Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Microsoftin ja Nokian eiliset julkistukset videoesittelyssä

Manu Pitkänen

Microsoftin ja Nokian eiliset julkistukset videoesittelyssä
Microsoft ja Nokia päivittivät eilen Windows Phone -ekosysteemin kuulumiset julkistusvyöryllä, johon kuului uuden käyttöjärjestelmän lisäksi muutama uusi puhelinmalli. Tässä on videoilla varustettu kertaus siitä, mitä Build-kehittäjätapahtumassa oikein kerrottiin.

Ensimmäisenä esiteltiin uusi Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmä, jonka avulla Microsoft kirii iOS:n ja Androidin etumatkaa kiinni. Microsoft paljasti jo MWC:ssä, että Windows Phone 8.1:ssä on keskitytty erityisesti alemman hintaluokan älypuhelimiin, joita Android tällä hetkellä hallitsee suvereenilla otteella. MWC:ssä ei kuitenkaan haluttu vielä paljastaa käyttöjärjestelmän tarkkoja ominaisuuksia, vaan uutiset säästeltiin eilistä varten.

Uutta Windows Phone 8.1:ssä on niin sanottu Action Center, joka muistuttaa toimintatavaltaan iOS:n ja Androidin ilmoituskeskusta. Sinne ilmestyvät sovellusten lähettämät tiedotteet ja sitä kautta pääsee nopeasti käsiksi usein tarvittuihin asetuksiin. Uutta on myös aloitusnäytön taustakuvatuki, lukitusnäyttöteemat sekä eri äänenvoimakkuussäädöt soittoäänille ja musiikin kuunteluun. Microsoft on lisännyt myös WP8.1:een Battery Sense- ja Storage Sense -sovellukset, joiden avulla voi tarkkailla miten sovellukset käyttävät tallennustilaa tai kuluttavat akkua. Wi-Fi Sense -sovellus taas auttaa yhdistämään lähistöllä oleviin ilmaisiin ja vapaisiin Wi-Fi-verkkoihin.


Muita tärkeitä uusia ominaisuuksia ovat Cortana-avustaja (lanseerataan betana, toimii aluksi vain Yhdysvalloissa) ja uusi Word Flow -näppäimistö, joka Microsoftin mukaan pitää nykyään hallussaan puhelimella kirjoittamisen maailmanennätystä.

Windows Phone 8.1 saapuu kaikille WP8-Lumioille Lumia Cyan -päivityksenä. OTA-päivityksen jakelu alkaa kesällä.Uuden käyttöjärjestelmän esittelyn jälkeen Nokian Stephen Elop otti lavan haltuun ja julkistamalla kolme uutta puhelinmallia: Lumia 930:n, Lumia 635:n ja Lumia 630:n.

Kaksi jälkimmäistä ovat käytännössä samoja puhelimia, mutta Lumia 635 tukee LTE-yhteyksiä, kun taas Lumia 630 on yhteensopiva 3G-verkon kanssa. Lumia 630:sta tulee myyntiin sekä yhden että kahden SIM-korttipaikan mallit. Windows Phone ei tukenut kahta SIM-korttia ennen 8.1-päivitystä.

Lumia 635:ssä on 4,5 tuuman näyttö (854x480 pikseliä), mutta se ei tue hansikaskäyttöä kuten viime kesänä esitelty 4,7-tuumainen Lumia 625. Uudessa Lumia 635:ssä on neliytiminen Snapragon-suoritin (1,2 GHz), kun taas Lumia 625:ssä on tuplaytiminen prosessori (1,2 GHz). Keskusmuistia molemmissa malleissa on 512 megatavua ja tallennustilaa on kahdeksan gigatavua (molemmissa puhelimissa on microSD-korttipaikka). Sekä Lumia 625:ssä että 635:ssä on myös sama kamera (5 MP, 1/4" kenno ja aukko f/2,4), mutta 635:ssä ei ole salamaa eikä kamerapainiketta.

Vaikka kamera onkin puhelimissa sama, ei Lumia 635:llä voi kuvata Full HD -videota (max. 720p) kuten Lumia 625:llä. Myös etukamera puuttuu uudesta Lumia 635:stä.


Teknisesti Lumia 635 on muutamalla saralla askel taaksepäin Lumia 625:stä, mutta se ei ole välttämättä huono asia jos hinta pysyy kohtuullisena (Lumia 635:n arvioitu myyntihinta ennen veroja 149 euroa, Lumia 625:tä myydään karvan alle 200 eurolla). Alla on Nokian kuvaama hands-on-video Lumia 630:sta (puhelimen mainosvideo).Lavalla nähtiin toinenkin tutunoloinen puhelin, eli Lumia 930. Kyseessä on käytännössä helmikuussa Verizon-operaattorin kautta myyntiin tulleen Lumia Iconin kansainvälinen versio. Puhelin on teknisesti niin edistyksellinen kuin voi toivoa, eli Lumia 930:ssa on neliytiminen (2,2 GHz) Snapdragon 800 -suoritin, kaksi gigatavua keskusmuistia, viiden tuuman Full HD -näyttö, 20 megapikselin Pureview-kamera ja neljä suunnattua HAAC-mikrofonia, joiden ansiosta videoiden audioraita ei säröydy kovassakaan metelissä ja kameran suunnasta kuuluva ääni taltioituu parhaiten videoille.

Nokia kertoi Lumia 930:n hinnaksi 459 euroa (ennen veroja ja muita kuluja). Alla on Nokian kuvaama hands-on-video Lumia 930:sta (puhelimen mainosvideo).

Kännyköiden hintavertailu

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja