Arvostelussa Nokia Lumia 1320

1
Nokia Lumia 1320
Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Sisällys

Ison kokoluokan déjà vu

Isonäyttöisistä puhelimista on tullut vajaassa kolmessa vuodessa ison luokan villitys älypuhelimissa. Villitys syntyi vaivihkaa, ehkä jopa yllättäen, mutta trendi on jo selvästi havaittavissa.

Televisioissa massiiviset tuumakoot herättävät luonnollisesti kiinnostusta, sillä onhan 55” töllötin kunnioitusta herättävä ilmestys ja takuuvarma katseen vangitsija olohuoneessa. Puhelimissa isompi = parempi -ajattelu ei kuitenkaan ole mikään itsestään selvä asia.

Ensinnäkin puhelin on suunniteltu mukana pidettäväksi laitteeksi, joten sen pitää olla helposti liikuteltava ja mahtua sinne minne sitä ikinä pidetäänkään. Lisäksi puhelimen pitää sopia hyvin käteen, eli sitä pitää pystyä käsittelemään varmoin ottein. Mahdollisimman vähän huomiota herättävän muotoilun puolesta puhuu myös sekin, että isoon puhelimeen puhuminen näyttää ainakin hieman tyhmältä. Näistä seikoista huolimatta kasvava joukko ihmisiä haluaa itselleen puhelimen, jonka näyttö on yli viisi tuumaa.

Jälkikäteen ajatellen trendin syyt pystyy hahmottamaan paremmin. Puhelimella selataan nettiä, katsotaan videoita, pelataan jne. Kaikkia näitä asioita on kiistatta mukavampi tehdä pienen näytön sijaan isolta ruudulta.

Tavallisten älypuhelimien ja mini-kokoluokan tablettien välimaastoon sijoittuvat isot puhelimet hämärtävät laitetyyppien eroja, mutta samalla ne erottautuvat selkeästi omaksi laitekategoriaksi: puhleteksi.

Android-valmistajat, Samsung etunenässä, ovat nostaneet puhletit tapetille. Apple ei ole vielä lähtenyt kisaan mukaan, saivat Android-puhletit viime syksynä haastajia Nokialta. Nokia World -tapahtumassa matkapuhelinvalmistaja esitteli historian ensimmäiset Windows Phone -pohjaiset puhletit. Kuusituumaisten puhlettien nimet ovat Lumia 1320 ja Lumia 1520. Tässä artikkelissa tutustumme ensinnä mainittuun alemman hintaluokan malliin, joka tuli myyntiin Suomessa 20. helmikuuta. Ominaisuuksiltaan edistyneemmän Lumia 1520:n olemme jo ehtineet arvostelemaan.

 • Mitat:
 • 164,25 x 85,9 x 9,79 mm
 • Paino:
 • 220 g
 • Näyttö:
 • 6”, 1280 x 720 pikseliä, tukee hansikaskäyttöä
 • Suoritin:
 • Tuplaytiminen Qualcomm Snapdragon 400, 1,7 GHz
 • RAM:
 • 1 Gt
 • Tallennustila:
 • 8 Gt (microSD-paikka)
 • Kamerat:
 • Pääkamera 5 MP (1080p@30FPS), LED-salama
  Etukamera 0,3 MP
 • Yhteydet:
 • LTE (Cat 3), Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Akku:
 • 3400 mAh (ei irrotettava)

Muotoilu ja ulkonäkö

Kun Nokia Lumia 1320:n ottaa pakkauksesta pois, on päällimmäisenä ajatuksena: tämä laitos on kyllä järjettömän kokoinen. Vaikutelma vain korostuu kun puhelimen nappaa kunnolla käteen ja yrittää pyöritellä sitä kunnollisen tuntuman saamiseksi. Puhelimen käyttö tuntuu äärimmäisen epävarmalta ja puhelimen putoamista pelkää ihan syystä. Yllättävää kyllä, puhelin löytää ajan kanssa paikkansa ja Lumian näpräilyyn alkaa tulla itsevarmempaa otetta.

Lumia 1320
Suuren puhelimen käyttö tuntuu äärimmäisen epävarmalta ja puhelimen putoamista pelkää ihan syystä.

