Uusi Nokia-älypuhelin on kehitteillä? Neliydinsuoritin ja Android Lollipop

3
Manu Pitkänen

Uusi Nokia-älypuhelin on kehitteillä? Neliydinsuoritin ja Android Lollipop
Geekbench-testausohjelmiston tulostietokantaan on ilmestynyt spekulaatioita herättävä tulosmerkintä, joka on tehty Nokia 1100 -nimisellä laitteella. Merkinnän äkkäsi ensimmäisenä NPU-sivusto.

Kaikille lienee sanomattakin selvää, ettei kyse ole vuosituhannen alkuvuosina julkaistusta puhelimesta, vaan jostakin täysin uudesta puhelimesta. Testitulokseen liittyvien järjestelmätietojen mukaan uudessa Nokia 1100:ssa olisi MediaTekin neliytiminen järjestelmäpiiri sekä Android 5.0 Lollipop -käyttöjärjestelmä.

Onko Nokia sitten palaamassa puhelimien pariin?

Lukemalla järjestelmätietoja pidemmälle, löytyy emolevymerkintä "gionee_82_wet_jb5". Tämä on vahva signaali siihen suuntaan, että kyseessä on todellisuudessa kiinalaisen matkapuhelinmerkki Gioneen puhelin. Samankaltaisia emolevymerkintöjä löytyy Gioneen puhelimien testituloksista. Vaikuttaisi siis siltä, että Nokia on lisensoinut brändinsä Gioneelle samaan tapaan kuin se myi nimensä Foxconnille Nokia N1 -tablettia varten.



Microsoftin kanssa tehdyn liiketoimintakaupan takia Nokia-merkkisiä puhelimia ei voida kuitenkaan tuoda markkinoille vielä vähään aikaan. Nokian tiedotteen mukaan: "Yritysjärjestelyn toteutuessa Nokia ei voi lisensoida Nokia-brändiä matkaviestinteollisuudelle 30 kuukauteen eikä käyttää Nokia-brändia Nokian omissa matkaviestimissä ennen 31.12.2015."

Microsoft luopui Nokia-brändistä Lumia-puhelimissa viime syksynä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A77 5G – hinta laskenut -34%

Oppo A77 5G
99 € DNA
149 € Telia
199 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Motorola Edge 30 Neo – hinta laskenut -23%

Motorola Edge 30 Neo
199 € Proshop
260 € Teknikproffset
288 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 282 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
117 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Xiaomi 13 – hinta laskenut -17%

Xiaomi 13
499 € Elisa
725 € RDE.FI
949 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 599 €

Kommentit (3)

Mrmistermrmister
Mrmistermrmister

2

Nokian palaaminen laitemarkkinoille N1:n myötä tuli itselleni suurena yllätyksenä. Vaikka laite onkin lisensoitu, se on silti ostajan näkökulmasta Nokia siinä missä ennenkin.

Toisaalta Nokialla ei ole riskiä epäonnistumisesta nykyisen lisensoinnin kanssa, sillä mahdolliset tappiothan menevät Foxconnin piikkiin - Nokialta jäisi saamatta vain rojaltimaksut. Tästä syystä ei olisikaan yllätys, jos Nokia palaisi tabletin lisäksi myös puhelinbisnekseen lisenssisopimuksella. Tällä keinolla Nokia voi (omienkin sanojensakin mukaan) testata markkinoita vapaasti ilman minkäänlaisia riskejä.

Mikäli markkinoilta löytyy hyvin kysyntää näille Nokian "testivaiheen" laitteille, ei olisi mahdotonta, etteikö Nokia palaisi itsenäiseksi laitevalmistajaksi kauppaehtojen päätyttyä 31.12.2015. Olisihan se hieman erikoinen ja yllättävä päätös palata riskialttiille markkinoille, joilta yhtiö jo kerran romahti, mutta kun kyseessä on Nokia, niin en pitäisi sitä mitenkään mahdottomana ratkaisuna.

Nokian romahduksen myötä pelkästään Suomesta katosi noin 60 000 työpaikkaa alihankkijat mukaanlukien, joten monet Nokian uskolliset asiakkaat maailmalla ja etenkin Suomessa ovat varmasti edelleen hyvin katkeria yhtiön romahduksesta ja Microsoft -kaupasta. Pakkohan se on sanoa, että olisi todella hienoa vielä jonain päivänä nähdä Nokian itsensä valmistama puhelin, joka ei olisi Microsoftin tai minkään muunkaan yhtiön ehtojen mukaisesti tehty kompromissi, vaan aito Nokia.

Nokialla saattaa vielä N1:n jälkeenkin olla jokin ässä hihassa odottamassa oikeaa hetkeä, ja jos sellainen on, se tullaan esittelemään seuraavan kahden vuoden kuluessa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.