Mitkä puhelimet saavat Android L -päivityksen?

10
Valtteri Ahonen

Mitkä puhelimet saavat Android L -päivityksen?
Androidin seuraava suuri versiopäivitys kulkee nimellä Android L. Google on jo esitellyt sitä kattavasti ja sen preview-version voi asentaa esimerkiksi Nexus 5 -puhelimeen vaikka heti.

Android-käyttäjien huulilla lienee kuitenkin ainakin yksi suuri kysymys: tuleeko Android L juuri minun puhelimeeni? Android-puhelinten suuri kirjo ja valmistajien strategiset päätökset johtavat väistämättä siihen, että läheskään kaikki puhelimet eivät tule päivitystä saamaan.

Tällä hetkellä ei tietysti ole olemassa vielä virallista tietoa siitä, mille malleille valmistajat aikovat päivityksensä jakaa, mutta valistuineita arvauksia voi kuitenkin esittää. Omat uumoilunsa on esittänyt esimerkiksi AndroidCentral, ja niihin tämäkin listaus perustuu.

Samsungin päivityshistoriaa tarkastellen voidaan arvella, että Galaxy S5 ja Galaxy Note 3 sekä luultavasti Galaxy S4 saavat L-päivityksen. Kaikki näitä malleja vanhemmat ovat vaaravyöhykkeellä tai selvästi jäämässä ilman päivitystä. Erityisesti Samsungin kohdalla on myös kiinnostavaa nähdä, miten yhtiö reagoi Androidin uuteen graafiseen ilmeeseen. Tähän asti Puhelinvertailun toimitus on ollut suhteellisen yksimielinen Samsungin TouchWiz-käyttöliittymän rumuudesta, mutta ehkäpä se kokee nyt kasvojenkohotuksen (tai sitten ei).Tablettipuolella voitaneen odottaa L-päivitystä Galaxy Tab 4:lle, Tab S -malleille sekä Pro-mallistolle, mutta tuskin muille.

HTC:n kanssa tilanne on melko yksioikoinen: todennäköisesti HTC One (M7) ja sitä uudemmat mallit saavat L-päivityksen ja muut jäävät ilman. Mikäli L-päivitys tulee joihinkin muihin HTC:n malleihin, niin ainakin sitä saataneen odottaa hyvä tovi.


LG:stä on vähän vaikeampi antaa yhtä täsmällistä arviota, mutta ei olisi aivan kohtuutonta odottaa päivitystä esimerkiksi G2:lle ja G Flexille. Näitä uudemmat mallit saavat päivityksen jo melko varmasti. Tämä koskee toki myös LG G3:a, eli yhtiön nykyistä lippulaivamallia.

Pientä nostetta Suomenkin puhelinmarkkinoilla saanut Sony yrittänee päivittää mahdollisimman monta puhelintaan. Varmimmin päivitys löytää tiensä Xperia Z1-malliin ja sitä uudempiin puhelimiin, luultavasti myös Compact-malleihin. Yhtiönä Sony on osoittanut, että sillä on olemassa halu päivittää myös vanhempia malleja, mutta kaikki narut eivät ole yhtiön omissa käsissä.

Sonyn tablettienkaan osalta päivitystä ei kannata turhan kovaa toivoa ennen vuotta 2013 ostettuihin laitteisiin.


Melko selvä sääntö siis on, että mitä uudempi laite, sen todennäköisemmin päivitys saapuu. Vuoden vanhoihin laitteisiin Android L:n saa vielä melko varmasti, mutta kaksi vuotta on jo käänteentekevä ikä. Mitä luultavimmin eri valmistajien Google Play Edition -mallit saavat päivityksen. Uusimmat Nexus-puhelimet ja -tabletit saavat totta kai päivityksen niin ikään ja luultavasti myös ensimmäisenä.


Muiden, länsimaissa pienempien valmistajien laitteisiin päivityksen tuloa on vaikeampi ennustaa. Erikoisemmista muun muassa OnePlus on ilmoittanut päivittävänsä puhelimensa.

