Analyytikko: Applen kellojen kysyntä on syöksykierteessä

15
Valtteri Ahonen

Analyytikko: Applen kellojen kysyntä on syöksykierteessä
Applen kellomyynnistä ei ole virallisia lukuja, mutta valistuneita arvauksia riittää. Yhdysvaltalaisen Slice Intelligencen analyytikoiden mukaan Apple olisi myynyt tähän mennessä noin 2,5 miljoonaa Apple Watch -älykelloa. Luvut perustuvat 14 000 henkilöä kattaneeseen seurantaan.

2,5 miljoonan myynti ei ole säälittävän huonosti, jopa ehkä ihan hyvin, mutta Applen kannalta huolestuttavaa on Slice Intelligencen arvio siitä, että omenayhtiön älykellojen kysyntä on sukeltanut voimakkaasta. Myydyistä kelloista jopa yli puolet olisi sen mukaan tehnyt kauppansa jo julkaisupäivänä, aivan ensimmäisten myyntituntien aikana, minkä jälkeen kauppa on ollut verkkaisempaa. Tällä hetkellä kelloja käy kaupaksi noin 30 000 päivässä, mikä tarkoittaisi noin 11 miljoonan laitteen vuosimyyntiä.

Kun Apple onnistuu samalla myymään kymmeniä miljoonia iPhoneja vuosineljänneksessä, voitaneen todeta Apple Watchin olevan melko marginaalitavaraa. Mitään suunnatonta hittiä kellosta ei ainakaan näyttäisi tulleen.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (15)

EcoR1
EcoR1

2

Huomiohakuinen artikkeli toimittajalta, joka ei ole tehnyt taustatyötä. On älyllisesti epärehellistä verrata ensimmäsen sukupolven laiteen myyntiä tämän hetkisiin Iphonen myyntilukemiin. Jos Apple on myynyt tähän mennessä 2,5 miljoonaa kelloa, on se ENEMMÄN kuin vastaava lukema Ipodin, Iphonen tai Ipadin kohdalla kun katsotaan vastaavaa myyntijaksoa näiden tuotteiden julkaisuvuonna. Voiko tästä päätellä, että kellosta on tulossa Iphonen kaltainen menestystarina? Eipä voida, koska yksikertaisesti on aivan liian aikaista vetää johtopäätöksiä mihinkään suuntaan. Toteamus marginaalitavarasta on kuitenkin naurettava ja osoittaa, että toimittaja ei halua tai ole kykenevä ymmärtämään uusien teknologiatuotteiden myyntikaareen dynamiikkaa. Tai sitten kyseessä on vain ihminen joka ei halua nähdä tai myöntää Applen menestystä.

Vastaa
Abcabc375
Abcabc375

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti EcoR1:

Tai sitten kyseessä on vain ihminen joka ei halua nähdä tai myöntää Applen menestystä.

Semmoisia ihmisiä tuntuu suomessa olevan yllättävän paljon. Taitaa olla jotain Nokia traumoja...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
(vahvistamaton)

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Abcabc375:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti EcoR1:

Tai sitten kyseessä on vain ihminen joka ei halua nähdä tai myöntää Applen menestystä.

Semmoisia ihmisiä tuntuu suomessa olevan yllättävän paljon. Taitaa olla jotain Nokia traumoja...

Voi herranlettas.. tai sit yksinkertaisesti Apple ei vaan kaikessa onnistu.. oiskohan mahdollista sellainen?

Vastaa
Abcabc375
Abcabc375

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti X:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Abcabc375:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti EcoR1:

Tai sitten kyseessä on vain ihminen joka ei halua nähdä tai myöntää Applen menestystä.

Semmoisia ihmisiä tuntuu suomessa olevan yllättävän paljon. Taitaa olla jotain Nokia traumoja...

Voi herranlettas.. tai sit yksinkertaisesti Apple ei vaan kaikessa onnistu.. oiskohan mahdollista sellainen?

