Arvostelussa Nokia Lumia 630

16
Nokia Lumia 630
Sami Koivunen Sami Koivunen

Sisällys

Uusi Windows Phone, vanhaa rautaa

Lumia 630 esiteltiin huhtikuussa Microsoftin Build-tapahtumassa, jossa samaan aikaan näki päivänvalon myös sisarmalli Lumia 635. Puhelimet esiteltiin samaan aikaan tuoreen Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmän kanssa, joka siis löytyy molemmista malleista valmiiksi asennettuna. Puhelinvertailu tutustui Windows Phone 8.1:n uudistettuihin ominaisuuksiin tarkemmin jo pari kuukautta sitten. Eroa näillä kahdella mallilla on vähän. Lumia 630 sisältää Lumia 635:een verrattuna aavistuksen heikommat yhteydet jälkimmäisen tukiessa 3G-taajuuksien lisäksi myös LTE-yhteyksiä.

Hinnaltaan Lumia 630 lukeutuu kaupan halvimpiin älypuhelimiin hinnan ollessa hyvin kilpailukykyisesti noin 150 euroa. Puhelin sijoittuu ominaisuuksiltaan erittäin suositun 500-malliston yläpuolelle, mutta kuitenkin selvästi keskihintaisten älypuhelinten alapuolelle sivuuttaen muutamia älypuhelinten perusominaisuuksia. Tarkemmin tästä alla jatkuvassa arvostelussa.

 • Mitat:
 • 129,5 x 66,7 x 9,2 mm
 • Paino:
 • 134 g
 • Näyttö:
 • 4.5” IPS LCD, 854 x 480 pikseliä
 • Suoritin:
 • 1,2 gigahertsin neliytiminen Qualcomm Snapdragon S400
 • RAM:
 • 512 Mt
 • Tallennustila:
 • 8 Gt (laajennettavissa 128 Gt microSD-paikan avulla)
 • Kamerat:
 • Pääkamera 5 MP (720p@30FPS), ei etukameraa
 • Yhteydet:
 • USB 2.0, BT 4.0, WLAN IEEE 802.11b/g/n, APGS, Glonass ja 3,5 mm audioliitäntä
 • Akku:
 • 1830 mAh (irroitettavissa)
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Windows Phone 8.1 Blue

Ulkoasu

Mitoiltaan Lumia 630 on 129,5 x 66,7 x 9,2 millimetriä, eli kalleimpiin ja hienoimpiin älypuhelimiin verrattuna näytöltään pienempi, mutta paksuudeltaan havaittavasti paksumpi. Näyttönä puhelimessa on 4,5 tuuman ClearBlack IPS -näyttö FWVGA-resoluutiolla (854 x 480 pikseliä), jonka lasiosa on mallia Gorilla Glass 3. Värivaihtoehtoja Lumiaan löytyy kirkas oranssi, kirkas vihreä, kirkas keltainen, valkoinen ja musta. Puhelimesta löytyy lisäksi 3,5 millimetrin audioliitäntä ja microUSB-latausliitäntä.

Testissä Lumia 630 Testissä Lumia 630- ulkoasu Testissä Lumia 630 - akku Testissä Lumia 630 - ulkoasu

Ulkonäöllisesti Lumia 630 ei ole Lumioista niitä kauneimpia. Tyyli on hyvin yksinkertainen ja käytännössä puhelin koostuu näytön ympärille rajautuvasta kuoresta, joka on muotoiltu melko mielikuvituksettomasti. Tämä on miinus verrattuna yleensä muotoilultaan kiitosta saaneisiin Lumioihin. Puhelimen mattapintainen kuoriosa tuntui sinänsä kädessä mukavalta, joskin sen yllättävä liukkaus yhdistettynä kirkkaisiin väreihin saa puhelimen tuntumaan aavistuksen lelumaiselta. Kokonaisuutena Lumia 630:sta näkee selvästi, että kyseessä on halvemman hintaluokan puhelin, mutta toisaalta yksinkertaisuus ja vahvat värit myös varmasti vetoavat moniin.

Testissä Lumia 630
Kuori on irroitettavissa helposti, mutta vaatii oikeanlaista tekniikkaa.

Kuori on irroitettavissa helposti, mutta vaatii oikeanlaista tekniikkaa. Se onnistuu painamalla kameran alapuolelta ja vetämällä samaan aikaan kynsien avulla puhelimen yläetureunasta kuoriosan kohdalta poispäin.

Tekniikka

Lumia 630:sta löytyy Snapdragon 400 -järjestelmäpiiri neljällä 1,2 gigahertsin Cortex-A7 -prosessoriytimellä. Näytönohjaimena toimii Adreno 305 ja RAM-muistia on 512 megatavua. Suoritin on siis sama kuin esimerkiksi aiemmin arvostelemassamme LG G2 mini -älypuhelimessa. Tallennustilaa 630:ssa on vakiona kahdeksan gigatavua, mutta tilaa on mahdollista lisätä puhelimesta löytyvän MicroSD-korttipaikan avulla.

Tekniikan osalta Lumia 630 ei ole erityisen vaikuttava puhelin. Suoritin on toki kilpailijoiden kanssa samalla tasolla ja menisi vielä jopa keskihintaisessa älypuhelimessa. Myös melko vähäinen tallennustila ei muodostu ongelmaksi peräti 128 gigatavuun yltävän laajennettavuuden ansiosta. Jos MicroSD-korttia ei kuitenkaan aio hankkia, on käyttäjän käytettävissä ainoastaan noin neljästä viiteen gigatavua. Teknisesti Lumia 630:n suurin ongelma on kuitenkin vaihtamattomissa oleva RAM-muistin määrä, joka häviää pääkilpailijoistaan esimerkiksi gigatavun RAM-muistia sisältäville Motorolan Moto E- ja LG:n L70 -älypuhelimille.

Puhelimen vähäinen RAM-muistin määrä näkyy siinä, että esimerkiksi kaikkien uusimpien pelien pelaaminen ei ole mahdollista. Myös joidenkin sovellusten käyttäminen on varmasti rajoitettua tai hidasta, vaikka puhelimen puolesta onkin sanottava, että testiaikana käytetyt perussovellukset toimivat viiveettömästi läpi testijakson.

Kamera

Lumiasta löytyy viiden megapikselin pääkamera, joka on hintaluokassaan pätevä. Etukameraa tai LED-salamaa puhelimesta ei löydy ollenkaan. Kennon koko kamerassa on ¼ tuumaa aukon ollessa f2.4 ja polttovälin 28 millimetriä. Kameran pienin tarkennusalue on 10 senttimetriä ja kamerassa on automaattitarkennus.

Puhelin sisältää valmiiksi asennettuna kaksi erillistä kamerasovellusta. Windows Phonen mukana tulevan sovelluksen lisäksi Lumiasta löytyy Nokia Camera -sovellus, joka tarjoaa WP:n sovellukseen verrattuna aavistuksen laajemmat säätömahdollisuudet. Käyttäjä voi Nokia Camera -sovelluksessa helposti säätää mm. kuvien valkotasapainoa, tarkennusta, herkkyyttä, valotusaikaa ja kirkkautta. Valittavissa on myös helposti kuvasarja-ominaisuus.

Lumia 630 - kamera
Kamera oli vähäiseltä kuulostavasta 5 megapikselin tarkkuudestaan huolimatta hintaisekseen kelvollinen.

Kamera oli vähäiseltä kuulostavasta 5 megapikselin tarkkuudestaan huolimatta hintaisekseen kelvollinen. Kuvaaminen onnistuu jotakuinkin hyväksyttävästi myös vähäisessä valaistuksessa ja videokuvan otto onnistuu 720p:n tarkkuudella ja 30 FPS:n nopeudella.

