Toinen erä: onko siitä Jollasta mihinkään?

2
Valtteri Ahonen

Toinen erä: onko siitä Jollasta mihinkään?
Kuukausien odotusta ja hypeä. Pieniä ripauksia julkisuuteen erilaisissa tapahtumissa ja videoiden kautta. Sailfishistä alkoi muodostua jonkinlainen kuva ja vihdoin myös laitteisto paljastettiin, vaikka samalla kerrottiin myös odotuksen yhä jatkuvan.

Joulu tuli kuitenkin, mukanaan Jollan ensimmäinen puhelin, joka oli rakennettu esittelemään Nokian kiitellyn Meegon raunioilta rakennettua Sailfish-järjestelmää. Puhelinvertailun Sami Koivunen arvioi jo Jollan kertaalleen, mutta en malttanut myös itse olla kokeilematta puhelinta, kun siihen tilaisuus tuli. Tarkemmat syynäykset esimerkiksi muotoilusta ja kamerasta voi kuitenkin lukea itse arvostelusta.

Vaatimattomalla raudalla varustettu Jolla yllätti ainakin allekirjoittaneen sulavuudellaan erittäin positiivisesti. Noin viikon kokeilun aikana puhelin ei tökkinyt eikä sovellusten avaaminen kestänyt kohtuuttoman kauaa - välillä kuitenkin selvästi kauemmin kuin olisi voinut. Moniajossa pystyi huoletta ajamaan useampia sovelluksia ilman pelkoa laitteen hyytymisestä.
Harmittavasti kuitenkin pientä epävakautta oli ilmassa ja osa sovelluksista kaatuili muutamaankin kertaan. Joskus myös kaikki avoinna olevat sovellukset sulkeutuivat ilman näkyvää selitystä (tämä ei näyttänyt olevan yhteydessä avointen sovellusten määrään). Myös puheluiden kuuluvuudessa oli ajoittain ongelmia, mutta niitä ei voi täydellä varmuudella panna Jollan piikkiin.

Tekstiviestisovellus on siisti ja hyvin tunnistettavasti jollamainen, mutta ehkä vähän täyteen ahdettu ja nopealla vilkaisulla on vaikea löytää oikeaa kohtaa, jos ruudulla on useita peräkkäisiä viestejä. Välillä myös hämmästytti ratkaisu käyttää hyvin pieniä ja siroja fontteja, jotka sinällään olivat hyvännäköisiä, mutta ruudun pienestä resoluutiosta johtuen menivät välillä harmittavan sahalaitaisiksi.

Jollan paljon etukäteen hehkuttamat pyyhkäisyeleet ovat Sailfishissä suuressa roolissa, sillä esimerkiksi sovellusten sulkeminen ei onnistu ilman niitä. Puhelinta käyttäessä en osannut arvioida niitä järin käteviksi ja ajattelin, että sovellusten sulkeminen sivuttaispyyhkäisyllä tuo mukanaan vain jälleen yhden virheliikkeen mahdollisuuden (oletin, että pyyhkäisy epäonnistuu helpommin kuin vaikkapa kapasitiivisen painikkeen painallus).Kuitenkin, kun noin viikon jälkeen luovuin luurista ja vaihdoin takaisin Windows Phoneen, niin yllättävän kauan sormet hapuilivat turhaan näytön reunoja. Loppujen lopuksi pyyhkäisyt alkoivat tuntua hyvin intuitiiviselta tavalta käsitellä näyttöä, eikä virhevetojakaan tullut niin paljon kuin aluksi pelkäsin. Uskon ja toivon, että vastaavaanlaista, sormiakrobatiaa hyödyntävää toiminnallisuutta nähdään jossain vaiheessa myös muilla alustoilla.

Jolla on myös ainakin itse ihastunut valikkorakenteisiinsa, jotka saa esiin yläreunasta vetämällä ruutua alaspäin. Pitämällä sormea painettuna valikkoa voi selata yhdellä liikkeellä, ja irti päästäminen sopivan vaihtoehdon kohdalla laukaisee toiminnon (ks. videon alku). Näin onnistuu esimerkiksi puhelimen vaimentaminen suoraan lukitusnäkymästä. Tämä rakenne yhdistettynä värinäpalautteeseen mahdollistaa teoriassa monien toimintojen käyttämisen puhelimeen katsomatta, mutta itse pidin toteutusta enemmänkin kivana uutena tuulahduksena kuin jonain mullistavana innovaationa.


