Nopeat 5G-taajuudet huutokaupattiin Suomessa: Telia, Elisa ja DNA voittivat odotetusti

Matti Robinson

Nopeat 5G-taajuudet huutokaupattiin Suomessa: Telia, Elisa ja DNA voittivat odotetusti
Liikenne- ja viestintäministeriö on tänään tiedottanut Suomen 5G-verkkojen huutokaupasta, jossa kaupan olivat kolme 26 gigahertsin taajuusalueen kaistaa.

Millimetriaalloksi kutsuttua korkean taajuuden 5G-verkkoa tullaan Suomessa käyttämään kaupallisesti kolmessa eri taajuuskaistassa. Näistä 25,1 GHz:n ja 25,9 GHz:n välinen kaista myytiin Elisalle, 25,9 GHz:n ja 26,7 GHz:n välinen kaista Telialle ja viimeinen 26,7 GHz:n ja 27,5 GHz:n kaista puolestaan DNA:lle.

Kaistoja sallittiin ostaa yksi per yritys tai yhteisö, jonka johdosta kaikki kaistat myytiin 7 miljoonan euron minimihinnalla. Kilpailua kaistoista ei siis tullut, koska Suomessa kilpailevia suuria teleyrityksiä ei ole enempää. Sen suurempaa sopupeliä myynnissä ei lienee tapahtunut.5G-verkkoja näille tajuuskaistoille voi alkaa rakentamaan 1.7.2020 alkaen ja luvat ovat voimassa aina vuoden 2033 loppuun saakka. Jo aiemmin Suomessa on ollut käytössä alle 6 gigahertsin 5G-verkot, jotka tarjoavat paremman penetraation ja siten paremman kattavuuden, mutta eivät yllä juuri kaupattujen millimetriaaltojen huippunopeuksiin.Tänä vuonna teleyritykset ovat laajentaneet merkittävästi 5G-kattavuutta. Tässä kuussa DNA avasi verkot mm. Oulussa, Jyväskylässä ja Raahessa ja Elisa puolestaan Iisalmessa.

Haja-asutusalueella millimetriaaltoja tuskin tullaan näkemään, vaan niiden käyttö keskittyy enemmän suurimpiin kaupunkeihin sekä bisneskeskuksiin.

Kolmen kaupatun taajuuskaistan lisäksi ei-kaupallisiin käyttökohteisiin jätettiin avoimeksi neljäs taajuuskaista.

Uusimmat puhelimet

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.