Arvostelussa Nokia 5 – Haastaja suomalaisten suosikkipuhelimille

8
Arvostelussa Nokia 5 – Haastaja suomalaisten suosikkipuhelimille
Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Sisällys

Suomen myydyimmät puhelimet ovat kuukaudesta toiseen vajaan 200 euron puhelimia, joten HMD Globalin keväällä julkistama Nokia 5 -älypuhelin on jo tästä syystä paljon kiinnostusta herättävä uutuus. Puhelimen julkaisu osui hyvin kesälle, joten siitä löytyy paljon uutuudenviehätystä kun kansa rynnii kauppoihin ostamaan koululaiselle edullista uutta älypuhelinta. Pahimmat haastajat ja tärkeimmät verrokit Nokia 5:lle ovat Samsungin Galaxy J5 (2016) sekä Huawein P9 Lite / Honor 8 Lite.

Tekniset tiedot

 • Järjestelmä:
 • Android 7.0
 • Mitat:
 • 149,7 x 72,5 x 8,05 mm
 • Paino:
 • 160 g
 • Näyttö:
 • 5,2", 1280x720 pikseliä
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 430
 • RAM:
 • 2 GB
 • Tallennustila:
 • 16 GB
 • Kamerat:
 • Takana 13 megapikseliä (f/2), edessä 8 megapikseliä
 • Yhteydet:
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC
 • SIM:
 • 2x nano-SIM
 • Akku:
 • 3000 mAh
 • Muuta:
 • 3,5 mm jakkiliitäntä, micro-USB-latausliitäntä

Muotoilu

Nykypäivänä pääsee käyttämään liian harvoin yhtä adjektiivia älypuhelimien muotoilun kohdalla: jykevä. Joten Nokia 5:n luonnehdinnassa sitä on pakko käyttää, koska se toden totta on jykevän oloinen puhelin. Metallinen kuori antaa mielikuvan vantterasta rungosta ja tuhdin painonsa ansiosta se myös tuntuu siltä, että puhelin on tarkoitettu kädessä pidettäväksi. Sileäpintainen alumiini on toki liukas, siitä ei pääse mihinkään.

Yksityiskohtien suhteen Nokia 5:ssä on päätetty nuukailla, sillä puhelin on hyvin pelkistetty läpyskä, mikä toisaalta pätee hyvin moneen nykyaikaiseen puhelimeen. Takakuoren sileää alumiinipintaa rikkoo lähinnä pitkä, ovaalimainen suiru, jonka sisään on sijoitettu kameramoduuli sekä LED-salama.

Puhelimen näytön alareunaan on sijoitettu vanhaan perinteiseen tyyliin takaisin- ja ohjelmavalitsin-painikkeet sekä niiden väliin leveä kotinäppäin, jonka alta löytyy turvallista käyttöä helpottava sormenjälkilukija. Kapasitiivisille näppäimille on piirretty ikonit, kun korkeamman hintaluokan laitteissa on alkanut yleistyä pelkkä näppäimen paikkaa merkitsevä pisteen käyttö. Ajatuksena on, että käyttäjä voi itse muokata näppäimen paikkoja omaan makuun sopivaksi. Tämä onnistuu tietysti Nokia 5:ssäkin, mutta ikonien piirrosten paikkoja ei voi vaihtaa.

Ehkä hieman harmittavasti Nokia 5:ssä on pysytelty vanhassa microUSB-liittimessä, mikä voi aiheuttaa tulevaisuudessa harmia USB-C:n käytön yleistyttyä. Tämän hintaluokan puhelimet eivät välttämättä ole muutenkaan lisälaitenörttien suosiossa, joten käytännössä asialla ei välttämättä ole suurtakaan merkitystä. Kuulokeliitin löytyy Nokia 5:n yläpäästä.

Äänenvoimakkuuspainikkeet ja virtanäppäin on sijoitettu puhelimen oikeaan reunaan. Vasemmalta reunalta löytyy SIM- ja muistikorttipaikat.