Kuusituumainen Lumia 1320 sujahtaa niukin naukin normaaleiden farkkujen taskuun, eli baggy jeans -kaupoille ei sen takia välttämättä tarvitse lähteä. Puheluiden soittaminen / vastaaminen tuntuu epämiellyttävältä, joten paljon puhuvalle puhelinta en lähtisi suosittelemaan.

Ulkonäöltään Lumia 1320 muistuttaa erittäin paljon Lumia 600 -sarjan puhelimia: muoviset värikuoret, joissa on pyöristetyt linjat. Irrotettavista kuorista huolimatta puhelimessa ei ole vaihdettavaa akkua.

Puhelimen oikeasta reunasta löytyvät kamerapainike, virtapainike ja äänenvoimakkuusnäppäimet. Takaa löytyy kamera- ja LED-salaman lisäksi vain pieni kaiutinpaikka.

Lumia 1320:n yksi suurimmista puutteista on näytön alareunasta löytyvien hipaisunäppäinten taustavalon uupuminen. Se ei ole mikään deal breaker, mutta taustavalo helpottaisi puhelimen käsittelyä hämärissä paikoissa.

Puhelinta myydään Suomessa mustana, valkoisena ja kirkkaan oranssina.

Tekniset ominaisuudet

Tekniikan osalta Lumia 1320 ei ole kovin kummoinen, mutta siitä huolimatta se on täysin pätevä laite omassa hintaluokassaan. Iso näyttö erottaa sen tietysti useimmista saman hintaluokan Windows Phone- ja Android-luureista.

Lumia 1320:n näytölle mahtuu vierekkäin kolme normaalikokoista tapahtumaruutua.

Näytön resoluutio on isolle näytölle kohtalaisen vaatimaton 1280x720 pikseliä, eli tuumaa kohden pikseleitä IPS-paneeliin on ahdettu 245 kappaletta. Pikselit erottaa kyllä näytöstä, mutta se ei käyttökokemusta juurikaan haittaa. Näyttöä markkinoidaan superherkkänä, mikä tarkoittaa sitä, että puhelinta voidaan käyttää esimerkiksi hansikkaat kädessä tai kynnellä. Kiva ominaisuus vilpoisella säällä.

Isolle näytölle mahtuu paljon sisältöä ja Lumia 1320:n aloitusnäyttöä on päivitetty ottamaan täysi hyöty irti suuresta näyttöpinta-alasta. Pienemmissä Lumioissa näytölle on saanut mahtumaan kaksi normaalikokoista tapahtumaruutua vierekkäin, mutta Lumia 1320:n näytölle niitä mahtuu kolme kappaletta. Tämä vähentää tarvetta rullailla aloitusnäyttöä edes takaisin.

Suorituskyvystä vastaa Qualcommin 1,7 gigahertsin tuplaytiminen Snapdragon 400 -piiri ja gigatavu keskusmuistia. Rauta on vauhdikkaampaa kuin Lumia 625:ssä tai 620:ssä. Saman hintaisiin Android-puhelimiin verrattuna Lumia 1320:n rauta voi tuntua aika vaatimattomalta, mutta testijakson aikana ei tullut kertaakaan oloa, että puhelimessa tarvitsisi olla yhtään parempaa tekniikkaa.

Windows Phonea on kehuttu köykäiseksi käyttöjärjestelmäksi ja tälle on syynsä. Rajoitetun rautatuen ansiosta ohjelmisto on pystytty optimoimaan tietyille järjestelmäpiireille hyvin tehokkaasti.

Lumia 1320 Lumia 1320

Irrotettavasta takakuoresta huolimatta Lumia 1320:n akkua ei saa vaihdettua.

Sisäistä tallennustilaa Lumia 1320:stä löytyy 600-sarjalaisten tapaan kahdeksan gigatavua (josta noin 3,5 gigatavua on vapaana), mutta microSD-korttipaikan ansiosta muistia saa laajennettua aina tarpeen mukaan. Muistikorttipaikka löytyy myös Lumia 620:sta, mutta viime kesänä esitellystä Lumia 625:stä se on jätetty pois.

Lumia 1320:ssä on tuki LTE Cat3 -yhteyksille, eli puhelimella voidaan ladata verkosta päin maksimissaan 100 Mbps:n nopudella ja lähettää dataa verkkoon 50 Mbps:n nopeudella. LTE-yhteydet on tuettu taajuusalueilla 3, 7 ja 20 (1800 MHz, 2600 MHz, 800 MHz), joita suomalaiset operaattoritkin käyttävät 4G-verkoissaan.