Eheei, kyllä se toinen on paljon todennäköisempi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti EcoR1:

On älyllisesti epärehellistä verrata ensimmäsen sukupolven laiteen myyntiä tämän hetkisiin Iphonen myyntilukemiin. Jos Apple on myynyt tähän mennessä 2,5 miljoonaa kelloa, on se ENEMMÄN kuin vastaava lukema Ipodin, Iphonen tai Ipadin kohdalla kun katsotaan vastaavaa myyntijaksoa näiden tuotteiden julkaisuvuonna.

En nyt aivan ymmärrä tuota älyllistä kommenttia ?

Uutisessa määrää kuvailtiin ihan hyväksi, eikä siitä paljoa muuita johtopäätöksiä tehty. no uutisen lopussa verrattiin iPhone myyntiin.

Uutinen väitti että myynti on syöksykierteessä ja se oli uutisen uutinen. Tosin onko se totta on toinen juttu, Rivien välissä jää mielikuva että ihan tasaisesti menee.

Eli taitaa menna ei sisältöä, kunhan klikkaat mua.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti EcoR1:

On älyllisesti epärehellistä verrata ensimmäsen sukupolven laiteen myyntiä tämän hetkisiin Iphonen myyntilukemiin. Jos Apple on myynyt tähän mennessä 2,5 miljoonaa kelloa, on se ENEMMÄN kuin vastaava lukema Ipodin, Iphonen tai Ipadin kohdalla kun katsotaan vastaavaa myyntijaksoa näiden tuotteiden julkaisuvuonna.

No jaa. ei tosiaan kovin hyvä vertaus, markkina-aluekkin eri, mutta ei sen parempaa verrata vuosiatakaisiin iPod - Iphone myyntiin.

Vastaa
Pekke
Pekke

7

Mielestäni olisi ehkä ajankohtaisempaa ja hyödyllisempää verrata miten menee suhteessa kilpailijoihin. Vuonna 2014 myytiin android wear kelloja 720k, ja yhteensä älykelloja 4.6M kpl

Mielestäni suhteutettuna muiden kellojen myyntiin, Apple watchilla menee ihan hyvin. Voisin aika varmaksi sanoa, että tänä vuonna tulee menemään Applen kelloja enemmän mitä viime vuonna kaikkia muita kelloja yhteensä.

Aika sitten näyttää, tuleeko siitä hittituotetta.

Lähdettä luvuille: http://mashable.com/2015/02/12/android-wear-shipments-2014/

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

8

Jos kokonaismarkkinat on pienet, niin silloin ykkösenäkään oleminen ei varmaankaan ole Apple tyydyttävää vaan pettymys.

Uskon että Apple ensisijaisesti haluaa isoa kasvavaa myyntiä, jos se ei sitä ole, ja sellaisesta näkymät romuttuu niin jotain on tehtävä.


Uutisointien perusteella ensimmäinen sukupolvi ei Applen mittakaavassa välttämättä ole huikea menestys, mutta ihan kelposuoritus, jolloin seuraavan harteilla on enemmän taakkaa.

Oma lukunsa sitten mikä on Applen tapauksessa menestys tai kelposuoritus, Onko julkisten ennusteiden ylitys, huikea menestys, vai riittääkö edes kelposuoritukseksi.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Pekke:

Mielestäni olisi ehkä ajankohtaisempaa ja hyödyllisempää verrata miten menee suhteessa kilpailijoihin.


Voi verrata vaikka mihin, ihan riippuen mitä haluaa vertailulla tavoitella.

Kilpailijoihin vertaaminen on oleellista jos mietitään markkinaosuuksia. Se sitten mitä pitää kilpailijoina, Apple itse on välillä joukkoon laskenut Sveitsiläiset kellovalmistajat , välillä pitänyt markkinaa lähes neitseelisenä jne.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jepajuudas (vahvistamaton)

9

Itse en näe älykellomarkkinoita läheskään älypuhelinten tasoisena. Älykellot ovat kuitenkin pääasiassa addoneita puhelimille ja tuovat lähinnä nice to have-fiitsereitä. Niillä myös sitoutetaan käyttäjiä johonkin ekosysteemiin. Eli jokaiselle alustalle pitää olla olemassa uskottava älykellovaihtoehto. Mitään uutta iPhonea Applen kellosta tuskin tulee. Ei ainakaan nykyisellä konseptilla.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

10

Olipa taas huomiojournalismia pahimmillaan.

On aika turhaa verrata koko maailmassa myynnissä olevan liki kaikille tutun tuotteen myyntilukuja uuden, muutamalla markkinalla olevan, tuotteen lukuihin. Apple Watchia suurin osa ihmisistä ei ole edes nähnyt.

Jos artikkelissa arvioitu 11 miljoonan kellon vuosimyynti pitäisi paikkansa, olisi se esim. 500 taalan keskihinnalla jo noin 70% Koneen liikevaihdosta. Siis myymällä älykelloja! Ei todellakaan "säälittävän huonosti". Ja käteen voi jäädä himpun verran enemmän kuin Koneelle, kun kelloa ei ole tekemässä 47.000 työntekijää ja koska katteetkin lienevät kohdallaan.

Edit: Menkikin ihan ohi, että tuo 11 miljoonan arviohan oli pelkästään USA:n myyntiä, eli jos Apple Watchin myynti jakautuisi kuten Applen muu myynti, olisi kokonaisarvio noin 30 miljoonaa vuodessa.

2,5 miljoonan myynti on ihan älyttömän hyvin kun ottaa markkinoilla olon pituuden ja muut realiteetit huomioon.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:


Apple itse on välillä joukkoon laskenut Sveitsiläiset kellovalmistajat , välillä pitänyt markkinaa lähes neitseelisenä

En kyllä muista yhtään Applen markkinointiviestinnän lausuntoa, jossa se olisi katsonut kilpailevansa sveitsiläisten kellovalmistajien kanssa. Muistan kyllä sellaista kirjoitetun, mutta se oli lähteiltään tasoa: "Joku kuuli Jony Iven sanovan kahvilassa että sveitsiläiset ovat kusessa".

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti EcoR1:


toimittaja ei halua tai ole kykenevä ymmärtämään uusien teknologiatuotteiden myyntikaareen dynamiikkaa

Juurikin näin, alla oleva artikkeli kertoo vähän siitä dynamiikasta (toki käytäntö eroaa jonkun verran teoriasta)

https://en.wikipedia.org/wiki/Technology_adoption_lifecycle

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jepajuudas:


Niillä myös sitoutetaan käyttäjiä johonkin ekosysteemiin. Eli jokaiselle alustalle pitää olla olemassa uskottava älykellovaihtoehto. Mitään uutta iPhonea Applen kellosta tuskin tulee. Ei ainakaan nykyisellä konseptilla.

Tällä hetkellä juurikin näin. Ei kellosta tule "uutta iPhonea" lyhyellä eikä keskipitkällä aikavälillä, eikä ole tarkoituskaan.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Juurikin näin, alla oleva artikkeli kertoo vähän siitä dynamiikasta (toki käytäntö eroaa jonkun verran teoriasta)

https://en.wikipedia.org/wiki/Technology_adoption_lifecycle

Jos oikein puristeja ollaan, niin myynnin kehitys ei noudata teknologian yleistymismallia. Karkeasti ottaen ko. malli ennustaa myynnin noudattavan s-käyrää. Malli on toki yksinkertaistus, mutta sen mukaan myynnin pitäisi siis kasvaa, ei pienentyä julkaisun jälkeen.

Jos asiaa halutaan valaista oppikirjakaavioiden kautta niin parempin olisi hype-sykli, jota myynti näyttää noudattavan melko orjallisesti. Mutta anyways, sekin ennustaa myynnin nousua...

Lainaus:

Edit: Menkikin ihan ohi, että tuo 11 miljoonan arviohan oli pelkästään USA:n myyntiä, eli jos Apple Watchin myynti jakautuisi kuten Applen muu myynti, olisi kokonaisarvio noin 30 miljoonaa vuodessa.

Mistä löysit tuon tiedon, olisi kiva lukea lisää. Tästä uutisesta kun ei saa oikein mitään irti, ja linkattu juttu on kuukauden vanha missä käsitellään osittain eri asiaa...

