Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Joutuuko Microsoft laittamaan Nokian laiteyksikön säästökuurille?

2
Manu Pitkänen

Joutuuko Microsoft laittamaan Nokian laiteyksikön säästökuurille?
Nokian ilmoitettua, että se myy laiteliiketoimintansa Microsoftille, monet voivottelivat miksi Devices & Services -yksikkö myydään juuri nyt kun Lumioiden myyntimäärät ovat mukavassa nousujohteessa ja vaikutti siltä, että älypuhelinyksikkö oli lähellä kääntyä kannattavaksi. Q4:n luvut kuitenkin osoittavat, että Nokia teki järkevästi myydessään tappiollisen liiketoimintansa pois.


Myyntimäärät miljoonaa kappaletta


Microsoft on arvioinut, että sen pitäisi myydä noin 50 miljoonaa Lumiaa vuodessa, eli keskimäärin noin 12,5 miljoonaa puhelinta kvartaalissa, ennen kuin Windows Phone alkaa tuottamaan sille voittoa. Nokian Q3:n Lumia-myynti kohosi 8,8 miljoonaan kappaleeseen, eli myynti näytti olevan jo aika lähellä Microsoftin break even -rajaa.Nokian Q4-tulosjulkistus kuitenkin viittaa siihen suuntaan, että Lumia-myynti on saavuttanut huippunsa. Joulumyynnin antamasta lisävauhdista huolimatta Lumioita myytiin vähemmän kuin heinä-syyskuussa. Lisäksi Devices & Services -yksikön joulukvartaali oli niin liikevaihdon kuin -voitonkin suhteen surkeampi kuin yksikään muu viime vuoden neljännes.

Tämä ei lupaa hyvää ensi vuotta ajatellen ja lisää Microsoftin Windows Phone -tiimin paineita tehdä alustasta aiempaa haluttavampi. Mitään helppoja niksejä Lumioiden myynnin vauhdittamiseen ei ole enää käytettävissä, vaikka Windows Phone 8.1 voi parantaa Lumioiden haluttavuutta. Kovin suuria odotuksia käyttöjärjestelmäpäivitykseen ei kannata kuitenkaan ladata.

Devices & Services -yksikkö teki tappiota (IFRS) joka ikinen neljännes viime vuonna ja joulukvartaali oli niistä ylivoimaisesti surkein. Viime vuoden loka-joulukuun tulos oli itseasiassa surkein neljännen kvartaalin tulos D&S:ltä sen jälkeen kun Elopista tuli toimitusjohtaja: aiemmat Q4-tulokset ovat olleet voitollisia, eivät tappiollisia.

Microsoft on saamassa käsiinsä siis tappiota tekevän yksikön, jonka tulevaisuuden näkymät lyhyellä tähtäimellä ei ole kovin mairittelevat. Microsoftilla on kyllä syvät taskut, mutta ei sekään voi polttaa rahaa tolkuttomasti: rahareikiä siltä löytyy muualtakin. Voi olla, että Microsoft joutuu laittamaan puhelinyksikön säästökuurille, varsinkin jos tappiot revähtävät viime vuoden lopusta.

Microsoftin toimitusjohtaja vaihtuu tänä vuonna. Se tuo oman lisämausteen Devices & Service -yksikön tulevaisuuteen. Tuleeko yhtiön johtoon innokas saneeraaja, vai lehmän hermoilla varustettu mies/nainen.

Google vähensi viime vuonna kymmenen prosenttia (n. 1200 työntekijää) tappiota tekevän Motorolan henkilöstöstä. Tätä edelsi 4 000 työntekijän vähennys vuonna 2012.Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (2)

Sefriol
Sefriol

1

On vähän vaikea uskoa, että Lumian myynti olisi saavuttanut huippunsa. Varsinkaan joulusesongin aikaan.

Uskoisin laitteistopuolen myynnin aiheuttaneen negatiivisen ilmapiirin itse brändissä. Joko siitä syystä, että laitteisto myytiin juuri Microsoftille, Nokian brändin katoaminen puhelimista tai kaikesta edeltävästä. Myös Nokian Android seikkailut sekoittivat pakkaa varmasti.

Laitteistopuolen myyminen myös syö tuotteen uskottavuutta. Pitkälti media keskittyi siihen kuinka hyvä kaupan Nokia teki, joka taas leimaa Windows Phonen kannattamattomaksi tuotteeksi.

Se onko tällä loppujen lopuksi mitään merkitystä Windows Phonen menestyksen kannalta, on taas toinen juttu. Riippuu siitä kuinka nopeasti Microsoft korjaa aiheutuneen mediatappion. Toisaalta kaupan pitkittyminen ei auta asiaa.

Vastaa
Olli50
Olli50

2

Windows Phonen rasitteena on juuri Windows. Nokia on vieläkin hyvä brändi. Puhelin sinänsä on hyvä, ja joiltakin ominaisuuksiltaan jopa erinomainen. Minulla on Lumia 920 ja olen siihen erittäin tyytyväinen. Nokia teki ihan oikein, kun myi puhelinbusineksen. Nyt on MS:n aika näyttää, miten sopeutuvainen se on markkinoihin. Se väki, mikä siirtyy kaupan mukana MS:lle, on osaavaa väkeä. Mm. L 1020 kamera on kehitetty Tampereella. Lumialle soisin valoisan tulevaisuuden. En ole osannut vielä kaivata mitään lisää, vaikka kaupassa ei olekaan kuin vajaa 200 000 appsia. Niissäkin on 90 % liikaa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.