Artikkelissa mainitut päivitettävät mallit ovat pääosin vain arvauksia ja mikä tahansa valmistaja saattaa yllättää. Tietysti laitteisiin voi myös halutessaan asentaa epävirallisia päivityksiä, mutta sellaista ei suositella, jollei kunnolla tiedä, mitä on tekemässä. Näin päivityksen uusia ominaisuuksia on kuitenkin mahdollista saada myös malleihin, joita valmistajat eivät virallisesti enää tue.

Odotatko päivitystä omaan puhelimeesi? Onko artikkelissa jotain, mistä olet eri mieltä? Kerro se kommenteissa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Nokia C12 – hinta laskenut -16%

Nokia C12
144 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 171 €

Nokia X30 – hinta laskenut -15%

Nokia X30
341 € CDON
341 € Teknikproffset
399 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 399 €

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ – hinta laskenut -12%

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
297 € BIGBOX.FI
410 € CDON
427 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 338 €

Kommentit (10)

mcmopo
mcmopo

4

Tiedän että ei tule minun puhelimeeni ainakaan virallista kautta joten hälläväliä. Eipä taida tuoda tuo versio muutenkaan mitään mullistavaa.

Vastaa
xbkrypt0n
xbkrypt0n

5

Jotenkin typerää tuo etteivät julkaise vanhoille alustoille enää mitään päivityksiä ja sitten tekevät vielä, ainakin Samsungin osalta, kaikkensa ettei vanhojakaan laitteita voi itse mennä päivittämään (esim. Knox bootloader joka haittaa custom firmwaren toimintaa).

E: Valikoin seuraavan puhelimen sellaiselta valmistajalta joka ei käytä mitään bootloader/tms. kikkaa estääkseen takuun tai custom rommien toiminnan laitteessa. En suosittele ketään tukemaan yrityksiä jotka noita käyttävät.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
enghexe (vahvistamaton)

7

Jäi mainitsematta myös se, että Samsungin kaikki muut paitsi (nykyiset tai generaatiota edeltävät) lippulaivamallit jäävät pääsääntöisesti aina ilman major päivityksiä. Eli satasen - parin sadan hintahaarukassa tänään ostetuista Sammyista tuskin yksikään päivittyy virallisesti L:ään. Näin on ainakin aiemmin tuntunut olevan toimintatapa.

Vastaa
Bodomed
Bodomed

8

Hmm saakohan oma mallini tuon L-päivityksen? Kun kuitenkin kitkat on luvattu ja just tuli siihen vaadittava firmware päivitys.

Toisaalta ymmärän kyllä tuon että ei päivitetä kauhean vanhoja puhelimia. Sillä samalla pystytään varmistaan että ihmiset uudistaa laitekantaansa ja myös valmistajat voivat samallla lopettaa vanhojen valmistuksen. Kun veisi liikaa resursseja jos joutuis valmistaa jokaista mallia ja kaikille päivitykset vielä.

Vastaa
AhKeefas
AhKeefas

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti xbkrypt0n:

Jotenkin typerää tuo etteivät julkaise vanhoille alustoille enää mitään päivityksiä ja sitten tekevät vielä, ainakin Samsungin osalta, kaikkensa ettei vanhojakaan laitteita voi itse mennä päivittämään (esim. Knox bootloader joka haittaa custom firmwaren toimintaa).

E: Valikoin seuraavan puhelimen sellaiselta valmistajalta joka ei käytä mitään bootloader/tms. kikkaa estääkseen takuun tai custom rommien toiminnan laitteessa. En suosittele ketään tukemaan yrityksiä jotka noita käyttävät.

Tai vaihdat Windows Phone laitteeseen: jokaikinen saa päivityksen!

Vastaa
xbkrypt0n
xbkrypt0n

10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti AhKeefas:

Tai vaihdat Windows Phone laitteeseen: jokaikinen saa päivityksen!

Tuossa ei taas ole minkäänlaista järkeä. Ei minulla mitään Androidia vastaan ole. OnePlus One on esim. Cyanogenmod -tiimin tekeleitä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.