Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Pelot voimistuvat: Onko iPhonen kysyntä hiipumassa?

2
Manu Pitkänen

Pelot voimistuvat: Onko iPhonen kysyntä hiipumassa?
Applen komponenttitoimittajat ennustavat kuluvan vuoden alkupuoliskolle heikentynyttä myyntiä, kertoo Wall Street Journal. Esiin julkaisu nostaa esimerkiksi TSMC:n, Largan Precisionin (kameramoduulitoimittaja ja Catcher Technologiesin (metallikuorivalmistaja).

Esimerkiksi TSMC arvioi sen liikevaihdon laskevan kuluvalla kvartaalilla (tammi-maaliskuu) 11 prosenttia vuoden takaiseen nähden high-end-puhelimien "pehmentyneen" kysynnän takia. Se liittyykö tämä välttämättä Applen A9-piiritilauksiin, on mahdotonta sanoa varmasti. Samsung ilmoitti juuri ottavansa vastuun Qualcommin Snapdragon 820 -piirien valmistuksesta, aiemmin Snapdragon-piirit on valmistettu TSMC:llä. Lisäksi Applen A9-piirien valmistus on jaettu Samsungin ja TSMC:n kesken, kun taas vuosi sitten TSMC:llä oli yksinään vastuu A8-piirien valmistuksesta. Nämä seikat saattavat selittää kvartaalin heikentyneen liikevaihdon vuoden takaiseen verrattuna.
Kameramoduuleita valmistava Largan Precision ennustaa heikentynyttä ensimmäistä kvartaalia, kun taas metallikuorivalmistaja Catcher odottaa kuluvan kvartaalin olevan samalla tasolla kuin vuotta aikaisemmin.

iPhone-puhelimia kokoava Pegatron vuorostaan ennustaa sen älypuhelinliiketoiminnan kasvavan kuluvan vuoden aikana. Pegatron ei suostunut kommentoimaan alkuvuoden kehitysennustetta Wall Street Journalille.

Wall Street Journal pyysi kommenttia myös Applelta itseltään. Applen viestinnästä varoitettiin tuijottamasta liiaksi toimitusketjulähteiden tietoihin, koska Applen toimitusketju on hyvin monimutkainen, joten yhden valmistajan liikevaihdon aleneminen ei välttämättä anna kunnollista kuvaa koko ketjun toiminnasta. On esimerkiksi mahdollista, että komponenttien tilauksia vähennetään yhdeltä toimittajalta, kun taas niitä lisätään toisaalla.

Markkinoilla on joulukuusta alkaen alkanut esiintyä voimakasta hermostuneisuutta iPhone 6s:n kysyntään liittyen. On epäilty, että iPhone olisi saavuttanut jo myynnillisesti lakipisteensä, joten puhelinmyynti ei enää kasva, vaan pysyy ennallaan tai jopa laskee. Applen osake onkin nyt alimmalla tasollaan 15 kuukauteen. Applen toimitusjohtaja Tim Cook on itse arvioinut loka-joulukuun myynnin yltävän ennätystasolle, eikä tätä ohjeistusta ole vielä muutettu.

iPhone-puhelimien kokoonpanon vetovastuussa oleva Foxconn ilmoitti joulukuun liikevaihdon pudonneen vuoden takaiseen verrattuna peräti 20 prosenttia, minkä on nähty olevan myös merkki iPhonen heikentyneestä kysynnästä. Jos vertaillaan loka-joulukuun yhteenlaskettua liikevaihtoa, pudotusta on vuoteen 2014 verrattuna noin viisi prosenttia. iPhone-puhelimia myös kokoava Pegatronin kuukausittaisten liikevaihtotietojen mukaan loka-joulukuu sujui siltä hieman paremmin kuin edellisenä vuonna. Molemmat yhtiöt kokoavat myös muitakin puhelimia ja laitteita (esim. tietokoneita ja tabletteja), joten liikevaihdon kehityksestä on hankala tehdä päätelmiä yhden asiakkaan (joskin merkittävän sellaisen) tuotteiden kysynnästä.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (2)

ZZboy
ZZboy

1

Ainakin Kiinasta katsottuna Android alustan tulevaisuus näyttää epävarmalta. Joku ennusti jo viime kesänä, että jossain vaiheessa tappiolla myytäville Android kännyköille tulee loppu ja eteenkin huippumallien myynti hiipuu. Hinnalle ei yksinkertaisesti ole katetta.

iPhonen markkinaosuus maailmalla on vain jotain 15% luokkaa joten kasvun varaa on. Yksi heikkous tai etu, miten sen ottaa, on käytettyjen iPonien myynti, samaan hintaan saa täysin uudella käyttiksellä varustetun iPhonen kuin uuden 1-2 vuotta vanhalla käyttiksellä varustetun Android puhelimen.

Vastaa
delic
delic

2

Ainakin Kiinassa Applella näyttää menevän todella lujaa

http://photos2.appleinsidercdn.com/gall...22-stifel-l.jpg

"Hong Kong broker CLSA reports a continued "loyal following" for Apple in China, noting that half of smartphone buyers intend to buy from Apple, compared to slipping interest figures for Huawei, Samsung and Xiaomi."

Tuolta tulee joka puolelta nyt niin sekavaa signaalia, että parempi kuin vaan odottaa 11 päivää niin näkee ketä meni metsään ja ketä oli oikeassa.

TSMC teki muuten joulukvartaalilla parhaan tuloksen historiansa aikana, mitä sekin sitten käytännössä tarkoittaa, no numerot kyllä kohta tulee.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja