Vertailussa iPhone 6 Plus ja uusi Samsung Galaxy S6 edge+

2
Valtteri Ahonen

Vertailussa iPhone 6 Plus ja uusi Samsung Galaxy S6 edge+
Samsung julkaisi viime viikolla kaksi uutuuspuhelinta, joten on aika tehdä pientä vertailua. Note 5 ja Galaxy S6 edge+ ovat keskenään hyvin samanlaisia puhelimia, ja Note 5 ei toistaiseksi ole tulossa Suomeen, joten valitsimme iPhone 6 Plussan kanssa vertailtavaksi tällä kertaa edge+-mallin.

Samsung on onnistunut tekemään puhelimestaan hiukan suurempinäyttöisen ja samalla aavistuksen kevyemmän. Keveys on yleensä ollut Applen valtti. Merkittävää on myös, että vaikka edge+:ssa on suurempi näyttö, sen ulkomitat ovat silti kauttaaltaan pienemmät kuin iPhonessa. Samsungin puhelimessa näyttö myös kaartuu molemmilta reunoilta ja kaarevuutta hyödynnetään myös ohjelmallisesti esimerkiksi People Edgen muodossa. Näytön kaarevuus lieneekin yksi puhelinten suurimmista eroista, sillä iPhonen näyttö on suora. Lisäksi iPhonen näyttö on "vain" 1080p-tarkkuuksinen, kun taas Samsung on siirtynyt QHD-resoluutioon.

Applen laite on näyttölasia lukuun ottamatta kauttaaltaan metallinen, kun taas Samsung on puolestaan valinnut takakuoren pinnaksi lasin. Edge+:n kehykset ovat kuitenkin metallia. Molempien puhelinten voidaan siis sanoa olevan tehty niin sanotuista premium-materiaaleista. Lasi on varsin ongelmallinen materiaali kestävyyden kantilta ja iPhone saattaakin olla pudotuskestävyyden kannalta turvallisempi vaihtoehto, joskin lasia senkin näyttöpuoli on. Säröytyvää pintaa on kuitenkin vähemmän. Silti on sanottava, että Samsungin lasipinta on erinomaisen näköinen.Suoritinpuolella molemmat puhelimet ovat hyvin varusteltuja. Valmistajat ovat käyttäneet laitteissa omia piirejään. Puhtaissa tehovertailuissa Samsungin suoritin on tullut uunista ulos usein selvänäkin voittajana, mutta piirit ja käyttöjärjestelmät ovat myös hyvin erilaiset. Applen piirit ovat perinteisesti olleet erinomaisia ja järjestelmä syö vähemmän muistia (sitä ei olekaan laitteeseen pantu kuin yksi gigatavu verrattuna Samsungin neljään). Päivittäisessä käytössä molemmat puhelimet lienevät nopeita ja suorituskykyisiä niin kevyissä kuin raskaissakin tehtävissä.

Kameravertailua on hankala tehdä, sillä molempien puhelinten kamerat tuottavat niin hyviä kuvia, että on kaivauduttava melko syvälle löytääkseen mielekkäitä eroja. Molemmista kameroista löytyy optinen kuvanvakain, joka auttaa erityisesti pidemmällä valotusajalla ja videoita kuvatessa. Apple luottaa edelleen 8 megapikselin kennoon, joten yksityiskohtien määrässä edge+ on selvä voittaja.

Suomessa lähimaksaminen on vielä hieman epärelevanttia, mutta se on kuitenkin lähitulevaisuutta, joten mainittakoon molemmista löytyvän lähimaksamisen valmius. Samsung Pay on tekemässä tuloaan ja Apple Pay on rantautunut hiljattain Eurooppaan. Molemmissa puhelimissa on kyvykkäät sormenjälkiskannerit, jotka helpottavat maksamista ja tekevät siitä suhteellisen turvallista. Toki sormenjälkilukijoista on muutakin iloa, eikä vähimmäisenä puhelimen lukituksen avaamisessa.

Kuten jo monesti aiemminkin sanottu, on eri järjestelmien puhelinten vertailu hankalaa. Esimerkiksi näytön resoluutioiden punnitsemisella ei ole paljoa merkitystä, jos käyttäjä tahtoo nimenomaan vaikkapa Androidin. Mikäli tahtoo iOS-laitteen, on pakko valita iPhone. Puhelimet ovat myös kivunneet sille tasolle, että vaikka toinen olisi toista tehokkaampi, ovat molemmat silti tehokkaita. Eroja on vaikea huomata päivittäisessä käytössä.

Sikäli kun katsotaan vain lukuja, on Samsung kirkkaasti ykkönen. Sen suoritin on ainakin perinteisissä benchmarkeissa yleensä Applen piiriä edellä, puhelimessa on (paperilla) kyvykkäämpi kamera ja näytön resoluutio on suurempi. Kaareva näyttö on hyvä tapa erottua massasta ja sisäänrakennettu entistä nopeampi langaton lataus laskettaneen myös Samsungin voitoksi. Ainoa missä iPhone tällä hetkellä selvästi voittaa on alkaen-hinta. S6 edge+ on erittäin kallis puhelin, jopa siis kalliimpi kuin se kalliina pidetty iPhone.

 • Mitat
 • 158,1 x 77,8 x 7,1 mm
 • 154,4 x 75,8 x 6,9 mm
 • Paino
 • 172 g
 • 153 g
 • Runko
 • Metallia
 • Metallia ja lasia
 • Käyttöjärjestelmä
 • iOS 8
 • Android 5.1
 • Näyttö
 • 5,5", 1920 x 1080 pikseliä, IPS LCD
 • 5,7", 2560x1440 pikseliä, AMOLED
 • Suoritin
 • Apple A8, tuplaydin (1,4 GHz)
 • Samsung Exynos, 8-ydin (4 x 2,1 GHz + 4 x 1,5 GHz)
 • RAM
 • 1 GB
 • 4 GB
 • Sormenjälkilukija
 • Touch ID
 • Kyllä
 • SIM-kortti
 • nanoSIM
 • nanoSIM
 • Tallennustila
 • 16/64/128 GB, ei muistikorttipaikkaa
 • 32/64 GB, ei muistikorttipaikkaa
 • Kamera
 • Takana: 8 MP, OIS
  Edessä: 1,2 MP
 • Takana: 16 MP, OIS
  Edessä: 5 MP
 • Akku
 • 2915 mAh, ei vaihdettavissa
 • 3000 mAh, ei vaihdettavissa, langaton lataus
 • Hinta (alkaen)
 • n. 769 € (16 GB)
 • n. 899 € (32 GB)

Parhaat kännykkätarjoukset

Apple iPhone SE (2022) – hinta laskenut -21%

Apple iPhone SE (2022)
419 € Swappie
549 € Kärkkäinen
559 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 529 €

Xiaomi Poco M3 Pro 5G – hinta laskenut -17%

Xiaomi Poco M3 Pro 5G
99 € DNA
250 € Hobby Hall
282 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto G22 – hinta laskenut -15%

Motorola Moto G22
139 € Power
147 € CDON
148 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 162 €

Samsung Galaxy S10 – hinta laskenut -14%

Samsung Galaxy S10
299 € Telia
359 € CDON
390 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 349 €

Kommentit (2)

Mrmistermrmister
Mrmistermrmister

1

Lukujen perusteella varmastikin vaikea vertailla puhelimia, jotka ovat muuten melko erilaisia. Siinä missä Android tarvitsee enemmän tehoa ja muistia kuin Apple, ovat molemat puhelimet silti yhtä tehokkaita.

Monesti kuuleekiin Android -käyttäjien sanovan, että heidän puhelimessa on enemmän tehoa kuin iPhonessa. Tottahan se usein onkin, mutta iPhone ei yksinkertaisesti tarvitse niin paljon tehoa, eli lopputuloksena molemmat puhelimet ovat yhtä tehokkaita käytännössä missä tahansa käyttötarkoituksessa, huolimatta tehoeroista.

Vastaa
prunester
prunester

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mrmistermrmister:

Monesti kuuleekiin Android -käyttäjien sanovan, että heidän puhelimessa on enemmän tehoa kuin iPhonessa. Tottahan se usein onkin, mutta iPhone ei yksinkertaisesti tarvitse niin paljon tehoa, eli lopputuloksena molemmat puhelimet ovat yhtä tehokkaita käytännössä missä tahansa käyttötarkoituksessa, huolimatta tehoeroista.


Ei se nyt niin kovin usein paikkaansa pidä. Moni edelleen kuvittelee että tehoa mitataan kellotaajuuksilla ja ytimien lukumäärällä, että enemmän tarkoittaisi enemmän tehoa.

Toki nyt kun iPhonella on jo ikää on Android-huippumallit tehoissa edellä, mutta käytännössä eivät paljoa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.