Kamerapuolella etukamera ja kamerapainike loistavat poissaolollaan. Kameran käyttö on lisäksi tehty melko vaivalloiseksi, sillä se ei onnistu kuin avaamalla lukitusnäyttö ja valitsemalla kamerasovellus. Käytännössä tähän kuluu useita sekunteja ja usein valokuvattavaksi haluttu tilanne on jo ohi kamerasovelluksen vasta käynnistellessä itseään. Onneksi sovellukseen sentään pääsee käsiksi ilmoituspalkin kautta ilman, että käyttäjän tarvitsisi selaamalla etsiä sitä.

Käyttävyys

Lumia 630 tuntui omalla kohdallani kokonsa puolesta melko optimaaliselta. Puhelin on sisältöönsä nähden yllättävän raskaan tuntuinen, mutta aavistuksen ohuempi kuin esimerkiksi 520- ja 620-mallit. Puhelin tukee myös hansikaskäyttöä, mikä on Suomen ilmastossa ehdoton plussa. Näyttö ei paperilla vaikuttanut kummoiselta varsinkaan, kun ottaa huomioon vaatimattoman 281 PPI:n lukeman, mutta on kuitenkin tarpeeksi tarkka näyttääkseen valikot ja tiilet tarkasti.

Eräs erikoinen säästökohde 630:ssa on ympäristön valaistuksen tunnistava anturi. Tämä tarkoittaa siis sitä, että esimerkiksi ulos siirryttäessä puhelin ei tunnista valaistuksen muuttumista muuttamalla automaattisesti näytön valaistusta. Ympäristön valaistuksen muuttuessa puhelimen valaistusta on itse säädettävä jatkuvasti tilanteen mukaan, mikä on ahkerasti myös ulkoilmassa puhelinta käyttävälle jatkuvasti toistuva ylimääräinen vaiva. Myös vahinkopainalluksia estävä etäisyysanturi on jätetty pois, mutta ominaisuus on korvattu kosketusnäytöstä löytyvällä sähköstaattisen jännitteen tunnistavalla teknologialla, joka estää vahinkopainallukset esimerkiksi puhelinta korvalla pidettäessä.

Akkukestoltaan 630 on kelvollinen. Microsoft lupaa puheaikaa 3G-yhteydellä 13,1 tuntiin asti, videotoistoa 7 tuntiin asti ja musiikkitoistoa 58 tuntiin asti. Valmiusaikaa puhelimelle luvataan peräti 28 päivää, vaikkakin on sanottava, että kolmansien osapuolien tekemien testien perusteella puhelimen todellinen valmiusaika lienee noin kolmasosa luvatusta. Omassa testikäytössäni 630 kesti kunnialla päivittäin melko aktiivista käyttöä pääpuhelimena, kunhan laitetta vain muisti myös ladata päivittäin.

Puhelimen ollessa ensimmäinen Windows Phone 8.1 -laite se sisältää muutamia käteviä ominaisuuksia, kuten uusitun ilmoituspalkin. Alasvedettävä palkki on selvästi saanut vaikutteita Androidista ja on nopeasti hallussa kaikille Android-laitteita käyttäneille. Ilmoitusten (esim. tekstiviestit, sähköpostit, vastaamattomat puhelut) lisäksi palkki tarjoaa nopean tavan muokata lähiverkkoasetuksia, Bluetoothia ja näytön kirkkautta. Myös aiemmin mainittu kamerasovellus löytyy ilmoituspalkista. WP 8.1:n uutuuksista merkittävin, eli Cortana-assistentti ei toimi ainakaan vielä Suomessa, mutta teoriassa sovelluksen pitäisi vastata Applen Siri-ääniassistenttia.

Lumia 630 käyttöliittymä Lumia 630 käyttöliittymä Lumia 630 käyttöliittymä

Yhteenveto

Microsoft on jälleen onnistunut luomaan varsin kilpailukykyisen älypuhelimen budjettiluokkaan. Lumia 630 tarjoaa neliytimisen suorittimen, hyvän akun, laadukkaita Nokia-sovelluksia ja WP 8.1:n myötä parantuneen käyttökokemuksen.

Jossakin halvemman hinnan on kuitenkin tultava ilmi. 630:n mainittavimpia heikkouksia ovat NFC- ja 4G-puute, valaistussensorin puute, salaman ja etukameran puute sekä vaatimaton muisti. Käytännössä nämä kaikki - 4G:tä lukuunottamatta - ovat ominaisuuksia, jotka löytyvät uusimmista saman hintaluokan Android-puhelimista. Microsoft paikkaa puutteita tarjoamalla kuitenkin upouuden Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmän, joka vaikuttaa selvältä edistysaskeleelta tuoden ilmoituspalkin kaltaisia ominaisuuksia vihdoin myös WP-käyttäjille.

Kaikesta kritiikistäni huolimatta kyseessä on hintaluokkaansa varsin pätevä laite. Jos mikään puhelimen puutteista ei ole ylitsepääsemätön asia, on Lumia 630 varma valinta noin 150 euron älypuhelinta etsivälle.

Nokia Lumia 630

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (16)

konso
konso

1

Lainaus:

Kameran käyttö on lisäksi tehty melko vaivalloiseksi, sillä se ei onnistu kuin avaamalla lukitusnäyttö ja valitsemalla kamerasovellus.

Onko tätä sitten muutettu verrattuna esim. 520:aan? Ainakin minun 520-puhelimessani kameran saa päälle vaikka puhelin olisi lukittuna painamalla kameran laukaisunappia pitkään. Saattoi vaatia jonkun asetuksen laittamista päälle jos oikein muistan.

Vastaa
delic
delic

2

Konso, sinun olisi pitänyt lainata tekstiä vielä lauseen enemmän.

"Kamerapuolella etukamera ja kamerapainike loistavat poissaolollaan. Kameran käyttö on lisäksi tehty melko vaivalloiseksi,"

Tuossahan se sanotaan, ei fyysistä kamerapainiketta tässä mallissa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

3

Lainaus:

Uusi Windows Phone, vanhaa rautaa


Mistä tuo otsikko on nykästy ?
Jutussa ei siitä puhuttu, vaikea kai puhua kun kyse myös uudesta raudasta. :-)

Vastaa
perhana
perhana

4

Lainaus:

Myös joidenkin sovellusten käyttäminen on varmasti rajoitettua tai hidasta, vaikka puhelimen puolesta onkin sanottava, että testiaikana käytetyt perussovellukset toimivat viiveettömästi läpi testijakson.

heh, tyypillinen androidiin tottuneen näkökanta, eli uskotaan vakaasti että sovellukset varmasti toimii hitaasti noin vähäisellä ram-muistilla, koska näinhän android-luureissakin on, ja asiaa ei muuta miksikään se että testattaessa ohjelmista ei löytynyt viivettä tai hidastelua.

Vastaa
hape
hape

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Lainaus:

Myös joidenkin sovellusten käyttäminen on varmasti rajoitettua tai hidasta, vaikka puhelimen puolesta onkin sanottava, että testiaikana käytetyt perussovellukset toimivat viiveettömästi läpi testijakson.

heh, tyypillinen androidiin tottuneen näkökanta, eli uskotaan vakaasti että sovellukset varmasti toimii hitaasti noin vähäisellä ram-muistilla, koska näinhän android-luureissakin on, ja asiaa ei muuta miksikään se että testattaessa ohjelmista ei löytynyt viivettä tai hidastelua.

Sama pisti silmään. Myös vähän huvittaa että valitellaan 4g:n puutetta. Jos haluaa ostaa puhelimen tässä n. 150 euron hintaluokassa, tuskin on kovin kiinnostunut maksamaan ylimääräistä operaattorille 4g-netistä, kun 3g:lläkin pärjää peruskäyttäjä aivan mainiosti.

Arvostelussa olisi mielestäni voinut nostaa esiin myös halpis-Lumioiden vahvuuden verrattuna halpis-Androideihin. Kaikki valikot, sovellukset jne. toimivat nopeasti myös halpamalleissa, mihin ei Android-puolella käsittääkseni oikein olla vielä päästy, ellei asia sitten ole muuttunut ihan viime aikoina.

Vastaa
konso
konso

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti delic:

Konso, sinun olisi pitänyt lainata tekstiä vielä lauseen enemmän.

"Kamerapuolella etukamera ja kamerapainike loistavat poissaolollaan. Kameran käyttö on lisäksi tehty melko vaivalloiseksi,"

Tuossahan se sanotaan, ei fyysistä kamerapainiketta tässä mallissa.

Kas, olin sokea :) Kiitos ja anteeksi!

Vastaa
imprezzion86
imprezzion86

7

4G puuttuu, mutta Lumia 635 on olemassa. Moto G on tälle suora kilpailija, ja siitäkin on 4G-malli erikseen. Mutta tosiaan, 512mt RAM ja todella vanhanaikainen 854x480-resoluution näyttö tekevät tästä jo aivan liian vanhanaikaisen suurimmalle osalle. Sovelluksiakaan ei liiemmin ole. NFC on vielä useimmille aika tarpeeton, eikä kukaan ole edes varma jääkö se standardiksi esim. mobiilimaksukäyttöön. Langaton lataus kuuluu samaan kastiin. Useimmille turha. Ja monilla on vielä ihan oikeakin kamera, kännykkäkameraa käytetään näppäilyyn, WhatsAppiin, Instagramiin, naamakirjaan yms. Videopuheluitakaan suurin osa meistä ei puhu juuri koskaan. Valaistussensori on hieno, mutta automaatti ei sovi ainakaan omaan makuuni, kirkkaalla/täysillä näyttö vie liikaa akkua ulkona ja sisällä pimeässä näyttö on omaan makuuni liiankin himmeä ja kun katson paljon kuvia luuriltani mm. webbisivuilta niin saatan pitää näyttöä täysilläkin, varsinkin kun sisällä on yleensä sitä verkkovirtaa saatavilla. Näin ainakin HTC:ssä. Ainoat Lumia 630/635 oikeat heikkoudet ovat siis surkea näytön tarkkuus ja tänäpäivänä melkolailla yhtäsurkea RAM-muistin määrä. Kameraominaisuuksistakin välittävät oikeasti vain jotkut ja se ryhmä maksaa kyllä niistä mieluusti erikseen, ja jättävät halpalaitteet muille. Sovellusten puute taas on Windows Phone käyttiksen ja ekosysteemin ongelma, se ei tee mistään Lumiasta sinänsä huonoa älypuhelinta. Ennenkuin 80-120€ hintaluokassa saa Lumian, jossa on gigatavu tai enemmän RAM-muistia ja vähintään 720p-resoluution näyttö minua ei WP voisi alustana vähempää kiinnostaa. Mielellään myös vähintään 8-16gt sisäistä tallennustilaa, ellei sovelluksia, ym. saa asennettua muistikortille. Nämä kun alkavat olla kohta standardi Android-laitteissa kaikissa hintaluokissa. Seuraava sukupolvi tuonee nämä ehkä jo WP:nkin puolelle. Androidissa olen kyllä valmis maksamaan laadusta, jos sillä saa kauniin ja edistävään rakenteen (täysin metallikuoriset esim. HTC) sekä hyvän akkukeston, mutta muovirimpulasta 250€ on nykypäivänä kyllä jo maksimi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti imprezzion86:

Ainoat Lumia 630/635 oikeat heikkoudet ovat siis surkea näytön tarkkuus ja tänäpäivänä melkolailla yhtäsurkea RAM-muistin määrä.


Näytön tarkkuus kriittinen ehkä joillekkin rahakakille nuorille. Iso kohderyhmä tuskin pikseleitä häiritsevästi näkee.

RAM muistin isompo määrä antaisi mahdollisuuden tuhlata muistia enemmän, nämä pienimuistiset hillitsevät sitä.

Yllättävän vähän pienimuistisia WP laitteita käyttävät on muistin (RAM) koon kokeneet ongelmaksi.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti imprezzion86:

ellei sovelluksia, ym. saa asennettua muistikortille.