Tekniikka

Nokia 5:n tekniikka ei aivan ole sitä tasoa, mitä tässä hintaluokassa on tarjolla. Esimerkiksi Huawein Honor 8 Lite maksaa suunnillleen yhtä paljon, mutta siinä on Full HD -näyttö ja gigatavun verran enemmän käyttömuistia. Tosin keskusmuistin kohdalla pitää huomioida, että Nokian puhelimessa käytetään ohjelmistoltaan hyvin kevyttä Androidia, minkä takia se ei välttämättä vaadi niin paljoa raudalta.

Honor 8 Litessä on Kirin 655 -järjestelmäpiiri, jonka kahdeksan suoritinydintä ovat samaa mallia kuin Nokia 5:n Snapdragon 430:ssä. Tosin maksimikellotaajuudet ovat Kirinissä korkeammalla.

Akku on puhelimissa samanlainen, molemmissa on 3000 milliampeeritunnin akut. Samankaltaisuudet jatkuvat tallennusmuistin määrässä (16 Gt), muistikorttituessa ja kameroissa. Honor 8 Litessä on etupuolella kahdeksan megapikselin ja takana 12 megapikselin kamera, kun taas Nokia 5:ssä on edessä 8 megapikselin takana 13 megapikselin kamera. Molemmista löytyy myös sormenjälkilukija, joten varustelutaso on hyvin samankaltainen, mutta Honor 8 Liten suurin etu on tarkempi näyttö (Nokia 5:n näytön resoluutio on 720p).

Rauta on samankaltaista myös kuin viime vuoden Galaxy J5 -mallissa, mutta sen hinta on jo ehtinyt pudota 150 euron nurkille. Saatavuus voi tosin olla heikohko, kun varastoja tyhjennetään uudemman Galaxy J5:n tieltä. Nokia 5:n rautaa voidaan ainakin Honor 8 Liteen verrattuna pitää hieman vanhentuneena, minkä tulisi näkyä hinnassa. Muutama kymppi pois Nokia 5:n hintalapusta, niin kyseessä olisi ominaisuuksiin nähden houkutteleva puhelin.

Kokoonpanolaatu ei Nokia 5:ssä ole huono, mutta näytön suojalasi antaa varsin paljon periksi kovan painalluksen seurauksena, minkä takia näyttö alkaa aaltoilla. Kokoonpano voisi siis olla parempikin.

Kamera

Kameraa on perinteisesti pidetty Nokian puhelimien suurimpana valttikorttina, mutta Nokia 5:n kohdalla tämä brändilupaus ei oikein toteudu. Tai sitten odotukset ovat vain liian korkealla. Ei tarvitse olla kovin ihmeellinen sää, kun koko taivas palaa Nokia 5:llä otetuissa kuvissa puhki. Itse asiassa sain taivaan palamaan jo iltahämärällä ja pilvisellä säällä otetuissa kuvissa (kuva vanhasta hirsisestä kuivurista). Kennon dynamiikka ei yksinkertaisesti kestä, vaikka 13 megapikselin kenno saattaa joillekin kuulostaa lupaukselta laadukkaasta kamerasta. Toisaalta lähes vastavaloon otetuissa kuvissa pilvet ja sininen taivas säilyvät yllättävän hyvin.

Dynamiikka ei toki ole ainoa tapa mitata kameran hyvyyttä tai huonoutta, mutta maisema- ja henkilökuvauksessa sen loppuminen on yksi kriittisimpiä tekijöitä. Ei auta vaikka kameralla saisi kuinka laadukkaita kuvia jos kuva-ala on pimeä tai palanut puhki.

Värintoistokaan ei ole mikään mahtava, sillä kirkkaanväriset kukat toistuvat kuvissa herkästi ylikylläisinä. Itse asiassa nekin palavat herkästi puhki jos sää on kovin kaunis, kuten se Suomenkin kesässä joskus saattaa olla.

Ohjelmisto

Nokia on napannut myyntivaltikseen mahdollisimman "puhtaan Android-kokemuksen", mikä Suomeksi sanottuna tarkoittaa sitä, ettei HMD Global muokkaa puhelimissa käytettävää käyttöjärjestelmää omanlaiseksi. Tämä voi olla joko täysin harkittu erottautumiskeino tai sitten olosuhteiden pakosta yhtiöllä ei ole ollut resursseja lähteä kehittämään omaa käyttöliittymää vielä tässä vaiheessa.

Kovin moni yhtiö ei tarjoa "puhdasta" Androidia, joten HMD Globalin puhelimille löytyy tässä mielessä varmasti oma fanikuntansa. Kevyen ohjelmistomuokkauksen etuna on se, ettei puhelinmerkin tarvitse uhrata kovinkaan paljoa resursseja ohjelmistopäivitysten muokkaamiseen, jolloin voidaan tarjota hyvää after sale -tukea ja pitää laitekanta ajantasaisena, mikä taas saattaa poikia pitkäaikaisia asiakassuhteita.

Vielä on kuitenkin liian aikaista kehua HMD Globalin päivitystukea, sillä sitä ei ole vielä kunnolla koeteltu. Vasta parin vuoden päästä nähdään kuinka sitoutunut yhtiö on pitämään halvimmat puhelimet ajantasaisina.

Yhteenveto

HMD Global on onnistunut luomaan Nokia 5:stä erittäin laadukkaan tuntuisen ja teknisesti kelvollisen puhelimen, joka täyttää niin käytettävyydessä kuin tehokkuudessa kaikki peruskäyttäjän vaatimukset.

Nokia 5:n ehkä selkein erottava tekijä muihin saman hintaluokan puhelimiin tulee ohjelmiston yksinkertaisuudessa. Siihen ei ole lisätty mitään turhaa, vaan HMD Global on pysytellyt puhtaassa Android-kokemuksessa. Toivon mukaan tämä tuo ostajalle myös rahanarvoisia etuja, kuten vaikkapa pitkän ohjelmistotuen. Teknisesti Nokia 5 voisi olla kuitenkin kehittyneempi, esimerkiksi samaan hintaluokkaan sijoittuva Honor 8 Lite sisältää Full HD -näytön.

Ehkä suurin ongelma Nokia 5:ssä onkin sen hinta, jossa tuntuisi olevan tekniikkaan nähden muutama kymppi ylimääräistä. Sen pystyy kuitenkin maksamaan puhelimesta, kunhan HMD Globalilta vain löytyy tahtoa pitää halvatkin puhelimet ajantasaisina.

Nokia 5

Nokia 5 tekniset tiedot

Vertaa muihin puhelimiin

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (8)

toukkja
toukkja

1

Mitä mieltä olet akun kestosta? En tiedä onko omassa Nokia 5:ssa yksilövika, mutta akun kesto ilman virransäästöä jää reilusti alle päivän ja koska akku ei ole vaihdettava, näkisin tämän olevan suurin pullonkaula ja ongelma.

Olen yrittänyt selvittää onko minulla joku yksittäinen akkusyöppo appsi ladattuna, mutta kun ei ole. Käytössä ei ole kuin WatsApp (muutama viesti päivässä), Facea tulee melko aktiivisesti käytettyä, videoita tosi vähän. Sähköpostissa GMAIL-ohjelman kautta parin laatikon synkka on 15 minuutin välillä, muista postilaatikoista synkka on pois päältä. Testasin tätä samaa ohjelmistokokonaisuutta ja käyttötapaa tätä ennen useamman kuukauden käytöllä Samsung A5 ja kokemusta on myös J5 (2016 edition). Näihin verrattuna Nokialaisen akun kesto on surkea. Tosin jos laitan virransäästön päälle, niin akun kesto moninkertaistuu ja akku voi kestää parikin työpäivää. Virransäästötilassa tärkeä värinätoiminto jää kuitenkin pois ja puheluja jää vastaamatta kun puhelin on taskussa. En siis käyttäisi virransäästötilaa vertailukriteerinä.

Vastaa
matrix82
matrix82

2

Omassa Nokia 5 puhelimessa kestää hyvin pari päivää akku ilman ongelmia.
Perus käyttöä, selain, whatsapp, nettikaupat...

Vastaa
Näppishemmo
Näppishemmo

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti toukkja:

Mitä mieltä olet akun kestosta? En tiedä onko omassa Nokia 5:ssa yksilövika, mutta akun kesto ilman virransäästöä jää reilusti alle päivän ja koska akku ei ole vaihdettava, näkisin tämän olevan suurin pullonkaula ja ongelma.

Olen yrittänyt selvittää onko minulla joku yksittäinen akkusyöppo appsi ladattuna, mutta kun ei ole. Käytössä ei ole kuin WatsApp (muutama viesti päivässä), Facea tulee melko aktiivisesti käytettyä, videoita tosi vähän. Sähköpostissa GMAIL-ohjelman kautta parin laatikon synkka on 15 minuutin välillä, muista postilaatikoista synkka on pois päältä. Testasin tätä samaa ohjelmistokokonaisuutta ja käyttötapaa tätä ennen useamman kuukauden käytöllä Samsung A5 ja kokemusta on myös J5 (2016 edition). Näihin verrattuna Nokialaisen akun kesto on surkea. Tosin jos laitan virransäästön päälle, niin akun kesto moninkertaistuu ja akku voi kestää parikin työpäivää. Virransäästötilassa tärkeä värinätoiminto jää kuitenkin pois ja puheluja jää vastaamatta kun puhelin on taskussa. En siis käyttäisi virransäästötilaa vertailukriteerinä.

Mitä tekee vaihdettavalla akulla vuonna 2017? Puhelinten nykyaikaiset akut kestävät koko sen elinkaaren ajan (2-5 vuotta) eli vaihdettavaa ei senpuoleen tarvita. Myöskin nykyään saa näitä erillisiä vara-akkuja joilla on kätevämpi ladata kännyköiden tai tablettimien akut koska eivät ole sidottu tiettyihin malleihin. Näissä vain usb piuha määrittää yhteensopivuuden (onko esim type C vai micro usb.

Sokerina pohjalla hyvissä luureissa on nämä nopeat lataustoiminnot jolla ne saa melkein täyteen alle 30 minuutissa.

Vastaa
hannibal_pjv
hannibal_pjv

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Näppishemmo:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti toukkja:

Mitä mieltä olet akun kestosta? En tiedä onko omassa Nokia 5:ssa yksilövika, mutta akun kesto ilman virransäästöä jää reilusti alle päivän ja koska akku ei ole vaihdettava, näkisin tämän olevan suurin pullonkaula ja ongelma.

Olen yrittänyt selvittää onko minulla joku yksittäinen akkusyöppo appsi ladattuna, mutta kun ei ole. Käytössä ei ole kuin WatsApp (muutama viesti päivässä), Facea tulee melko aktiivisesti käytettyä, videoita tosi vähän. Sähköpostissa GMAIL-ohjelman kautta parin laatikon synkka on 15 minuutin välillä, muista postilaatikoista synkka on pois päältä. Testasin tätä samaa ohjelmistokokonaisuutta ja käyttötapaa tätä ennen useamman kuukauden käytöllä Samsung A5 ja kokemusta on myös J5 (2016 edition). Näihin verrattuna Nokialaisen akun kesto on surkea. Tosin jos laitan virransäästön päälle, niin akun kesto moninkertaistuu ja akku voi kestää parikin työpäivää. Virransäästötilassa tärkeä värinätoiminto jää kuitenkin pois ja puheluja jää vastaamatta kun puhelin on taskussa. En siis käyttäisi virransäästötilaa vertailukriteerinä.

Mitä tekee vaihdettavalla akulla vuonna 2017? Puhelinten nykyaikaiset akut kestävät koko sen elinkaaren ajan (2-5 vuotta) eli vaihdettavaa ei senpuoleen tarvita. Myöskin nykyään saa näitä erillisiä vara-akkuja joilla on kätevämpi ladata kännyköiden tai tablettimien akut koska eivät ole sidottu tiettyihin malleihin. Näissä vain usb piuha määrittää yhteensopivuuden (onko esim type C vai micro usb.

Sokerina pohjalla hyvissä luureissa on nämä nopeat lataustoiminnot jolla ne saa melkein täyteen alle 30 minuutissa.

Puhelimen elinikä on 6-18 vuotta joten akulla on merkitystä...

Vastaa
Näppishemmo
Näppishemmo

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti hannibal_pjv:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Näppishemmo:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti toukkja:

Mitä mieltä olet akun kestosta? En tiedä onko omassa Nokia 5:ssa yksilövika, mutta akun kesto ilman virransäästöä jää reilusti alle päivän ja koska akku ei ole vaihdettava, näkisin tämän olevan suurin pullonkaula ja ongelma.

Olen yrittänyt selvittää onko minulla joku yksittäinen akkusyöppo appsi ladattuna, mutta kun ei ole. Käytössä ei ole kuin WatsApp (muutama viesti päivässä), Facea tulee melko aktiivisesti käytettyä, videoita tosi vähän. Sähköpostissa GMAIL-ohjelman kautta parin laatikon synkka on 15 minuutin välillä, muista postilaatikoista synkka on pois päältä. Testasin tätä samaa ohjelmistokokonaisuutta ja käyttötapaa tätä ennen useamman kuukauden käytöllä Samsung A5 ja kokemusta on myös J5 (2016 edition). Näihin verrattuna Nokialaisen akun kesto on surkea. Tosin jos laitan virransäästön päälle, niin akun kesto moninkertaistuu ja akku voi kestää parikin työpäivää. Virransäästötilassa tärkeä värinätoiminto jää kuitenkin pois ja puheluja jää vastaamatta kun puhelin on taskussa. En siis käyttäisi virransäästötilaa vertailukriteerinä.

Mitä tekee vaihdettavalla akulla vuonna 2017? Puhelinten nykyaikaiset akut kestävät koko sen elinkaaren ajan (2-5 vuotta) eli vaihdettavaa ei senpuoleen tarvita. Myöskin nykyään saa näitä erillisiä vara-akkuja joilla on kätevämpi ladata kännyköiden tai tablettimien akut koska eivät ole sidottu tiettyihin malleihin. Näissä vain usb piuha määrittää yhteensopivuuden (onko esim type C vai micro usb.

Sokerina pohjalla hyvissä luureissa on nämä nopeat lataustoiminnot jolla ne saa melkein täyteen alle 30 minuutissa.

Puhelimen elinikä on 6-18 vuotta joten akulla on merkitystä...

Ei ole nykyälypuhelinten. Katso kun valmistaja lopettaa päivitysten julkaisemisen yleensä 2-5 vuodessa jolloin puhelin kyllä toimii mutta sen käyttö ei ole enää tietoturvallista ja voi aiheuttaa ongelmia itselle ja varsinkin muille. Toki Android puhelimiin saa custom romeja mutta ei niitäkään tueta vuosikymmeniä kun Google lakkauttaa pikkuhiljaa vanhempien suorittimien tukia pois. Google, Apple, Microsoft ei tuhlaa turhaan rahaa päivitysten tekoon jos ne eivät kerran korjaa tietoturva ja ohjelmistoongelmia.

Eriasia on nämä peruspuhelimet. Niitä voi huoletta käyttöö vaikka 20-vuotta koska niissä ei yleensä ole älyä jonka kautta tietoturvaongelmia. Näissä on tosin melkein aina oletuksena vaihtettava akku ja hyvä niin.

Vastaa
imobiili
imobiili

6

Virtasyöppönä vaikuttaa olevan SIM-kortti. Vaihdoin Elisan liittymän MOI-liittymään, jonka jälkeen akun kesto muuttui vajaasta päivästä kahteen päivään. Muutos on uskomaton. Ehkä vanhat sim-kortit keskustelevat verkon kanssa jatkuvasti ja syövät akkua.

Vastaa
Calileon
Calileon

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti imobiili:

Virtasyöppönä vaikuttaa olevan SIM-kortti. Vaihdoin Elisan liittymän MOI-liittymään, jonka jälkeen akun kesto muuttui vajaasta päivästä kahteen päivään. Muutos on uskomaton. Ehkä vanhat sim-kortit keskustelevat verkon kanssa jatkuvasti ja syövät akkua.

Saattaa olla verkoissakin. Jos on jollain verkolla heikot signaalit, joutuu puhelin työskentelemään ahkerammin. Meillä täällä korvessa Elisan verkko on heikompi kuin Soneran. Akun kulutus laski kun vaihtoi liittymää.

Vastaa
D00mer
D00mer

8

Mulla kyllä kestää akku helposti koko päivän(illalla about 20% jäljellä), elisan liittymällä. Näyttön kirkkaus on hieman alle puolessavälissä ja screen-on aika on yleensä siinä 5-6h välillä.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.