Kommentti: Mihin ihmeeseen Google tarvitsee viittä eri viestisovellusta?

2
Petteri Pyyny

Kommentti: Mihin ihmeeseen Google tarvitsee viittä eri viestisovellusta?
Google on ollut epätoivoinen viimeiset vuodet yrittäessään kaapata itselleen viestisovellusten markkinasta itselleen siivua. Mutta homma on alkanut lipsumaan naurettavan puolelle pikkuhiljaa, kuten muutkin ovat todenneet.

Yhtiö onnistui aiemmin saamaan mukavasti jalansijaa Hangoutsin muodossa. Hangouts tarjosi monta hyvää ja oivaltavaa ideaa viestittelypuolelle, mutta sittemmin muut sovellukset ovat jyränneet pitkälti ohi Hangoutsista. Samaan aikaan viestisovellusten toimintalogiikka on todistanut raadollisuutensa: sitä sovellusta käytetään, jossa suurin osa kavereista on. Muutoksia ei tapahdu, jos kilpailijat eivät tarjoa jotain merkittävästi parempaa.

Tällä viikolla Google sitten löi tiskiin uusimmat panostuksensa viestisodassa ja julkaisi ei yhden, ei kaksi, .. vaan kokonaista kolme viestisovellusta. Allo tuo avustajan mukaan viestittelyyn, Duo yrittää kaapata itselleen kasvavaa videoviestittelyn siivua ja Spaces yhdistelee Googlen hakua, selainta ja YouTubea yhdeksi kokonaisuudeksi. Samaan aikaan yhtiö on ilmoittanut, että sekä Hangouts että Google Messenger säilyvät nekin yhtiön valikoimassa.Googlen huoli on ymmärrettävä. Ihmisten netin käyttö on lipsunut yhä enenevässä määrin ns. suljetun webin puolelle, josta Google ei saa kaivettua käyttäjien käyttäytymisdataa esiin parantaakseen mainosmyyntiään. Myös siirtymä sosiaalisesta mediasta (kuten Facebookista) suljettuihin ryhmiin, kuten WhatsAppin ryhmäkeskusteluihin, on ollut jatkuvasti kasvava trendi. Käytännössä Google haluaisi tietää kenen kanssa keskustelet, suurinpiirtein mitä aihepiirejä keskustelut koskevat ja milloin keskustelet kenenkin kanssa, parantaakseen ydinliiketoimintaansa eli mainosten myyntiä ja kohdennusta.

Googlen resurssit ovat lähes rajattomat, joten yhtiö voi kuin voikin ylläpitää ja kehittää viittä erilaista viestisovellusta ja toivoa, että joku niistä onnistuisi haastamaan tosissaan WhatsAppin, SnapChatin ja Telegramin. Mutta en ole varmasti ainoa aktiivinen netinkäyttäjä, joka alkaa kyllästymään pahasti eri viestisovellusten välillä hyppimiseen. Oma kokemukseni on se, että ainoastaan yritysten automaattiset viestijärjestelmät tuntuvat enää käyttävän tekstiviestiä ja se tuntuukin jo monella tapaa antiikkiselta viestimuodolta.

WhatsAppista löytyvät "kaikki" kontaktit ja Facebook Messengeristä ne loputkin. Sitten on liuta ryppyotsaisia puristeja, jotka suostuvat käyttämään ainoastaan Telegramia ja Skype on edelleen paras puheluiden korvike. Tuossakin on jo useampi viestisovellus liikaa, joten Googlen viestisovelluspläjäys tuntuu käyttäjäkokemuksen aliarvioinnilta.

Mutta lienee sanomattakin selvää, että viestitosvelluksissa tullaan näkemään raakaa pudotuspeliä jatkossakin - pikaviestisovellusten "kukkulan kuningas" on vaihtunut aika tasaisestin. 5 vuoden välein aina 1990-luvun loppupuolelta lähtien, jolloin AOL Instant Messenger ja ICQ kilvoittelivat käyttäjien sieluista. Markkina on kenties "liian merkittävä", jotta sinne pääsisi syntymään pysyvää, vuosikymmenen mittaista dominanssia millekään yhdelle yhtiölle. Facebookilla tähän toki on nyt eväät, omistaahan yhtiö sekä suosituimman (WhatsApp) että toiseksi suosituimman (Messenger) viestisovelluksen.


Googlen lähetymistapa markkinaosuussotaan on vain kovin, kovin yliampuva..


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -25%

Xiaomi 13 Pro
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -11%

Motorola Moto E22i
77 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 87 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -11%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
565 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Kommentit (2)

dRD
dRD

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti TeeR:

Artikkelin oikolukeminen vielä kertaalleen ei varmasti olisi pahitteeksi.

Jeps. Korjailtu vähän typoja ja lauserakenteita. Ei välttämättä hyvä vieläkään, mutta ehkä selvempi.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.