Ei herkille! Sydänleikkaus kuvattu Lumia 1020:llä

2
Matti Robinson

Ei herkille! Sydänleikkaus kuvattu Lumia 1020:llä
Kännykät eivät yleisesti lienee kuulu leikkaussalin vakiovälineisiin. Tarinat kuitenkin kertovat, että leikkauksia on tehty puhelimen välityksellä ja todennäköisesti joskus puhelin on pirissyt kesken leikkauksenkin, mutta tiedättekö leikkauksesta, joka olisi kuvattu matkapuhelimella? Nyt tiedätte!

Mumbaissa Intiassa Lilavatin sairaalassa sydänkirurgi Pavan Kumar suoritti herralle suhteellisen tavanomaisen tehtävän. Mitraaliläpän korvaaminen onnistui ilmeisesti rutiininomaisesti, mutta toimenpiteen kuvaamisessa oli jotain uutta. Avosydänkirurgia videoitiin tohtorin mukaan ehkä ensimmäistä kertaa maailmassa Nokian 41 megapikselin kamerapuhelimella.

Lumia 1020:lla kuvattu materiaali oli Kumarin mukaan erittäin selkeää ja hän kehuukin kamerapuhelinta loistavaksi. Kumar lisäsi videon omalle YouTube-kanavalleen viime kuussa. Mikäli sydämen avaaminen ei heikota, voit katsoa videon alta kommentteineen.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (2)

R4ndom1
R4ndom1

1

Minusta noiden pitäisi keskittyä kokonaan leikkaukseen ja unohtaa videointi, kun kyseessä kuitenkin on jonkun henki.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ademeion (vahvistamaton)

2

@ R4andom1:

Lainaus:

Minusta noiden pitäisi keskittyä kokonaan leikkaukseen ja unohtaa videointi, kun kyseessä kuitenkin on jonkun henki.

Arveletko että joku on kuvannut videota yhdellä kädellä leikatessaan samaan aikaan toisella kädellään potilasta? Ei kai sentään. Vai arveletko, että kameran läsnäolo häiritsee leikkaushenkilökuntaa siinä määrin, että potilaan turvallisuus vaarantuu? Ei kuulosta uskottavalta tämäkään. Sydänkirurgiksi edennyt henkilö on tottunut siihen, että lukuisat asiantuntevat silmäparit arvoivat hänen jokaista pienintäkin liikettään sekunti sekunnilta hänen leikatessaan sisälmykset esillä olevaa, hengenvaarassa olevaa potilasta. Näin ollen hän tuskin kiinnittää kameran läsnäoloon paljoakaan huomiota.

Yliopistot ja terveydenhuollon organisaatiot eri puolilla maailmaa tarjoavat leikkaus- yms. videoita katsottavaksi opiskelijoille, lääkäreille ja muille kiinnostuneille. Videoita on kuvattu tuhansia, ja lukuisat kirurgit ja kirugiksi opiskelevat ovat kehittäneet ammattitaitoaan niiden avulla. Videot ovat tätä kautta epäilemättä pelastaneet lukuisia ihmishenkiä.

Asia jota itse en ymmärrä on se, että millä tavalla leikkauksen kuvaaminen kännykällä on uutinen. Olemassa olevien tuhansien laikkausvideoiden kuvaamisessa lienee käytetty historian aikana suunnilleen kaikkia olemassa olevia kameratyyppejä kaitafilmikameroista studiotason laitteisiin, eikä tämän maailman yleisimmän kuvausvälineen käyttö tuo aihepiiriin mitään uutta tai erityistä. Luultavasti leikkauksia on tätä ennenkin kuvattu kännykällä lasin takaa opiskelijoiden ja muiden toimesta. Hiukan huvittava yksityiskohta jutussa on se, että toimittaja nostaa kännykällä kuvaamisen kiinnostavuudessaan (huutomerkin kera) sen rinnalle, että puhelimen välityksellä on (väitetysti) tehty leikkauksia.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.