pienemmällä käytöllä Lumia kesti testissä kolme päivää ilman latausta. Tunnin videostreamaus 4G-verkon yli kulutti akkua noin 12 prosenttia.

Kameran ja näytön takia tekisi mieli antaa arvosanaksi puolikas tähti enemmänkin, mutta sovelluskaupan heikkouksien ja suuren näytön laiskan hyödyntämisen vuoksi olkoon näin.

Nokia Lumia 1520

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (15)

Anonyymi käyttäjä
s730 (vahvistamaton)

2

Kyllä se kolme tähteä on minusta jo roimasti arvosttu.Kameraa ylimainostetaan näytön laatu kulkee HTC:n perässä.Painavia vasaroita,Kestävyys kyseenalaista

Vastaa
Leksa_92
Leksa_92

3

Nonii, pitihän se arvata. Täällä on taas asiastatietämättömät huutelemassa... -,-
@1, Testiin tulleet puhelimet yleensä on ollut lippulaivoja. Jos ei ole ollut, eipä niitä ole siksi sanottukaan.
@2, Kamera on puhelinten parhaimmistoa, näyttö ei kulje HTC:n perässä eikä tuo paina yhtään enempää kuin muut 6" puhelimet.

Näihin kommentteihin tarvittaisiin oikeasti parempaa moderointia että tämä pysyisi asiasivustona eikä trollien seikkailulaaksona

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
surit (vahvistamaton)

4

Mitä sovelluksia windowsphonelta puuttuu kun niistä pitää yhä edelleen valittaa?
Laita vaikka 5 sovellusta listana.

Vastaa
dRD
dRD

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti surit:

Mitä sovelluksia windowsphonelta puuttuu kun niistä pitää yhä edelleen valittaa?
Laita vaikka 5 sovellusta listana.

Olet oikeassa, tuota "Windows Phonelle ei ole appseja" -mantraa hoetaan liikaa, siihen nähden että valtaosa tunnetuimmista appseista itse asiassa löytyy WP8:lle. Mutta se on osin jäänyt hokemaksi, kuten vaikka nyt desktop-Windowsin "aina tulee sininen kuoleman ruutu"-heittokin, vaikka nykypäivänä sen näkeminen vastaa keskivertokäyttäjälle kuusi oikein lottoarvonnan todennäköisyyttä.

Isoimmat puutteet ovat tietty sitten vastaavasti aika isoja ja ovat lähinnä toisen mobiilileirin tekeleitä: käytännössä kaikki Googlen sovellukset (Google Maps, GMail, YouTube, jne) puuttuvat. Ja toki, kolmannen osapuolen klooneja ja korvaavia ratkaisuja on, mutta silti tosiasia on, että "aito ja alkuperäinen" puuttuu.

Sitten on tietty teinien -- ja nykyisin jo muidenkin -- suosimia palveluita, joita on saatu odotella turhan kauan, jälleen, "oikeina ja alkuperäisinä" alustalle, kuten Instagram, Pinterest, Vine, jne.

Pelit ovat ehkä average ostajalle kuitenkin se isoin kompastuskivi -- iOS:n ja Androidin ilmaisten pelien valikoima on kuitenkin ihan oikean oikeasti eri sfäärissä, vaikka ne kehnot/umpisurkeat pelinkaltaiset virityksetkin jättäisi laskuista.

Itselleni ehkä eniten ahdistaa OpenVPN:ään kytkeytyvän VPN-clientin puute ja vaihtoehtoisten selainten puute (sama, joka ahdistaa iOS:ssäkin), kaiken muun kanssa voin elää varsin mainiosti, sillä käytän lähes kaikkia palveluita hyvin epänykyaikaisesti, selaimen kautta.

Mutta joo, "WP:lle ei ole softaa" on myytti. On sille. Ja sen yleinen käytön selkeys on aika iso tekijä -- monelle noviisille sanoisin, että WP:tä voi käyttää paljon, paljon tehokkaammin ja enemmän "älypuhelinmaisesti" aloittelijakin kuin Androidia. Teknologiafriikeille taas Androidin kaikkeen mahdolliseen taipuminen vie virittelyhalukkaat sinne, mutta se segmentti lienee kuitenkin suht kapea -- ja Sailfish OS voinee tarjota sillä puolella Androidia enemmän jo alkaneen vuoden lähestyessä loppuaan.

