Nopeat 5G-taajuudet huutokaupattiin Suomessa: Telia, Elisa ja DNA voittivat odotetusti

Matti Robinson

Nopeat 5G-taajuudet huutokaupattiin Suomessa: Telia, Elisa ja DNA voittivat odotetusti
Liikenne- ja viestintäministeriö on tänään tiedottanut Suomen 5G-verkkojen huutokaupasta, jossa kaupan olivat kolme 26 gigahertsin taajuusalueen kaistaa.

Millimetriaalloksi kutsuttua korkean taajuuden 5G-verkkoa tullaan Suomessa käyttämään kaupallisesti kolmessa eri taajuuskaistassa. Näistä 25,1 GHz:n ja 25,9 GHz:n välinen kaista myytiin Elisalle, 25,9 GHz:n ja 26,7 GHz:n välinen kaista Telialle ja viimeinen 26,7 GHz:n ja 27,5 GHz:n kaista puolestaan DNA:lle.

Kaistoja sallittiin ostaa yksi per yritys tai yhteisö, jonka johdosta kaikki kaistat myytiin 7 miljoonan euron minimihinnalla. Kilpailua kaistoista ei siis tullut, koska Suomessa kilpailevia suuria teleyrityksiä ei ole enempää. Sen suurempaa sopupeliä myynnissä ei lienee tapahtunut.5G-verkkoja näille tajuuskaistoille voi alkaa rakentamaan 1.7.2020 alkaen ja luvat ovat voimassa aina vuoden 2033 loppuun saakka. Jo aiemmin Suomessa on ollut käytössä alle 6 gigahertsin 5G-verkot, jotka tarjoavat paremman penetraation ja siten paremman kattavuuden, mutta eivät yllä juuri kaupattujen millimetriaaltojen huippunopeuksiin.Tänä vuonna teleyritykset ovat laajentaneet merkittävästi 5G-kattavuutta. Tässä kuussa DNA avasi verkot mm. Oulussa, Jyväskylässä ja Raahessa ja Elisa puolestaan Iisalmessa.

Haja-asutusalueella millimetriaaltoja tuskin tullaan näkemään, vaan niiden käyttö keskittyy enemmän suurimpiin kaupunkeihin sekä bisneskeskuksiin.

Kolmen kaupatun taajuuskaistan lisäksi ei-kaupallisiin käyttökohteisiin jätettiin avoimeksi neljäs taajuuskaista.

Parhaat kännykkätarjoukset

Sony Xperia 5 IV – hinta laskenut -46%

Sony Xperia 5 IV
521 € Dustin Home
799 € Proshop
978 € Hobby Hall

Alin hinta viikko sitten: 964 €

Xiaomi Mi 11i – hinta laskenut -42%

Xiaomi Mi 9 – hinta laskenut -39%

Xiaomi Mi 9
498 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 821 €

Motorola Moto G82 – hinta laskenut -25%

Motorola Moto G82
280 € Hobby Hall
300 € Proshop
310 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 374 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.