Tätä Huawein Android-lisenssin poisto tarkoittaa: Miljoonat sovellukset lakkaavat toimimasta, tietoturva rapautuu, Chrome poistuu, Gmail poistuu, ...

1
Petteri Pyyny

Tätä Huawein Android-lisenssin poisto tarkoittaa: Miljoonat sovellukset lakkaavat toimimasta, tietoturva rapautuu, Chrome poistuu, Gmail poistuu, ...
Googlen eilinen päätös poistaa Huawein Android-lisenssi vaikuttaa Huawein tuleviin malleihin radikaalisti. Vaikka Huawei voikin kiertää rajoituksia monin tavoin, on yhtiön laitteiden käytettävyys jatkossa aivan erilaista kuin mitä se toistaiseksi on ollut.

Käytännössä Huawei saa edelleen valmistaa Android-laitteita, sillä Android on pohjimmiltaan avointa lähdekoodia. Tämä tarkoittaa että kuka tahansa saa käyttää käyttöjärjestelmää ja tehdä siitä omia muunnoksiaan, kunhan noudattaa avoimen lähdekoodin ehtoja.

Mutta ongelmia on tulossa. Seuraavat ongelmat koskevat uusia Huawein laitteita, jos Huawei ei saa Android-lisenssiä takaisin ja päättää jatkaa Android-puhelinten valmistusta:

Android-päivitykset hidastuvat valtavasti

Jos yhtiöllä ei ole Googlen Android-lisenssiä, se joutuu käyttämään avoimen lähdekoodin versiota Androidista (AOSP). Tämä versio on täsmälleen sama kuin mitä muutkin Android-valmistajat käyttävät, mutta Google julkaisee uusimmat Android-versiot avoimeksi lähdekoodiksi huomattavan pitkällä viiveellä.Eli käytännössä voidaan olettaa, että lisenssitön Huawei saanee tulevan Android Q -päivityksen vuoden, ehkä puolentoista vuoden viiveellä muihin valmistajiin verrattuna.

Käyttöjärjestelmän päivitystä hankaloittaa vielä sekin, että Google ei anna minkäänlaista tukea testaukseen tai yhteensopivuusongelmien löytämiseen lisensittömälle Android-valmistajalle.

Google Play -kauppa katoaa - tilalle muita kauppoja ja tietoturvariskit

Vaikka aika ajoin uutisoidaan siitä, miten Google Play-kauppaan on livahtanut isompikin nippu haittaohjelmia, jotka ovat tekeytyneet "oikeiksi" ohjelmiksi, on silti Google Play -kaupan tietoturva erittäin hyvällä tolalla. Sovelluskaupasta löytyy miljoonia ohjelmia, jotka Google tarkistaa aika ajoin sekä automaattisesti että manuaalisesti erilaisten tietoturvariskien osalta. Näin toimien kuluttajat voivat olla suhteellisen varmoja siitä, että puhelimeen ladattu uusin hittipeli on juuri sitä, mitä se väittääkin olevansa.

Keskitetyn sovelluskaupan ansiosta, josta on löytynyt kaikki tarpeellinen, on Google myös onnistunut pitämään kuluttajat pois "vaihtoehtoisista" tavoista ladata sovelluksia. Androidiin voidaan asentaa sovelluksia myös vaikkapa sähköpostin liitteenä saadun sovelluksen muodossa, mutta tämä on vaatinut puhelimen asetusten muuttamista erikseen. Ja koska harvalla on tähän tarve, ovat myös linkkien ja roskapostien kautta leviävät huijausohjelmat pysyneet pitkälti pois Android-käyttäjien ulottuvilta.

Jos Huawei "avaa" Androidia jatkossa niin, että myös verkosta voidaan ladata suoraan sovelluksia ilman asetusten muuttamista, synnytetään potentiaalinen tietoturvariski valtavalle määrälle laitteita. Toisena vaihtoehtona voidaan tietysti ajatella sitä, että Huawein oma Android-sovelluskauppa alkaa toimimaan kuten Play tähän asti - ja muiden kauppojen käyttö vaatii jatkossakin asetusten säätämistä laitteesta.

