Opas: Kännykän käyttö festareilla - näin verkko tökkii vähemmän

1
Petteri Pyyny

Opas: Kännykän käyttö festareilla - näin verkko tökkii vähemmän
Suuret yleisötapahtumat ovat tyypillisiä tilanteita, joissa mobiiliverkot ovat helisemässä ja tilanne muuttuu datamäärien osalta vuosi vuodelta pahemmaksi.

Oman lukunsa muodostavat kesän festarit, joiden ongelmavyyhti koostuu monesta tekijästä. Festareilla on suuri joukko - usein kymmeniä tuhansia ihmisiä - pakkautuneena pienehkölle alueelle, jota palvelee tavallisessa tilanteessa vain yksi tai muutamia tukiasemia. Samaan aikaan ihmisten tavat käyttää puhelinta festareilla ovat muuttuneet vuosi vuodelta yhä enemmän ja enemmän datayhteyksiä kuormittaviksi:
  • Valtaosa ihmisten välisestä viestittelystä on siirtynyt tekstiviesteistä nettipohjaisiin palveluihin, kuten WhatsAppiin ja Messengeriin.
  • Kuvien ottaminen on ollut jo vuosien ajan puhelinten yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Kuvien koot ovat kasvaneet kännyköiden kameroiden kehittyessä. Samaan aikaan verkkoon kuvia automaattisesti varmuuskopioivat sovellukset, kuten iCloud ja Google Photos, ovat vallanneet alaa, joten jokaisen kuvan ottamisen jälkeen puhelin lähettää helposti megatavuittain dataa nettiin.
  • Ihmiset lisäävät kuvia sosiaaliseen mediaan jo tapahtumien aikana - Instagram, SnapChat ja Facebook täyttyvät festarikuvista illan edetessä
  • Kuviakin pahempi on tietysti video, joka on kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti viime vuosina - ja festareilla on tietysti suuri houkutus kuvata suosikkiartistinsa keikka talteen omalle puhelimelleen (vaikka laadusta, tuhansien ihmisten selkien takaa kuvattuna, voidaankin olla montaa mieltä). Ja taas verkkoon tapahtuva varmuuskopiointi ja sosiaaliseen mediaan tehdyt jaot lisäävät dataliikennettä.

Tähän kun lisätään kaikki muut tavat, millä ihmiset nettiä festarialueella käyttävät (navigointi, Google-haut, selailu, jne.) niin kulutetun datan määrä henkeä kohden onkin helposti jo aivan liikaa festarialuetta palveleville tukiasemille.

Kokemuksia vuodelta 2015 ja 2016

Kokeilimme viime kesänä Qstock-festivaalilla kaikkien kolmen suurimman operaattorin verkkoja. Qstock järjestetään Oulun ydinkeskustan vieressä, Kuusisaaressa, jossa tukiasemat joutuvat huolehtimaan myös muiden kuin festarikävijöiden yhteyksistä. Vuoden 2016 festareilla datayhteydet tökkivät jonkin verran - kaikilla kolmella operaattorilla - mutta toimivat kuitenkin suhteellisen hyvin, esim. aiempien vuosien kokemuksiin eri festareilta ja tapahtumista verrattuna. Vuonna 2015 Ilosaarirockissa datayhteydet olivat kahdella suurimmalla operaattorilla käytännössä täysin poissa pelistä (tosin testissä ei tuolloin ollut 4G-verkkoa), joten Qstockin suhteen asiat olivat jo selkeästi parantuneet.

Viime kesän testissä WhatsApp-viesteissä meni toisinaan vain silmänräpäys, toisinaan puolisen tuntia, ennen kuin data liikahti perille. Ja samalla tuli havaittua operaattoreiden itsensä mainitsema vinkki todeksi: jos puhelimesi pystyy käyttämään 4G-verkkoa, kannattaa se pakottaa käyttöön festarin ajaksi. Vaikka 4G-verkkokin olisi välillä ruuhkautunut, on siellä kuitenkin enemmän paikkoja saatavilla kuin 3G-verkossa.

Vuosien mittaan operaattorit ovat selkeästi oppineet ottamaan massatapahtumat jatkuvasti paremmin huomioon, mutta täysin tuskatonta kännykän käyttö ei festareilla ole vieläkään. Tärkeimpänä vinkkinä voitaneen sanoa tavallisten puheluiden ja tekstareiden käytön sekä oman puhelimen kytkemisen niin, että turha datankulutus olisi minimissään festareiden ajan - eli kytkeä sovellusten automaattiset päivitykset, verkkovarmuuskopioinnit, jne pois päältä festariviikonlopun ajaksi, jolloin muillakin festarikävijöillä on enemmän verkkoyhteyksiä käytössä.

Toki festareilla myös puhelimia menee hukkaan, joten puhelimen löytämistoiminnon kytkeminen päälle on hyvä idea sekin, jolloin puhelinta on helpompi metsästää.

Vinkit festareille

Yhteenvetona ennen festareita kannattaakin siis tehdä seuraavat temput:
  • Kytke sovellusten automaattinen päivittyminen mobiiliverkon kautta pois päältä (ohjeet iPhonen asetuksiin löydät täältä ja Androidin asetuksiin täältä) - muista kuitenkin kytkeä asetukset tapahtuman jälkeen takaisin päälle, jotta sovelluksesi pysyvät ajan tasalla. Tällä tavalla säästät festarialueella tarjolla olevaa datayhteyttä muillekin.
  • Kytke Google Photosin automaattinen kuvien synkronointi verkkoon pois päältä (ohjeet täällä) ja iPhonella iCloudin päivittyminen pois päältä (ohjeet täältä). Tässäkin syynä on se, että turhaa datasiirtoa kannattaa välttää festarialueilla.
  • Jos liittymäsi ja puhelimesi tukee 4G-verkkoja, ota ne käyttöön.
  • Kytke puhelimesi löytämistoiminto päälle, jotta löydät kännykkäsi mikäli se katoaa tapahtuman aikana.
  • Ota täyteen ladattu varavirtalähde mukaan.
  • Laske sen varaan, että festariseurueestasi vähintään yksi joko hukkaa puhelimensa, hänen operaattorinsa verkko on ns. jumissa tai häneltä loppuu akku - sopikaa joku tietty kellonaika ja paikka, jossa näette, jolloin porukka löytää toisensa myös ilman nykyelektroniikkaa.

Ja tietysti tärkeimpänä vinkkinä: keskity festariin ihan ilman puhelintakin..


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -42%

Honor X7a
69 € DNA
141 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto E14 – hinta laskenut -34%

Motorola Moto E14
79 € Gigantti
79 € Power
119 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy A14 (4G) – hinta laskenut -33%

Samsung Galaxy A14 (4G)
89 € Power
132 € BIGBOX.FI
153 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 132 €

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G24
114 € BIGBOX.FI
142 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 146 €

Kommentit (1)

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.