Puhelimessa ei ole NFC:tä, joka kuuluu lähes puolet edullisemman Lumia 620:n varusteluun. Puute ei omalla kohdalla haittaa yhtään, mutta se kannattaa pistää korvan taakse mikäli on tottunut käyttämään tekniikkaa. Lisälaitteiden ystäviä on kuitenkin muistettu Bluetooth 4.0+LE-yhteydellä.

Isoon puhelimeen mahtuu tietysti iso akku. Tämän mahdollisuuden Nokia on Lumia 1320:n kohdalla hyödyntänyt iskemällä kuorten sisään 3400 milliampeeritunnin akun, johon saa ladattua virtaa kokonaisen vuorokauden tarpeisiin ja hieman pidemmällekin, ellei ole jatkuvasti ruudussa kiinni. Nokia lupaa 21 tunnin puheaikaa (3G-verkossa), mutta testissämme pääsimme yli vuorokauden puheaikoihin.

Kamera

Kamerankin suhteen Nokia on päätynyt käyttämään Lumia 1320:ssä keskitason rautaa ja yhtiön kalliimmista malleista tutut kameralisukkeet, kuten vaikkapa ZEISS-optiikka, on jätetty hyödyntämättä. ZEISS-optiikan vaatiminen Lumia 1320:llä ei ole täysin kohtuutonta, sillä se löytyy himpun verran kalliimmasta Lumia 820:stä.

Nokian halppis-puhletin kamera on selkeä pettymys, sillä samanlainen kamera löytyy sata euroa maksavasta Lumia 520:stä. Vain 1/4” kokoinen ja viiden megapikselin kennon pystyy sulattamaan kaikkein edullisimmissa älypuhelimissa, mutta saman kameratekniikan käyttöä noin 300 euron puhelimessa on vaikeampi hyväksyä. Varsinkin kun Nokia kuitenkin käyttää edistyneempää tekniikkaa samanhintaisessa Lumia 820:ssa ja edullisemmassa Lumia 720:ssa.

Nokia 1320 testikuva Nokia 1320 testikuva
Nokia 1320 testikuva Nokia 1320 testikuva Nokia 1320 testikuva

Lumia 520:ssä videokuvan maksimiresoluutio on 720p (30 FPS), mutta Lumia 1320:lla voidaan kuvata Full HD -tarkkuudella (30 FPS).

Kennon koko aiheuttaa rajoitteita kuvanlaadulle, minkä takia hyvissäkin valaistusolosuhteissa otetuissa kuvista löytyy kohinaa ja pehmeyttä. Valo tulee kennolle optiikan läpi, jonka aukkokoko on f/2,4. Molemmilla puhelimilla voidaan kuvata täyden teräväpiirtotarkkuuden videota 30 FPS:n kuvataajuudella. Etupuolelta löytyy VGA-tasoinen (640 x 480 pikseliä) kamera, mikä ei riitä mitenkään selfie-kuviin hurahtaneiden ihmisten tarpeisiin.

Kehuja täytyy antaa kuitenkin Lumia 1320:n mikrofonille (HAAC), joka pystyy käsittelemään yllättävän hyvin taustalla porhaltavien kuorma-autojen ja tuulen aiheuttamaa melua.

Puhletin kamera on selkeä pettymys, sillä samanlainen kamera löytyy sata euroa maksavasta Lumia 520:stä.

Yhteenveto

Nokia Lumia 1320 on isoksi puhelimeksi varsin edullinen, eikä vastaavanlaisia laitteita samassa hintaluokassa löydy Suomen markkinoilta. Samsung Galaxy Mega 6.3 on samankaltainen puhelin, mutta hintaa siitä löytyy reipas satanen enemmän.

Jos siis hakusessa on iso ja edullinen puhelin, niin Lumia 1320:tä on helppo suositella. Mikäli puhelimen koko ei ole ostopäätöksessä painava kriteeri ja haluat kuitenkin Windows-puhelimen, niin suosittelisin katselemaan muiden Lumioiden perään. Lumia 625 on teknisesti aika lähellä Lumia 1320:tä, mutta maksaa satasen verran vähemmän.

Nokia Lumia 1320

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (1)

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.