Tässäkin tapauksessa ongelmaksi tulee se, millainen valikoima Huawein omasta kaupasta löytyy - löytyvätkö suositut sovellukset sieltä lainkaan, estääkö Yhdysvaltain lainsäädäntö amerikkalaisia sovelluskehittäjiä lisäämästä tuotteitaan ladattavaksi Huawein sovelluskauppaan, ... Näitä voimme vain arvailla toistaiseksi.


Valtava määrä sovelluksia lakkaa toimimasta

Keskivertokuluttaja mieltää "Googlen palvelut" siten, että niihin kuuluvat Gmail, Googlen haku ja kenties YouTube. Mutta Android-sovelluskehittäjän kannalta Googlen palvelut ovat paljon syvemmällä käyttöjärjestelmässä. Ja nämä kaikki poistuvat, kun valmistaja alkaa tekemään Android-laitteita ilman Googlen lisenssiä.

Käytännössä jokainen sovellus, joka käyttää vaikkapa Googlen karttojen tietoja osana sovellustaan, lakkaa toimimasta laitteessa, josta puuttuvat Googlen palvelut. Esimerkkinä tällaisesta sovelluksesta mainittakoon vaikkapa Pokemon Go, jonka karttapohja nojaa Googlen rajapintoihin.

Isoin mullistus tulee kuitenkin siitä, että Androidin oleellinen elementti, WebView, poistuu laitteista. Tuo on osa Androidia, joka osaa näyttää HTML-muotoiltuja sivuja sovelluksen sisällä. Käytännössä hirvittävän suuri osa maailman kaikista Android-sovelluksista nojaa jollain tavalla tähän palikkaan - jos ei muuten, niin vaikkapa sisäänkirjautumiseen tai ohjeiden näytön osalta.

Ilmoitukset lakkaavat toimimasta

Sovellusten ilmoitukset käyttävät tyypillisesti Googlen rajapintoja lähettäessään palvelimelta tiedon puhelimeen vaikkapa uudesta yksityisviestistä Facebookissa tai uudesta uutisesta uutissovelluksessa. Koska nämä vaativat Googlen palveluiden käyttöä, ei lisensittömässä Androidissa tule lainkaan ilmoituksia, mistään sovelluksesta, ellei niitä ole rakennettu ohittamaan Googlen tarjoamat rajapinnat.

Käytännössä elämä lisensittömän Androidin kanssa on hyvinkin hiljaista - puhelin ei piippaile oikeastaan mistään.

Googlen omat sovellukset katoavat

Myöskään Googlen omia sovelluksia on turha enää haaveilla näkevänsä laitteissa. Näihin kuuluvat mm. YouTube, Gmail, Googlen oma haku, Google Kuvat, Google Maps ja monet muut. Tärkeimpänä tietysti myös Chrome-selain, joka sekin tulee katoamaan lisensittömästä Androidista.

Osan näistä saattaa pystyä asentamaan epävirallisia reittejä omaan puhelimeensa, mutta keskivertokuluttajalle kyseiset sovellukset tulevat olemaan lopullisesti kateissa.


Googlen päätös johtui lainsäädännöstä. Yhdysvallat asetti Huawein mustalle listalleen torstaina ja kaikkien yhdysvaltalaisten yhtiöiden on lopetettava kaikki kauppa listalle joutuneiden yhtiöiden kanssa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -28%

Oppo Reno 7 5G
287 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentit (1)

avthein
avthein

1

Tästä syntyy käsitys että Google on innokas Donald Trumpin kannattaja.

Jos ei niin silloin Googlen lienee siirryttävä pois Yhdysvalloista jolloin Donald Trumpin temppuilut eivät sitä enää hetkuta.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.