Kokeiles vielä uudestaan, ja varmista että muistikorttisi on yhteensopiva.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
RL (vahvistamaton)

9

Puhelimen yksi tärkeä ominaisuus oli jäänyt mainitsematta, ja se on mahdollisuus käyttää Micro-SDXC -muistikortteja. Tämä taitaa toistaiseksi olla ainoa Lumia, joka osaa käyttää 128GB lisämuistikorttia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kolmas lumiani (vahvistamaton)

10

Ainakin eräästä "se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa"-liikkeestä äskettäin hankkimani 635 sisältää sekä pakkauksen tekstin että laitehallinnan mukaan gigan muistia - jopa vaikka myyjän web-sivut puhuvat puolikkaasta.

Alle satasen maksavana siis varsin pätevä rauta, jolla pärjännee ainakin sen pari vuotta, joka nykyään tuppaa olemaan puhelimen realistinen käyttöikä.

Näin päälle 3-kymppisenä jota lähinäön hiipuminen jo lievästi vaivaa en näe mitään etua sen suhteen, että näytön reso olisi tätä suurempi: nykyiseltäkään kun ei pikseleitä tai rosoisuutta erota.

Kamera ei ole varsinaisesti kehno, mutta esim. 735:sen verrattuna laadullisesti vaatimattomampi - jälkimmäistä käytänkin mieluummin vapaa-ajan menoissa. Huokeaksi Työkaluksi 635 passaa muuten hyvin.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kolmas lumiani:

Näin päälle 3-kymppisenä jota lähinäön hiipuminen jo lievästi vaivaa en näe mitään etua sen suhteen, että näytön reso olisi tätä suurempi: nykyiseltäkään kun ei pikseleitä tai rosoisuutta erota.

Suosittelen optikolla käyntiä, eläkeikäinen äitinikin (käyttää silmälaseja) huomasi eron kun puhelimen näyttö vaihtui noin 160PPI:sta kaksinkertaiseksi. Lumiassa PPI on lähempänä tuota aiempaa. Onneksi sentään ei ole Pentile käytössä, sen kanssa kun todellinen tarkkuus jää pienemmäksi kuin mainospuheet.

Näyttötyypeissä ja katsojissa on eroja, mutta sweet spot löytynee jostakin 300-400PPI:n välistä, sen jälkeen reson lisäyksellä ei saavuteta kauhean paljon verrattuna sen hintaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Suosittelen optikolla käyntiä, eläkeikäinen äitinikin (käyttää silmälaseja) huomasi eron kun puhelimen näyttö vaihtui noin 160PPI:sta kaksinkertaiseksi.
...
Näyttötyypeissä ja katsojissa on eroja, mutta sweet spot löytynee jostakin 300-400PPI:n välistä, sen jälkeen reson lisäyksellä ei saavuteta kauhean paljon verrattuna sen hintaan.

Veikkaan että edellisellä on näkö siinä kunnossa että näkee ilman laseja lukea ongelmitta.

Lumioissa on erilaisia näyttöjä, myös varsin tarkkoja, jos äitis kokee hinnan arvoista hyötyä tarkemmasta, niin sen maksaa. Hyöty voi olla se että näyttää kivemmalta, tai kerralla on enemmän sisältö tai jotain muuta.

Jos ollaan lähellä 150 ppi, niin ei taida kuitenkaan useinkaan olla enään näytön tarkkuudesta kiinni kuinka pientä vaivatta luettavaa fonttia voi näyttää, vaikka alle puolesta metristä tiirailisi, Se ei tietenkään tarkoita etteikö muitakin etuja voisi olla, joista lisäksi halua maksaa jopa erittäin paljon enemmän.

Jos esim virtuaalilasi toteutksia virittelee luurista niin pikseli toiveet voi pompata reippaasti.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:


Veikkaan että edellisellä on näkö siinä kunnossa että näkee ilman laseja lukea ongelmitta.

Aika uskalias veikkaus, ehkäpä sinulla on jotain viestissä välittymätöntä tietoa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:


Hyöty voi olla se että näyttää kivemmalta, tai kerralla on enemmän sisältö tai jotain muuta.

Hyötynä tarkemmasta näytöstä on ensisijaisesti se, että se näyttää paremmalta ja teksti on helpompilukuista, koska suurempi määrä pikseleitä tuo paremman kontrastin. Se mahdollistaa myös paremman tekstinpiirron (mm. välistys, fonttien yksityiskohdat ja eri leikkaukset), haittana suuremman pikselimäärän mukanaan tuoma kustannus niin näyttöön kuin muuhun rautaan (muisti, cpu, gpu).

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:


Jos ollaan lähellä 150 ppi, niin ei taida kuitenkaan useinkaan olla enään näytön tarkkuudesta kiinni kuinka pientä vaivatta luettavaa fonttia voi näyttää, vaikka alle puolesta metristä tiirailisi

Kännykkää käytetään tyypillisesti selvästi alle puolen metrin etäisyydeltä. 150ppi on kännykässä kymmenen vuoden takaista huippua, onneksi kehitys on kehittynyt. Se ei oikein riitä tietokoneenkaan näyttöön, vaikka katseluetäisyys on huomattavasti suurempi.

Lainaus:


Jos esim virtuaalilasi toteutksia virittelee luurista niin pikseli toiveet voi pompata reippaasti.

Ehdottomasti, koska katseluetäisyys on kaikki kaikessa: mitä lähempää ruutua katsotaan sitä suurempi pikselitiheyden tulee olla, jotta se näyttää hyvältä.

Kysymys kuuluu onko järkevää käyttää luuria virtuaalilaseina. Tänään, kun kunnollisia erikoistuotteita ei ole, ehkä. Muutaman vuoden kuluttua tilanne voi olla toinen, jos nyt virtuaalitodellisuuden lupaukset tälläkään kertaa realisoituvat.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
anaalitikko (vahvistamaton)

14

iFanaatikkojen mielestä 3GS:n 165ppi oli enemmän kuin riittävästi, kunnes iPhone 4 tuli. Kilpailijathan olivat sitä ennen tehneet paljon tarkempia näyttöjä.

Kalliimmissa puhelimissa resoluution lisäksi yleensä kirkkaus, värit ja ennen kaikkea kontrasti ovat selkeästi parempia kuin satasen luureissa. Uskoisin, että nämä seikat vaikuttavat usein enemmän kuin itse resoluution kasvu ihmisen kokemaan kuvanlaadun paranemiseen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti anaalitikko:

iFanaatikkojen mielestä 3GS:n 165ppi oli enemmän kuin riittävästi,


Aijempi kirjoitti kiteytti hyvin, tarkempi näyttää paremmalta.
Kun aikanaan Apple joutu nelinkertaistaan piksleimäärän, ja vaikka lähtötaso oli aikanaansa heikko, niin ei sitä varsinaista sisältöä paljoakaan enempään siihen ruutuun mahtunut.

Uutisen 630 kohdalla tarkuus on toki paljon parempi kuin 165ppi, suurentavin lasein voi toki tarkastella eroja.

Lumia mallistossa on vaihtoehtoja tällähetkelläkin (no huiput puuttuu), eli jos kokee riittävää lisarvoa niin tarkempaa vain kehiin. lisukkeena voi joutu maksamaan muutenkin paremamsta nätyöstä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti anaalitikko:


Kalliimmissa puhelimissa resoluution lisäksi yleensä kirkkaus, värit ja ennen kaikkea kontrasti ovat selkeästi parempia kuin satasen luureissa. Uskoisin, että nämä seikat vaikuttavat usein enemmän kuin itse resoluution kasvu ihmisen kokemaan kuvanlaadun paranemiseen.


Totta ja osa haluaa ennemmin lisää tuumia, jotta oikeasti saa näyttöön kerralla enemmän sisältöä.

Osalle korkeatasoiset tekniset tiedot jo yksinään voi olla paljon isompi arvo kuin siitä maksettava hinta.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.