Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Mielipide: Google vetäytyi uhkaavasta yhteenotosta Samsungin kanssa

Petteri Pyyny

Mielipide: Google vetäytyi uhkaavasta yhteenotosta Samsungin kanssa
Eilisiltainen Googlen ilmoitus Motorolan brändin ja puhelinvalmistuksen myynnistä Lenovolle oli kieltämättä varsin yllättävä. Etenkin kun muistetaan, että Google Motorolan ostosta ei ollut ehtinyt kulua kuin 2,5 vuotta.

Moni ehti jo naureskelemaan sosiaalisessa mediassa Googlen virheostoksesta, osoittaen sormella Googlen alunperin maksaman kauppahinnan ja Lenovon maksaman hinnan välistä eroa; Google maksoi Motorola Mobilitystä vuonna 2012 toteutuneessa kaupassa 12,5 miljardia dollaria ja myy nyt matkapuhelinten valmistuksen Lenovolle 2,91 miljardilla dollarilla.

Kauppasummien ero on kuitenkin varsin hyvin selitettävissä: Google osti koko Motorolan kuluttajabisneksen ja jo vuoden 2012 lopulla myi Motorolan digibokseja ja kaapelimodeemeita valmistaneen yksikön 2,35 miljardilla dollarilla Arris Groupille. Tärkein ero liittyy kuitenkin siihen, että Google osti Motorolan valtavan patenttisalkun, mutta myi vain ja ainoastaan puhelinten valmistuksen ja Motorolan brändin, pitäen valtaosan ostamistaan patenteista itsellään. Voidaankin sanoa, että Google loppupeleissä osti itselleen Motorolan patenttisalkun reilulla 7,2 miljardilla dollarilla ja sai siinä sivussa parin vuoden ajan kokeilla laitevalmistajana toimimista.Googlen ostaessa Motorolan isoin huomio kiinnittyi siihen, mikä asema Androidin lisenssivalmistajilla tulisi jatkossa olemaan markkinoilla -- alkaisiko Google suosimaan omistamaansa Motorolaa muiden valmistajien kustannuksella, tuomaan Androidin päivitykset ensin Motorolan tuotteille ja kenties keskittämään myös Nexus-laitteidensa valmistuksen Motorolalle.

Viimeisen parin vuoden aikana maailman Android-myyntiä ylivoimaiseen tapaan hallitseva Samsung on käyttänyt vuosi vuodelta vähemmän ja vähemmän Android-brändiä omassa markkinoinnissaan ja samaan aikaan rakennellut taustalla erilaisia vaihtoehtoisia käyttöjärjestelmäratkaisuja (Bada, Tizen), joista kuitenkaan ei ole syntynyt vielä mitään merkittävää liiketoimintaa. Mutta jo se, että Samsung häärää muidenkin käyttöjärjestelmien parissa ja pyrkii tietoisesti ottamaan kevyttä "hajurakoa" Androidiin markkinoinnissaan, kertoo jotain Android-leirin kahden suurimman pelurin keskinäisestä kyräilystä.

Pattitilanne on muodostunut Googlelle ilmeisesti sellaiseksi, että siihen on pitänyt löytää selkeä ratkaisu. Etenkin kun Motorolan ensimmäiset Googlen alaisuudessa tehdyt lippulaivamallit eivät ole muodostuneet minkäänlaisiksi myyntimenestyksiksi. Näin ollen Googlen käyttöjärjestelmän suosio on levännyt lähes puhtaasti Samsungin nousun varassa. Ajatus siitä, että Samsung saattaisi hypätä eriin käyttöjärjestelmäleiriin Googlen kokeillessa siipiään Samsungin kilpailijana, lienee ollut isona tekijänä Motorolan myynnin takana.

Kaiken tämän jälkeen, kuitenkin, Google onnistui hankkimaan 7 miljardilla taalalla vuoren elintärkeitä mobiilipatentteja Android-liittouman taakse, pääsi kokeilemaan siipiään laitevalmistajana, sai sitoutettua Lenovon Android-leiriin todennäköisesti pysyvästi -- ja ehkä jopa lepytettyä Samsungin.

Kauppa saattaa luonnollisesti myös pistää pisteen Samsungin kokeiluille muiden käyttöjärjestelmien suhteen. Todennäköisempää lienee kuitenkin se, että Samsung jatkaa kokeilujaan, mutta jättää ne nimenomaan kokeiluiksi ilman merkittävää panostusta -- eräänlaisiksi Plan B -kiristyskorteiksi, joilla Google/Motorola -tyyliset pattitilanteet saadaan ratkaistua jatkossakin.

Uusimmat puhelimet

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.