Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia tutkii huikeaa latausteknologiaa – pelkkä taustamelu riittää puhelimen lataamiseen

7
Manu Pitkänen

Nokia tutkii huikeaa latausteknologiaa – pelkkä taustamelu riittää puhelimen lataamiseen
Nokia ja Queen Mary University of Londonin (QMUL) tutkijat ovat yhdessä selvittäneet mahdollisuutta hyödyntää ääntä älypuhelimien lataamisessa. Samankaltaista pietsosähköiseen ilmiöön perustuvaa tekniikkaa kehittää yhdysvaltalainen uBeam.

Vaikka Nokian/QMUL:n ja uBeamin tutkimien tekniikoiden tieteellinen pohja perustuukin samaan ilmiöön, eroavat ne toisistaan teknisiltä ratkaisuiltaan. UBeamin toteutuksessa lataus tapahtuu ultraäänen avulla, mutta Nokia ja QMUL ovat onnistuneet lataamaan puhelinta tavallisen taustamelun avulla käyttämällä sinkkioksidista koostuvia nanosäikeitä.
Korealaiset tutkijat havaitsivat neljä vuotta sitten sinkkioksisäikeiden tuottavan sähköä äänen aiheuttaman mekaanisen rasituksen takia.

Nokian ja QMUL:n kehittämä laturi, jossa nanosäikeet on pakattu kahden kontaktipinnan väliin, on suunnilleen Lumia 925:n kokoinen ja se tuottaa viiden voltin latausjännitteen (jonka verran tavallisetkin laturit tuottavat) ympäristön taustamelusta. Korealaiset onnistuivat omissa testeissään tuottamaan 50 millivoltin jännitteen (100 dB:n äänenvoimakkuudella). Tavallisesti kontaktipintojen materiaalina käytettäisiin kultaa, mutta Nokia ja QMUL keksivät ratkaisun, jonka avulla kulta voidaan korvata edullisemalla alumiinilla.

QMUL:n tutkijat kertoivat viime vuonna havainneensa äänen parantavan sinkkioksidisäikeitä sisältävien aurinkokennojen sähköntuottoa.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (7)

Mrmistermrmister
Mrmistermrmister

1

Jos tämä tekniikka todella toimisi älypuhelimissa, olisi akunkesto-ongelmat ratkaistu pitkiksi ajoiksi.

Vaikka puhelinta pitäisi edelleen ladata perinteisesti, voisi tämä uusi tekniikka kuitenkin vähentää huomattavasti perinteisen latauksen tarvetta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mrmistermrmister:

Jos tämä tekniikka todella toimisi älypuhelimissa, olisi akunkesto-ongelmat ratkaistu pitkiksi ajoiksi.


Tarvittas se ääni, tuskin ikuliikkujaa keksivät :-) (luurin oma kaijutin).

Paljonkohan tehoa ne saivat tuolla puhelimen kokoisella laitteella noin yleensä ja esim kaupungin taustamelussa. Uutisessa ei siitä vihjettä, no tuo mainittu 100dB ei johda käytännön tavis sovelluksiin.

Paljonko uskovat sillä saatavan jos ajatus kehittyisi tuotteeksi, joka älypuhelimessa oli hinnaltaan ja kooltaan siedettävä, esim millin verran paksuutta lisää.

Jos siis oikeasti järkevään tehohyötysuhteeseen, niin ajatuksella voisi olla kantavuutta vähän toisenlaisissa kohteissa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
En tiedä (vahvistamaton)

5

Voi olla että hiljaisessa paikassa akku loppuisi nopeasti pitkän käytön jälkeen, eihän akku tykkää jatkuvasta latauksesta. Ja what about ylikuumeneminen

Vastaa
arivesa
arivesa

6

Kaikki säteily ja värähtely on energiaa.Sitä voi muuttaa toiseen muotoon oikeilla välineillä.Askeleista sähkövirtaa kehittävä katupinnoite on jo kehitetty,sama toimii myös yliajavan autoliikenteen alla.Kyse on kuten aina,hinta-hyöty-suhteesta.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja