Apple paljasti iOS 14:n – Kärkiominaisuus tuttu ikivanhoista Lumia-puhelimista

2
Manu Pitkänen

Apple paljasti iOS 14:n – Kärkiominaisuus tuttu ikivanhoista Lumia-puhelimista
Applen WWDC-kehittäjätapahtuma on käynnistynyt yhtiön päämajassa ja uutisia Steve Jobs Theaterista lähetetään koko maailman tietoisuuteen etätilaisuuden muodossa.

Avajaisesityksessä Apple esittely kaikkien käyttöjärjestelmiensä päivitykset ja aloitti uutisten kertomisen iOS:stä – yhtiön ehkä tärkeimmästä käyttöjärjestelmästä. Uutta ensi syksynä julkaistavassa iOS 14 -käyttöjärjestelmässä on esimerkiksi parannetulla logiikalla toimiva kotinäyttö. Käyttöjärjestelmään on lisätty esimerkiksi sovelluskirjastot, johon iOS ryhmittelee samankaltaisia sovelluksia. Halutessaan kirjastot saa myös piiloon, jolloin harvoin käytetyt sovellukset eivät turhaan lisää kotinäyttöjen määrää.

Apple on lisäksi lisännyt tuen kotinäytön widgeteille, jotka toimivat ikään kuin eri kokoisina sovellusikoneina, jotka esittävät Windows Phonen live-ruutujen tapaan dynaamista sisältöä.Käyttöliittymäuudistukset ovat ulottuneet myös Siriin, joka ei enää keskeytä toimintaa avaamalla tummanpuhuvan Siri-näkymän. Sen sijaan tulokset esitellään pienempinä pop up -ikkunoina ja ruudulla tapahtuva toiminta ei keskeydy lainkaan. Siri ymmärtää jatkossa myös mitä näytöllä näkyvää sisältöä, joten tulokset muuttuvat kontekstin mukaan. Siriin on myös lisätty uudenlainen käännös- ja tulkkauspalvelu, joka mahdollistaa puheen tai tekstin kääntämisen valitulle kielelle (vaihtoehtoja 13 kappaletta).Apple Mapsin osalta Apple aikoo laajentaa parannetun karttatiedon kattavuuden Britanniaan, Irlantiin ja Kanadaan. Aiemmin Apple julkaisi uudistetut karttasisällöt Yhdysvaltoihin. Lisäksi Apple tarjoaa erilaisia reittivaihtoehtoja edistääkseen ympäristön kannalta kestävää matkustamista. Esimerkiksi sähköautoille on tarjolla oma reititys, joka ottaa huomioon sään, korkeusvaihtelut ja latauspisteiden sijainnit. CarPlay sisältää vuorostaan CarKey-toiminnon, jonka avulla puhelinta voi käyttää auton avaimena. Toiminto mahdollistaa myös digitaalisen avaimen jakamisen tuttavalle, jolla on tarve käyttää autoasi. Näin avainta ei tarvitse luovuttaa fyysisesti, vaan sen voi lähettää ikään kuin viestinä.

iOS 14 sisältää myös uuden App Clips -koodin, jonka avulla voi käyttää kevennettyjä versioita sovelluksista yksittäisiä käyttökertoja varten. App Clips toimii ikään kuin QR-koodin ja NFC-tagin yhdistelmänä, joka saa puhelimen kysymään haluatko käyttää tagin takana olevaa sovellusta käyttääksesi esimerkiksi kaupunkiskootteria.

Parhaat kännykkätarjoukset

Sony Xperia 5 III – hinta laskenut -44%

Sony Xperia 5 III
449 € Teleoutlet
798 € Gigantti
820 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 797 €

Xiaomi Mi 11 Lite 5G – hinta laskenut -43%

Xiaomi Mi 11 Lite 5G
199 € Power
349 € DNA
409 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 348 €

Sony Xperia 1 III – hinta laskenut -38%

Sony Xperia 1 III
649 € Teleoutlet
899 € Hobby Hall
1047 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 1047 €

Sony Xperia 10 III – hinta laskenut -37%

Sony Xperia 10 III
249 € Teleoutlet
398 € Gigantti
449 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentit (2)

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.