DNA ja Sonera saivat 4G-verkon valmiiksi Lapissa – Jopa 450 Mbps:n yhteydet mahdollisia

Manu Pitkänen

DNA ja Sonera saivat 4G-verkon valmiiksi Lapissa – Jopa 450 Mbps:n yhteydet mahdollisia
Sonera ja DNA ilmoittivat kesällä 2014 rakentavansa yhteistyössä 4G-verkon Lappiin ja Itä-Suomeen. Historialliseksi kuvaillun yhteistyön rakennusvaihe alkoi keväällä 2015 ja työ on saatu Lapin osalta valmiiksi.

Yhteisen 4G-verkon rakentaminen alkoi Kuusamosta ja kesän aikana rakennustyö eteni Itä-Lappiin, syksyn aikana valmista tuli Pohjois-Lapissa, talvella rakennettiin Länsi-Lappi ja nyt valmistui Etelä-Lappi sekä Pudasjärven alue Pohjois-Pohjanmaalla. Yhteisverkon peittoalueella elää Lapissa yli 180 000 ihmistä.

Soneran ja DNA:n mukaan yhteisverkkoon kuuluu tukiasemia, joissa tiedonsiirron maksiminopeudet ovat taajamissa paikoin jopa 450 Mbit/s LTE CAT9 -päätelaitteilla. Taajamien ulkopuolella maksiminopeus on 150 Mbit/s. Sonera ylsi viime syksynä 450 Mbps:n verkossaan 375 Mbps:n latausnopeuteen, mistä tuli uusi Pohjoismaiden ennätys.

Yhteisverkon rakentamista jatketaan seuraavaksi Itä-Suomessa. Tavoitteena on, että verkko kattaa tämän vuoden loppuun mennessä noin puolet Suomen pinta-alasta ja sen alueella asuu noin 15 prosenttia väestöstä.

Uusimmat puhelimet

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.