Valtava määrä iPhone- ja Mac -pelejä vaarassa Epicin ja Applen riidan vuoksi

Petteri Pyyny

Valtava määrä iPhone- ja Mac -pelejä vaarassa Epicin ja Applen riidan vuoksi
Epic ja Apple ovat riidoissa, joka juontaa juurensa Fortniteen ja rahaan. Epic, joka on suositun Fortnite -pelin tekijä, kiukuttelee Applen käytännöstä napata itselleen 30 prosenttia kaikesta rahasta, jota pelaajat käyttävät pelien sisäisiin ostoksiin.

Tätä vastaan yhtiö kehitti oman maksujärjestelmänsä suoraan Fortniten mobiiliversioiden sisään. Lopputulos oli ennalta-arvattava: Fortnite potkaistiin ulos sekä Applen App Storesta että Googlen Google Play -kaupasta.

Android-käyttäjät voivat pelin edelleen itselleen ladata, asentamalla sen APK-tiedoston suoraan puhelimeensa (oppaamme: näin asennat APK-tiedostoja Androidiin), mutta iPhone-pelaajilla sellaista vaihtoehtoa ei ole, vaan sovelluksia voi asentaa ainoastaan App Storen kautta.

Mutta nyt riita on edennyt vielä pahempaan tilanteeseen, sillä Apple on päättänyt poistaa Epiciltä kaikki Applen kehittäjälisenssit.

Miksikö tämä on ongelma?Siksi, että Epic kehittää omien peliensä lisäksi myös maailman suosituinta pelimoottoria Unreal Engineä, jonka päälle on rakennettu tuhansia ja taas tuhansia muita pelejä. Jos nimet PUBG, Mortal Kombat, Bioshock tai Unreal Tournament sanovat jotain, ymmärtää skaalasta hieman.Epicin kehittäjäoikeuksien poisto tarkoittaa käytännössä sitä, että yhtiö ei voi enää kehittää omien peliensä lisäksi myöskään Unreal Engineä Applen alustoille. Eli Unreal Enginen kehitys ja bugikorjaukset sekä iPhonella, iPadilla että Macillä pysähtyisivät kuin seinään. Joka tietysti iskee suoraan Unreal Engineä käyttäviin muiden firmojen pelikehittäjiin, jotka ovat voineet luottaa siihen, että Unreal Engineä paikataan ja parannetaan Epicin toimesta jatkuvasti.

Estääkseen kehittäjätunnustensa poiston, on Epic haastanut Applen oikeuteen Yhdysvalloissa, jossa se pyytää oikeusistuinta estämään - ainakin tilapäisesti - Apple-tunnustensa jäädytyksen.

Parhaat kännykkätarjoukset

Sony Xperia 5 III – hinta laskenut -44%

Sony Xperia 5 III
449 € Teleoutlet
798 € Gigantti
820 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 797 €

Xiaomi Mi 11 Lite 5G – hinta laskenut -43%

Xiaomi Mi 11 Lite 5G
199 € Power
349 € DNA
409 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 348 €

Sony Xperia 1 III – hinta laskenut -38%

Sony Xperia 1 III
649 € Teleoutlet
899 € Hobby Hall
1047 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 1047 €

Sony Xperia 10 III – hinta laskenut -37%

Sony Xperia 10 III
249 € Teleoutlet
398 € Gigantti
449 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.