Omaan käteen huonoimmalta Jollassa tuntui ehkä sen selain, joka oli kyllä suhteellisen vikkelä, mutta jonka käyttöliittymään en koskaan tottunut. Erityisesti häiritsi osoiterivin piilottaminen erillisen painalluksen taakse.

Valitettavasti en osaa kauhean hyvin arvioida, mitä Sailfishin Naamankajärvi-päivitys lopulta puhelimessa muutti, kun en ehtinyt käyttää laitetta ilman sitä. Paljon puhuttuja akkuongelmia minulla ei kuitenkaan päivitetyn puhelimen kanssa ollut: virtaa riitti hyvin pariksi päiväksi.Jolla ei ole valmis (vaikka luopuukin pian beta-leimastaan), eikä sitä pidä ajatella markkinajohtajien aivan suoraksi kilpailijaksi. Järjestelmä on olemassa olevilta perusosiltaan jo hyvin toimiva, mutta etenkin laitteisto on selvästi jäljessä markkinoiden nykytasosta. Hyvin nopean aikataulun projektin tämänhetkistä tilaa ei silti tule väheksyä. Sailfish on potentiaalinen järjestelmä ja tuo raikkaan tuulahduksen visuaalisesti melko paikallaan junnaavalle mobiilikentälle. Sillä on paljon annettavaa, mitä kuvastaa myös kova päivitystahti.

Valitettavasti seuraavaa Jollan laitetta saataneen odottaa vuoteen 2015, mutta ehkä onkin parempi niin. Ensimmäisellä puhelimellaan Jolla sai todistettua, että heillä on käsissään jotain käyttökelpoista, eikä pelkkää sananhelinää. He pystyivät toimittamaan laitteen ja käyttöjärjestelmän, mikä jo sinällään on hatunnoston arvoinen suoritus.

Edit: Beta-leiman lähtemiseen liittyvää lausetta korjattu vastaamaan paremmin todellisuutta.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
142 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
99 € DNA
198 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Xiaomi Redmi A3 – hinta laskenut -26%

Xiaomi Redmi A3
84 € BIGBOX.FI
85 € Proshop
85 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 112 €

Xiaomi 13 Lite – hinta laskenut -22%

Xiaomi 13 Lite
357 € CDON
499 € Proshop
519 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 459 €

Kommentit (2)

Sefriol
Sefriol

1

Moniajonäkymästä ohjelmia voi sulkea muutenkin kuin ohjelmasta itse. Vain painaa sormea hetken näytöllä, niin ruksit ilmestyvät ja ohjelman voi sulkea.
Itse taas tykkäsin Jollan valikkorakenteesta. Esimerkiksi puhelun voi vastata / hylätä taikka herätyksen lopettaa / torkuttaa ilman että näyttöön katsoo.
Tekstiviestisovelluksesta olen oiekastaan samaa mieltä. Ulkonäköä voisi hieman petrata.
Pyyhkäisy on myös muutakin kuin ohjelman sulkemiseen tarkoitettu. Itse käytän sitä myös "kurkatakseni" moniajonäkymään vaikka katsoakseni kelloa taikka koska bussi tulikaan.
Tietääkseni nykyinen Jolla ei ole vielä pois Beta-merkistään, vaan vasta tuo maaliskuun päivitys on virallinen 1.0.
Rauta on tietysti mitä on, mutta muuten Sailfish on miellyttävää käyttää. Pientä hienosäätöä se kaipaisi niin ulkonäön kuin muutaman muunkin ominaisuuden kanssa.

Vastaa
Valje
Valje

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sefriol:

Tietääkseni nykyinen Jolla ei ole vielä pois Beta-merkistään, vaan vasta tuo maaliskuun päivitys on virallinen 1.0.

Näinhän se taitaa olla. Juttua asian osalta korjattu.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sefriol:

Pyyhkäisy on myös muutakin kuin ohjelman sulkemiseen tarkoitettu. Itse käytän sitä myös "kurkatakseni" moniajonäkymään vaikka katsoakseni kelloa taikka koska bussi tulikaan.

Itsekin tuli tuota pyyhkäisyä käytettyä juuri tuohon kurkkimiseen jonkin verran. Oli yllättävän kätevää saada sovellus vain hetkeksi pois tieltä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.