Vastaa
Jonahan
Jonahan

12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 3rd_party:


Jos oikein puristeja ollaan, niin myynnin kehitys ei noudata teknologian yleistymismallia.

Älykellot ovat jokseenkin uusi kategoria, jossa myynnin kehitys noudattelee enemmänkin sitä kuin mitään muuta. Etenkin jos ei tarkastella jotain älyttömän lyhyttä aikaväliä, kuten uutisessa tehtiin. Ei Apple eikä mikään muukaan älykellovalmistaja ole pelissä kuukauden tai edes vuoden tähtäimellä, tarkoituksena on kasvattaa koko kategoriaa vuosien aikana ja yrittää pitää omat asemat tai parantaa niitä, nousta ikäänkuin aallon mukana. Jokaisella on jo useampi seuraava malli piirrustuspöydällä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 3rd_party:


Jos asiaa halutaan valaista oppikirjakaavioiden kautta niin parempin olisi hype-sykli, jota myynti näyttää noudattavan melko orjallisesti. Mutta anyways, sekin ennustaa myynnin nousua…

Hype-sykli voi korreloida yksittäisen tuotteen myynnin suhteen, mutta kuten vaikka iPhonen myynnistä näkee, ei hype-sykli korreloi pitkän aikavälin kehityksen kanssa.

Applen tuotteissa korrelaatio on kohtuullisen voimakas, koska sen tuoteportfolio on pieni ja se tuo uusia tuotteita suhteellisen harvoin markkinoille. Watchin tapauksessa vielä myyntiintuloa edelsi noin puolen vuoden aika, jolloin tuote oli julkistettu, mutta se ei ollut saatavissa.

Apple Watchin tapauksessa selviä myynnin ongelmia ovat markkinapeitto ja se, että ihmiset eivät sitä tai muutakaan älykelloa ole edes nähneet. Ilmiselvästi ollaan sen ja muutenkin älykellojen suhteen teknologian adoptoimisen alkuvaiheessa, kyseessä ei ole vielä aito massamarkkinatuote.

Aika korjaa molemmat ongelmat, Apple pystyy tuomaan laitteen myyntiin liki maailmanlaajuisesti ja kun ihmiset käyttävät jo nyt miljoonia myytyjä laitteita päivittäin, näkevät muutkin, että älykellosta voi olla hyötyä ja harkitsevat sellaista itselleenkin. (tai sitten näkevät että ei ole ja pahimmassa tapauksessa koko kategoria hiipuu)


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 3rd_party:


Mistä löysit tuon tiedon, olisi kiva lukea lisää. Tästä uutisesta kun ei saa oikein mitään irti, ja linkattu juttu on kuukauden vanha missä käsitellään osittain eri asiaa…

http://qz.com/410027/apple-watch-orders...data-firm-says/

Vastaa
3rd_party
3rd_party

13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Älykellot ovat jokseenkin uusi kategoria, jossa myynnin kehitys noudattelee enemmänkin sitä kuin mitään muuta. Etenkin jos ei tarkastella jotain älyttömän lyhyttä aikaväliä, kuten uutisessa tehtiin.

No siinäpä ongelma piileekin: kyseistä mallia ei voida käyttää perusteluna tämän hetken myyntimäärille tai niiden laskulle, koska aikajänne on liian lyhyt: mikrotason tilanne ei seuraa makrotason kehitystä. Ollaan edelleen early adopters -vaiheessa, jonka jälkeen myynti voi joko jatkua mallin ennustamalla tavalla tai flopata. Kaikki tuotteet kun eivät mene ikinä ko. mallin mukaan.

Lainaus:

Hype-sykli voi korreloida yksittäisen tuotteen myynnin suhteen, mutta kuten vaikka iPhonen myynnistä näkee, ei hype-sykli korreloi pitkän aikavälin kehityksen kanssa.

Korreloipas. Ko malli "päättyy" myynnin/kiinnostuksen kasvuun, joka tasaantuu jossain vaiheessa. iPhone-myynti on kasvanut tasaisesti monta vuotta, joten ei siinä mitään ristiriitaa ole pitkällä aikavälillä. Mallin mukaista tasaantumista ei ole vain tullut (se toki tulee ennen pitkää vääjäämättä: viimeistään siinä vaiheessa kun kaikilla maailman ihmisillä on iPhone kädessä)

Lainaus:

Apple Watchin tapauksessa selviä myynnin ongelmia ovat markkinapeitto ja [...]

Nämä ovat kaikki totta, ja myös hype-syklissä huomioituja asioita. Tässä yksi versio jossa asioita raapaistaan. Tämän vika toki on se, että se ei huomioi täysin julkaisun ja myynnin aloituksen välistä aikaeroa.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c...cle-General.png

Lainaus:

http://qz.com/410027/apple-watch-orders...data-firm-says/

Thänks! Avasi uutista kolmanteen potenssiin.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 3rd_party:


Lainaus:

Apple Watchin tapauksessa selviä myynnin ongelmia ovat markkinapeitto ja [...]

Nämä ovat kaikki totta, ja myös hype-syklissä huomioituja asioita. Tässä yksi versio jossa asioita raapaistaan. Tämän vika toki on se, että se ei huomioi täysin julkaisun ja myynnin aloituksen välistä aikaeroa.

Mitä ilmeisimmin tulkitsemme noita eri tavalla, mutta jos katsotaan vaikka iPodin tai iPhonen myyntiä (oletan älykellomarkkinankin tulevan käyttäytyvän jokseenkin samalla tavalla) osuvat ne mielestäni paljon paremmin siihen tekniikan adoptointimalliin kuin hype-cycleen, joka ei tietenkään edes mittaa myyntiä vaan sitä hypeä.

http://i.huffpost.com/gen/1588168/thumbs/o-IPOD-SALES-570.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-kW8nxswjiiE/U...%25281%2529.png

Kannattaa etenkin huomioida hidas alku molemmissa jonka jälkeen kohtuullisen tasaista nousua, kunnes se hidastuu ja ja kääntyy laskuksi. iPhonen tasaantuminen ja lasku vaan ei ole vielä alkanut, joskus varmasti alkaa.

Hype-syklissä taasen toinen generaatio on alempana kuin ensimäinen (ainakin linkkaamasi graafin mukaan), joka voi hyvinkin pitää paikkaansa näkyvyyden suhteen, mutta ei ainakaan esimerkkitapauksissa myynnin suhteen, enkä usko että älykelloja myydään tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna (tämä taitaa tosin olla jo selvää) enkä että älykelloja myydään ensi vuonna vähemmän kuin tänä vuonna.

Tietenkään minkään tuotteen tai kategorian myynti ei suoraan osu yhteenkään teoriaan, mutta näkisin kuitenkin että se uuden tekniikan adoptointi on lähempänä näitä esimerkkejä kuin hype cycle.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Tietenkään minkään tuotteen tai kategorian myynti ei suoraan osu yhteenkään teoriaan, mutta näkisin kuitenkin että se uuden tekniikan adoptointi on lähempänä näitä esimerkkejä kuin hype cycle.

Ei osu ei, senkin takia että esim. iPhone saapui eri markkinoille eri aikaan. Tällöin mikään graafi tai teoria ei kuvasta kokonaisuutta kovinkaan hääppöisesti. Ja tekniikan adoptointi toki menee (jos mennäkseen) sitä koskevien mallien mukaan, mutta kuten sanottua, tähän astinen yksittäisen tuotteen (Apple Watch) myynti osuu IMO paremmin hype-kurville, ainakin kun tarkastellaan lyhyttä aikaväliä.

Tässä kohtaa mielenkiintoisempaa kuin käydä akateemista keskustelua siitä, mikä teoria on paras mallinnus todellisuuden tilanteesta on kuitenkin seurata pystyvätkö älykellot ylipäänsä murtautumaan varhaisten omaksujien joukon ulkopuolelle. Ja siitähän nämä myyntiluvut eivät tosiaan kerro mitään (muuta kuin että se on ainakin teoriassa mahdollista), katsottiin sitten mitä teoriaa tahansa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.