Vastaa
Valje
Valje

6

Monelle myös se, että Google ei käytännössä noteeraa alustaa voi olla iso juttu. Bingin palvelut eivät suomeksi ole samalla tasolla, niin kuin ei haku ehkä muutoinkaan.

Henkilökohtaisesti olen ollut jo pari vuotta varsin tyytyväinen WP:n sovellustarjontaan, mutta on se objektiivisuuden nimissä myönnettävä, että eihän siellä niin paljoa ole vaihtoehtoja kuin kilpailijoiden kaupoissa.

Välillä tulee myös uusia palveluita, jotka isosti mainostavat mobiilia ja se käytännössä tarkoittaa sitten iOS ja Android-laitteita. Esimerkiksi Spotifyn hiljattain uudistunut sovellus, jolla voi kuunnella ilmaiseksi shufflea ei saapunut ko. alustalle (ainakaan toistaiseksi).

Vastaa
teppoI
teppoI

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Mutta joo, "WP:lle ei ole softaa" on myytti. On sille. Ja sen yleinen käytön selkeys on aika iso tekijä -- monelle noviisille sanoisin, että WP:tä voi käyttää paljon, paljon tehokkaammin ja enemmän "älypuhelinmaisesti" aloittelijakin kuin Androidia. Teknologiafriikeille taas Androidin kaikkeen mahdolliseen taipuminen vie virittelyhalukkaat sinne, mutta se segmentti lienee kuitenkin suht kapea -- ja Sailfish OS voinee tarjota sillä puolella Androidia enemmän jo alkaneen vuoden lähestyessä loppuaan.

Pitää varmasti paikkansa, että WP:n softavalikoiman parjaaminen on jäänyt monella "päälle", vaikka kehitys on mennyt jo menojaan. Hokema saattaa olla peruja jenkkiläisiltä/ulkomaalaisilta medioilta.

Suomalaisia appsien puuttuminen ei ehkä kosketa aivan yhtä paljon kuin muita kansalaisuuksia. WP:tä on myyty Suomessa Nokian takia kokonaisvolyymiin nähden paljon ja suomalaiset mediatalot/palveluntarjoajat ovat ottaneet WP:n vakavasti ja se näkyy "second/third tier" -sovellusten (esim. Kauppalehti, Veikkaus, jne.) määrässä. Tilanne ei ole varmaan sama muissa maissa (etenkään jenkeissä jossa volyymi on jäänyt alle Symbian-aikakauden) ja yhdenkin itselle tärkeän sovelluksen uupuminen voi ajaa kuluttajat toiseen käyttikseen.

Jos esim. Veikkauksen mobiilisovellus puuttuisi Windows Phonelta, saattaisi moni pitkävetoa euron panoksella pelaava siirtyä Androidiin tai iPhoneen. Puute ei kokonaiskuvassa ole kovin suuri, mutta yksilötasolla se voi vaikuttaa hyvin suurestikin ostopäätökseen.

Vastaa
AhKeefas
AhKeefas

9

Suurta näyttöä on hyödynnetty varsin mallikkaasti,
mutta parasta olisi jos käyttäjä saisi määrätä miten.
Esim. yleensä kaikki vain suurempana ON/OFF
Lisäksi sovelluskohtaisia säätöjä soisi.

Nykyiselläänkin kyse on kilpailijoita PAREMMASTA ison näytön hyödyntämisestä!
Kaikki OIS-varustellut puhelimet ovat nykyaikaa - muu on kuraa!!

Sovelluksia puuttuu Androidista ja iOSsista aivan sumeesti!
Lumioissa on vaikka mitä softaa, jota vastaavat puuttuvat muista puhelimista.
Eikä omppuun koskaan mitään kunnon kamera-softaa kai koskaan tulekaan...

Vastaa
tikte76
tikte76

10

tekisi niin että käyttäisi 1080p näyttöä 5" koolla ja asetuksista saisi valita 720p ja 480p jotta akkua säästyisi.

Vastaa
AhKeefas
AhKeefas

12

@tikte76 "...jotta akkua säästyisi"
Ajattelet siis, että videon purku olisi merkittävä osa virrankulutusta?
Muista että ohjattavien kuvapisteiden määrä vaikuttaa,
samoin se, onko kyseessä yksittäin valaiseva AMOLED tai taustavalaistu LCD
kuten myös tietysti näytön koko ja kirkkaus(, jota voi yleensä säätää).
Lopuksi otamme huomioon eri radiot:
GSM, 3G, LTE, WiFi, GPS, NFC, FM ja Bluetooth.
Tietysti myös CPU/GPU virrankulutus ja RAM/Flash yms on huomioitava.
Muidenkin elektronisten komponenttien laatu vaikuttaa kokonaisuuteen.
Ylimääräisenä seikkana on vielä huomioitava se akku, jota säästetään...

Auttaneekohan se 720 asetus mitään?

Vastaa
tikte76
tikte76

13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti AhKeefas:

@tikte76 "...jotta akkua säästyisi"
Ajattelet siis, että videon purku olisi merkittävä osa virrankulutusta?
Muista että ohjattavien kuvapisteiden määrä vaikuttaa,
samoin se, onko kyseessä yksittäin valaiseva AMOLED tai taustavalaistu LCD
kuten myös tietysti näytön koko ja kirkkaus(, jota voi yleensä säätää).
Lopuksi otamme huomioon eri radiot:
GSM, 3G, LTE, WiFi, GPS, NFC, FM ja Bluetooth.
Tietysti myös CPU/GPU virrankulutus ja RAM/Flash yms on huomioitava.
Muidenkin elektronisten komponenttien laatu vaikuttaa kokonaisuuteen.
Ylimääräisenä seikkana on vielä huomioitava se akku, jota säästetään...

Auttaneekohan se 720 asetus mitään?

jossain oli uutinen puhelimesta ja se firma meinasi tehdä 1080p näytön mutta teki 720p ja 20% säästää akkua.

Vastaa
MikaelE
MikaelE

14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tikte76:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti AhKeefas:

@tikte76 "...jotta akkua säästyisi"
Ajattelet siis, että videon purku olisi merkittävä osa virrankulutusta?
Muista että ohjattavien kuvapisteiden määrä vaikuttaa,
samoin se, onko kyseessä yksittäin valaiseva AMOLED tai taustavalaistu LCD
kuten myös tietysti näytön koko ja kirkkaus(, jota voi yleensä säätää).
Lopuksi otamme huomioon eri radiot:
GSM, 3G, LTE, WiFi, GPS, NFC, FM ja Bluetooth.
Tietysti myös CPU/GPU virrankulutus ja RAM/Flash yms on huomioitava.
Muidenkin elektronisten komponenttien laatu vaikuttaa kokonaisuuteen.
Ylimääräisenä seikkana on vielä huomioitava se akku, jota säästetään...

Auttaneekohan se 720 asetus mitään?

jossain oli uutinen puhelimesta ja se firma meinasi tehdä 1080p näytön mutta teki 720p ja 20% säästää akkua.

Tietty tuo, että näytössä on vähemmän pikseleitä joita joutuu valaisemaan, niin kuluttaakin vähemmän virtaa. =)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ruuuberst (vahvistamaton)

15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti MikaelE:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tikte76:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti AhKeefas:

@tikte76 "...jotta akkua säästyisi"
Ajattelet siis, että videon purku olisi merkittävä osa virrankulutusta?
Muista että ohjattavien kuvapisteiden määrä vaikuttaa,
samoin se, onko kyseessä yksittäin valaiseva AMOLED tai taustavalaistu LCD
kuten myös tietysti näytön koko ja kirkkaus(, jota voi yleensä säätää).
Lopuksi otamme huomioon eri radiot:
GSM, 3G, LTE, WiFi, GPS, NFC, FM ja Bluetooth.
Tietysti myös CPU/GPU virrankulutus ja RAM/Flash yms on huomioitava.
Muidenkin elektronisten komponenttien laatu vaikuttaa kokonaisuuteen.
Ylimääräisenä seikkana on vielä huomioitava se akku, jota säästetään...

Auttaneekohan se 720 asetus mitään?

jossain oli uutinen puhelimesta ja se firma meinasi tehdä 1080p näytön mutta teki 720p ja 20% säästää akkua.

Tietty tuo, että näytössä on vähemmän pikseleitä joita joutuu valaisemaan, niin kuluttaakin vähemmän virtaa. =)

Vain AMOLED-näytöissä, joissa jokainen pikseli valaitsee itse itsensä. LCD-näytöissä taas on yhtenäinen valaistus (tai segmentoitu), jolloin pikselien määrä ei vaikuta tarvittavaan valotehoon.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.